Csönge Község Önkormányzata képviselő-testületének 2/2016. (I.29.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2016.évi költségvetéséről

Hatályos: 2016. 01. 30

Csönge Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, az Alaptörvény  32.cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



I. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK



A rendelet hatálya

1. §


(1) A rendelet hatálya Csönge Községi Önkormányzatra és annak szerveire, az önkormányzat felügyelete alatt álló költségvetési szervekre, valamint a támogatásban részesített magánszemélyekre, jogi személyekre és jogi személyiségekkel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.


(2) Ezen rendelet meghatározza az Önkormányzat és a felügyelete alatt álló költségvetési szervek kötelező és önként vállalt feladatinak ellátásához szükséges bevételeket és kiadásokat, figyelemmel a 2016. évi gazdálkodás főbb szabályaira.



II. FEJEZET

A KÖLTSÉGVETÉS BEVÉTELEI ÉS KIADÁSAI


A költségvetés bevételei és kiadásai

2. §


(1)A Képviselő-testület az Önkormányzat és a költségvetési szervei együttes 2016. évi költségvetését

- 71 972 ezer Ft költségvetési bevétellel,

- 71 972 ezer Ft költségvetési kiadással állapítja meg.


(2) A Képviselő-testület a 2016. évi költségvetési bevételen belül az Önkormányzat

a) működési költségvetési bevételét 71 972 e Ft-ban

b) felhalmozási bevételét  0 e Ft-ban

c) finanszírozási bevételét 0  e Ft-ban

      állapítja meg.  


(3) A működési célú bevételek között működési hitel igénybe vétele nem szerepel.

(4) A felhalmozási célú bevételek között fejlesztési célú hitel felvétele nem szerepel.

3.§


(1) A 2016. évi költségvetési kiadáson belül az Önkormányzat működési költségvetési kiadását 45 283 e Ft-ban határozza meg. A költségvetési kiadásokon belül

a) személyi juttatás kiadás 8 564 e Ft;

b) munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó 2 392 e Ft;

c) dologi jellegű kiadások 29 414 e Ft;

d) ellátottak pénzbeli juttatásai 1 195 e Ft;

f) működési célú kiadások államháztartáson kívülre 581 e Ft

összegben kerülnek meghatározásra.


(2) A tartalékok összege 3 137 e Ft.


(3) A felhalmozási költségvetési kiadások összege 12 192 e Ft.


(4) A finanszírozási kiadások összege 14 451 e Ft.


(5) A Képviselő-testület költségvetés 2016. évi hiányát 0 eFt-ban állapítja meg.


(6) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételi és kiadási főösszeg mérlegszerű bemutatását - előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontásban - a rendelet 1., 2., 3.,  számú mellékletei tartalmazzák.


(7) A működési és felhalmozási célú bevételi előirányzatokat kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontásban – részletes kimutatásban – költségvetési szervenként és összesen az 4. melléklet tartalmazza.


(8) A működési és felhalmozási célú kiadási előirányzatokat kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontásban – részletes kimutatásban – költségvetési szervenként és összesen a 5. melléklet tartalmazza.


(9) Az önkormányzat felhalmozási kiadásainak célonkénti részletes kimutatását a rendelet 6. melléklete tartalmazza.


(10) Az önkormányzat működésének és ágazati feladatainak támogatása jogcímeken kapott pénzeszközök kimutatását a Képviselő-testület a 7. melléklet alapján hagyja jóvá.


(11) A képviselő-testület az Önkormányzat előirányzat-felhasználási tervét havi bontásban a 11. melléklet szerint hagyja jóvá.


4. §


(1) Az Önkormányzat költségvetési kiadásainak kormányzati funkciók szerinti megoszlását a rendelet 8. melléklete tartalmazza.


(2) Az Önkormányzatnak több éves kihatással járó kötelezettsége jelenleg nincs.

(3) Az Önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat a rendelet 12. melléklete tartalmazza.


(4) A Képviselő-testület a kiadások között általános tartalékot állapít meg, mely a rendelet 9. mellékletében kerül kimutatásra.


(5) Az önkormányzat fennálló hiteltartozással, kibocsátott kötvényállománnyal  nem rendelkezik.

(6) Az önkormányzatnak kezességvállalásból fennálló kötelezettsége nincs.



A bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtéséhez szükséges intézkedések,

az adósságot keletkeztető ügyletekkel kapcsolatos hatáskörök


5. §


(1) A Képviselő-testület elrendeli, hogy a Kenyeri Közös Önkormányzati Hivatal a költségvetés végrehajtása során folyamatosan egyeztetéseket folytasson, vizsgálja felül az előirányzott kiadások jogosságát és mértékét.


(2) A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény szerinti adósságot keletkeztető ügyletek a Képviselő-testület előzetes elhatározását követően és a kormány előzetes engedélyével köthetőek.



6. §


A Képviselő-testület a költségvetési szervek engedélyezett létszámát és az egyes költségvetési szerveknél foglalkoztatható közfoglalkoztatottak létszámát a rendelet 10. mellékletében állapítja meg.


III. FEJEZET

A KÖLTSÉGVETÉS VÉGREHAJTÁSÁNAK SZABÁLYAI


7. §


(1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.


(2) A Csöngei Weöres Sándor Óvoda költségvetési szervek éves költségvetésének végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért, a takarékosság érvényesítéséért, a tervezett bevételek alapfeladatok sérelme nélküli beszedéséért a szerv vezetője a felelős.


(3) A Csöngei Weöres Sándor Óvoda éves költségvetését a megállapított önkormányzati támogatás és saját bevételei terhére úgy köteles végrehajtani, hogy abból biztosított legyen az éves gazdálkodás, kötelezően ellátandó feladatait maradéktalanul teljesíteni tudja.


(4) A költségvetési szervek vezetője felel az intézmény saját költségvetésében meghatározott előirányzatok felhasználásáért. Kötelesek feladataik ellátásáról, munkafolyamataik megszervezéséről úgy gondoskodni, hogy az biztosítsák a költségvetésében megállapított előirányzatok gazdaságos, hatékony és takarékos felhasználását.


(5) A Csöngei Weöres Sándor Óvoda rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmény vezetője előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkezik azzal, hogy a pénzügyi ellenjegyzés és az érvényesítés szabályain felül csak a jegyző ellenjegyzésével vállalható kötelezettség, és rendelhető el utalványozás.

      Az Önkormányzat előirányzatai felett - a külön jogszabályban meghatározott eltérésekkel – az előirányzat-felhasználási jogkört a Polgármester gyakorolja azzal, hogy a pénzügyi ellenjegyzés és az érvényesítés szabályain felül csak a jegyző ellenjegyzésével vállalható kötelezettség, és rendelhető el utalványozás.


(6) A költségvetési szervek a többletbevételük terhére is csak a forrásképződés mértékének, illetve ütemének figyelembe vételével és a költségvetési szerv biztonságos működésének szem előtt tartásával vállalhatnak kötelezettséget.


(7) Az önkormányzat felügyelete alá tartozó költségvetési szervek a többletbevételük terhére a felhalmozási jellegű kiadási előirányzataikat saját hatáskörben nem emelhetik fel, csak a Képviselő-testület jóváhagyását követően.


8. §


(1) Ha a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szerv harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 9 %-át , az irányító szerv a költségvetési szervhez önkormányzati biztost bíz meg.


(2) A lejárt esedékességű tartozásállomány fennállásáig a pénzügyi ellenjegyzés és az érvényesítés szabályain felül csak az önkormányzati biztos ellenjegyzésével vállalható kötelezettség, és rendelhető el utalványozás.


(3) Az önkormányzati biztos a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szerv szervezeti felépítését, működési folyamatát és gazdálkodását érintő racionalizálási javaslatokat tehet, intézkedéseket kezdeményezhet.


9. §


(1) A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát minden esetben fenntartja magának.


 (2) A képviselő-testület az év közben engedélyezett központi támogatások (pótelőirányzatok) felhasználásáról, a jegyző által történő előkészítés után, a polgármester előterjesztése alapján, az első negyedév kivételével negyedévente, de legkésőbb a költségvetési évet követő év május 30-ig dönt a költségvetési rendelet módosításáról.


(3) Amennyiben év közben az Országgyűlés az önkormányzatot érintő előirányzatot zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően a jegyző haladéktalanul a képviselő-testület elé terjeszti a költségvetési rendelet módosítását.





10. §


(1) A Kenyeri Közös Önkormányzati Hivatal köteles az önkormányzatra és annak fenntartásában működő intézményekre is kiterjedő számviteli rendjét számviteli politikájában és számlarendjében rögzíteni, amennyiben az önkormányzat nem rendelkezik hatályos szabályozással.


(2) Az költségvetési szervek kötelesek belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.


11. §


(1) A feladat elmaradásából származó személyi és dologi megtakarítások felhasználására csak a Képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.


(2) A költségvetési szervek számára a jóváhagyott kiadási és bevételi kiemelt előirányzatok főösszegei kötöttek. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.


12. §


A Kenyeri Közös Önkormányzati Hivatal az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.


Pénzellátás szabályai

13.§

(1) Az önkormányzat intézményeinek pénzellátását a Kenyeri Közös Önkormányzati Hivatal kincstári finanszírozásban, időarányosan biztosítja.  E szabálytól eltérni csak a beruházások, és felújítások esetén lehet, a hozzá kapcsolódó bevételek realizálásának ismeretében.

(2) Az önkormányzati költségvetési szervek részére a Kenyeri Közös Önkormányzati Hivatal a feladatellátáshoz évközben egyszeri jelleggel jóváhagyott támogatásokat a jóváhagyást követő 8 napon belül egy összegben folyósítja.






Létszám- és bérgazdálkodással kapcsolatos előírások

14. §


(1) A költségvetési szerv vezetője önálló létszám-és bérgazdálkodási jogkörében eljárva a költségvetési szerv részére engedélyezett létszámkeretet a tényleges foglalkoztatás során köteles betartani.


(2) Az egyes foglalkoztatási formákra (teljes munkaidős, részmunkaidős, valamint a megbízási, tiszteletdíjas foglalkoztatás) összességében a költségvetésben meghatározott személyi juttatás előirányzat nem léphető túl.


(3) A költségvetési szerv csak abban az esetben fordulhat a fenntartóhoz személyi juttatási pótelőirányzat kérelemmel, ha előirányzata, illetve maradványa nem biztosítja törvényben előírt kötelezettségei teljesítését.


A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése


15. §


  1. A költségvetés végrehajtását megbízási szerződés alapján működő belső ellenőr végzi. Az ellenőrzés tapasztalatairól a polgármester a zárszámadási rendelet előterjesztése során tájékoztatja a Képviselő-testületet.


(2) A jegyző köteles gondoskodni valamennyi költségvetési szerv tekintetében a belső kontrolltevékenységek, FEUVE rendszer és a belső ellenőrzés megszervezéséről és működtetéséről.



IV. FEJEZET






VEGYES ÉS ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


Vegyes rendelkezések


16. §



(1) A Képviselő-testület felhatalmazza polgármestert és a jegyzőt az átmenetileg szabad pénzeszközök pénzintézeti betétként való lekötésére.


(2) Az Önkormányzat költségvetési intézményei kizárólag az alapító okiratuk szerinti tevékenységi körbe tartozó pályázatokat nyújthatnak be. A pályázatok fedezet nélküli kötelezettségvállalást nem eredményezhetnek, az alapfeladat ellátásának biztonságát nem veszélyeztethetik. A pályázat benyújtásához minden esetben a fenntartó előzetes hozzájárulása szükséges.



Záró rendelkezések

17. §


Ez a rendelet a kihirdetés napját követő nap lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2016. január 1. napjától kell alkalmazni.



Csönge, 2016. január 29.





                        / : Nyéki Sándor : /                                                         / : Vörös Andrea : /

                             polgármester                                                                         jegyző



Záradék:  A rendelet kihirdetésre került 2016. január 29. napján.




                                                                                                                        / : Vörös Andrea : /

                                                                                                                                     jegyző




Mellékletek