Chernelházadamonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (X.8.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetésekről és címek adományozásáról

Hatályos: 2021. 10. 09

Chernelházadamonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (X. 8.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetésekről és címek adományozásáról

Chernelházadamonya Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában és a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. Az egyes címek leírása, adományozásának feltételei

1. § (1) A Képviselő-testület a község gazdasági, kulturális és közösségi életében kiemelkedő szerepet betöltő személyek részére díszpolgári címet adományozhat.

(2) A Képviselő-testület a község fejlesztésében kiemelkedő munkát végző személyeket, közösségeket "Chernelházadamonya községért" kitüntető címben részesítheti.

2. Az adományozás rendje

2. § (1) Ajánlásra jogosultak:

  • a) bármely cím esetében a képviselő-testület tagjai,
  • b) bármely cím esetében bármely chernelházadamonyai székhelyű civil szervezet,
  • c) díszpolgári cím esetében nevével, lakcímével, aláírásával 30 chernelházadamonyai állandó lakóhellyel rendelkező állampolgár.

(2) A javaslat csak írásban tehető. A javaslatnak tartalmaznia kell a személy életének, munkásságának és az adományozás alapjául szolgáló érdemeinek ismertetését.

3. § (1) Díszpolgári címből évente három adományozható.

(2) "Chernelházadamonyai községért" kitüntető címből évente öt adományozható.

(3) A kitüntetéssel ajándéktárgy juttatás jár együtt, melynek fedezetét az önkormányzat az éves költségvetési rendeletében biztosítja.

(4) A díszpolgári cím ,valamint "Chernelházadamonya községért" kitüntető adományozásáról az adományozó oklevelet is állít ki, melyet a polgármester a képviselő-testület ülésén vagy az Önkormányzat által tartott rendezvényen ad át.

3. A kitüntető cím visszavonása

4. § (1) A díszpolgári címet a képviselő-testület határozattal megvonhatja attól, aki annak viselésére, a díszpolgársággal járó tiszteletre, megbecsülésre méltatlanná vált. A visszavonásról az érintettet írásban értesíteni kell.

(2) Visszavonás esetén a díszpolgári oklevelet, a visszavonásról rendelkező határozatban megállapított határidőre vissza kell adni.

5. § Ez a rendelet 2021. október 9-én lép hatályba.