Chernelházadamonya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2019. (II.12.) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen kívül és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2019. 03. 07

Chernelházadamonya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


A rendelet hatálya Chernelházadamonya község közigazgatási területén történő házasságkötésekre terjed ki.

2.§


(1) A házasságkötés helyszínéül szolgáló hivatali helyiség, a Chernelházadamonya Fő u.66 szám alatt található Chernelházadamonyai Faluház Nagyterme.

(2) A hivatali munkaidőt a Bői Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata határozza meg.

3.§


(1) A 2. §-ban meghatározott hivatali helyiségen-, illetve hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezését, a házasságkötési szándék anyakönyvvezető előtt történő bejelentésekor kell kezdeményezni.

(2) Házasságkötés hivatali munkaidőn kívül hétfőtől csütörtökig 16.00 órától 19.00 óráig, pénteki napon 14.00 órától 20.00 óráig, szombati napon 9.00 órától 20.00 óráig engedélyezhető.

(3) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezése során figyelemmel kell lenni a már előjegyzésbe vett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását az engedélyezendő hivatalon kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti.


4. §


(1) A hivatali helyiségen kívül és hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításának díja 8.000 Ft.

(2 A hivatali munkaidőben hivatali helyiségen kívül, vagy hivatali munkaidőn kívül a hivatali helyiségben történő anyakönyvi esemény lebonyolításának díja 5.000 Ft.  

(3) A házasságkötés elmaradásakor a jegyespár a befizetett díj visszatérítésére igényt tarthat, ha a házasságkötés lemondására legalább a tervezett időpontot megelőző napon írásban került sor.

5. §[1]


A hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy anyakönyvi eseményenként 8.000,-Ft összegű díjazás illeti meg, melyet a munkáltató fizet meg számára


6. §


(1) Ez a rendelet 2019.február 15-én napján lép hatályba, és a hatályba lépést követően indult ügyekben kell alkalmazni.

 (2) Hatályát veszti Chernelházadamonya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének az anyakönyvi eljárásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 8/2011. (IX.5.) önkormányzati rendelete.


Chernelházadamonya, 2019. február 6.


             Dr. Vincze György                                         Németh László

                   jegyző                                                     polgármester



A rendelet kihirdetve:

Chernelházadamonya, 2019.február 12-én



                                    Dr. Vincze György

                                              jegyző

[1]

Módosította az 5/2019.(III.6.)Ör. hatályos: 2019.03.07-től