Csönge Község Önkormányzata képviselő-testületének 5/2015. (III.6.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2015. 03. 07

Csönge Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5 /2015.(III.6.) önkormányzati rendelete a falugondnoki szolgáltatásról Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


I.rész

Általános rendelkezések


1. §


(1) A rendelet célja,hogy a falugondnoki szolgáltatás szabályozott keretek között:

a) a település lakói számára a településen hiányzó, alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, illetve a közszolgálatokhoz való hozzájutást elősegítse;

b) rászorult személyek szállítási problémáját megoldja, továbbá, hogy

c) a település lakosságát érintő információk gyűjtését és továbbítását biztosítsa;

d) az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatásokat végezzen.

(2) A rendelet hatálya a község közigazgatási területén bel- és külterületen életvitelszerűen tartózkodó személyekre terjed ki.


2. §


(1) A falugondnoki szolgáltatás közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó alapfeladatai:

a) közreműködés az étkeztetésben,

b) közreműködés a házi segítségnyújtás biztosításában,

c) közreműködés a közösségi és szociális információk szolgáltatásában,

d) közreműködés az egyéb alapszolgáltatásokhoz való hozzáférésben

e) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása,

f) Gyermekszállítás, óvodások, iskolások, fiatalok szállítása.

(2) A falugondnoki szolgálat közvetlen, személyes szolgáltatásokon belüli, kiegészítő feladatai:

a) a közösségi, művelődési, sport- és szabadidős rendezvények szervezése, segítése,

b) egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,

c) egyéb lakossági szolgáltatások biztosításában való közreműködés.

(3) A falugondnoki szolgálat által nyújtott közvetett – az önkormányzati feladatok megoldását segítő - szolgáltatások:

a) önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,

b) falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása.

(4) A falugondnoki szolgálat által nyújtott egyéb szolgáltatások


II.rész

A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó feladatok, ellátásuk rendje Közreműködés az étkeztetésben


3. §

(1) A falugondnoki szolgálat az önkormányzat által biztosított szociális étkeztetés igénybevétele során a napi egyszeri meleg ételt (ebédet) a gondozott lakására szállítja. Az étel szállítása éthordóban történik, csere éthordót az étkezést igénybevevőnek kell biztosítania.

(2) Az étkeztetésben való közreműködés a falugondnoki szolgálat számára kötelezően ellátandó feladat.


Közreműködés a házi segítségnyújtás biztosításában

4.§

(1) A házi segítségnyújtásban való közreműködés során a falugondnoki szolgálat részt vesz az önkormányzat személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatásokról szóló rendeletében megállapított ellátás nyújtásában, mely során - nem szakmai jellegű - feladatokat lát el. Ilyen feladatai:

a) házi gondozó, családgondozó ellátotthoz való szállítása;

b) bevásárlás (élelmiszer);

c) az életminőség megtartásához szükséges feltételek elősegítése (kapcsolattartás a háziorvos, a családsegítő szolgálat, házi gondozó és az ellátott személy között);

d) megfelelő jelzés az illetékes hatóságok felé (krízis helyzetben).

(2) Az (1) bekezdés b) pontjában írt feladatok teljesítéséhez szükséges költségeket az igénye vevő köteles — átvételi elismervény ellenében - megelőlegezni, mellyel a falugondnok a teljesítést követően köteles számla alapján elszámolni.

(3)A házi segítségnyújtáshoz kapcsolódó falugondnoki szolgáltatás térítésmentes, kötelezően ellátandó feladat.


Közreműködés a közösségi és szociális információk szolgáltatásában


5.§


A szociális biztonság megteremtéséhez és a helyi közösségi életbe való bekapcsolódáshoz szükséges információk eljuttatása a település lakói számára. A falugondnok feladata: a helyben vagy a legközelebbi település(ek)en elérhető szolgáltatások igénybevételének lehetőségeire vonatkozó információforrások és információk felkutatása, és a lakosság ezek alapján történő tájékoztatása.


Közreműködés az egyéb alapszolgáltatásokhoz való hozzáférésben


6.§


A falugondnok fontos feladata a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben meghatározott szociális alapszolgáltatások, valamint a gyermekjóléti szolgálat igénybevételéhez nyújtott segítség, az ezen intézményekkel, szakembereikkel való folyamatos kapcsolattartás, igény esetén a szakemberek szállítása.


Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás segítése


7.§


(1) A szolgáltatás biztosítása magába foglalja:

a) a betegek háziorvoshoz, illetve szakrendelésre történő; valamint egyéb egészségügyi intézménybe, kórházba történő szállítását feltéve, hogy a kérelmező tömegközlekedési eszköz igénybevételére nem képes, ugyanakkor az egészségi állapota nem igényli mentőgépjármű vagy betegszállító jármű igénybevételét, és a közlekedése más módon nem biztosított;

b) a gyógyszerkiváltást és gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítását.

(2) Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott szolgáltatást - figyelembe véve a háziorvos javaslatát az igénylő egészségi állapotára, a kezelés jellegére (szükséges, ajánlott, rehabilitációs jellegű, stb.), az igénylő szociális helyzetét, valamint a falugondnok javaslatát - a polgármester egyéni mérlegelés alapján engedélyezi. A szolgáltatás a betegek háziorvosi rendelőbe, illetve egyéb egészségügyi intézménybe szállítását; az érintett személy településről intézményig történő, valamint onnan lakóhelyre szállítását jelenti.

(3) Az (1) bekezdés b) pontjában írt feladat teljesítéséhez szükséges költségeket az igénybe vevő köteles - átvételi elismervény ellenében - megelőlegezni, mellyel a falugondnok a teljesítést követően köteles számla alapján elszámolni. (4) Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása kötelező feladata a falugondnoki szolgálatnak, igénybevétele térítésmentes.

Gyermekszállítás, óvodások, iskolások, fiatalok szállítása

8.§


(1) A falugondnoki szolgálat részt vesz a tankötelezett korú óvodás, iskolás gyermekek szállításában.

(2) Gyermekszállítási feladatok többek között:

a) tankötelezettség megoldásában való segítségnyújtás (iskolába, óvodába szállítás),

b) iskolai, óvodai rendezvényekre, ünnepségekre, versenyekre való szállítás,

c) egyéb szállítási feladatok: pl. úszásoktatásra, színházba történő szállítás.

(3) A feladat ellátása - figyelembe véve az ellátási területen működő iskolabusz járatait - a polgármester intézkedése alapján, térítésmentesen igénybe vehető, kötelezően ellátandó feladat.


A közösségi, művelődési, sport- és szabadidős rendezvények szervezése, segítése


9.§


(1) Az önkormányzati, illetve egyéb települési rendezvényre szállítás kizárólag az önkormányzat által közzétett és meghirdetett rendezvényekre vonatkozó olyan szállítási feladatot jelent, ahol a közzététel tartalmazza a személyszállítási feladat falugondnoki szolgálat keretében való ellátását. (2) A személyszállítás történhet: a) meghatározott gyülekezőhelyről a rendezvényre vagy b) a rendezvényről meghatározott településrészre a meghirdetettek szerint.

(3)A feladat ellátása az (1) bekezdésben fennálló feltételek teljesülése esetén a falugondnoki szolgálat számára kötelezően ellátandó, mely nem akadályozhatja az alapfeladatok ellátását. A szállítás térítésmentes, alanyi jogon jár. (

4)A falugondnoki szolgálat feladata az önkormányzati rendezvények szervezésében, lebonyolításában való részvétel. Az ellátandó konkrét feladatokat a polgármester irányításának megfelelően kell ellátni.

(5) Önkormányzati rendezvénynek, összejövetelnek számít többek között:

a) képviselő-testületi ülés,

b) közmeghallgatás,

c) egyéb lakossági fórum,

d) önkormányzat által szervezett egyéb rendezvények (pl. Falunap, gyermeknap, sportrendezvények, télapó, karácsonyi ünnepség).

(6)A feladatellátás a polgármester intézkedése alapján kötelezően ellátandó, térítés nélküli szolgáltatás, amely nem akadályozhatja az alapfeladatok ellátását


Egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása

10.§


Segítségnyújtás a lakosság hivatalos ügyeinek intézésében, amely történhet a szolgáltatást igénylők adott hivatalokba, intézményekbe történő szállításával, illetve az ügyek falugondnokok által történő elintézésével.


Egyéb lakossági szolgáltatások biztosításában való közreműködés


11.§


Olyan feladatok tartoznak ide, amelyek közvetlenül egyik korábban felsorolt feladathoz sem tartoznak. A falugondnoki szolgálat által nyújtott egyéb szolgáltatások


12.§


(1) A falugondnoki szolgálat a falugondnoki gépjárművel a személyes szociális segítségnyújtást végezve egyúttal részét képezi annak a közlekedési rendszernek, amelynek révén a helyi lakosság általános szükségleteinek kielégítését az emberek szállításával segíti.

(2) A falugondnok közreműködik azon önkormányzati feladatok megoldásában is, amelyeknek ugyancsak célja a lakosság minél jobb ellátása, tájékoztatása, de nem kapcsolódik közvetlenül a személyes szolgáltatásokhoz. Ilyen feladatok:

a) önkormányzati, intézményi információk közvetítése a lakosság részére (pl. írásos anyagok, szórólapok terjesztése, házhoz juttatása stb.);

b) a település ellátását, működését szolgáló anyag- és árubeszerzés az Önkormányzat és intézményei számára;

c) közfoglalkoztatás keretében dolgozók szállítása, rászoruló munkanélküliek szükség szerinti szállítása az illetékes munkaügyi hatóság kirendeltségére.

(3) Az (2) bekezdésben meghatározott, térítésmentes feladatok ellátása a polgármester utasításai alapján történnek - összehangolva a személyes szolgáltatást jelentő alapfeladatokkal.


A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok rangsorolása

13.§


A falugondnok elsősorban az alapfeladatnak minősülő szoláltatásokat köteles ellátni, a kiegészítő feladatnak minősülő lakossági szolgáltatások és önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások csak akkor teljesíthetők, ha azok biztosítása az alapfeladatok ellátást nem veszélyezteti.


A falugondnoki szolgáltatás igénybevételi rendszere


14. §


(1)A rendeletben szereplő szolgáltatások iránti kérelmet a falugondnoknál, vagy a polgármesternél lehet írásban vagy szóban előterjeszteni.

(2) A szolgáltatás igénybevételéről a polgármester megállapodást köt az igénybe vevővel.

(3) Elutasítás esetén a polgármester írásban értesíti a döntésről az ellátást igénylőt. Amennyiben az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője a polgármester döntését vitatja, az arról szóló értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül a fenntartóhoz, Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületéhez fordulhat panasszal.


15.§


(4) A falugondnoki szolgáltatás keretében nyújtott ellátások igénybevételének lehetősége egyes szolgáltatások esetében kérelem alapján, más szolgáltatások esetében alanyi jogon nyílik meg. Ahol e rendelet az alanyi jogon való igénybevételről nem rendelkezik, ott a szolgáltatás igénybevételét kérelmezni kell. (5) Jelen rendelet 13.§ (2) bekezdése szerinti megállapodás egy példányát a falugondnok 15 napon belül megküldi a fenntartónak. A falugondnoki szolgálat ellátása


16. §


(1) A falugondnokot pályázat alapján határozatlan időre a képviselő-testület nevezi ki és menti fel, míg az egyéb munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja. A falugondnok kinevezése és foglalkoztatása során a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A falugondnoki szolgáltatás folyamatos biztosítása nem szüneteltethető, a falugondnokot távolléte esetén megfelelő, falugondnoki végzettséggel rendelkező személy helyettesíti.

(3) A falugondnok feladatai ellátásához szükséges személy- és áruszállításra alkalmas, érvényes műszaki vizsgával és CASCO biztosítással rendelkező üzemképes gépjárművet az önkormányzat biztosítja. A gépjármű üzemképes állapotáért a falugondnok a felelős, aki a gépjármű rendellenes használatából, valamint a falugondnok hibájából a gépjárműben vagy idegen dologban keletkezett károkért anyagi felelősséggel tartozik.


17. §


(1) A falugondnok feladatait a munkaköri leírásában, a jelen rendeletben foglaltak szerint, valamint a polgármester utasításának megfelelően köteles ellátni. Tevékenységéről évente beszámol a képviselő-testületnek.

(2) A falugondnoki szolgáltatás körébe tartozó feladatok napi, heti, havi megszervezése - az előre bejelentett és időközben felmerült igények ismeretében - a falugondnok feladata és felelőssége.

III.rész

Záró rendelkezések

18. §


Jelen rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.


Csönge, 2015. március 6.


                                        / : Nyéki Sándor : /                                           / : Vörös Andrea : /

                                          polgármester                                                             jegyző



Kihirdetve: Csönge, 2015. március 6.


/ : Vörös Andrea : /

   jegyző