Vashosszúfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2012. (IX.5.) önkormányzati rendelete

Vashosszúfalu Község Önkormányzata vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról

Hatályos: 2012. 09. 06- 2013. 09. 11

Vashosszúfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében eljárva a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (a továbbiakban: Nvt.) 5. § (2) bekezdés b) és c) pontjában, (4) bekezdésében, 11. § (16) bekezdésében, 13. § (1) bekezdésében, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 109. § (4) bekezdésében, továbbá a 143. § (4) bekezdésének i) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. §

(1) A rendelet hatálya kiterjed Vashosszúfalu Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő, illetve tulajdonába kerülő

a) ingatlan és ingó vagyonra, valamint vagyoni értékű jogokra (a továbbiakban: ingatlan és ingó vagyon) továbbá

b) a tagsági jogot megtestesítő értékpapírokra, illetve gazdasági társaságban és közhasznú társaságban az Önkormányzatot megillető egyéb társasági részesedésekre.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére, valamint elidegenítésére.

2. §

(1) Az Önkormányzat nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősíti viziközmű vagyonát.

(2) Az Nvt. alapján kizárólagos önkormányzati tulajdonban álló ingatlanok felsorolását e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(3) A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyon felsorolását  e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(4) Korlátozottan forgalomképes vagyonnak minősül az önkormányzati feladatok ellátásához szükséges középület, közterület. A korlátozottan forgalomképes törzsvagyontárgyak felsorolását e rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.

(5) A (3) és (4) bekezdés hatálya alá nem tartozó vagyontárgyak az üzleti vagyon körébe tartoznak, melyet a 4. számú melléklet tartalmaz.

(6) A Képviselő-testület kivételesen indokolt esetben e rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű vagy korlátozottan forgalomképes vagyonnak minősülő vagyontárgy besorolását megváltoztathatja.

3. §

(1) A Képviselő-testület a tulajdonnal kapcsolatos rendelkezési jogok gyakorlását nem ruházza át.

(2) A Képviselő-testület vagyonának kezelésével vagyonkezelési szerződéssel más szervet is megbízhat. A vagyonkezelői jog ellenértékének mértékéről vagy ingyenes átengedéséről a Képviselő-testület dönt.

(3) Az önkormányzati vagyonkezelő szerv köteles a kezelésében lévő vagyontárgyak fenntartásával, üzemeltetésével, karbantartásával, felújításával kapcsolatos feladatok ellátására. Az önkormányzati vagyonkezelő szerv beruházást, felújítást csak a Képviselő-testület döntése alapján végezhet.

(4) A Képviselő-testület, a polgármester, a vagyonkezeléssel kapcsolatos tevékenységéről tájékoztatást, információt, adatot kérhet, a vagyonkezeléssel kapcsolatos dokumentációban betekinthet.

4.§

(1) A 20.000.000,- Ft-ot meghaladó értékű üzleti vagyon tulajdonjogát átruházni csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet.

(2) A 20.000.000,- Ft-ot meghaladó értékű vagyontárgyat hasznosítani csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet.

(3) Értékpapír vásárlás, elidegenítés a képviselő-testület hatásköre.

5. §

(1) Önkormányzati követelésekről a következő esetekben lehet lemondani:

a.) csődegyezségi megállapodásban,

b.) bírói egyezség keretében,

c.) felszámolási eljárás során, ha a felszámoló által írásban adott nyilatkozat alapján a követelés várhatóan nem térül meg,

d.) ha a követelés csak veszteséggel vagy aránytalanul nagy költségráfordítással érvényesíthető,

e.) a kötelezett nem lelhető fel.

(2) Az Önkormányzatot megillető követelésekről való lemondás a képviselő-testület hatásköre.

6. §

Hatályát veszti az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 5/2004. (III.23.) önkormányzati rendelet.


7. §

Ezen önkormányzati rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

                       Birkás György                                                                       Pártliné Soós Zsuzsanna

                       polgármester                                                                                     körjegyző



Záradék:

A rendelte kihirdetve - 2012. szeptember 5 - az SZMSZ-ben meghatározottak szerint.


Vashosszúfalu, 2012. szeptember 5.


                                                                                                                     Pártliné Soós Zsuzsanna

                                                                                                                                körjegyző