Csönge Község Önkormányzata képviselő-testületének 16/2012. (XI.16.) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról

Hatályos: 2012. 11. 17

Csönge Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1.§ (1) bekezdésében, a 6.}. és a 43.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) h. pontja, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 10.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében a következő rendeletet alkotja:

1.§

Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként Csönge Község közigazgatási területén legalább egy vendégéjszakát eltölt.

2.§

  1. Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.
  2. Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 300,-Ft.

3.§

  1. Az adóbeszedésre kötelezett az adóköteles bevételszerző tevékenységének megkezdésétól számított 15 napon belül nyilvántartásba vétel végett köteles az önkormányzati adóhatósághoz az e célra rendszeresített nyomtatványon írásban bejelentkezni.
  2. Az adóbeszedésre kötelezett az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon a tárgyhónapot követő hó 15-ig az adómentes és az adóköteles vendégéjszakákról bevallást készít.

4.§

  1. Az adó beszedésére kötelezett az általa beszedett adóról az adó alapjának, a mentesség jogcímének és jogosultságának, valamint az adó összegének utólagos megállapítására is alkalmas nyilvántartást — ideértve az elektronikus nyilvántartást is — köteles vezetni. Az elektronikus nyilvántartást vezető adóbeszedésre kötelezett számára a „Bejelentőlap” használatára kötelező.
  2. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell: a sorszámot, a szálláshelyet igénybevevó személy nevét, születési helyét és idejét, lakcímét, állampolgárságát, útlevél, vagy személyazonosító igazolvány, diákigazolvány számát, megérkezésének és távozásának napját, az eltöltött vendégéjszakák számát, az adómentességre jogosító tartózkodás jogcímét, valamint a beszedett idegenforgalmi adó összegét, a vendég vagy képviselőjének aláírását. Amennyiben az adó beszedését az adó beszedésére kötelezett elmulasztja, vagy átvállalja, úgy ennek tényét is rögzíteni kell.
  3. Az adó beszedésére kötelezettnek a Htv.31. §-ában tételesen felsorolt adómentességre jogosító tartózkodást igazolnia kell az önkormányzati rendelet I. mellékletét képező nyomtatványon. Az igazolás hiányában az adót be kell szedni, illetve meg kell fizetni.
  4. A nyilvántartást az adóbeszedésre kötelezett köteles a szálláshelyen tartani, és azt az ellenőrzésre feljogosított személynek bemutatni. Amennyiben az adóbeszedésre kötelezett személy nem tartózkodik állandóan a szálláshelyen, köteles megbízottról gondoskodni, akinek a nevét az adóhatóságnál be kell jelenteni.
  5. Az ellenőrzést végző személy közfeladatot ellátó személynek minősül és büntetőjogi védelem illeti meg, akit az önkormányzat az ellenőrzésre feljogosító igazolással lát el. Az igazolást felmutató személyt a szállásadó köteles az ellenőrzésre megállapított időszakban 8.00 — 20.00 óráig a szálláshelyre beengedni, és az ellenőrzési tevékenységet elősegíteni.

5.§

  1. A szálláshely üzemeltetési engedély kiadását, megszűnését, módosítását a szakhatóság a negyedévet követő hó 15-ig az önkormányzati adóhatóság részére átadja. Egyben az adóév első napja alapján fennálló állapotról tételes adatszolgáltatást is teljesít.
  2. A szálláshelyek hatósági nyilvántartását vezető szakhatóság az adóévet követő február 20-ig az önkormányzati adóhatóság részére adatot szolgáltat a szálláshelyek által — a jegyző felé jelentett — fogadott vendégek és az általuk eltöltött vendégéjszakák összesített számáról magyarországi lakóhellyel rendelkező és magyarországi lakóhellyel nem rendelkező bontásban.

6.§

Ez a rendelet 2013. január 1. napján lép hatályba.


Csönge, 2012. november 15.


 Baranyai Ernő                                                              Bagicsné Sebestyén Zsuzsanna

  polgármester                                                                          körjegyző


Záradék: A rendelet kihirdetésének napja: 2012.november 16.


Csönge, 2012.november 16.


                                                                                  Bagicsné Sebestyén Zsuzsanna

                                                                                                   körjegyző

                  


Mellékletek