Vashosszúfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2016. (VI.1.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2016. 06. 02

Vashosszúfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint az Alaptörvény 32.  cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1.§ A rendelet hatálya kiterjed Vashosszúfalu község közigazgatási területén Vashosszúfalu Község Önkormányzatának (továbbiakban: önkormányzat) tulajdonában álló és az ingatlan nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészletekre. Az ezek használatáért fizetendő igénybevételi díjakat e rendelet 2. melléklete alapján kell megállapítani.

2. § (1) E rendelet alkalmazása során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (továbbiakban: Ket.) rendelkezései szerint kell eljárni.

(2) A közterület használati szerződésre a Ket. hatósági szerződésre vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

3.§ Közterület használati szerződést kell kötni:

a) a közterület fölé 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet, hirdető-berendezés (fényreklám), továbbá cég- és címtábla elhelyezésére;

b) mobil árusító és egyéb fülke, pavilon elhelyezésére;

c) önálló hirdető berendezések, figyelmeztető és tájékoztató táblák elhelyezésére;

d) alkalmi- és mozgó árusításra;

e) vendéglátó-ipari előkert céljára;

f) kitelepülés céljára;

g) mutatványos tevékenység céljára;

h) 90 napot meghaladó építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére;

i) kiállítás, sport- és kulturális rendezvények céljára;

j) zöldfelület igénybevételére;

k) javító, szolgáltató tevékenység végzéséhez.

l) üzemképtelen gépjármű 30 napon belüli közterületen történő tárolásához.

4.§ Nem köthető közterület használati szerződés:

a) tűz- és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására, az engedélyezett tűzijáték rendezése kivételével;

b) közterületen nem árusítható termékek forgalmazásához;

c) olyan tevékenység gyakorlására, amely a környezetre káros hatással lenne, közbiztonságot, egészséget veszélyeztetné, illetve a közerkölcsöt sértené;

d) olyan reklámtábla, hirdetőtábla és egyéb berendezés elhelyezésére, amely a közlekedés biztonságát veszélyezteti, rontja a községképet;

e) kamion, autóbusz, vontató, traktor, munkagép, 3,5 tonna összsúlyt meghaladó tehergépkocsi, valamint pótkocsi és lakókocsi közúton vagy más közterületen történő tárolásához,

f) gépjármű szervízeléshez, tisztításhoz, javításhoz;

g) göngyöleg, hulladék tárolásához;

h) építési törmelék, bontási anyag ömlesztett tárolásához (kivéve: konténerben);

5. § (1) Közterületen üzemképtelen jármű közterület-használati szerződés nélkül nem tárolható, az üzembentartó vagy tulajdonos (a továbbiakban: üzembentartó) az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles a közterületről 30 napon belül eltávolítani.

(2) Üzemképtelen jármű esetén a közterület-használati szerződést az üzemben tartónak kell megkötni, amely legfeljebb 30 napra köthető.

(3)  A rendelet alkalmazása szempontjából üzemképtelen jármű:

a)    a hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező az a jármű, amely egyébként közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt,

b)   baleset folytán megsérült és elhagyott jármű,

c)    műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan jármű.

A közterület használati szerződés

6.§ (1) A közterület használat iránti kérelmet – az 1. melléklet szerinti tartalommal – a közterületet használónak kell benyújtania.

(2) Közterület használati szerződés csak ideiglenes jelleggel – meghatározott időtartamra vagy meghatározott feltétel bekövetkeztéig – köthető. A meghatározott időre szóló közterület használat legrövidebb időtartama 1 nap,   leghosszabb időtartama 5 év lehet.

(3) Amennyiben a szerződés hatályát veszti, úgy a közterületet használó köteles az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – saját költségén helyreállítani.

(4) A közterület használati szerződés nem pótolja a jogszabályokban előírt egyéb – hatósági, illetve szakhatósági – engedélyek, megállapodások beszerzését.

(5) Reklám- és tájékoztató tábla, hirdető berendezés elhelyezése iránti kérelméhez csatolni kell a tábla méreteit és  megjelenését bemutató terveket, vagy fotókat.

7.§ A közterület használati szerződésnek tartalmaznia kell a Ket. 76. § (2a) bekezdésén kívül:

a) A közterület használat célját, időtartamát, helyének és módjának, illetve egyéb feltételeinek pontos meghatározását;

b) Utalást arra, hogy a szerződés nem mentesíti a használót a jogszabályokban előírt egyéb szükséges hatósági, szakhatósági engedélyek beszerzése alól;

c) A szerződés megszűnése esetére az eredeti állapot – kártalanítási igény nélküli – helyreállításának kötelezettségét;

d) Díjfizetési kötelezettség esetén a díj mértékét, fizetésének módját;

e) Amennyiben vannak, a közterület használattal járó járulékos költségek (áram, víz stb) viselésének és megfizetésének módját; 

f) A közterület használat időtartama alatt jelentkező szükséges állagmegóvási, karbantartási és tisztántartási kötelezettség előírását;

g) Az esetleges szerzői jogdíj megfizetésére irányuló kötelezettség teljesítésére szóló felhívást;

h) A közterület megállapodástól eltérő használatának jogkövetkezményeit.

A közterület használati díj mértéke, fizetésének módja

8.§ (1) A közterület használatáért díjat kell fizetni. A fizetendő díj mértékét, valamint a mentességeket e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(2) A használó a díjat a közterület tényleges használatára, illetve a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

(3) A létesítményekkel elfoglalt közterület nagyságának meghatározásánál a létesítmény m2-ben számított területét, továbbá a hozzá tartozó területen túlnyúló szerkezet (ponyva, tető stb.) területét együttesen kell figyelembe venni.

(4) Hirdetőtábla, hirdető berendezés esetén annak hirdetőfelületét kell számításba venni.

(5) A közterület használati díjak évi, havi, vagy napidíjak. A díj szempontjából minden megkezdett hónap, nap, m2 egésznek számít.

(6)A közterület használója a közterület használati díjat mindaddig köteles megfizetni, amíg a használat megszűnését követően az eredeti állapotot helyre nem állította.

A közterület használati szerződés megszűnése, a jogellenes használat következményei

9.§ (1) A közterület használati szerződés megszűnik:

a) a megállapodásban meghatározott idő elteltével, vagy feltétel bekövetkeztével;

b) ha a használónak a közterületen folytatott tevékenységre való jogosultsága megszűnik;

c) a jogosult halálával, vagy jogi személy illetve jogi személyiséggel nem rendelkező társaság esetén annak jogutód nélküli megszűnésével;

d) a közterület használatát és rendjét érintő jogszabályok olyan mértékű megváltozásával, amely a szerződés megszűnését indokolja;

e) a jogosult részéről történő felmondással.

(2) Aki közterületet a szerződéstől eltérő módon használ, köteles a hatóság felhívására a jogellenes használatot haladéktalanul megszüntetni, illetve kötelezhető a közterület eredeti állapotának – kártalanítás nélküli – helyreállítására. 

(3) Az önkormányzat a közterület eredeti állapotának helyreállítását – a kötelezettséget elmulasztó költségére – elvégeztetheti, amennyiben az a felhívásban megjelölt határidőre nem végzi el, illetve az azonnali helyreállítást élet-és balesetveszély, a közrend és közbiztonság fenntartása indokolja.

Záró rendelkezések

10.§ Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a közterület-használatáról szóló 6/2005.(VII.13.) önkormányzati rendelet.

Vashosszúfalu, 2016. május 30.

   

  Birkás György

    polgármester

                       Szabó Andrásné 

                                 jegyző





Záradék:

Jelen rendelet 2016. június 1-jén kihirdetésre került.

Vashosszúfalu, 2016. június 1.

                                                                                                          Szabó Andrásné

                                                                                                                 jegyző

Mellékletek