Chernelházadamonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2015. évi költségvetéséről

Hatályos: 2015. 04. 01- 2016. 04. 29

Chernelházadamonya Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.


1. A rendelet hatálya


1. §


A rendelet hatálya a Chernelházadamonya Községi Önkormányzat Képviselő-testületére terjed ki.


A költségvetés bevételei és kiadásai


2. §


  1. A Képviselő-testület az önkormányzat 2015. évi költségvetését:
  1. 14.628       ezer Ft bevétellel állapítja meg, ezen belül:

aa) a működési bevételek összesen:                    12.965 ezer Ft,

ab) a felhalmozási bevételek összesen:                     --    ezer Ft,

ac) finanszírozási bevételek összesen:                   1.663  ezer Ft.


  1.  14.628     ezer Ft kiadással állapítja meg, ezen belül:

ba) a működési kiadások összesen:                     13.628 ezer Ft,

bb) a felhalmozási kiadások összesen:                  1.000 ezer Ft,

bc) finanszírozási kiadások összege:                        --      ezer Ft.


  1. Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 1. melléklet részletezi.


  1. A 2014. évi költségvetési törvény szerint a helyi önkormányzat általános működésének és ágazati feladatainak részletezését 2. melléklet tartalmazza.


  1. Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési kiadások kiemelt előirányzatonként megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a 3. melléklet részletezi.


  1. Az egységes rovatrend szerint a kiemelt kiadási és bevételi jogcímeket a 4. melléklet tartalmazza.


(3)       A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten az 5. számú melléklet részletezi.


(4)       A támogatások, kölcsönök bevételeit a 6. melléklet tartalmazza.


(5)       A támogatások, kölcsönök nyújtását és törlesztését a 7. melléklet részletezi.


  1. A helyi adó és egyéb közhatalmi bevételeket a 8. melléklet tartalmazza.


  1. A közvetett támogatások kimutatása a 9. mellékletben találhatók.


3. §


(1)       Az önkormányzat felhalmozási kiadásainak előirányzata 2.500 e Ft, melyet a rendelet 10. melléklete tartalmaz.

A felhalmozási és felújítási kiadásokból:

- Beruházási kiadások                        --      e Ft

- Felújítási kiadások                    1.000     e Ft


(2)       Az Önkormányzatnak a költségvetési évben nincs olyan fejlesztési célja, amely megvalósításához Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV törvény (a továbbiakban: Stabilitási tv.) 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válhat szükségessé a 11. melléklet szerint.


(3)       Az Önkormányzat a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerint adóságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásból fennálló kötelezettségeit az adósságot keletkeztető ügyletek futamidejének végéig, illetve a kezesség érvényesíthetőségéit, és a figyelembe vehető saját bevételeit a 12. melléklet szerint állapítja meg.


(4)       Az Európai Uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásait, bevételeit, valamint az Önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulását a 13. melléklet tartalmazza.


(5)       Az Önkormányzat több éves kihatással járó feladatait a 14. melléklet tartalmazza.


(6)       Az Önkormányzat 2015. évi előirányzat felhasználási ütemtervét a rendelet 15. melléklete tartalmazza.


4. §


Az Önkormányzat által a lakosságnak juttatott települési támogatást, szociális, rászorultsági jellegű ellátásokat a Képviselő-testület  350    ezer Ft-ban állapítja meg, melyet a 16. melléklet részletez.


5. §


(1)    A Képviselő-testület az önkormányzat általános tartalékát 0 ezer Ft, céltartalékát 0 ezer Ft összegben hagyja jóvá, a 17. számú melléklet szerint.


(2)   Az általános tartalék feletti rendelkezési jogát a Képviselő-testület nem ruházza át.


6. §


  1. A működési bevételek és működési kiadások egyenlege 663 ezer Ft hiány.


  1. A felhalmozási bevételek és felhalmozási kiadások egyenlege 1.000 ezer Ft hiány.


  1. A működési hiány belső finanszírozása érdekében a Képviselő-testület az előző év működési költségvetési maradványának  663 ezer Ft - igénybevételét és 0 ezer Ft értékpapír beváltását rendeli el.


  1. A felhalmozási hiány belső finanszírozása érdekében a Képviselő-testület az előző év felhalmozási költségvetési maradványának 1.000 ezer ft igénybevételét rendeli el.


(5) A (3) és (4) bekezdésben foglaltakon túl hiány finanszírozására nem kerül sor.


(6) A költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási bevételek és kiadások működési és felhalmozási cél szerint tagolását a 18. számú melléklet tartalmazza.


7. §


(1)       A Képviselő-testület az önkormányzat költségvetési létszámkeretét – közfoglalkoztatottak nélküli - 2 főben állapítja meg. A közfoglalkoztatottak éves létszám előirányzata 1 fő.


(2)       A költségvetési létszámkeret megoszlását a 19. számú melléklet tartalmazza.


8. §


Az Önkormányzat 2015. évi kiadási tervében a polgármester államigazgatási hatáskörét érintő bevételek és kiadások tervezésére nem került sor.


A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok


9.§


  1. Az Önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.


  1. Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a Képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester a felelős.


  1.  A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy e rendelet keretein belül a 2015. évi költségvetésben az Önkormányzatot megillető bevételek beszedéséről gondoskodjon, valamint intézkedéseket tegyen a jóváhagyott kiadási előirányzatok célirányos felhasználására.


  1. Az Önkormányzat elszámolási számláját az összes alszámlával együtt a Répcelak és Vidéke Takarékszövetkezet bői fiókjánál vezeti.



Államháztartáson kívüli szervezetek támogatása


10. §


  1. Államháztartáson kívüli szervezetek részére támogatás – írásbeli kérelem alapján – egyedi elbírálás alapján a Képviselő-testület döntése alapján nyújtható.


  1. Civil szervezetek, alapítványok és egyesületek közül elsősorban azok részesülhetnek támogatásban, akik Magyarországon bírósági nyilvántartásba vettek


  1. Támogatás csak annak adható, aki a kapott támogatás felhasználásának ellenőrzését biztosítja, és hozzájárul működésének teljes körű megismeréséhez. A támogatáshoz megállapodást kell készíteni. A 2015. évi támogatás feltétele, hogy a 2014. évben kapott összegről a támogatott elszámolást készít a támogatási megállapodásban megjelölt határidőig.


Finanszírozási műveletekkel kapcsolatos szabályok


11. §


(1)       A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az Önkormányzat számláin átmenetileg szabad pénzeszközök elkülönített (lekötött) betétként történő elhelyezésére és államilag garantált forgatási célú értékpapírok vásárlására.


(2)       Az Önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek az (1) bekezdés szerinti hasznosításáról a polgármester a következő ülésen tájékoztatja a Képviselő-testületet.


Az előirányzatok módosítása


12.§


  1. A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a B11. Önkormányzatok működési támogatásai rovaton megtervezett bevételi előirányzat és a B21. Felhalmozási célú önkormányzati támogatás rovaton megtervezett bevételi előirányzat módosítására a K512. Tartalékok rovaton megtervezett költségvetési kiadási előirányzattal szemben.


  1. A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az (1) bekezdésben megjelölt kivétellel a B1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről, a B2. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről, a B6. Működési célú átvett pénzeszközök és a B7 Felhalmozási célú átvett pénzeszközök rovatain megtervezett költségvetési bevételi előirányzatok módosítására a bevételhez kapcsolódó célnak megfelelő költségvetési kiadási előirányzatok egyidejű módosításával.


  1. A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a költségvetés kiadásai kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosításra.


  1. A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert 500 ezer Ft összeghatárig döntsön a forrásfelhasználásról.


A Képviselő-testület felhatalmazása alapján történt előirányzat módosításokról és előirányzat átcsoportosításokról a polgármester a Képviselő-testületet a következő költségvetési rendeletmódosításkor tájékoztatja.

13. §


A gyermekétkeztetés térítési díját a 20. melléklet tartalmazza.

Záró rendelkezések


14. §



(1)       A rendelet- a 13.§ kivételével- a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2015. január 1. napjától kell alkalmazni.


(2)      A rendelet 13.§-a 2015. április 1. napjával lép hatályba.


(3)       A rendelet hatálya a 2015. évi költségvetés végrehajtásáról szóló beszámoló (zárszámadás) elfogadásáig tart.



Chernelházadamonya, 2015. február 13.




                   Németh László                                                      Dr. Vincze György

                    polgármester                                                               jegyző




A rendelet kihirdetve:



Bő, 2015. február 27.



                                                                                            Dr. Vincze György

                                                                                                      jegyző