Csönge Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2020.évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2021. 05. 31

az Önkormányzat 2020.évi költségvetésének végrehajtásáról

Általános indokolás

ELŐTERJESZTÉS

Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének .../2021. (...) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2020. évi zárszámadásáról

Tárgy: Javaslat helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet megalkotására

Előadó: Nyéki Sándor polgármester

Előterjesztést készítette: Császár Ádám gazdálkodási ügyintéző

Tisztelt Képviselő-testület!

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) értelmében a helyi önkormányzatoknak a tárgyévet követően költségvetési beszámolót kell készíteni.

Az Áht. 87. § b) pontja szerint a vagyonról és a költségvetés végrehajtásáról az éves költségvetési beszámolók alapján évente, az elfogadott költségvetéssel összehasonlítható módon, az év utolsó napján érvényes szervezeti, besorolási rendnek megfelelő záró számadást (a továbbiakban: zárszámadás) kell készíteni.

Az Áht. 91. §(1) bekezdése alapján a helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.

A zárszámadási rendelet tervezetével együtt a képviselő-testület részére tájékoztatásul be kell nyújtani a kincstár 68/A. § szerinti ellenőrzése keretében a helyi önkormányzat éves költségvetési beszámolójával kapcsolatosan elkészített jelentését.

Az Áht. 91. §(2) bekezdése szerint a zárszámadási rendelettervezet előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul a következő mérlegeket és kimutatásokat kell bemutatni:

a) a 24. § (4) bekezdése szerinti mérlegeket, kimutatásokat azzal, hogy az előirányzat felhasználási terven a pénzeszközök változásának bemutatását kell érteni,

b) a helyi önkormányzat adósságának állományát lejárat, a Gst. 3. §-a szerinti adósságot keletkeztető ügyletek, bel- és külföldi irányú kötelezettségek szerinti bontásban,

c) a vagyonkimutatást, és

d) a helyi önkormányzat tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek működéséből származó kötelezettségeket, a részesedések alakulását.

Az Önkormányzat az Áht. 87. § a) pontja szerinti és a zárszámadás alapját képező, a számviteli jogszabályok szerinti éves költségvetési beszámolót elkészítette.

1. Az önkormányzati feladatellátás általános értékelése

Csönge Község Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) a 2020. évi költségvetését az 2/2020. (II.13.) önkormányzati rendeletében alkotta meg.

A rendelet az Önkormányzat előirányzatain kívül a 2020. június 30-án megszűnt intézménye, a Csöngei Weöres Sándor Óvoda előirányzatait tartalmazza.

2. A bevételi források és azok teljesítése, kiemelve a helyi adókból, illetve az államháztartás más alrendszereiből származó bevételeket

A települési Önkormányzat összes tárgyévi bevétele: 131.060 e Ft

A rendelet-tervezetből megállapítható, hogy az Önkormányzat bevételeinek legnagyobb részét az állami támogatások, illetve az iparűzési adóbevételek adják.

Az Önkormányzat a közfoglalkoztatás támogatása címén 4.500 e Ft támogatásban részesült.

Az Önkormányzat a Magyar Falu Program keretében felhalmozási támogatása címén 1.768 e Ft támogatásban részesült.

3. A kiadások alakulása (folyó működési és fejlesztési kiadások)

Az Önkormányzat összes tárgyévi kiadása 66.349 e Ft (részletesen a zárszámadásról szóló rendelet-tervezet 3. számú mellékletében).

4. Vis maior feladatok

Vis maior feladatokra sem bevételt, sem kiadást nem terveztünk, ezen a jogcímen, teljesítés sem történt.

5. Maradványok változásának tartalma és okai

A rendelet-tervezet 7. számú mellékletként csatolt maradvány-kimutatás tartalmazza az Önkormányzat és intézményei, valamint a konszolidált maradvány-kimutatást:

6. Értékpapír- és hitelműveletek alakulása, a hitel-állomány:

Az Önkormányzat a 2020. költségvetési évben 23.000 e Ft értékben váltott be rövid lejáratú értékpapírt, hitelt nem vett fel.

7. A vagyon alakulása

A vagyon alakulását a Rendelet 11. és 18. számú melléklete tartalmazza.

A fentiek alapján javasolom, hogy a Képviselő-testület a Község 2020. évi zárszámadásáról szólórendelet-tervezetet fogadja el.

Csönge, 2021. május 19.

Nyéki Sándor sk.

polgármester