Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 11.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 05. 31

Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 11.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

2023.05.31.

Csönge Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, és az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § (1) A rendelet hatálya Csönge Községi Önkormányzatra, valamint a támogatásban részesített magánszemélyekre, jogi személyekre és jogi személyiségekkel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.

(2) Ezen rendelet meghatározza az Önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatainak ellátásáhozszükséges bevételeket és kiadásokat, figyelemmel a 2022. évi gazdálkodás főbb szabályaira.

II. Fejezet

A KÖLTSÉGVETÉS BEVÉTELEI ÉS KIADÁSAI

A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1)1 A Képviselő testület az Önkormányzat és költségvetési szerve összevont halmozódásmentes 2022. évi költségvetésének bevételi és kiadási főösszegét 200.729.008 Ft-ban állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület a 2022. évi költségvetésén belül az Önkormányzat

a)2 költségvetési bevételek összegét: 125.171.413 forint,

b)3 a költségvetési kiadások összegét: 200.021.532 forint,

c)4 a finanszírozási bevételek összegét: 75.557.595 forint

d)5 a finanszírozási kiadások összegét: 707.476 forint

e) a költségvetés egyenlegét – a költségvetési bevételek és költségvetési kiadások különbözetét – 0 ezer forintban állapítja meg.

(3) A működési célú bevételek között működési hitel igénybe vétele nem szerepel.

(4) A felhalmozási célú bevételek között fejlesztési célú hitel felvétele nem szerepel.

3. § (1)6 A 2022. évi költségvetési kiadáson belül az Önkormányzat működési költségvetési kiadását 192.639.554 Ft-ban határozza meg. A költségvetési kiadásokon belül

a) személyi juttatás kiadás 19.846.499Ft;

b) munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó 2.276.698 Ft;

c) dologi jellegű kiadások 20.163.230 Ft;

d) ellátottak pénzbeli juttatásai 390.000 Ft;

e) egyéb működési célú kiadások 208.395 Ft

összegben kerülnek meghatározásra.

(2)7 A tartalékok összege 114.101.161 Ft.

(3)8 A felhalmozási költségvetési kiadások összege 42.979.609 Ft

(4)9 A finanszírozási kiadások összege 707.476 Ft.

(5) A Képviselő-testület a költségvetés 2022. évi hiányát 0 eFt-ban állapítja meg.

(6) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételi és kiadási főösszeg mérlegszerű bemutatását – előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontásban – a rendelet 1. melléklet , 3. melléklet , 5. melléklet tartalmazzák.

(7) A működési és felhalmozási célú bevételi előirányzatokat kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontásban – részletes kimutatásban – a 2. melléklet és 3. melléklet tartalmazza.

(8) A működési és felhalmozási célú kiadási előirányzatokat kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontásban – részletes kimutatásban – a 4. melléklet , 5. melléklet tartalmazza.

(9) Az önkormányzat egyéb működési és felhalmozási kiadásait a 6. melléklet, a társadalom és szociálpolitikai kiadásait a 7. melléklet tartalmazza.

(10) Az önkormányzat felhalmozási kiadásainak célonkénti részletes kimutatását a rendelet 8. melléklet , 9. melléklet tartalmazza.

(11) Az önkormányzat működésének és ágazati feladatainak támogatása jogcímeken kapott pénzeszközök kimutatását a Képviselő-testület a 2. melléklet alapján hagyja jóvá.

(12) A képviselő-testület az Önkormányzat előirányzat-felhasználási tervét havi bontásban a 11. melléklet szerint hagyja jóvá.

(13) A képviselő-testület a köztisztviselői illetményalapot 46.380 Ft-ban határozza meg.

4. § (1) Az Önkormányzat költségvetési kiadásainak kormányzati funkciók szerinti megoszlását a rendelet 4. melléklete tartalmazza.

(2) Az Önkormányzatnak több éves kihatással járó kötelezettsége jelenleg nincs.

(3) Az Önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat a rendelet 15. melléklete tartalmazza.

(4) A Képviselő-testület a kiadások között általános tartalékot állapít meg, mely a rendelet 10. mellékletében kerül kimutatásra.

(5) Az önkormányzat fennálló hiteltartozással, kibocsátott kötvényállománnyal nem rendelkezik.

(6) Az önkormányzatnak kezességvállalásból fennálló kötelezettsége nincs, melyet a 13. melléklet tartalmaz.

(7) Az önkormányzat részesedéseit a 12. melléklet tartalmazza.

(8) Az önkormányzat európai uniós támogatásokból származó projekttel nem rendelkezik, melyet a 14. melléklet tartalmaz.

(9) Az önkormányzat saját bevételeinek, valamint az adósságot keletkeztető ügyleteiből származó fizetési kötelezettségeit a 16. melléklet tartalmazza.

(10) Az önkormányzat bevételeinek szervenkénti kimutatását a 17. melléklet, a bevételek és kiadásainak rovatrendenkénti kimutatását a 18. melléklet tartalmazza.

A bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtéséhez szükséges intézkedések, az adósságot keletkeztető ügyletekkel kapcsolatos hatáskörök

5. § (1) A Képviselő-testület elrendeli, hogy a Kenyeri Közös Önkormányzati Hivatal a költségvetés végrehajtása során folyamatosan egyeztetéseket folytasson, vizsgálja felül az előirányzott kiadások jogosságát és mértékét.

(2) A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény szerinti adósságot keletkeztető ügyletek a Képviselő-testület előzetes elhatározását követően és a kormány előzetes engedélyével köthetőek.

6. § A Képviselő-testület a költségvetési szervek engedélyezett létszámát és az egyes költségvetési szerveknél foglalkoztathatók létszámát a rendelet 4. mellékletében állapítja meg.

III. Fejezet

A KÖLTSÉGVETÉS VÉGREHAJTÁSÁNAK SZABÁLYAI

7. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, biztonságáért a képviselő-testület, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) A Képviselő-testület e rendeletben jóváhagyott előirányzatok és létszámkeretek – beleértve a közfoglalkoztatottak – módosításának, átcsoportosításának jogát minden esetben fenntartja magának.

(3) Az Önkormányzat bevételeinek beszedésekor, kiadásainak teljesítésekor készpénzkímélő fizetési módokat kell alkalmaznia.

8. § (1) A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát minden esetben fenntartja magának.

(2) A képviselő-testület az év közben engedélyezett központi támogatások (pótelőirányzatok) felhasználásáról, a jegyző által történő előkészítés után, a polgármester előterjesztése alapján, az első negyedév kivételével negyedévente, de legkésőbb a költségvetési évet követő év május 30-ig dönt a költségvetési rendelet módosításáról.

(3) Amennyiben év közben az Országgyűlés az önkormányzatot érintő előirányzatot zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően a jegyző haladéktalanul a képviselő-testület elé terjeszti a költségvetési rendelet módosítását.

9. § A feladat elmaradásából származó személyi és dologi megtakarítások felhasználására csak a Képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.

10. § A Kenyeri Közös Önkormányzati Hivatal az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

Pénzellátás szabályai

11. § Az önkormányzat pénzellátását a Kenyeri Közös Önkormányzati Hivatal kincstári finanszírozásban, időarányosan biztosítja. E szabálytól eltérni csak a beruházások, és felújítások esetén lehet, a hozzá kapcsolódó bevételek realizálásának ismeretében.

Létszám- és bérgazdálkodással kapcsolatos előírások

12. § (1) Az önkormányzat vezetője önálló létszám-és bérgazdálkodási jogkörében eljárva az önkormányzat részére engedélyezett létszámkeretet a tényleges foglalkoztatás során köteles betartani.

(2) Az egyes foglalkoztatási formákra (teljes munkaidős, részmunkaidős, valamint a megbízási, tiszteletdíjas foglalkoztatás) összességében a költségvetésben meghatározott személyi juttatás előirányzat nem léphető túl.

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

13. § (1) A költségvetés végrehajtását megbízási szerződés alapján működő belső ellenőr végzi. Az ellenőrzés tapasztalatairól a polgármester a zárszámadási rendelet előterjesztése során tájékoztatja a Képviselő-testületet.

(2) A jegyző köteles gondoskodni az önkormányzat tekintetében a belső kontrolltevékenységek, FEUVE rendszer és a belső ellenőrzés megszervezéséről és működtetéséről.

IV. Fejezet

VEGYES ÉS ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

Vegyes rendelkezések

14. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza polgármestert az átmenetileg szabad pénzeszközök pénzintézeti betétként vagy egyéb értékpapírban való lekötésére.

(2) A Képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát kizárólagosan fenntartja magának.

(3) A Képviselő-testület a civil önszerveződő közösségek, sportegyesület, együttesek, klubok, alapítványok, egyházi közösségek stb. részére a költségvetésben meghatározott keretösszeg mértékéig pénzbeli támogatást nyújt a külön rendeletben előírt feltételek szerint.

Záró rendelkezések

15. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

12. melléklet

Csönge Község Önkormányzata

részvényei, részesedései, értékpapírjai

(2021. december 31-i állapot szerint)

Részvények, részesedések

25% alatti részesedés:

Vasivíz Zrt.

1 310 362

Ft

Részesedések, részvények mindösszesen:

1 310 362

Ft

13. melléklet

Csönge Község Önkormányzata

Kezességvállalások állománya

2022. 01.01-től

( e Ft-ban)

sorszám

Megnevezése, fajtája, száma

2022. év

2023. év

összesen

1.

….által felvett hitel

-

formája: készfizető kezességvállalás

mértéke: lakossági érdekeltségi hozzájárulás együttes összegének 20 %-a, induláskor … Ft

devizaneme: Ft

futamideje: ….......

kezességvállalás összesen:

-

-

-

14. melléklet

CSÖNGE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

EURÓPAI UNIÓS TÁMOGATÁSOKBÓL FINANSZÍROZOTT PROJEKTEK FORRÁSÖSSZETÉTELE

2023-2025 évek

(Ft-ban)

sorszám

Projekt megnevezése

támogatás mértéke %

saját erőforrás

támogatás

összesen

Mindösszesen

2023.

2024.

2025.

2023.

2024.

2025.

2023.

2024.

2025.

saját erő

támogatás

bekerülési költség

1.

….... beszerzése (vidéki gazdaság és lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások fejlesztése)

-

-

-

-

-

összesen:

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

15. melléklet

CSÖNGE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

KÖZVETETT TÁMOGATÁSOK

2021. év

A. helyi adónál biztosított közvetett támogatások

1. Magánszemélyek kommunális adója

A támogatás kedvezményezettje

Adóelengedés

Adókedvezmény

Egyéb

Összesen e Ft

jogcíme

mértéke

összege

jogcíme

mértéke

összege

jogcíme

mértéke

összege

(jellege)

%

e Ft

(jellege)

%

e Ft

(jellege)

%

e Ft

állandó lakás céljára ténylegesen használt ingatlan adóalanya

magánsz. kommunális adója

-

Összesen:

-

0

-

2. Méltányossági eljárás

- fizetési halasztás

e Ft

- részletfizetés

e Ft

- elengedés

e Ft

összesen:

-

e Ft

2. Gépjárműadó

A támogatás kedvezményezettje

Adóelengedés

Adókedvezmény

Egyéb

Összesen e Ft

jogcíme

mértéke

összege

jogcíme

mértéke

összege

jogcíme

mértéke

összege

(jellege)

%

e Ft

(jellege)

%

e Ft

(jellege)

%

e Ft

súlyos mozgáskorlátozottak

Gjt. 5. §. f. pont

-

költségvetési szerv,társadalmi szervezet

Gjt.5. §.a.-b. pont

-

adóalanyok

Gjt. 6. §.(2) bek.

0

adóalanyok

Gjt. 6. §.(3) bek.

0

adóalanyok

Gjt. 6. §.(4) bek.

-

Összesen:

-

-

-

B. Egyéb közvetett támogatások

1.helyiségek, eszközök hasznosításából származó bevételekből nyújtott kedvezmény mentesség összege

A támogatás kedvezményezettje

kedvezmény jogcíme

havi kedvezmény (Ft)

éves kedvezmény (e Ft)

Összesen (e Ft)

magánszemély

-

-

-

-

Összesen:

-

2. lakosság részére lakásépítéshez, lakásfelújításhoz nyújtott kölcsönök elengedésének összege

A támogatás kedvezményezettje

kedvezmény jogcíme

havi kedvezmény (Ft)

éves kedvezmény (e Ft)

Összesen (e Ft)

magánszemélyek

gyermekkedvezmény

-

Összesen:

-

-

-

3. ellátottak térítési díjának, illetve kártérítésének méltányossági alapon történő elengedésének összege

A támogatás kedvezményezettje

kedvezmény jogcíme

havi kedvezmény (Ft)

éves kedvezmény (e Ft)

Összesen (e Ft)

magánszemélyek

térítési díj elengedése

-

Összesen:

0

0

4. egyéb nyújtott kedvezmény vagy kölcsön elengedésének összege

A támogatás kedvezményezettje

kedvezmény jogcíme

havi kedvezmény (Ft)

éves kedvezmény (e Ft)

Összesen (e Ft)

magánszemélyek

-

Összesen:

0

0

16. melléklet

1

A 2. § (1) bekezdése a Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 2. § (2) bekezdés a) pontja a Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 2. § (2) bekezdés b) pontja a Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 2. § (2) bekezdés c) pontja a Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 2. § (2) bekezdés d) pontja a Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 3. § (1) bekezdése a Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

7

A 3. § (2) bekezdése a Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

8

A 3. § (3) bekezdése a Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

9

A 3. § (4) bekezdése a Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

10

Az 1. melléklet a Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 2. melléklet a Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 3. melléklet a Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 4. melléklet a Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

14

Az 5. melléklet a Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 6. melléklet a Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

16

A 7. melléklet a Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.

17

A 8. melléklet a Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (8) bekezdésével megállapított szöveg.

18

A 9. melléklet a Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (9) bekezdésével megállapított szöveg.

19

A 10. melléklet a Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (10) bekezdésével megállapított szöveg.

20

A 11. melléklet a Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (11) bekezdésével megállapított szöveg.

21

A 17. melléklet a Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (12) bekezdésével megállapított szöveg.

22

A 18. melléklet a Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (13) bekezdésével megállapított szöveg.