Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 16

Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.02.16.

Csönge Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, valamint az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a 3.§ (8) bekezdés vonatkozásában Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény 75.§ (3) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény 62.§ (6) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A költségvetés bevételei és kiadásai

1. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2024. évi költségvetését 173.812.019 Ft bevételi előirányzattal és 173.812.019 Ft kiadási előirányzattal állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület a 2024. évi költségvetésén belül az Önkormányzat

a) költségvetési bevételek összegét: 52.776 ezer forint,

b) a költségvetési kiadások összegét: 172.956 ezer forint,

c) a finanszírozási bevételek összegét: 121.036 ezer forint

d) a finanszírozási kiadások összegét: 856 ezer forint

e) a költségvetés egyenlegét – a költségvetési bevételek és költségvetési kiadások különbözetét – 0 ezer forintban állapítja meg.

(3) A működési célú bevételek között működési hitel igénybe vétele nem szerepel.

(4) A felhalmozási célú bevételek között fejlesztési célú hitel felvétele nem szerepel.

2. § (1) A 2024. évi költségvetési kiadáson belül az Önkormányzat működési költségvetési kiadását 71.581 e Ft-ban határozza meg. A költségvetési kiadásokon belül

a) személyi juttatás kiadás 19.112 e Ft;

b) munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó 2.623 e Ft;

c) dologi jellegű kiadások 37.176 e Ft;

d) ellátottak pénzbeli juttatásai 2.000 e Ft;

e) működési célú kiadások 10.670 e Ft

összegben kerülnek meghatározásra.

(2) A tartalékok összege 64.799 e Ft.

(3) A felhalmozási költségvetési kiadások összege 36.576 e Ft.

(4) A finanszírozási kiadások összege 856 e Ft.

(5) A Képviselő-testület a költségvetés 2024. évi hiányát 0 eFt-ban állapítja meg.

(6) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételi és kiadási főösszeg mérlegszerű bemutatását – előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontásban – a rendelet 1. melléklet, 2. melléklet a 3. melléklet, 4. melléklet és 5. mellékletei tartalmazzák.

(7) A működési és felhalmozási célú bevételi előirányzatokat kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontásban – részletes kimutatásban – az 1. melléklet, 2. melléklet és a 3. melléklet tartalmazza.

(8) A működési és felhalmozási célú kiadási előirányzatokat kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontásban – részletes kimutatásban – az 1. melléklet, a 4. melléklet és 5. melléklet tartalmazza.

(9) Az önkormányzat egyéb működési és felhalmozási kiadásait a 6. melléklet, a 8. melléklet és 9. melléklet tartalmazza.

(10) A társadalom-, szociálpolitikai és egyéb társadalombiztosítási kiadásait a 7.melléklet tartalmazza.

(11) Az önkormányzat felhalmozási kiadásainak célonkénti részletes kimutatását a rendelet 8. melléklet és a 9. melléklete tartalmazza.

(12) Az önkormányzat költségvetési – működési és felhalmozási- mérlegét a 10.melléklet tartalmazza.

(13) Az önkormányzat működésének és ágazati feladatainak támogatása jogcímeken kapott pénzeszközök kimutatását a Képviselő-testület a 2. melléklet alapján hagyja jóvá.

(14) A képviselő-testület az Önkormányzat előirányzat-felhasználási tervét havi bontásban a 11. melléklet szerint hagyja jóvá.

(15) Az önkormányzat részvényei, részesedései, értékpapírjainak kimutatását a 12.melléklet tartalmazza.

(16) Az önkormányzat bevételeinek költségvetési szervenkénti alakulását a 15.melléklet tartalmazza.

(17) Az önkormányzat kiadásainak és bevételeinek alakulását rovatrendenként a 16.melléklet tartalmazza.

3. § (1) Az Önkormányzat költségvetési kiadásainak kormányzati funkciók szerinti megoszlását a rendelet 4. melléklete tartalmazza.

(2) Az Önkormányzatnak több éves kihatással járó kötelezettsége jelenleg nincs.

(3) Az Önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat a rendelet 13. melléklete tartalmazza.

(4) A Képviselő-testület a kiadások között általános tartalékot állapít meg, mely a rendelet 14.melléklet kerül kimutatásra.

(5) Az önkormányzat fennálló hiteltartozással, kibocsátott kötvényállománnyal nem rendelkezik.

(6) Az önkormányzatnak kezességvállalásból fennálló kötelezettsége nincs.

(7) Az önkormányzatnak európai uniós támogatásból származó projektje nincs.

(8) A képviselő-testület a köztisztviselői illetményalapot 46.380 Ft-ban határozza meg.

2. A bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtéséhez szükséges intézkedések az adósságot keletkeztető ügyletekkel kapcsolatos hatáskörök

4. § (1) A Képviselő-testület elrendeli, hogy a Kenyeri Közös Önkormányzati Hivatal a költségvetés végrehajtása során folyamatosan egyeztetéseket folytasson, vizsgálja felül az előirányzott kiadások jogosságát és mértékét.

(2) A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény szerinti adósságot keletkeztető ügyletek a Képviselő-testület előzetes elhatározását követően és a kormány előzetes engedélyével köthetőek.

5. § A Képviselő-testület a költségvetési szervek engedélyezett létszámát és az egyes költségvetési szerveknél foglalkoztathatók létszámát a rendelet 4. mellékletében állapítja meg.

3. A költségvetés végrehajtásának szabályai

6. § (1) A Képviselő-testület e rendeletben jóváhagyott előirányzatok és létszámkeretek – beleértve a közfoglalkoztatottak – módosításának, átcsoportosításának jogát minden esetben fenntartja magának.

(2) Az Önkormányzat bevételeinek beszedésekor, kiadásainak teljesítésekor készpénzkímélő fizetési módokat kell alkalmaznia.

7. § (1) A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát minden esetben fenntartja magának.

(2) A képviselő-testület az év közben engedélyezett központi támogatások (pótelőirányzatok) felhasználásáról, a jegyző által történő előkészítés után, a polgármester előterjesztése alapján, az első negyedév kivételével negyedévente, de legkésőbb a költségvetési évet követő év május 30-ig dönt a költségvetési rendelet módosításáról.

(3) Amennyiben év közben az Országgyűlés az önkormányzatot érintő előirányzatot zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően a jegyző haladéktalanul a képviselő-testület elé terjeszti a költségvetési rendelet módosítását.

8. § A feladat elmaradásából származó személyi és dologi megtakarítások felhasználására csak a Képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.

9. § A Kenyeri Közös Önkormányzati Hivatal az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

4. Pénzellátás szabályai

10. § Az önkormányzat pénzellátását a Kenyeri Közös Önkormányzati Hivatal kincstári finanszírozásban, időarányosan biztosítja. E szabálytól eltérni csak a beruházások, és felújítások esetén lehet, a hozzá kapcsolódó bevételek realizálásának ismeretében.

5. Létszám- és bérgazdálkodással kapcsolatos előírások

11. § Az egyes foglalkoztatási formákra (teljes munkaidős, részmunkaidős, valamint a megbízási, tiszteletdíjas foglalkoztatás) összességében a költségvetésben meghatározott személyi juttatás előirányzat nem léphető túl.

6. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

12. § (1) A költségvetés végrehajtását megbízási szerződés alapján működő belső ellenőr végzi. Az ellenőrzés tapasztalatairól a polgármester a zárszámadási rendelet előterjesztése során tájékoztatja a Képviselő-testületet.

(2) A jegyző köteles gondoskodni a belső kontrolltevékenységek, FEUVE rendszer és a belső ellenőrzés megszervezéséről és működtetéséről.

7. Vegyes rendelkezések

13. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza polgármestert az átmenetileg szabad pénzeszközök pénzintézeti betétként vagy egyéb értékpapírban való lekötésére.

(2) A Képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát kizárólagosan fenntartja magának.

(3) A Képviselő-testület a civil önszerveződő közösségek, sportegyesület, együttesek, klubok, alapítványok, egyházi közösségek stb. részére a költségvetésben meghatározott keretösszeg mértékéig pénzbeli támogatást nyújt a külön rendeletben előírt feltételek szerint.

8. Záró rendelkezések

14. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.