Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 7.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2023.évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 08- 2024. 05. 30

Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 7.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2023.évi költségvetéséről

2023.02.08.

Csönge Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya Csönge Községi Önkormányzatra, valamint a támogatásban részesített magánszemélyekre, jogi személyekre és jogi személyiségekkel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.

(2) Ezen rendelet meghatározza az Önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatinak ellátásához szükséges bevételeket és kiadásokat, figyelemmel a 2023. évi gazdálkodás főbb szabályaira.

I. Fejezet

A KÖLTSÉGVETÉS BEVÉTELEI ÉS KIADÁSAI

1. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2023. évi költségvetését 166.826.900 Ft bevételi előirányzattal és 166.826.900 Ft kiadási előirányzattal állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület a 2023. évi költségvetésén belül az Önkormányzat

a) költségvetési bevételek összegét: 51.814 ezer forint,

b) a költségvetési kiadások összegét: 165.975 ezer forint,

c) a finanszírozási bevételek összegét: 115.013 ezer forint

d) a finanszírozási kiadások összegét: 852 ezer forint

e) a költségvetés egyenlegét – a költségvetési bevételek és költségvetési kiadások különbözetét – 0 ezer forintban állapítja meg.

(3) A működési célú bevételek között működési hitel igénybe vétele nem szerepel.

(4) A felhalmozási célú bevételek között fejlesztési célú hitel felvétele nem szerepel.

3. § (1) A 2023. évi költségvetési kiadáson belül az Önkormányzat működési költségvetési kiadását 80.935 e Ft-ban határozza meg. A költségvetési kiadásokon belül

a) személyi juttatás kiadás 18.274 e Ft;

b) munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó 2.723 e Ft;

c) dologi jellegű kiadások 47.123 e Ft;

d) ellátottak pénzbeli juttatásai 1.000 e Ft;

e) működési célú kiadások 11.815 e Ft

összegben kerülnek meghatározásra.

(2) A tartalékok összege 52.020 e Ft.

(3) A felhalmozási költségvetési kiadások összege 33.020 e Ft.

(4) A finanszírozási kiadások összege 852 e Ft.

(5) A Képviselő-testület a költségvetés 2023. évi hiányát 0 eFt-ban állapítja meg.

(6) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételi és kiadási főösszeg mérlegszerű bemutatását – előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontásban – a rendelet 1.melléklet, a 3.melléklet és a 5.melléklet tartalmazzák.

(7) A működési és felhalmozási célú bevételi előirányzatokat kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontásbanv valamint kormányzati funkciónként – részletes kimutatásban – a 2.melléklet, a 3. melléklet és a 8.melléklet tartalmazza.

(8) A működési és felhalmozási célú kiadási előirányzatokat kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontásban – részletes kimutatásban – a 4.melléklet , az 5. melléklet tartalmazza.

(9) Az önkormányzat egyéb működési és felhalmozási kiadásait a 6.melléklet tartalmazza.

(10) Az önkormányzat társadalom,- szociálpolitikai és egyéb társadalombiztosítási kiadásait a 7.melléklet tartalmazza.

(11) Az önkormányzat felhalmozási kiadásainak célonkénti részletes kimutatását a rendelet 8.melléklet és a 9.melléklet tartalmazza.

(12) Az önkormányzat részvényei, részesedései és értékpapírjai kimutatását a 12.melléklet tartalmazza.

(13) Az önkormányzat bevételeinek költségvetési szervenkénti alakulását a 13.melléklet, a kiadásainak és bevételeinek alakulását rovatrendenként a 14.melléklet tartalmazza.

(14) Az önkormányzat működésének és ágazati feladatainak támogatása jogcímeken kapott pénzeszközök kimutatását a Képviselő-testület a 2. melléklet alapján hagyja jóvá.

(15) A képviselő-testület az Önkormányzat előirányzat-felhasználási tervét havi bontásban a 11. melléklet szerint hagyja jóvá.

4. § (1) Az Önkormányzat költségvetési kiadásainak kormányzati funkciók szerinti megoszlását a rendelet 4. melléklete tartalmazza.

(2) Az Önkormányzatnak több éves kihatással járó kötelezettsége jelenleg nincs.

(3) Az Önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat a rendelet 15. melléklete tartalmazza.

(4) A Képviselő-testület a kiadások között általános tartalékot állapít meg, mely a rendelet 10. mellékletében kerül kimutatásra.

(5) Az önkormányzat fennálló hiteltartozással, kibocsátott kötvényállománnyal nem rendelkezik.

(6) Az önkormányzatnak kezességvállalásból fennálló kötelezettsége nincs.

2. A bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtéséhez szükséges intézkedések, az adósságot keletkeztető ügyletekkel kapcsolatos hatáskörök

5. § (1) A Képviselő-testület elrendeli, hogy a Kenyeri Közös Önkormányzati Hivatal a költségvetés végrehajtása során folyamatosan egyeztetéseket folytasson, vizsgálja felül az előirányzott kiadások jogosságát és mértékét.

(2) A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény szerinti adósságot keletkeztető ügyletek a Képviselő-testület előzetes elhatározását követően és a kormány előzetes engedélyével köthetőek.

(3) A Képviselő-testület a költségvetési szervek engedélyezett létszámát és az egyes költségvetési szerveknél foglalkoztathatók létszámát a rendelet 4. mellékletében állapítja meg.

3. A költségvetés végrehajtásának szabályai

6. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, biztonságáért a képviselő-testület, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) A Képviselő-testület e rendeletben jóváhagyott előirányzatok és létszámkeretek – beleértve a közfoglalkoztatottak – módosításának, átcsoportosításának jogát minden esetben fenntartja magának.

(3) Az Önkormányzat bevételeinek beszedésekor, kiadásainak teljesítésekor készpénzkímélő fizetési módokat kell alkalmaznia.

7. § (1) A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát minden esetben fenntartja magának.

(2) A képviselő-testület az év közben engedélyezett központi támogatások (pótelőirányzatok) felhasználásáról, a jegyző által történő előkészítés után, a polgármester előterjesztése alapján, az első negyedév kivételével negyedévente, de legkésőbb a költségvetési évet követő év május 30-ig dönt a költségvetési rendelet módosításáról.

(3) Amennyiben év közben az Országgyűlés az önkormányzatot érintő előirányzatot zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően a jegyző haladéktalanul a képviselő-testület elé terjeszti a költségvetési rendelet módosítását.

8. § Az önkormányzat saját hatályos számviteli renddel, számviteli politikával és számlarenddel rendelkezik.

9. § A feladat elmaradásából származó személyi és dologi megtakarítások felhasználására csak a Képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.

10. § A Kenyeri Közös Önkormányzati Hivatal az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

4. Pénzellátás szabályai

11. § Az önkormányzat pénzellátását a Kenyeri Közös Önkormányzati Hivatal kincstári finanszírozásban, időarányosan biztosítja. E szabálytól eltérni csak a beruházások, és felújítások esetén lehet, a hozzá kapcsolódó bevételek realizálásának ismeretében.

5. Létszám- és bérgazdálkodással kapcsolatos előírások

12. § (1) A költségvetési szerv vezetője önálló létszám-és bérgazdálkodási jogkörében eljárva a költségvetési szerv részére engedélyezett létszámkeretet a tényleges foglalkoztatás során köteles betartani.

(2) Az egyes foglalkoztatási formákra (teljes munkaidős, részmunkaidős, valamint a megbízási, tiszteletdíjas foglalkoztatás) összességében a költségvetésben meghatározott személyi juttatás előirányzat nem léphető túl.

6. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

13. § (1) A költségvetés végrehajtását megbízási szerződés alapján működő belső ellenőr végzi. Az ellenőrzés tapasztalatairól a polgármester a zárszámadási rendelet előterjesztése során tájékoztatja a Képviselő-testületet.

(2) A jegyző köteles gondoskodni valamennyi költségvetési szerv tekintetében a belső kontrolltevékenységek, FEUVE rendszer és a belső ellenőrzés megszervezéséről és működtetéséről.

II. Fejezet

VEGYES ÉS ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

7. Vegyes rendelkezések

14. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza polgármestert az átmenetileg szabad pénzeszközök pénzintézeti betétként vagy egyéb értékpapírban való lekötésére.

(2) A Képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát kizárólagosan fenntartja magának.

(3) A Képviselő-testület a civil önszerveződő közösségek, sportegyesület, együttesek, klubok, alapítványok, egyházi közösségek stb. részére a költségvetésben meghatározott keretösszeg mértékéig pénzbeli támogatást nyújt a külön rendeletben előírt feltételek szerint.

8. Záró rendelkezések

15. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

16. § A rendelet rendelkezéseit 2023.január 1.napjától kell alkalmazni.