Chernelházadamonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2017. (II. 9.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2017 évi költségvetéséről

Hatályos: 2017. 08. 15- 2018. 02. 27

Chernelházadamonya Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzat 2017. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja.


1. A rendelet hatálya


1. §


A rendelet hatálya a Chernelházadamonya Községi Önkormányzat Képviselő-testületére terjed ki.


A költségvetés bevételei és kiadásai


2. §


  1. [1]A Képviselő-testület az önkormányzat 2017. évi költségvetését:
  • 33.898.757  Ft bevétellel állapítja meg, ezen belül:

aa) a működési bevételek összesen:                    17.609.757. Ft,

ab) a felhalmozási bevételek összesen:            5.700.000  Ft,

ac) finanszírozási bevételek összesen:           10.589.000  Ft.


  •  33.898.757 Ft kiadással állapítja meg, ezen belül:

ba) a működési kiadások összesen:                     30.068.311 Ft,

bb) a felhalmozási kiadások összesen:             3.3.394.401  Ft,

bc) finanszírozási kiadások összege:                 436.045     Ft.


  1. Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 1. melléklet[2] részletezi.


  1. A 2014. évi költségvetési törvény szerint a helyi önkormányzat általános működésének és ágazati feladatainak részletezését 2. melléklet[3] tartalmazza.


  1. Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési kiadások kiemelt előirányzatonként megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a 3. melléklet[4] részletezi.


  1. Az egységes rovatrend szerint a kiemelt kiadási és bevételi jogcímeket a 4. melléklet tartalmazza.


(3)       A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten az 5. számú mellékle[5]t részletezi.


(4)       A támogatások, kölcsönök bevételeit a 6. melléklet tartalmazza.


(5)       A támogatások, kölcsönök nyújtását és törlesztését a 7. melléklet[6] részletezi.


  1. A helyi adó és egyéb közhatalmi bevételeket a 8. melléklet tartalmazza.


  1. A közvetett támogatások kimutatása a 9. mellékletben találhatók.


3. §


(1)       Az önkormányzat felhalmozási kiadásainak előirányzata 3.250.000 Ft, melyet a rendelet 10. melléklete[7] tartalmaz.

A felhalmozási és felújítási kiadásokból:

- Beruházási kiadások                  --          Ft

- Felújítási kiadások                    3.250.000  Ft


(2)       Az Önkormányzatnak a költségvetési évben nincs olyan fejlesztési célja, amely megvalósításához Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV törvény (a továbbiakban: Stabilitási tv.) 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válhat szükségessé a 11. melléklet szerint.


(3)       Az Önkormányzat a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerint adóságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásból fennálló kötelezettségeit, az adósságot keletkeztető ügyletek futamidejének végéig, illetve a kezesség érvényesíthetőségéit, és a figyelembe vehető saját bevételeit a 12. melléklet szerint állapítja meg.


(4)       Az Európai Uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásait, bevételeit, valamint az Önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulását a 13. melléklet tartalmazza.


(5)       Az Önkormányzat több éves kihatással járó feladatait a 14. melléklet tartalmazza.


(6)       Az Önkormányzat 2017. évi előirányzat felhasználási ütemtervét a rendelet 15. melléklete tartalmazza.


4. §


Az Önkormányzat által a lakosságnak juttatott települési támogatást, szociális, rászorultsági jellegű ellátásokat a Képviselő-testület  935.000 Ft-ban állapítja meg, melyet a 16. melléklet részletez.


5. §


(1)    A Képviselő-testület az önkormányzat általános tartalékát 0 ezer Ft, céltartalékát 0 ezer Ft összegben hagyja jóvá, a 17. számú melléklet[8]szerint.


(2)   Az általános tartalék feletti rendelkezési jogát a Képviselő-testület nem ruházza át.


6. §


  1. A működési bevételek és működési kiadások egyenlege560.474 Ft hiány.


  1. A felhalmozási bevételek és felhalmozási kiadások egyenlege 3.250.000 Ft hiány.


  1. A működési hiány belső finanszírozása érdekében a Képviselő-testület az előző év működési költségvetési maradványának 560.474 Ft igénybevételét és 0 ezer Ft értékpapír beváltását rendeli el.


  1. A felhalmozási hiány belső finanszírozása érdekében a Képviselő-testület az előző év felhalmozási költségvetési maradványának 3.250.000 Ft igénybevételét rendeli el.


(5) A (3) és (4) bekezdésben foglaltakon túl hiány finanszírozására nem kerül sor.


(6) A költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási bevételek és kiadások működési és felhalmozási cél szerint tagolását a 18. számú melléklet tartalmazza.


7. §


(1)       A Képviselő-testület az önkormányzat költségvetési létszámkeretét – közfoglalkoztatottak nélküli - 2 főben állapítja meg. A közfoglalkoztatottak éves létszám előirányzata 0 fő.


(2)       A költségvetési létszámkeret megoszlását a 19. számú melléklet tartalmazza.


8. §


Az Önkormányzat 2017. évi kiadási tervében a polgármester államigazgatási hatáskörét érintő bevételek és kiadások tervezésére nem került sor.


A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok


9.§


  1. Az Önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.


  1. Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a Képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester a felelős.


  1. A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy e rendelet keretein belül a 2017. évi költségvetésben az Önkormányzatot megillető bevételek beszedéséről gondoskodjon, valamint intézkedéseket tegyen a jóváhagyott kiadási előirányzatok célirányos felhasználására.


  1. Az Önkormányzat elszámolási számláját az összes alszámlával együtt a Savaria Takarékszövetkezet bői fiókjánál vezeti.



Államháztartáson kívüli szervezetek támogatása


10. §


  1. Államháztartáson kívüli szervezetek részére támogatás – írásbeli kérelem alapján – egyedi elbírálás alapján a Képviselő-testület döntése alapján nyújtható.


  1. Civil szervezetek, alapítványok és egyesületek közül elsősorban azok részesülhetnek támogatásban, akiket Magyarországon bírósági nyilvántartásba vettek


  1. Támogatás csak annak adható, aki a kapott támogatás felhasználásának ellenőrzését biztosítja, és hozzájárul működésének teljes körű megismeréséhez. A támogatáshoz megállapodást kell készíteni. A 2017. évi támogatás feltétele, hogy a 2016. évben kapott összegről a támogatott elszámolást készít a támogatási megállapodásban megjelölt határidőig.


Finanszírozási műveletekkel kapcsolatos szabályok


11. §


(1)       A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az Önkormányzat számláin átmenetileg szabad pénzeszközök elkülönített (lekötött) betétként történő elhelyezésére és államilag garantált forgatási célú értékpapírok vásárlására.


(2)       Az Önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek az (1) bekezdés szerinti hasznosításáról a polgármester a következő ülésen tájékoztatja a Képviselő-testületet.


Az előirányzatok módosítása


12.§


  1. A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a B11. Önkormányzatok működési támogatásai rovaton megtervezett bevételi előirányzat és a B21. Felhalmozási célú önkormányzati támogatás rovaton megtervezett bevételi előirányzat módosítására a K512. Tartalékok rovaton megtervezett költségvetési kiadási előirányzattal szemben.


  1. A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az (1) bekezdésben megjelölt kivétellel a B1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről, a B2. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről, a B6. Működési célú átvett pénzeszközök és a B7 Felhalmozási célú átvett pénzeszközök rovatain megtervezett költségvetési bevételi előirányzatok módosítására a bevételhez kapcsolódó célnak megfelelő költségvetési kiadási előirányzatok egyidejű módosításával.


  1. A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a költségvetés kiadásai kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosításra.


  1. A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert 500 ezer Ft összeghatárig döntsön a forrásfelhasználásról.


  1. A Képviselő-testület felhatalmazása alapján történt előirányzat módosításokról és előirányzat átcsoportosításokról a polgármester a Képviselő-testületet a következő költségvetési rendeletmódosításkor tájékoztatja.














Záró rendelkezések


13. §



(1)       A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2017. január 1. napjától kell alkalmazni.


(2)       A rendelet hatálya a 2017. évi költségvetés végrehajtásáról szóló beszámoló (zárszámadás) elfogadásáig tart.



Chernelházadamonya, 2017. január 30.




                   Németh László                                                      Dr. Vincze György

                    Polgármester                                                               Jegyző




A rendelet kihirdetve:



Bő, 2017. február 09.



                                                                                            Dr. Vincze György

                                                                                                      Jegyző

[1]

Módosította a 14/2017.(VIII.14.)ÖR. Hatályos: 2017.08.15-től

[2]

Módosította a 14/2017.(VIII.14.)ÖR. Hatályos: 2017.08.15-től

[3]

Módosította a 14/2017.(VII.14.)ÖR. hatályos:2017.08.15-től

[4]

Módosította a 14/2017.(VIII.14.)ÖR. hatályos: 2017.08.15-től

[5]

Módosította a 14/2017.(VIII.14.)ÖR. Hatályos: 2017.08.15-től

[6]

Módosította a 14/2017.(VIII.14.)ÖR.Hatályos: 2017.08.15től

[7]

Módosította 14/2017.(VIII.14)ÖR. Hatályos: 2017.08.15

[8]

Módosította a 14/2017.(VIII.14.)ÖR. Hatályos: 2017.08.15-től

Mellékletek