Petőmihályfa község képviselő testületének 1/2019 (II.28.) önkormányzati rendelete

AZ ÖNKORMÁNYZAT 2019. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL

Hatályos: 2020. 07. 06

Petőmihályfa Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, az  Alaptörvény  32. cikk (1) bekezdés  f.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1.§

A rendelet hatálya a Képviselő-testületre terjed ki.

2.§

(1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2019. évi költségvetési bevételeit 110. 241.625.- Ft-ban, kiadásait 110.241.625.- Ft-ban állapítja meg.

(2)Az önkormányzati rendelet 1.számú melléklete helyébe jelen önkormányzati rendelet 1.számú melléklete lép.

(3)Az önkormányzati rendelet 2.számú melléklete helyébe jelen önkormányzati rendelet 2.számú melléklete lép.

(4) Az egységes rovatrend szerint a kiemelt kiadási és bevételi fogcímek összegeit 3. számú melléklet tartalmazza


3.§

(1) A képviselő-testület költségvetési hiányt nem állapít meg.

(2) A finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatáskör a képviselő-testületet illeti meg.


4.§

(1) A képviselő-testület nem állapít meg olyan fejlesztési célt, amelynek megvalósításához a Stabilitási törvény 3. § (1) bekezdés szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik szükségessé.

(2) Az önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését, valamint az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 4. számú melléklet tartalmazza.

5.§

(1) Az önkormányzat átvett és átadott pénzeszközeit e rendelet 5. és 6. melléklete szerint hagyja jóvá.

(2) Az önkormányzat működési célú általános és céltartalékait e rendelet 7. melléklete szerint 2.908.393.- Ft-ban állapítja meg, mely az évközi többletigények, valamint az elmaradt bevételek pótlására szolgál.

(3) Irányító szervi támogatások összegeit 8. számú melléklet tartalmazza.

(4) A 2019-2022. évre vonatkozó bevételek összegét a 9. számú melléklet tartalmazza.

(5) A 2019-2022 évre vonatkozó kiadások összegét a 10. számú melléklet tartalmazza.


6.§

Az önkormányzat többéves kihatással járó döntést nem hoz.

7.§

(1) Az önkormányzat helyi adókból származó és egyéb közhatalmi bevételeit a 11. számú melléklet tartalmazza.

(2) Az önkormányzat által a lakosságnak nyújtott támogatásokat, szociális, rászorultsági jellegű ellátásokat e rendelet 12. számú melléklete tartalmazza.

(3) A költségvetési év azon fejlesztési céljai, amelyek megvalósításához a Gst  3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyelet megkötése válik vagy válhat szükségessé (E Ft) 13.  számú melléklet tartalmazza.

(4) A Gst 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek az adósságot keletkeztető ügyletek futamidejének végéig, illetve a kezesség érvényesíthetőségéig, és a Gst 45. § (1) bekezdés a) pontja felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban meghatározottak szerinti saját bevételek összegeit a 14. számú melléklet tartalmazza.

(5) Az önkormányzatnak európai uniós finanszírozott támogatással megvalósuló projektje nincsen.

8.§

(1) A képviselő-testület az önkormányzat létszámkeretét a 15. melléklet szerint állapítja meg.

(2)  A képviselő-testület a köztisztviselők illetményalapját 2019. évre 46.350.- forintban határozza meg. 


9.§

A költségvetés végrehajtásával kapcsolatos hatásköröket az alábbiak szerint állapítja meg:

(1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a B11. Önkormányzatok működési támogatásai rovaton megtervezett költségvetési bevételi előirányzat és a B21. Felhalmozási célú önkormányzati támogatás rovaton megtervezett költségvetési bevételi előirányzat módosítására a K512. Tartalékok rovaton megtervezett költségvetési kiadási előirányzattal szemben.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az (1) bekezdésben megjelölt kivétellel a B1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről, a B2. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről, a B6. Működési célú átvett pénzeszközök és a B7. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök rovatain megtervezett költségvetési bevételi előirányzatok módosítására a bevételhez kapcsolódó célnak megfelelő költségvetési kiadási előirányzatok egyidejű módosításával.

(3) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a költségvetési kiadásai kiemelt előirányzatai közötti átcsoportosításra.

(4) A Képviselő-testület felhatalmazása alapján történt előirányzat módosításokról és előirányzat átcsoportosításokról a polgármester a Képviselő-testületet a következő költségvetési rendeletmódosításkor tájékoztatja.

10. §

(1) Az önkormányzat belső szabályzatban köteles rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.

(2) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezető előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(3) A költségvetési szerveknél a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a rendszeres személyi juttatások előirányzatának 10 %-át. Ennek fedezetére a személyi juttatások évközi megtakarítása és a személyi juttatások előirányzatának növelésére fordítható forrás szolgálhat.

(4) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv által a költségvetési szerv számára ellátott feladatok fedezetéül az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv nyilvántartásaiban elkülönített előirányzatok szolgálnak.

(5) A költségvetési szervek az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

11. §

(1) E rendelet kihirdetése napját követő napon lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2019. január 1. napjától kell alkalmazni.

(2) Az ÁHT 25.§ (3) bekezdése szerinti átmeneti gazdálkodás adatai e rendeletbe beépítésre kerültek.


Petőmihályfa, 2019. február 12.








Kovács Ernő                                                              Kardos Andrea

polgármester                                                                  jegyző









A rendelet kihirdetve:                                                Kardos Andrea

2019. február 28.                                                           jegyző