Csönge Község Önkormányzata képviselő-testületének 9/2016. (VIII.23.) önkormányzati rendelete

a letelepedési támogatásokról

Hatályos: 2016. 08. 24

Csönge Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



I. fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


1.§  A rendelet hatálya kiterjed Csönge község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező nagykorú személyekre, családokra.


 2.§ Az önkormányzat által nyújtott támogatások formái vissza nem térítendő támogatások:

a) lakásépítési támogatás,

b)  lakásvásárlási támogatás,

c) letelepedést ösztönző támogatás.


II. fejezet

RÉSZLETES RENDELKEZÉSEK

A támogatás feltételei


3.§ (1) Az önkormányzat a (2) bekezdésben meghatározott igénylők Csönge községben történő első lakásának megvásárlásához, építéséhez vissza nem térítendő anyagi támogatást nyújt (a továbbiakban együttesen: támogatás) a (2) bekezdésben meghatározott feltételek teljesülése esetén.

(2)      Az (1) bekezdésben foglalt támogatásra jogosultak azok a 40 év alatti házaspárok, közjegyző által igazoltan bejegyzett élettársak vagy gyermeküket egyedül nevelő szülők (a továbbiakban: igénylő) akik:

  1. Csönge község közigazgatási területén lakáscélú ingatlant vásárolnak, építenek és az ingatlanban lévő tulajdoni részesedésük legalább 75%,
  2. vállalják, hogy a támogatás megállapítását követő öt éven belül a támogatással érintett ingatlant nem idegenítik el,
  3. a támogatás tárgyát képező lakóingatlanon kívül más ingatlan tulajdonjogával (kivétel a haszonélvezeti jog) nem rendelkeznek,
  4. a támogatási kérelem benyújtását megelőzően legalább öt évvel csöngei állandó lakóhellyel rendelkeznek és gyermekük állandó lakóhelye is Csönge,
  5. legalább 180 napos munkaviszonnyal és határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkeznek.

(3)      Támogatásban nem részesíthető az igénylő, ha az önkormányzattal szemben adótartozása vagy adónak nem minősülő egyéb lejárt tartozása van.


4.§ (1) Az önkormányzat a (2) bekezdésben meghatározott igénylők Csönge községben lakóhely létesítése esetén vissza nem térítendő anyagi, letelepedést ösztönző  támogatást  nyújt (a továbbiakban : ösztönző támogatás) a (2) bekezdésben meghatározott feltételek teljesülése esetén.

(2)      Az (1) bekezdésben foglalt támogatásra jogosultak azok a 40 év alatti házaspárok, közjegyző által igazoltan bejegyzett élettársak vagy gyermeküket egyedül nevelő szülők (a továbbiakban: igénylő) akik:

  1. a 3.§ (2) bekezdés a)-c) pontja szerinti feltételeknek megfelelnek és
  2. a támogatási kérelem benyújtását megelőzően Csönge községben lakóhelyet létesítettek és gyermekük állandó lakóhelye is Kenyeri,
  3. legalább 180 napos munkaviszonnyal és határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkeznek.

(3)      Támogatásban nem részesíthető az igénylő, ha az önkormányzattal szemben adótartozása vagy adónak nem minősülő egyéb lejárt tartozása van.



Eljárási rendelkezések

Támogatás folyósítása


5.§ (1) A 3.§ (1) és 4.§ (1) bekezdésében részletezett támogatások iránti kérelem egész évben benyújtható.

(2)      Az 1. melléklet szerinti támogatási kérelmet az önkormányzat képviselő-testülete bírálja el, a kérelem benyújtását követő ülésén.

(3)      A vissza nem térítendő támogatás mértéke:

  1. lakásvásárlás esetén legfeljebb 40.000 Ft
  2.  építés esetén legfeljebb 60.000 Ft,
  3. letelepedést ösztönző támogatás esetén legfeljebb 50.000 Ft.

       (4)      Az igénylő - mindhárom támogatásra vonatkozóan külön-külön - egy ingatlan tekintetében és egy alkalommal kaphat támogatást.

(5)      A támogatásokat egy összegben kell biztosítani.

(6)      A támogatások kiutalásának feltétele, hogy az igénylő vállalja a támogatás kiutalását követő öt évig az állandó lakóhely létesítési kötelezettséget Csöngén.


6.§ (1)  A támogatási igényt jelen rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon a Kenyeri Közös Önkormányzati Hivatal Csöngei Kirendeltségén kell benyújtani.

(2)   A támogatásra való jogosultság elbírálásához az igénylő köteles maga és családja személyi adatairól, jövedelmi és vagyoni viszonyairól nyilatkozni, köteles továbbá e rendeletben meghatározott feltételek fennállását bizonyító okiratokat, dokumentumokat becsatolni.

(3)    A (2) bekezdésben foglalt feltételek fennállásának igazolására kizárólag az alábbi dokumentumok fogadhatók el:

  1. személyi adatok igazolására: személyazonosító igazolvány, lakcímkártya, születési és házassági anyakönyvi kivonat, közjegyzői okirat bejegyzett élettársi kapcsolatról,
  2. munkahely igazolására: 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás a munkaviszony fennállásáról, munkaszerződés, vállalkozói igazolvány másolata,
  3. lakásépítés esetén jogerős építési engedély.


    A támogatás visszafizetésének rendje


7.§          (1)         A kifizetett támogatást azonnal és egy összegben vissza kell fizetni az önkormányzat részére, amennyiben:

  1. valótlan adatok közlésével, megtévesztés útján azt jogosulatlanul vették igénybe,
  2. nem a támogatott célra használták fel,
  3. a 3.§ (2) bekezdés b) pontjában foglalt vállalást nem teljesítették,
  4. a 4.§ (6) bekezdésben foglalt vállalást nem teljesítették,
  5. a támogatással érintett ingatlant elidegeníti, elcseréli vagy lebontja,
  6. az építkezés meghiúsul.


    (2) A támogatás visszavonásáról a képviselő-testület dönt.

    (3) A támogatás visszavonása esetén a kiutalt támogatás összegét az igénybevétel napjától számított késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni.


               

III. fejezet

Záró rendelkezések


8.§ (1)  Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2)   Hatályát veszti Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi lakáscélú támogatásokról szóló  8/2007.(V.31.) számú önkormányzati rendelete és az ezt módosító 5/2010.(IV.30.) számú önkormányzati rendelet.




/ : Nyéki Sándor : /

polgármester

/ : Vörös Andrea : /

jegyző



Kihirdetési záradék:

A rendelet 2016. augusztus 23. napján kihirdetésre került.



/ : Vörös Andrea : /

jegyző