Chernelházadamonya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2006. (VIII.23.) önkormányzati rendelete

Chernelházadamonya község Helyi Építési Szabályzatáról, valamint Szabályozási tervének jóváhagyásáról

Hatályos: 2017. 11. 17

Chernelházadamonya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2006. (VIII.23.) önkormányzati rendelete

Chernelházadamonya község Helyi Építési Szabályzatáról, valamint Szabályozási tervének jóváhagyásáról

2017.11.17.

Chernelházadamonya község Képviselő Testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 7. § (3) bekezdés c./ pontjában és a 13. § (1) bekezdésében, valamint a helyi önkormányzatokról szóló, módosított 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított feladat és hatáskörében eljárva, továbbá az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről (a továbbiakban: OTÉK) szóló 253/1997.(XII.20.) Kormányrendelet 4. § (3) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

1. § A Képviselő Testület ezen rendeletben Chernelházadamonya Község Helyi Építési Szabályzatát (továbbiakban: szabályzat), mellékleteivel, valamint a Modulor Kft 055/02 munkaszámú 10 rajzszámú belterület Szabályozási Tervlapját és aMODULOR Kft 002/2011 munkaszámú, 11 rajzszámú külterületi Szabályozási tervvel együtt kell alkalmazni.1

2. § (1)2

(2)3

A község területének tagolása jogalkalmazási szempontból:
(3) 4 A bel –és külterület jelenlegi és tervezett határát a szabályozási tervek tartalmazzák. A belterületbe vonandó földrészletek helyrajzi számát az 1. melléklet tartalmazza

Szabályozási elemek

3. § (1) A Szabályozási Terven kötelezőnek kell tekinteni és meg kell tartani:

a) belterület és külterület határát

b) a közterületet nem közterülettől elválasztó vonalat (szabályozási vonal)

c) a beépítésre szánt és beépítésre nem szánt területek elválasztó vonalat

d) az övezeti jellemzőket

e) a kötelező építési vonalat

f) területfelhasználási módok határát

g) beültetési kötelezettséget jelölő vonalat.

(2) A Szabályozási Terven irányadónak kell tekinteni:

a) telekhatárokat.

Az (1) bekezdés a), c), f) pontjában felsorolt elemek csak a Településszerkezeti Terv és Szabályozási Terv együttes módosításával, a b), d), e), g) pontokba felsorolt elemek csak a Szabályozási Terv módosításával változtathatók meg.

(3) Ahol a terv új szabályozási vonalat nem jelöl ott, a meglévő közterülethatárát szabályozási vonalnak kell tekinteni és meg kell tartani.

Területfelhasználás

4. § A község területének tagolása Szabályozási Terv szerint:

(1)5

(2) Az igazgatási terület

a) beépítésre szánt területeit az építéshasználatuk általános jellege, valamint sajátos építéshasználatuk szerint:
1. lakóterület:
1.1 falusias Lf jelű
2. gazdasági terület
2.1. kereskedelmi, szolgáltató Gksz jelű
2.2. jelentős mértékű zavaró hatású ipari terület Gip jelű
4. különleges terület
4.1. temető K-T jelű
4.2 kastély K-K jelű
b) beépítésre nem szánt területeit:
1. közlekedési és közmű terület
1.1. közlekedési terület
1.2. közmű terület Km jelű
2. zöldterület.
2.1 zöldterületi sport, közkert Z-S, Z-Kk jelű
3. erdőterület
3.1 gazdasági célú Eg jelű
3.2 védelmi erdő Ev-h jelű
4. mezőgazdasági terület:
4.1 általános jelű
4.2 korlátozott használatú Mko jelű
5. Vízgazdálkodási terület V jelű
területfelhasználási egységbe sorolja.
Telekalakítás

5. § Telekalakítás szabályai:

(1)6 A szabályozási vonal változásával érintett telkek esetében a telekalakítást az építési munkák megkezdése előtt el kell végezni.

(2)7

(3) A beépítésre szánt területek meglévő telkek méretei a már kialakult tömbökben eltérhetnek az egyes építési övezetekben előírt telek méreteitől. A már kialakult tömbökben a telekegyesítés és telekhatár-rendezés abban az esetben is engedélyezhető, ha a kialakítandó telkek területe, egyéb méretei nem felelnek meg a területre vonatkozó építési övezeti előírásoknak, de a telekalakítást megelőző állapothoz képest az egyéb építésügyi előírásoknak jobban megfelelnek.

(4) A szabályozási tervben javasolt telekalakítások, telekosztások irányadó jellegűek, a kedvezőbb telekszerkezet, telekméret kialakulásának eszközei.

(5) A szabályozási terven nem szereplő telekalakítások csak akkor engedélyezhetők, ha az érintett telkek területe, és beépítési mutatói (beépítettség mértéke, zöldfelületi fedettség) telekalakítás után is megfelelnek az építési övezeti előírásoknak.

(6)8

(7) A beépítésre szánt terület céljára kijelölt telekcsoport rendezésénél a telkeket egyesíteni kell, az egyesített földrészekből ki kell venni a közlekedésre szánt területeket, majd a fennmaradt területet a területre vonatkozó előírásoknak megfelelő telkekre kell felosztani.

(8) Az építési telkek megközelítésére szolgáló magánút kialakításánál a közhasználatot a közterületekre vonatkozó rendelkezéseknek megfelelően kell biztosítani, és az ingatlan-nyilvántartásba a területet önálló helyrajzi számmal, út művelési ággal kell bejegyezni.

(9) A község belterületén nyeles telek nem alakítható ki.

Építési övezetek általános előírásai

6. § (1) A Szabályozási Terv a beépítésre szánt területfelhasználási egységeket a beépítési mód, telek beépíthetősége, megengedett építménymagasság, előkert előírt mérete, telkek előírt területe figyelembe vételével építési övezetekbe sorolja.

(2) Minden építési telekre a Szabályozási Terven jelölt területfelhasználási, építési övezeti vagy övezeti besoroláshoz tartozó beépítési és telekalakítási szabályokat kell alkalmazni.

(3) A meglévő természetes terepfelszínt 0,5 m-t meghaladó mértékben a telek be nem épített területen nem tölthető fel, kivéve ha a feltöltés árvíz és belvíz veszély elhárítását szolgálja.

Közterület alakításra vonatkozó általános szabályok

7. § (1) A település közterületein (közlekedési és zöldterületein) elsődlegesen elhelyezhető:

a) hirdető (reklám) berendezés,

b) közúti közlekedéssel kapcsolatos építmények (várakozóhelyek és tartozékaik),

c) köztisztasággal kapcsolatos építmények,

d) szobor, díszkút, szakrális emlék,

e) távbeszélőfülke

f) zászlótartórúd.

g) a rendelet 22. § (3) bekezdésében foglaltak.

(2)9

(3) A helyi védelem alatt álló építményekhez tartozó közterületszakaszon az A1-es ívméretet (840x597mm) meghaladó méretű reklámfelület, reklámhordozó- ún. „óriás reklám”- nem helyezhető el, kivéve a kulturális rendezvényt, műsort hirdető plakátot ideiglenes jelleggel.

(4) Közterületen csak a környezet arculatához illeszkedő, esztétikus utcabútor és egyéb köztárgy csak a közvetlen környezetet is magába foglaló vizsgálat alapján, az illetékes szakhatóságok egyetértésével helyezhető el, a vonatkozó egyéb hatályos rendelkezések keretei között.

(5)10

(6) A közterületeket csak a használat érdekében legszükségesebb nagyságú burkolt felületekkel szabad ellátni. A burkolatlan felületeket, ahol ezt műszaki okok nem akadályozzák zöldfelületként kell kialakítani.

(7) A hulladékgyűjtő szigetet a településkép zavarása nélkül, a közegészségügyi előírások megtartása mellett növényzettel takarva, a 048/1 hrsz közterületen lehet elhelyezni.

(8) Az épületek létesítésénél, meglévő épületek átalakításánál vagy homlokzatának felújításakor a közterülettől látható felületen cégért, reklámtáblát, hirdetőtáblát, fényt adó reklámfelületet úgy lehet elhelyezni, hogy az épület architektúráját ne változtassa meg. A fényt adó reklámeszköz más ingatlanokon, helyiségekben zavaró hatást nem kelthet.

II. Fejezet

Beépítésre szánt területfelhasználási egységek

építési övezeti tagolása, építési és telekalakítási szabályai

8. § Általános előírások.

(1)11

(2) Minden építési telek és közforgalomnak megnyitott út között járműközlekedésre alkalmas kapcsolat(ok) létesíthető(k), egyenként legfeljebb 6,5 m szélességben.

(3)12

(4)13

(5)14

9. § Kerítés létesítés szabályai:

(1)15

(2) A telek utcavonalán áttört és tömör kerítés létesíthető, Áttört kerítés magasságán belül max. 60 cm magas tömör lábazattal.

(3) Ahol a Szabályozási Terv új szabályozási vonalat jelöl, az utcai kerítést a szabályozási vonalon kell elhelyezni.

(4) A telek oldalsó és hátsó határán a szomszédos telkek vonalán tömör kerítés is létesíthető 1,40-1,80 m közötti magassággal, áttört kerítés 1,20-1,80 m közötti magassággal.

(5) Áttört kerítés felületének legalább 80 %-ban faléc, farács, fémháló kitöltő mezővel kell rendelkeznie, biztosítva a terület átszellőzését.

(6)16

10. § Építmények elhelyezésének és kialakításának általános szabályai:

(1)17 Az előkert mérete az új beépítésre szánt területek esetén 5 méter. A település egyéb területén az előkert méretét a szabályozási terven jelölt építési vonalnak vagy az utca kialakult építési vonalának megfelelően kell meghatározni. Intézmények, kereskedelmi szolgáltató egységek esetén a fentiektől eltérő, nagyobb előkert is létesíthető, az előkert mérete ezekben az esetekben sem lehet több 20 méternél.

(2) Épületeket a telken a 2. sz. mellékletben megadott, vonatkozó mintalap szerint építésre kijelölt helyen, ill. a szabályozási terven jelölt módon kell elhelyezni.

(3)18 Az építési vonal előtti előkertben kerti lugas és lábon álló kerti tető nem létesíthető

(4) Az épületek utcai építménymagassága, valamint oldalhatáron álló beépítésnél a beépített oldalhatár felöli homlokzat építménymagassága az övezetre előírt építménymagasságot nem haladhatja meg.

(5)19 Övezethatáron elhelyezkedő oldalkert mérete 4,5 méter

(6)20

(7)21

(8)22

Falusias lakóterület

11. § Általános előírások:

(1) A falusias lakóterület legfeljebb 4,5 méteres építménymagasságú lakóépületek, mező- és erdőgazdasági építmények, továbbá a helyi lakosságot szolgáló, nem zavaró hatású kereskedelmi, szolgáltató és kézműipari építmények elhelyezésére szolgál

(2) A területen önálló épületben, vagy vegyes rendeltetésű épületben az alábbi rendeltetési egységek helyezhetők el:23

1.telkenként max. 1 db lakóépület legfeljebb 2 lakásegységgel
2.mezőgazdasági és erdőgazdasági (üzemi) létesítmények
3.kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület
4.szálláshely szolgáltató épület
5.kézműipari építmény
6.helyi igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület
7.sportépítmény.
A terülteken a felsorolt rendeltetési egységek rendeltetésszerű használatát kiegészítő vagy kiszolgáló tároló (gépkocsi, tüzelő, szerszám), háztartási (nyárikonyha, fűtő, barkácsműhely), gazdasági (fészer, magtár, pajta, szín, kemence) épületek elhelyezhetők építményként.
(3) 24 A lakóterületen az övezeti előírásnál nagyobb - legfeljebb 7,5 építménymagasságú – mező, erdőgazdasági épület is elhelyezhető, amennyiben az nem homlokvonalon utcaképet formáló épületként valósul meg.
(4) A lakóterületen csak magas tetős épület létesíthető 35-45° közötti tető hajlásszöggel, mezőgazdasági és erdőgazdasági (üzemi) létesítmények épületei kis hajlásszögű tetővel is kialakítható.
(5) A lakóterületen a kialakult építészeti hagyományok alapján az övezeti előírásnál magasabb építmények kialakult állapotnak tekintendők. A meglévő épület bővítése esetén a meglévő épület építménymagassága nem növekedhet, illetve a toldalék jellegű bővítmény építmény magassága az övezeti előírás szerinti értékét nem haladhatja meg.
(6) A lakóterületen a kialakult építészeti hagyományok alapján az övezeti előírásnál kisebb telekterülettel rendelkező, kialakult építési telkek továbbra is építési telekenek számítanak. Ezen telkeken telekalakítás során a telek méret szabályozási vonallal érintett, út céljára átadandó terület kivételével nem csökkenthető tovább.
(7) A új építmények esetén kialakítható legnagyobb utcai homlokzathossz oldalhatáros beépítés esetén 16,0 m.

12. § Építési övezetekre vonatkozó előírások:

(1) A megengedett legkisebb építménymagasság utcavonalon épületként megvalósuló építmény esetén 3,0 m, a megengedett legnagyobb építménymagasság utcavonalon lévő építményeknél a (3) bekezdés szerint.

(2) Előkert létesítését a rendelet 10. §.(1) szabályozza.

(3)25 Az Lf lakóterületre vonatkozó övezeti előírásokat a 2. melléklet tartalmazza.

Építési övezetek:
(4) Lf jelű építési övezetben az O oldalhatáros beépítés esetében a 2. sz. melléklet szerinti mintalapoknak megfelelően az oldalsó telekhatáron lévő építési vonal legfeljebb 1,0 m-el eltávolodhat, azonban a nyílások kialakításának szabályai nem változnak.
(5) A falusias lakóterületen a tömbök szabályozási tervtől eltérő belső felosztása esetén a telek utcafrontjának hossza 30 m-nél szélesebb nem lehet.
(6) A telek területére előírt zöldfelület 30 %-át fásítva kell kialakítani.
(7) 26 Az építési övezeten belül siló, ömlesztett anyag, folyadék és gáztároló nem létesíthető.
Gazdasági terület

13. § (1) A gazdasági terület elsősorban gazdasági célú építmények elhelyezésére szolgál.

(2)27 A gazdasági terület lehet:

Kereskedelmi szolgáltató terület
Jelentős mértékű zavaró hatású iparterület
(3) 28

Kereskedelmi, szolgáltató terület,

14. § (1) A kereskedelmi, szolgáltató terület elsősorban nem jelentős zavaró hatású

- a lakossági igényeket kielégítő szolgáltató, és kisipari termelő tevékenység,
- az átmenő forgalmat szolgáló kereskedelmi és szolgáltató tevékenység,
- valamint egyéb termelő, szolgáltató célú gazdasági tevékenység építményeinek elhelyezésére szolgál.
(2) A kereskedelmi, szolgáltató területen elhelyezhető:
1. mindenfajta, nem jelentős zavaró hatású gazdasági tevékenység célú épület,
2. a gazdasági tevékenységi célú épületen belül a tulajdonos, a használó, és a személyzet számára szolgáló lakások,
3. igazgatási, egyéb irodaépület,
4. parkolóház, üzemanyagtöltő,
5. sportépítmény.
(3) 29
(4) 30 A Gksz jelű kereskedelmi, szolgáltató övezetre vonatkozó előírásokat a 3. melléklet tartalmazza.
(5) 31
(6) Építmények elhelyezésénél a kialakult építmények figyelembevételét, a vonatkozó tűztávolság megtartását biztosítani kell. Az oldalkert mérete kialakult esetben a 6,0m vagy az építménymagasság, új beépítés esetén min. 8,0 m, a hátsókert mérete minimum 6,0 m legyen.
(7) 32

Jelentős mértékű zavaró hatású ipari terület

15. § (1) A jelentős mértékű zavaró hatású ipari terület elsősorban jelentős zavaró hatású, állattartási, termelési, raktározási, valamint a településgazdálkodási célú tevékenység építményeinek elhelyezésére szolgál.

(2)33

(3)34 A Gip övezetre vonatkozó előírásokat a 4. melléklet tartalmazza

(4)35

Különleges terület

16. § Általános előírások:

(1) A település különleges területébe azok a területek tartoznak, amelyek a rajtuk elhelyezendő építmények különlegessége miatt a Rendelet 11–15. §-ok szerinti területektől eltérő területek.

(2) Az egyes területeket csak az ott megjelölt célra lehet felhasználni:

1. Temető K-T jelű

2. Kastély K-K jelű.

(3) A K-T jelű temető különleges területen elhelyezhető építmények:

1.kegyeleti célú építmények
2.egyházi épület
3.terület fenntartását szolgáló épület
4.szobor, dísztárgy
5.pihenést szolgáló.
(4) A K-K különleges kastély területen önálló épületben, vagy vegyes rendeltetésű épületben az alábbi rendeltetésű egységek helyezhetők el:
lakás a tulajdonos vagy használó részére
szálláshely szolgáltató épület
oktatási központ
egészségügyi épület
szociális épület
kulturális épület
igazgatási épület
szálláshely szolgáltató épület
sportépítmény
nem zavaró hatású gazdasági, kereskedelmi, szolgáltató, mezőgazdasági építmény.

17. § Építési övezetekre vonatkozó egyedi és részletes előírások:

(1) A megengedett legkisebb építménymagasság utcavonalon épületként megvalósuló építmény esetén 3,5 m.

Temető
(2) 36 A K-T temető területére vonatkozó övezeti előírás:
- Beépítés módja:szabadon álló
- beépítési %20 %
- legnagyobb építménymagasság 4,5 méter
- legkisebb zöldfelület aránya40%
- szintterület sűrűség telekre0,05.
(3) A sírok területét a zöldfelületi arány számításánál 100%-ban zöldfelületként kell figyelembe venni
(4) A temetőben 100 m2 -ként legalább 1 db nagy koronájú lombos fát kell telepíteni (6,0 m-nél nagyobb lombkoronát növelő fa).
Kastély terület
(5) 37 A K-K övezetre vonatkozó előírásokat az 5. melléklet tartalmazza.
(6) Építmények elhelyezésénél szabadon álló övezetben kialakult állapot esetén az építmények oldalhatárosan is elhelyezhetők.
III. Fejezet

Beépítésre nem szánt területfelhasználási egységek

övezeti tagolása, építési és telekalakítási szabályai

18. § Általános előírások:

(1) Beépítésre nem szánt területen új építményt építeni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, rendeltetését vagy használati módját megváltoztatni csak akkor szabad, ha a terület rendeltetésszerű használatát szolgálja, megfelel az OTÉK és egyéb jogszabályok előírásainak, valamint:

a) építmény rendeltetése, az építési terület vagy telek nagysága az övezeti előírásoknak megfelel,

b) épülethez víz, villany, szennyvízcsatorna közműcsatlakozás vagy korszerű közműpótló berendezés az üzemeléshez szükséges mértékben biztosított,

c) a beépítés a kialakult jellegzetes területhasználatot, a táji és természeti értékeket az indokoltnál nagyobb mértékben nem károsítja, továbbá a felszíni és felszín alatti vizek védelmére vonatkozó szakhatósági előírásoknak megfelel.

(2) Az egyes övezetek területén csak az ott megjelölt építmények helyezhetők el.

(3)38

Közlekedési és közmű területek

19. § Általános előírások:

(4) A területeket a Szabályozási Terv rendeltetésük szerint:

1. közúti közlekedési terület

2. Km jelű közműterületbe sorolja.

(2) E rendelet alkalmazásában közlekedési és közmű terület a szabályozási tervlapon ilyen célra jelölt közterület és közforgalom elől el nem zárt magánutak területe.

(3) A közlekedési és közmű elhelyezési terület az országos és helyi közutak közlekedés, kerékpáros és gyalogos közlekedés, közművek, hírközlés, vízelvezető rendszer, környezetvédelem építményeinek és a terület fenntartásához szükséges gazdasági építmények elhelyezésére kijelölt terület.

(4) A területen közlekedési és közmű műszaki létesítmények elhelyezése mellett a terület rendeltetését szolgáló, valamint OTÉK 26. §(3) bekezdésében megnevezett építmények helyezhetők el.

(5) Építménymagasság a toronyépítmények és egyéb műtárgyak kivételével legfeljebb 4,5 m.

(6) Közutak lakott területi szakaszai mentén a közvilágítás, a gyalogos forgalom részére járda kiépítése szükséges.

(7) Utak alatt, a közművek elhelyezésénél, a távlati összes közmű elhelyezési lehetőségét mindig figyelembe kell venni.

20. § A közlekedési és közmű területek kategorizálása, a biztosítandó építési területek szélessége:

(1)39 A közlekedési és közmű területek kategorizálását, a biztosítandó építési területek szélességét a 6. melléklet tartalmazza.

(2) A mezőgazdasági területen kialakítandó új dűlőút (köz, illetve magánút) építési területének illetve telkének legkisebb szabályozási szélessége - méretezés hiányában – 12,0 méter kell legyen. A fenti legkisebb szabályozási szélesség legfeljebb 10 méterig csökkenthető egynyomú útként, amennyiben az a földrészletek biztonságos megközelítését és a közlekedési területen elhelyezendő egyéb műtárgyak (felszíni vízelvezetés, közművek, kitérő, stb.) megvalósítását nem korlátozza és útkeresztszelvényben a kialakítás igazolható.

(3)40

(4) A KM jelű terület közművekhez kapcsolódó építmények elhelyezésére szolgáló terület, amely a közművek rendeltetésszerű működését biztosítja. Építményeket szabadon álló módon kell elhelyezni. Maximális építmény magasság 4,5 m.

(5) Közterületeket, azok burkolatát, bútorzatát a kialakult környezeti kép jellegzetességeinek és karakterének megtartásával kell kialakítani.

Közműterületek és létesítmények

21. § Általános előírások

(1)41

(2)42

(3)43

(4)44

(5)45

(6) Korszerű közműpótló kialakítására csak a birtokközpont, vagy közműre csatlakozni nem tudó területeken a rendelet 21. § (15) d. pontjának megtartásával van lehetőség.

(7)46 A település beépítésre nem szánt területén lakás céljára szolgáló építmény, kereskedelmi, vendéglátási célú, szállásférőhelyet nyújtó vagy gazdasági tevékenység céljára szolgáló épület csak akkor létesíthető, ha az egészséges ívóvíz és a villamosenergia ellátás biztosított.

(8)47

(9)48

(10) Közművezetékek, járulékos közműlétesítmények elhelyezésénél a községképi megjelenítésre, esztétikai követelmények betartására is figyelemmel kell lenni.

(11)49

Vízellátás50
(12) A mértékadó tüzivíz szükségletet a hálózaton biztosítani kell. Beépítésre szánt területen már 100 m megközelítési távolságra föld feletti tűzcsapokat kell telepíteni.
(13) 51
(14) 52
Vízelvezetés
(15) A szennyvizekkel a környezetet szennyezni nem szabad, ezért:
a. A talaj, a talajvíz és a rétegvizek védelme érdekében a szennyvizek szikkasztása a település teljes közigazgatási területén tilos, az még átmenetileg –rövid időre- sem engedélyezhető.
b.53
c.54
d.55
(16) Vállalkozási, gazdasági tevékenységű területről (lakótelkeken engedélyezett vállalkozások esetén is!) a kibocsátott szennyvíz szennyezettségének a közcsatornára való rákötési előírásoknak meg kell felelni, az ettől eltérő szennyezettségű vizet telken belül létesítendő szennyvízkezeléssel -a megengedett szennyezettség mértékéig- elő kell tisztítani.
(17) 56
Villamosenergia ellátás
(18) A javasolt a község egyéb utcájában a meglévő légvezetékes hálózatának földkábeles hálózatra való átépítése és az új hálózat ilyen módon való kialakítása. Új hálózat kiépítésekor légkábel esetén is az utcai hálózatra való bekötés csak földkábellel készülhet.
(19) 57
Földgázellátás
(20) 58
(21) Középnyomású földgázellátású területeken telkenként egyedi nyomásszabályozókat kell elhelyezni. A tervezett gáznyomás szabályozók az épületek utcai homlokzatára nem helyezhetőek el. A berendezés a telkek előkertjében, udvarán, vagy az épület alárendeltebb homlokzatára szerelhetőek.
Elektronikus hírközlés
(24) Községrendezési szempontból belterületen és külterületen védett építmény környezetében a távközlési hálózatot létesítésekor ill. rekonstrukciójakor földkábelbe ill. alépítménybe helyezve föld alatt vezetve kell építeni.
Zöldterület

22. § Általános előírások:

(1) A rendelet alkalmazásában zöldterületek a Szabályozási Terven ilyen célra jelölt közterületek.

(2) A területeket a Szabályozási Terv rendeltetésük szerint:

1.közkert Z-Kk jelű
2.sport Z-S jelű.
.
(3) A Z-Kk jelű zöldterületi közkert és közpark övezetben csak annak rendeltetését szolgáló:
1. sportolási, testedzési célú
2. pihenést szolgáló
3. a terület fenntartását szolgáló
4. szobor, dísztárgy
5. reklám
célú építmények helyezhetők el, az övezet területének legfeljebb 2 %-os beépítésével.
(4) A Z-S jelű zöldterületi közkert és közpark övezetben csak annak rendeltetését szolgáló:
1. sportolási, testedzési célú
2. öltöző
3. vendéglátó
4. pihenést szolgáló
5. a terület fenntartását szolgáló
6. szobor, dísztárgy
7. reklám
célú építmények helyezhetők el, az övezet területének legfeljebb 2 %-os beépítésével.
(5) A Z-S és Z-Kk övezetek területén épületek szabadonálló beépítési módon helyezhetők el.
(6) A területek kialakítása parképítési terv alapján történhet, építménymagaság toronyépítmények és egyéb műtárgyak kivételével legfeljebb 4,5 m.A területfelhasználási egység területén épületek szabadonálló beépítési módon helyezhetők el.
Erdőterület

23. § Általános előírások:

(1)59

(2) Az erdőterületeket a Szabályozási Terv elsődleges rendeltetésük szerint:

1. gazdasági célú Eg jelű

2. védelmi(védő) célú Ev-h jelű.

(3)60 Gazdasági célú Eg jelű erdőterületek erdőművelés és vadgazdálkodás céljára és az ezeket szolgáló építmények elhelyezésére kijelölt területek.

Ha a terület nagysága a 100.000 m2-t meghaladja, az övezetben
1. erdő fenntartás
2. vadgazdálkodás
3. védelem
4. szállítás
rendeltetési egységek helyezhetőek el, legfeljebb a terület 0,5 %-ának beépítésével.
Épületek építési telken, szabadon álló beépítési móddal helyezhetőek el, az építménymagasság a 7,0 métert nem haladhatja meg.
(4) Védő célú, Ev jelű erdőterületek sajátos jellegük szerint:
Ev-h jelű településvédelmi erdő
(5) A védő erdőterületek elsődlegesen a tájkép megőrzését, a gazdasági tevékenységből, valamint a közlekedésből eredő káros hatások csökkentését szolgálják. Építményt elhelyezni nem szabad.
(6) Ev-h jelű településvédő erdőt kell telepíteni a 86112.j. bekötő út Ny-i oldalán és a Bő község majorjával határos 062/1/b hrsz alrészletén minimum 20 m szélességben.
Mezőgazdasági terület

24. § (1) A mezőgazdasági terület a település mezőgazdasági termelés (növénytermesztés és az állattenyésztés, továbbá az ezekkel kapcsolatos termény, termékfeldolgozás és tárolás) és annak építményei elhelyezése céljára szolgáló része, ahol a termőföldvédelem mellett a hagyományos és egyedi tájhasználat és természeti értékek megőrzését is figyelembe kell venni.

(2) A Szabályozási Terv a mezőgazdasági területeket használatuk és a rajtuk elhelyezhető építmények alapján:

1.1 jelű általános
1.2 Mko jelű korlátozott használatú mezőgazdasági területek.
(3) jelű általános mezőgazdasági területen a növénytermesztés, az állattartás, továbbá az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és –tárolás építményei helyezhetők el.
(4) Mko jelű korlátozott használatú mezőgazdasági területen az árvízi elöntéssel veszélyeztettet (Répce és Nagyér patak menti), ökológiai hálózat részét képező területek övezete:
- Lakóépület nem építhető.
- Nagy létszámú állattartó telep nem létesíthető.
- Gazdasági épületként csak gyepgazdálkodást szolgáló ideiglenes építmények (szénatároló, karám) létesíthetők.
- a gyepek és legelők művelési ág váltása nem engedélyezhető
- Beépíthető telek területe minimum 10 ha telekterület esetén.
- Beépítettség max 0,5 %, de gazdasági épület maximális alapterülete telkenként max. 300 m2 lehet.
- Megengedett legnagyobb építmény magasság 4,5 m.
- Beépítési mód szabadon álló, épületnek vízfolyástól min. 50,0 m távolságban kell lennie, elvi építési engedélyezés kötelező.
- Az övezetben hígtrágyás állattartó telep nem létesíthető.

25. §61 (1) Általános mezőgazdasági (árutermelő) övezetben Má:

1. Beépíthető telek legkisebb területe:
Lakóépület és vegyes rendeltetésű terület esetén 2 hektár, gazdasági épület esetén 1 hektár.
2. Beépítettség legnagyobb mértéke: 3 %.
3. Megengedett legnagyobb építmény magasság: 4,5 méter.
4. Beépítési mód szabadon álló, az előkert legkisebb mérete 10 méter.
(2) Korlátozott használatú mezőgazdasági Mko jelű övezetben:
1. Lakó és vegyes rendeltetésű épület nem létesíthető.
2. Beépíthető telek legkisebb területe 1 hektár.
3. Beépítettség legnagyobb mértéke: 0,5 %, gazdasági épület legnagyobb alapterülete 300 m2 lehet.
4 Beépítési mód szabadon álló, vízfolyástól 50 méter távolságot kell tartani.
5. Megengedett legnagyobb építmény magasság: 4,5 méter.
Vízgazdálkodási terület

26. § (1) A vízgazdálkodással összefüggő területek:

1. a folyóvizek medre és parti sávja,

2. az állóvizek medre és parti sávja,

3. a közcélú nyílt csatornák medre és parti sávja

4. a hullámterek.62

(2)63

(3) A hullámtér és nyílt ártér övezet területén beépítésre szánt terület nem jelölhető ki.

(4) Árterületen vagy vízjárta területen az árvízveszélyre való tekintettel minden építtető saját felelősségére és veszélyére építkezhet, a vízügyi, környezet- és természetvédelmi előírások és a jogerős építési engedélyben tett kikötések betartásával és az árvíz biztonságos levonulásának akadályozása nélkül.

(5) A 26. § (1) bekezdés szerinti 1.; 3. 4. területen építményt elhelyezni csak a külön jogszabályokban foglaltak szerint lehet. A 26. § (1) bekezdés szerinti 2. területen a terület fenntartását, kiszolgálását, pihenést szolgáló építmények is elhelyezhetők legfeljebb 4,0 építménymagassággal, legfeljebb 2 %-os beépítettséggel.64

(6) A telken belüli zöldfelületek, partisávok esetében a vízeróziónak kitett terület övezetében a növényzettel való borítottság megőrzését biztosítani kell. A vízfelületekhez kapcsolódó hullámvédelmet és vízerózió kialakulásának megakadályozását biológiai hullámvédelemmel (növénytelepítés, nádas) kell biztosítani.65

Zöldfelületek, természetvédelem

27. § (1) Az élőhelyek, élővilág igénybevétele csak olyan módon történhet, amely az életközösségek természetes folyamatait és viszonyait, a biológiai sokféleséget nem károsítja, illetőleg funkcióit nem veszélyezteti.

(2)66

(3) Az utcafásítás csak egységes megjelenést biztosító és a tájjelleghez igazodó fafajokkal valósítandó meg.

(4) A telkeken belüli zöldfelületekre az adott területfelhasználás övezeti előírásai vonatkoznak.

Természetvédelem
(5) A község igazgatási területén európai közösségi jelentőségű Natura 2000 hálózatba tartozó területeken a gazdálkodás fenntartása, az élő- és táplálkozó helyek védelmét, a növénytársulások együttesét kell megőrizni.
(6) 67
(7) A patakok, vízfolyások part menti fás, ligeterdő növényzetét meg kell őrizni.
(8) A vízfolyások, patakok, csatornák karbantartását, a vízpart és a meder rendezését a természeti, táji értékek károsítása nélkül, tájba illő módon kell elvégezni.
(9) 68
Környezetvédelem

28. § (1)69

A vizek védelme
(2) 70
(3) 71
(3)
(4) 72
Hulladék ártalmatlanítása
(5) 73
(6) Település területén az ipari, kisipari, szolgáltató és mezőgazdasági létesítményekben folytatott tevékenységek során keletkező - vonatkozó jogszabályok szerinti - veszélyes hulladékot az ártalmatlanításig, illetve elszállításig a jogszabályokban előírt módon, hulladék-fajtánként elkülönítetten kell gyűjteni és környezetszennyezés nélkül tárolni.
(7) 74
A levegő védelme
(8) 75
(9) A településen új, légszennyező forrás létesítésekor, a jogszabályban meghatározott tevékenységek esetén az előírt védelmi övezetet kell kijelölni.
(10) A településen diffúz légszennyezést okozó tevékenység csak zárt térben, vagy a kiporzás megakadályozása esetén (pl.: a felület megfelelő anyagokkal való kezelése, nedvesen tartása, stb.) folytatható.
(11) 76
Földvédelem
(12) Építés előkészítési munkák, tereprendezés során a munkálatokkal érintett területen meglévő termőföld megmentéséről, előzetes letermeléséről és zöldfelület építésben való felhasználásáról az építtetőknek gondoskodnia kell.
Zaj és rezgés elleni védelem [77] Zajvédelmi szempontból a határértékek megállapítása a 8/2002.(III.22.) Köm-EüM együttes rendelet alapján történhet.
(13) 77
(14) Amennyiben az üzemi tevékenységből és építési munkából eredő zajterhelés következtében határérték túllépés következik be, a tulajdonos a védelem, illetve az elhárítás megoldását az illetékes környezetvédelmi hatóság előírásai szerint köteles elvégezni.
Örökségvédelem

29. § Az épített környezet védelméhez kapcsolódó építési szabályok:

(1)78

(2) Nyilvántartott régészetileg lelőhelyek:

§ Kukucs majortól Ny-ra 50 m: római kori urnasírok 054 hrsz; (Türr ervin: ArchÉrt 81 (1954) 75.)
§ Simon dűlő: római kori temető 049 hrsz; Medgyes Magdolna savaria 15 (1981) 206-207.)
§ Castellum, középkori erődkastély 180/1/2/3/4 hrsz. Védetési határozata száma: Művelődési és Közoktatási Minisztérium 5861/91, mint régészeti történeti jelentőségű védett földterület.
(3) Régészeti érdekű terület:
§ 129; 128/1/2; 125/1/2; 125/4/5 hrsz Vég kastély egykori területe;
§ 138; 139; 140 hrsz Simon kúria területe;
§ Mező utca volt Chernel kastély 165 hrsz út és 02/2 hrsz védtöltés – Fő utca által határolt terület.
Régészeti érintettség esetén a 2001. évi LXIV. törvény és a hozzá kapcsolódó végrehajtási rendeletek alapján kell eljárni.
A nyilvántartott régészeti lelőhelyek esetében a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakhatóságként jár el.
Minden nyilvántartott régészeti lelőhelyet érintő, a talajt 30 cm-nél mélyebben bolygató tevékenység esetében a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal előzetes (szakhatósági) engedélyének beszerzése szükséges.
A régészeti érdekű területeken tervezett munkálatok esetében a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt véleményező szervként be kell vonni még a tervezés fázisában.
Minden olyan esetben, amikor lelet vagy jelenség kerül elő, a területileg illetékes múzeumot és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt értesíteni kell.
A nagy felületeket érintő beruházások előtt a Hivatal hatásvizsgálat készítését írhatja elő.
A régészeti örökséget érintő egyéb kérdésekben a rendezési tervhez készített hatástanulmányban foglaltak az irányadók.
(5) 79
(6) A település értékeinek megőrzésének érdekében helyi egyedi védelmet élvez:
§ Simon kúria 138 hrsz;
§ Végh kastély és magtár 125/1 hrsz.
§ Fő utca 6.hsz. - 95 hrsz
§ Fő utca 7.hsz. - 108 hrsz
§ Fő utca 39.hsz. - 128/1 hrsz (egykori kastély sarokszobája)
§ Fő utca 76.hsz. - 37 hrsz
§ Fő utca 78.hsz. - 36 hrsz
§ Fő utca 91.hsz. - 155/1 hrsz
Védendő vallási és fogadalmi emlékek:
§ Harangtorony Fő utca -16/4 hrsz
§ Lurdi barlang 071 hrsz;
§ Fő utca 16. – Kereszt
§ Fő utca 49. – Kereszt
§ Fő utca 64. – Kereszt
§ Fő utca 102. – Kereszt
§ Fő utca 126. – Kereszt
§ Vasút utca 069 hrsz Kereszt
§ 8614. j.ök. út mellett 062/10 – Kereszt
§ Szt. Vendel Fő utca 26.
§ Szűz Mária kisdeddel Vasút utca -75 hrsz.
(7) 80 Helyi védelmet élvező építmények előírásai:
- a (6) bekezdésben felsorolthelyi védelem alatt álló építmények nem bonthatóak el,
- az épületeket tetőformájukban meg kell tartani, érintetlenül hagyva a homlokzati nyílásrendet és a nyílászárók részosztását, megőrizve a homlokzati tagozatokat,
- közműcsatlakozások, vezetékek, vonalas létesítmények, reklám-hordozók elhelyezése elsődlegesen kerülendő, de ha ez nem lehetséges az épület architektúrájának sérülési nélkül, csak esztétikus kivitelben történhet,
- a kialakult építészeti hagyományokkal összhangban lévő párkány, tagozat létesítendő, a meglévő megtartandó,
- utólagos hőszigetelés esetén a homlokzat-tagozatokat, díszeket, párkányokat a szigetelt homlokzaton helyreállítva kell megjeleníteni,
- toronyszerű kialakítás – vallási célú építmények kivételével – nem megvalósítható,
- védett területen látványt zavaró építmény utcai homlokzaton nem helyezhető el,
- nyílások kialakításánál több, osztott nyílás létesítendő,
- utcai homlokzaton erkély, loggia nem létesíthető,
- a homlokzatok színezésében a halvány, környezetbe illő színeket kell alkalmazni,
- tetőformálásnál az utcára merőleges tetőgerinc esetében oromfalas utcafronti lezárást kell támogatni, amennyiben szomszédos épületek oromfalas tető-kialakításúak, akkor a kialakult állapot kivételével csak illeszkedő tetőforma és utcai lezárás engedélyezhető
(8) A település belterületén óriásplakát (multireklám) elhelyezése tilos.
Sajátos jogintézmények

30. §81 Védőtávolságok

31. §82 Záró rendelkezések

32. § (1) Chernelházadamonya község Szabályozási Terve az alábbi tervlapokat tartalmazza, azokat a Helyi Építési Szabályzattal együtt kell alkalmazni:

- Chernelházadamonya község 10.Szabályozási Terv Belterület jóváhagyandó
M =1 : 2000; 055/02 munkaszámon.
- Chernelházadamonya község 11.Szabályozási Terv Külterület jóváhagyandó M =1 : 20 000; 002/2011 munkaszámon.83
(2) 84
(3) A rendelet 2006. szeptember 1-én lép hatályba, de a rendelkezéseit a jogerősen el nem bírált illetve folyamatban lévő eljárásokra is alkalmazni kell. A módosított rendelet hatályba lépésének napja: 2011. október 16.85

1. melléklet

A belterület határának kiterjesztéséről valamint a belterületbe vonandó telkek helyrajzi számáról
069 hrsz részben szabályozási terv szerint;
024/10-16 hrsz egészben
063/7; 063/9 hrsz egészben;
067/16 hrsz egészben;
049 hrsz részben szabályozási terv szerint.

2. melléklet

Az Lf lakóterületekre vonatkozó övezeti előírás:

területfel-használás

beépítési mód

Maximális építmény-magasság

(m)

kialakítható minimális telekterület-méret
(m2)

telkek minimális
szélessége

(m)

maximális beépítettség

(%)

min. zöld


%

szintterület sűrűség
telekre

Lf

O

4,5

900

kialakult
(új 16 m )

30

40

0,5

Lf

O

4,5

1000

kialakult
(új 18 m )

30

40

0,5

null

3. melléklet

A Gksz jelű mezőgazdasági, kereskedelmi, szolgáltató területre vonatkozó övezeti előírás:

Területfel-használás

beépítési mód

maximális építmény-magasság

(m)

kialakítható minimális telekterület-méret
(m2)

telkek minimális
szélessége

(m)

maximális beépítettség


(%)

előkert


m

min. zöld


%

szintterület sűrűség
telekre

Gksz

SZ

6,0

2000

20

30

Kialakult, vagy min 40,0 m

30

2,0

4. melléklet

A jelentős mértékű zavaró hatású ipari gazdasági terület övezeteiben megengedett alakítható legkisebb telekterület-méretet, beépítési módot, a megengedett beépítettség mértékét, megengedett maximális építménymagasságot az alábbi táblázat tartalmazza:

Területfel-használás

beépítési mód

maximális építmény-magasság

(m)

kialakítható minimális telekterület-méret
(m2)

telkek minimális
szélessége

(m)

maximális beépítettség


(%)

előkert


m

min. zöld


%

szintterület sűrűség
telekre

Gip

SZ

7,5

2000

20

30

Kialakult, vagy min 15,0 m

30

2,0

5. melléklet

A K-K jelű különleges kastély terület egyedi és részletes előírásai:

területfel-használás

beépítési mód

maximális építmény-magasság

(m)

kialakítható minimális telekterület-méret
(m2)

telkek minimális
szélessége

(m)

maximális beépítettség

(%)

min. zöld


%

szintterület sűrűség
telekre

K-K

SZ

K

K

Kialakult
( 30 m )

15

60

0,5

A kialakult építménymagasság: „K” alapján az meglévő és tervezett építményeknél a területre számított meglévő építménymagasság az irányadó, az nem növelhető. A kialakult telekméret: „K” alapján a telek területe út vagy közmű terület céljára történő lejegyzés kivételével nem csökkenthető.

6. melléklet

A közlekedési és közmű területek kategorizálását, a biztosítandó építési területek szélessége

út megnevezés

Települési út kategória/ kezelő

Hrsz
[meglévő, utcanév]

útkategória

Védőtá-volság

Építési terület
/szab. szélesség/

8614 jelű
országos mellékút

összekötő út/
állami út

065

K.V.A.

50- 50 m

22,0 m

86112 jelű
bekötő út

bekötő út/
állami út

068
82 [Vasút u. 1-13hsz]
104/4 [Fő 26-28hsz]
104/4 [Fő 30-42hsz]
104/4 [Fő 44-84hsz]
104/4 [Fő 86-88hsz]
104/4 [Fő 90-98hsz]
104/4 [Fő 100-102]

K.V.
B.V.c.A

50- 50 m

22,0 m
18,0 m
21,0 m
20,0 m
18,0 m
14,5 m
19,2 m
16,0

Településközi út

Településközi út
Kiszolgáló út

076

K.VIII.A.

-

Min 16,0 m

Településközi út
Répceszentgyörgy

Településközi út
Kiszolgáló út

010

K.VIII.A.

-

Min 12,0 m

lakóút

Kiszolgáló út/
Helyi önk. út

164 [Fő 104-116]
164 [Fő 118-124]
164 [Fő 126 150]
104/1[ Fő24-18]
104/1[ Fő 16-8]
104/1[Fő 6-1]
186 [Mező u]
165 és122/1
03/6

B.VI.d.A

-

16,0- 28,8 m
28,8- 16,0 m
16,0 m
13,5 m
15,9- 19,5 m
19,5- 16,0 m
16,0 m
12,0 m
10,0 m

gyalogút

gyalogút

137/1
90

B.X.

-

?

Mezőgazdasági út

Kiszolgáló út/
Helyi önk. út

023; 026; 066; 070; 088;

K.VIII.C.

-

min 12,0 m építési terület

1

Módosítva a 6 /2011.(IX.12.) számú önkormányzati rendelettel, hatályos 2011. október 16-tól.

2

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

3

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

4

Módosította 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatályos: 2017.11.17-től

5

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

6

Módosította a 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatályos: 2017.11.17-től

7

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

8

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

9

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

10

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

11

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

12

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

13

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

14

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

15

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

16

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

17

Módosította a 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatályos: 2017.11.17-től

18

Módosította a 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatályos: 2017.11.17-től

19

Módosította a 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatályos: 2017.11.17-től

20

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

21

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

22

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

23

OTÉK szigorítás: Az OTÉK 14.§ (2) 8. pont szerinti üzemanyagtöltő nem helyezhető el.

24

Módosította a 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatályos: 2017.11.17-től

25

Módosította a 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatályos: 2017.11.17-től

26

Módosította a 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatályos: 2017.11.17-től

27

Módosította a 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatályos: 2017.11.17-től

28

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

29

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

30

Módosította 18/2017.(XI.16.)ÖR. Hatályos: 2017.11.17-től

31

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

32

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

33

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

34

Módosította 18/2017.(XI.16.)ÖR. Hatályos: 2017.11.17-től

35

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

36

Módosította a 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatályos: 2017.11.17-től

37

Módosította a 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatályos: 2017.11.17-től

38

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

39

Módosította a 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatályos: 2017.11.17-től

40

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

41

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

42

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

43

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

44

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

45

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

46

Módosította a 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatályos: 2017.11.17-től

47

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

48

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

49

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

50

123/1997.(VII.18.) Korm. Rendelet 4. sz. melléklete szerint

51

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

52

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

53

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

54

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

55

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

56

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

57

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

58

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

59

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

60

Módosította a 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatályos: 2017.11.17-től

61

Módosította a 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatályos: 2017.11.17-től

62

Módosítva a 6 /2011.(IX.12.) számú önkormányzati rendelettel, hatályos 2011. október 16-tól.

63

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

64

Módosítva a 6 /2011.(IX.12.) számú önkormányzati rendelettel, hatályos 2011. október 16-tól.

65

Módosítva a 6 /2011.(IX.12.) számú önkormányzati rendelettel, hatályos 2011. október 16-tól.

66

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

67

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

68

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

69

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

70

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

71

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

72

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

73

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

74

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

75

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

76

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

77

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

78

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

79

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

80

Módosította a 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatályos: 2017.11.17-tól

81

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

82

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2017.11.17-től

83

Módosítva a 6/2011.(IX.12.) számú önkormányzati rendelettel, hatályos 2011. október 16-tól.

84

Hatályon kívül helyezte 18/2017.(XI.16.) ÖR. Hatálytalan: 2018.11.17-től

85

Módosítva a 6 /2011.(IX.12.) számú önkormányzati rendelettel, hatályos 2011. október 16-tól.