Csönge Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 12
az Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Az önkormányzat képviselő-testülete a rendeletet a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva alkotja meg. (A hivatkozott törvény kimondja, hogy: feladatkörében eljárva a helyi önkormányzat törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve törvényben kapott felhatalmazás alapján önkormányzati rendeletet alkot.)
Az önkormányzat a költségvetési rendeletét az alábbi felhatalmazások alapján alkotja meg:
– Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja, mely kimondja, hogy a helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között rendeletet alkot,
– Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés f) pontja, mely kimondja, hogy a helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között meghatározza költségvetését, annak alapján gazdálkodik.
Az önkormányzatnak a költségvetési rendeletalkotási kötelezettségét előírja továbbá:
– az Áht. 5. § (1) és (2) bekezdése, mely kimondja, hogy a költségvetési bevételi és költségvetési kiadási előirányzatokat, valamint a finanszírozási bevételi előirányzat és a finanszírozási kiadások előirányzatot az államháztartás önkormányzati alrendszer esetében a költségvetési rendelet, határozat állapítja meg.
– a hatásköri törvény 138. § (1) bekezdés b) pontja, mely kimondja, hogy a képviselő-testület megalkotja a helyi önkormányzat költségvetéséről szóló rendeletet, illetve az ahhoz kapcsolódó rendeleteket.