Csönge Község Önkormányzata képviselő-testületének 7/2020. (X.16.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2020. 10. 17

Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott hatáskörében, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


Az önkormányzat kötelező közművelődési feladatként a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. § (3) bekezdésében meghatározott közművelődési alapszolgáltatásokat látja el.


2. §


(1) Az önkormányzat feladatának tekinti:

a) az egyetemes, nemzeti és a helyi hagyományok ápolását és megismertetését,

b) a művelődési, művészeti, közösségi és érdekérvényesítési kezdeményezések támogatását,

c) a helyi civil szervezetek, egyéb társadalmi szerveződések és a helyi társadalom kapcsolatrendszere kiépítésének, a közösség összetartozásának és erősítésének, fejlesztésének támogatását.

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdésben foglaltakon kívül további feladatának tekinti különösen:

a) a helyi hagyományok ápolását, a helyi identitás erősítését, a hagyományőrző, település, környezet- és természetvédő közösségek működésének támogatását,

b) a szabadidő hasznos eltöltésének elősegítését,

c) a nevelési-oktatási rendszeren kívüli öntevékeny, önképző közösségek működésének és a tanulási lehetőségeknek a támogatását,

d) a helyi kitüntetések, díjak alapítását és adományozását,

e) a helyi kulturális élet és nyilvánosság fejlesztését,

f) kapcsolatépítést- és ápolást a közművelődés egyéb szervezeteivel,

g) idősek, hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportok bevonását a kulturális életbe, kapcsolatteremtés, kommunikáció biztosítása, közös programok szervezése a helyi társadalom egyéb rétegeivel,

h) nemzeti és társadalmi ünnepek szervezését, lebonyolítását.

I) a helyi nagy rendezvények – március 15., Gyermeknap, Falunap, Augusztus 20-i ünnep, Szüreti mulatság, Idősek napja, Adventi ünnepségsorozat, Mikulás váró, Karácsonyi ünnepség – működtetése, illetve megszervezése


3. §


(1) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások folyamatos ellátása érdekében közösségi színteret, könyvtári, közművelődési feladatokat lát el.

(2) Az önkormányzat által fenntartott közösségi színtér a 9513 Csönge, Dózsa György utca 25. szám alatti „Kultúrház Közösségi Színtér” és a 9513 Csönge, József A u. 1. szám alatti „Szabadtéri Közösségi Színtér”

(3) Az önkormányzat a könyvtári feladatokat a megyei könyvtár által biztosítja, az önkormányzat által fenntartott, a 9513 Csönge, Dózsa György utca. 25. szám alatti „Könyvtári, Információs és Közösségi Hely” működtetésével.

(4) Az önkormányzat a közösségi színtérben a közművelődési alapszolgáltatások zavartalan biztosítása érdekében közművelődési szakembert foglalkoztat.


4. §


Az önkormányzat a közművelődési célok és feladatok megvalósítása érdekében együttműködik

a) közművelődési tevékenységet is folytató természetes és jogi személyekkel, egyéb szervezetekkel,

b) a településen működő egyházakkal.


5. §


Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások nyújtásába a közösségi színtér mellett más, közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyeket, egyéb szervezeteket, azok fenntartóit, működtetőit és alkalmazottait is bevonhatja, így különösen:

a) nevelési-oktatási intézményeket,

b) a településen működő civil szervezeteket, egyházakat,

c) gazdasági társaságokat,            

d) előadókat, a kultúra és művelődés támogatóit.





6. §


(1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátásához biztosítja a tárgyi és személyi feltételeket, melyek évenkénti konkrét összegét az éves költségvetési rendeletben határozza meg.

(2) Saját forrást biztosít a központi támogatások elnyerésére benyújtott pályázatokhoz.

(3) A mindenkori központi költségvetési törvény előírásai alapján biztosított állami hozzájárulást az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátására fordítja.

(4) Az Önkormányzat külön költségvetési forrást biztosít a mindenkori költségvetés keretein és lehetőségein belül a 2.§ (2) i) pontja szerinti rendezvények megszervezéséhez.


7. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Csönge, 2020. október 15.

                                                  



/:Nyéki Sándor:/

polgármester

/:Vörös Andrea:/

jegyző


A rendelet kihirdetésre került: 2020. év október hó 16. napján.



                                      /:Vörös Andrea:/

                                               jegyző