Csönge Község Önkormányzata képviselő-testületének 4/2015. (III.6.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2015.évi költségvetéséről.

Hatályos: 2015. 03. 07

Kenyeri Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk  (1) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, az Alaptörvény  32.cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


A rendelet hatálya

1. §


(1) A rendelet hatálya Csönge Községi Önkormányzatra és annak szerveire, az önkormányzat felügyelete alatt álló költségvetési szervekre, valamint a támogatásban részesített magánszemélyekre, jogi személyekre és jogi személyiségekkel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.


(2) Ezen rendelet meghatározza az Önkormányzat és a felügyelete alatt álló költségvetési szervek kötelező és önként vállalt feladatinak ellátásához szükséges bevételeket és kiadásokat, figyelemmel a 2015. évi gazdálkodás főbb szabályaira.



II. FEJEZET

A KÖLTSÉGVETÉS BEVÉTELEI ÉS KIADÁSAI


A költségvetés bevételei és kiadásai

2. §


(1)A Képviselő-testület az Önkormányzat és a költségvetési szervei együttes 2015. évi költségvetését

- 106 831 ezer Ft költségvetési bevétellel,

- 106 831 ezer Ft költségvetési kiadással állapítja meg.


(2) A Képviselő-testület a 2015. évi költségvetési bevételen belül az Önkormányzat

a) működési költségvetési bevételét 65 323 e Ft-ban

b) felhalmozási bevételét  0 e Ft-ban

c) finanszírozási bevételét 41 508  e Ft-ban

      állapítja meg.  


(3) A működési célú bevételek között működési hitel igénybe vétele nem szerepel.

(4) A felhalmozási célú bevételek között fejlesztési célú hitel felvétele nem szerepel.

3.§


(1) A 2015. évi költségvetési kiadáson belül az Önkormányzat működési költségvetési kiadását 22 430 e Ft-ban határozza meg. A költségvetési kiadásokon belül

a) személyi juttatás kiadás 4 808 e Ft;

b) munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó 1 298 e Ft;

c) dologi jellegű kiadások 12 959 e Ft;

d) ellátottak pénzbeli juttatásai 2 835 e Ft;

f) működési célú kiadások államháztartáson kívülre 530 e Ft

összegben kerülnek meghatározásra.


(2) A tartalékok összege 18 680  eFt.


(3) A felhalmozási költségvetési kiadások összege 10 500 eFt.


(4) A finanszírozási kiadások összege 55 221 eFt.


(5) A Képviselő-testület költségvetés 2015. évi hiányát 0 eFt-ban állapítja meg.


(6) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételi és kiadási főösszeg mérlegszerű bemutatását - előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontásban - a rendelet 1., 2., 3.,  számú mellékletei tartalmazzák.


(7) A működési és felhalmozási célú bevételi előirányzatokat kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontásban – részletes kimutatásban – költségvetési szervenként és összesen az 4. melléklet tartalmazza.


(8) A működési és felhalmozási célú kiadási előirányzatokat kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontásban – részletes kimutatásban – költségvetési szervenként és összesen a 5. melléklet tartalmazza.


(9) Az önkormányzat felhalmozási kiadásainak célonkénti részletes kimutatását a rendelet 6. melléklete tartalmazza.


(10) Az önkormányzat működésének és ágazati feladatainak támogatása jogcímeken kapott pénzeszközök kimutatását a Képviselő-testület a 7. melléklet alapján hagyja jóvá.


(11) A képviselő-testület az Önkormányzat előirányzat-felhasználási tervét havi bontásban a 11. melléklet szerint hagyja jóvá.


4. §


(1) Az Önkormányzat költségvetési kiadásainak kormányzati funkciók szerinti megoszlását a rendelet 8. melléklete tartalmazza.


(2) Az Önkormányzatnak több éves kihatással járó kötelezettsége jelenleg nincs.

(3) Az Önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat a rendelet 12. melléklete tartalmazza.


(4) A Képviselő-testület a kiadások között céltartalékot állapít meg, mely a rendelet 9. mellékletében kerül kimutatásra.


(5) Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 29/A. § szerinti tervszámoknak megfelelően – az Önkormányzat költségvetési évet követő három évben tervezett előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban a rendelet 13. melléklete tartalmazza.


(6) A képviselő-testület megállapítja, hogy az önkormányzatnak  a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettsége nincs.  

(7) Az önkormányzat fennálló hiteltartozással, kibocsátott  kötvényállománnyal  nem rendelkezik.

(8) Az önkormányzatnak kezességvállalásból fennálló kötelezettsége nincs.



A bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtéséhez szükséges intézkedések,

az adósságot keletkeztető ügyletekkel kapcsolatos hatáskörök


5. §


(1) A Képviselő-testület elrendeli, hogy a Kenyeri Közös Önkormányzati Hivatal a költségvetés végrehajtása során folyamatosan egyeztetéseket folytasson, vizsgálja felül az előirányzott kiadások jogosságát és mértékét.


(2) A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény szerinti adósságot keletkeztető ügyletek a Képviselő-testület előzetes elhatározását követően és a kormány előzetes engedélyével köthetőek.



6. §


A Képviselő-testület a költségvetési szervek engedélyezett létszámát és az egyes költségvetési szerveknél foglalkoztatható közfoglalkoztatottak létszámát a rendelet 10. mellékletében állapítja meg.


III. FEJEZET

A KÖLTSÉGVETÉS VÉGREHAJTÁSÁNAK SZABÁLYAI


7. §


(1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.


(2) A Csöngei Weöres Sándor Óvoda költségvetési szervek éves költségvetésének végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért, a takarékosság érvényesítéséért, a tervezett bevételek alapfeladatok sérelme nélküli beszedéséért a szerv vezetője a felelős.


(3) A Csöngei Weöres Sándor Óvoda éves költségvetését a megállapított önkormányzati támogatás és saját bevételei terhére úgy köteles végrehajtani, hogy abból biztosított legyen az éves gazdálkodás, kötelezően ellátandó feladatait maradéktalanul teljesíteni tudja.


(4) A költségvetési szervek vezetője felel az intézmény saját költségvetésében meghatározott előirányzatok felhasználásáért. Kötelesek feladataik ellátásáról, munkafolyamataik megszervezéséről úgy gondoskodni, hogy az biztosítsák a költségvetésében megállapított előirányzatok gazdaságos, hatékony és takarékos felhasználását.


(5) A Csöngei Weöres Sándor Óvoda rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmény vezetője előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkezik azzal, hogy a pénzügyi ellenjegyzés és az érvényesítés szabályain felül csak a jegyző ellenjegyzésével vállalható kötelezettség, és rendelhető el utalványozás.

      Az Önkormányzat előirányzatai felett - a külön jogszabályban meghatározott eltérésekkel – az előirányzat-felhasználási jogkört a Polgármester gyakorolja.


(6) A költségvetési szervek a többletbevételük terhére is csak a forrásképződés mértékének, illetve ütemének figyelembe vételével és a költségvetési szerv biztonságos működésének szem előtt tartásával vállalhatnak kötelezettséget.


(7) Az önkormányzat felügyelete alá tartozó költségvetési szervek a többletbevételük terhére a felhalmozási jellegű kiadási előirányzataikat saját hatáskörben nem emelhetik fel, csak a Képviselő-testület jóváhagyását követően.


8. §


(1) Ha a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szerv harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 9 %-át , az irányító szerv a költségvetési szervhez önkormányzati biztost bíz meg.


(2) A lejárt esedékességű tartozásállomány fennállásáig a pénzügyi ellenjegyzés és az érvényesítés szabályain felül csak az önkormányzati biztos ellenjegyzésével vállalható kötelezettség, és rendelhető el utalványozás.


(3) Az önkormányzati biztos a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szerv szervezeti felépítését, működési folyamatát és gazdálkodását érintő racionalizálási javaslatokat tehet, intézkedéseket kezdeményezhet.


9. §


(1) A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát minden esetben fenntartja magának.


 (2) A képviselő-testület az év közben engedélyezett központi támogatások (pótelőirányzatok) felhasználásáról, a jegyző által történő előkészítés után, a polgármester előterjesztése alapján, az első negyedév kivételével negyedévente, de legkésőbb a költségvetési évet követő év április 30-ig dönt a költségvetési rendelet módosításáról.


(3) Amennyiben év közben az Országgyűlés az önkormányzatot érintő előirányzatot zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően a jegyző haladéktalanul a képviselő-testület elé terjeszti a költségvetési rendelet módosítását.

10. §


(1) A Kenyeri Közös Önkormányzati Hivatal köteles az önkormányzatra és annak fenntartásában működő intézményekre is kiterjedő számviteli rendjét számviteli politikájában és számlarendjében rögzíteni.


(2) Az költségvetési szervek kötelesek belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.


11. §


(1) A feladat elmaradásából származó személyi és dologi megtakarítások felhasználására csak a Képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.


(2) A költségvetési szervek számára a jóváhagyott kiadási és bevételi kiemelt előirányzatok főösszegei kötöttek. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.


12. §


A Kenyeri Közös Önkormányzati Hivatal az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.


Pénzellátás szabályai

13.§

(1) Az önkormányzat intézményeinek pénzellátását a Kenyeri Közös Önkormányzati Hivatal kincstári finanszírozásban, időarányosan biztosítja.  E szabálytól eltérni csak a beruházások, és felújítások esetén lehet, a hozzá kapcsolódó bevételek realizálásának ismeretében.

(2) Az önkormányzati költségvetési szervek részére a Kenyeri Közös Önkormányzati Hivatal a feladatellátáshoz évközben egyszeri jelleggel jóváhagyott támogatásokat a jóváhagyást követő 8 napon belül egy összegben folyósítja.


Létszám- és bérgazdálkodással kapcsolatos előírások

14. §


(1) A költségvetési szerv vezetője önálló létszám-és bérgazdálkodási jogkörében eljárva a költségvetési szerv részére engedélyezett létszámkeretet a tényleges foglalkoztatás során köteles betartani.


(2) Az egyes foglalkoztatási formákra (teljes munkaidős, részmunkaidős, valamint a megbízási, tiszteletdíjas foglalkoztatás) összességében a költségvetésben meghatározott személyi juttatás előirányzat nem léphető túl.


(3) A költségvetési szerv csak abban az esetben fordulhat a fenntartóhoz személyi juttatási pótelőirányzat kérelemmel, ha előirányzata, illetve maradványa nem biztosítja törvényben előírt kötelezettségei teljesítését.


A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése


15. §


  1. A költségvetés végrehajtását megbízási szerződés alapján működő belső ellenőr végzi. Az ellenőrzés tapasztalatairól a polgármester a zárszámadási rendelet előterjesztése során tájékoztatja a Képviselő-testületet.


(2) A jegyző köteles gondoskodni valamennyi költségvetési szerv tekintetében a belső kontrolltevékenységek, FEUVE rendszer és a belső ellenőrzés megszervezéséről és működtetéséről.



IV. FEJEZET

VEGYES ÉS ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


Vegyes rendelkezések


16. §



(1) A Képviselő-testület felhatalmazza polgármestert és a jegyzőt az átmenetileg szabad pénzeszközök pénzintézeti betétként való lekötésére.


(2) Az Önkormányzat költségvetési intézményei kizárólag az alapító okiratuk szerinti tevékenységi körbe tartozó pályázatokat nyújthatnak be. A pályázatok fedezet nélküli kötelezettségvállalást nem eredményezhetnek, az alapfeladat ellátásának biztonságát nem veszélyeztethetik. A pályázat benyújtásához minden esetben a fenntartó előzetes hozzájárulása szükséges.



Záró rendelkezések

17. §


Ez a rendelet a kihirdetés napját követő nap lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2015.január 1.napjától kell alkalmazni.



Csönge, 2015. március 6.





                 / : Nyéki Sándor : /                                       / : Vörös Andrea : /

                     polgármester                                                      jegyző



Záradék:  A rendelet kihirdetésre került 2015.március 6.napján.




                                                                                        / : Vörös Andrea : /

                                                                                                   jegyző