Vashosszúfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2002. (VI.30.) önkormányzati rendelete

a lakáshoz jutás helyi támogatásáról

Hatályos: 2002. 06. 30- 2020. 07. 06

Vashosszúfalu községi Önkormányzat képviselő-testülete a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I.31.) számú Korm.rendelet 23. §-ában foglaltak alapján a lakáshoz jutás támogatásának helyi szabályairól az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. §

A rendelet hatálya kiterjed: Vashosszúfalu község közigazgatási területén történő első, új vagy használt lakás megszerzdésére.

2. §

(1) A képviselő-testület az éves költségvetésében e célra biztosított összeg erejéig - kérelemre - támogatásban részesíti: azokat a családokat, akik Vashosszúfalu községben állandó lakosok, vagy a lakásszerzést követően állandó lakosokká válnak.

(2) A támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás.

A lakáshoz jutás helyi támogatásának feltételei, eljárási szabályok

3. §

(1) A kérelmet a Polgármesteri Hivatalba kell benyújtani. A támogatás odaítéléséről a polgármester előterjesztése alapján a képviselő-testület dönt.

(2) Nem részesíthető támogatásban:

a) akik 1/1-ed lakástulajdonnal rendelkeznek (ideértve a házaspár közös tulajdonában lévő lakás 1/2-ed részét is) kivéve, ha az haszonélvezeti joggal terhelt, vagy ha a lakás lebontását az építésügyi hatóság engedélyezte vagy elrendelte, illetőleg a lakás komfort nélküli vagy szükséglakás

b) akik új vagy használt lakás megszerzéséhez támogatásban a képviselő-testület döntése alapján már részesültek

c) akik lakásigényük mértékének felső határát (12/2001. (I.31.) számú Korm. rendelet 3. § (2) bek.) meghaladó szobaszámú lakásépítéshez vagy vásárláshoz kérik a támogatást

d) ahol az egy főre jutó havi nettó jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének ötszörösét. A jövedelem megállapításánál a kérelem benyújtását megelőző három hónap átlagát kell figyelembe venni.


4. §

(1) A kérelem elbírálásáról a képviselő-testület az éves költségvetésében rendelkezésre álló keret mértékéig a kérelem beérkezését követő képviselő-testületi ülésen dönt.

(2) Amennyiben a jogosultak száma alapján kifizetett támogatás mértéke meghaladja az éves költségvetésben meghatározott előíriányzatot, a képviselő-testület a forrás hiányában nem támogatott kérelmét összegyűjti, a rászorultságnak megfelelően rangsorolja és a tárgyévet követő év legelső képviselő-testületi ülésén bírálja el a rendelkezésre álló keret terhéig.

5. §

A támogatás iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kréelmező család tagjainak személyi adatait,

b) a munkaviszonyban állók esetében a munkáltató által kiállított jövedelemigazolásokat,

c) egyéni gazdálkodók, vállalkozók esetében az adóhatóság igazolását az elmúlt évi jövedelemről,

d) a jogerős építési engedélyt vagy az adásvételi szerződést, illetve az új vagy használt lakás megszerzését bizonyító hivatalos iratot,

e) a kérelemezők nyilatkozatát arról, hogy a kérelem benyújtásának időpontjában milyen lakástulajdonnal rendelkeznek,

f) a kérelemzők nyilatkozatát arról, hogy a vissza nem téritendő támogatásban még nem részesültek sem egyedülállóként, sem családosan,

g) a kérelmezők nyilatkozatát arról, hogy az új vagy használt lakás megszerzését követő 1 éven belül Vashosszúfalu közsében állandó lakosként letelepednek,

h) a kérelmezők nyilatkozatát arról, hogy lakásépítési kedvezményt, illetőleg adóvisszatérítési támogatást, vagy hitelintézeti kölcsönt vesznek-e igénybe, ha igen a hitelintézet megnevezését.


A támogatás mértéke

6. §

A támogatás mértéke jogosultanként egységesen 100.000 Ft.

A támogatás folyósítása

7. §

(1) Ha a támogatásban részesülő személy lakásépítési kedvezményt, illetőleg adóvisszatérítési támogatást, vagy hitelintézeti kölcsönt vesz igénybe a helyi támogatás összegét a kedvezményt vagy kölcsönt folyósító hitelintézet útján kell nyújtani.

(2) Aki a támogatás felvételétől számított 10 éven belül a megszerzett új vagy használt lakást elidegeníti, az a felvett vissza nem térítendő támogatást köteles visszafizetni az önkormányzatnak.

Záró rendelkezések

8. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Vashosszúfalu Községi Önkormányzat 2/1995. (I.30.) sz. rendelete az első lakáshoz jutó fiatalok lakásépítésének, lakásvásárlásának helyi támogatásáról.


Vashosszúfalu, 2002. április 30.



Vass István sk.                                                          Szabó Andrásné sk.

polgármester                                                                      jegyző