Kiszsidány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2002. (VII. 16.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2012. 06. 01- 2023. 02. 28

Kiszsidány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2002. (VII. 16.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről1

2012.06.01.

Kiszsidány községi Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, élve a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényben (továbbiakban: tv) valamint annak végrehajtására kiadott 145/1999. (X: 01.) Kormány rendeletben kapott felhatalmazással, és az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvénynek a halottakkal kapcsolatos rendelkezései végrehajtásról, valamint a rendkívüli halál esetén követendő eljárásról szóló 34/1999. (IX. 24.) BM EüM IM együttes rendeletben foglaltakra figyelemmel, az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) Jelen rendelet hatálya a Kiszsidány község közigazgatási területén fekvő, az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő 013 hrsz. alatti működő temetőre, az ott folyó temetkezési és temető-fenntartási, sírhelyhasználati tevékenységre, valamint a temetői szolgáltatásokat igénybevevő, illetőleg a tevékenységeket végző természetes és jogi személyekre terjed ki.

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben felsorolt temetőre vonatkozó fenntartási és üzemeltetési kötelezettségét a Polgármesteri Hivatal útján teljesíti.

2. § Az Önkormányzat által fenntartott temető köztemető, abban az önkormányzat köteles az elhunyt személyre, vallási, lelkiismereti meggyőződésére, valamely faji csoporthoz – nemzeti, etnikai – hovatartozásra, a halál okára vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését. A temetés módja lehet egyházi és világi. A világi temetés, szertartás rendjét az eltemettetők határozzák meg. Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik.

3. § Kiszsidány község közigazgatási területén köztemető létesítése, lezárása, megszüntetése és bővítése az Önkormányzat feladata, mely esetekben a Tv. és a Vhr. szabályait kell alkalmazni.

A temető létesítményei

4. § Az önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához szükséges feltételeket az alábbiak szerint biztosítja:

– a temető bekerítését,
– a szükséges parkosítást és fásítást,
– ravatalozási lehetőséget 1 db halott-hűtővel és a ravatalozáshoz szükséges eszközöket,
– lehetővé teszi a parcellák megközelíthetőségét és az azokat összefogó út gépjárművel való megközelítését,
– biztosítja a temetőhöz vezető utat és a várakozó gépjárművek számára helyet,
– közkifolyó útján vízvételi, világítási, valamint intézményes személt-elhelyezési lehetőséget biztosít díjmentesen.

Temetési helyek és szabályok

5. § Halottat eltemetni csak temetőben lehet.

6. § (1) A temetőt sírhely táblákra, sírhely sorokra és sírhelyekre kell felosztani.

(2) A sírhely táblák olyan temetőrészeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével – szabályszerű eljárás mellett – ki lehet üríteni és temetés céljából igénybe lehet venni.

(3) A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámokkal sírhelyekre kell felosztani.

(4) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhelytáblákban sorrendben kell felhasználni.

(5) A betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni.

(6) A lezárt temetőből a holttest maradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a használatban lévő temetőbe. Az exhumálást csak az illetékes tisztifőorvos engedélye és előírásai szerint lehet elvégezni.

(7) Lezárt temetőből a holttest maradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a használatban lévő temetőbe. Az exhumálást csak az illetékes tisztifőorvos engedélye és előírásai szerint lehet elvégezni.

7. § (1) Az Önkormányzat által fenntartott és üzemeltetett temetőben a temetés módja lehet.

– kororsós temetés
– hamvasztásos (urnás) temetés
(2) A koporsós temetés lehet:
a) egyes sírhely:
területe 90 x 210 cm
mélysége 200 cm
Egyes koporsó helyezhető el benne.
b) egyes mélyített sírhely:
területe 90 x 210 cm
mélysége 220 cm
c) dupla sírhely:
területe 190 x 210 cm
mélysége 200 cm
Két koporsó helyezhető el benne.
d) dupla mélyített sírhely:
területe 190 x 210 cm
mélysége 220 cm
Négy koporsó helyezhető el benne.
e) gyermek sírhely:
területe 60 x 130 cm
(14 éves korig)
mélysége 160 cm
f) urnasírhely
területe 60 x 75 cm
mélysége 100 cm
g) sírbolt: felszíni méretei:
2 személyes sírbolt 350 x 250 cm
3 személyes sírbolt 350 x 250 cm
6 személyes sírbolt 350 x 300 cm
9 személyes sírbolt 350 x 380 cm
belső méretei:
2 személyes sírbolt 230 x 90 x 260 cm
3 személyes sírbolt 230 x 90 x 260 cm
6 személyes sírbolt 230 x 175 x 260 cm
9 személyes sírbolt 230 x 250 x 260 cm
(3) A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek, a gyermeksíroknál 30 cm-nek kell lennie.
(4) Felnőtt sírra a koporsón kívül még két urna is temethető. Mélyített sírban, koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül, 4 urna helyezhető el.
(5) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet. A sírhelyeken sírdomb (felhantolás) nem kötelező.
(6) Rátemetés esetén az eltemettetőnek biztosítania kell az esetleges síremlék által okozható balesetek elkerülését.
(7) Sírboltot csak kiviteli terv alapján lehet építeni, melyet az önkormányzathoz be kell mutatni. Sírbolt felett rendelkezőnek az tekinthető, aki a használati díjat megfizeti.

8. § (1) A sírbolt, síremlék fenntartásáról annak létesítője (örököse) köteles gondoskodni. Ha a síremlék leomlásától lehet tartani, a Polgármesteri Hivatal felszólíthatja a fenntartásra kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodjanak a helyreállításról. Amennyiben a felhívás eredménytelen marad, a hivatal elrendelheti a síremlék eltávolítását, melynek költségei a fenntartásra kötelezett(ek)et terhelik.

Közvetlen veszély fennállása esetén a felhívás kötelező. A felhívást a temetőben jól látható helyen 90 napra ki kell függeszteni.

9. § (1) Az egyes temetkezési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemettetésre kötelezettnek díjat kell fizetni. A díj mértékét a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

(2) Az egyszeri megváltás időtartama 25 év, sírbolt esetén 30 év.

(3) A használati idő eltelte után a temetkezési helyek – külön tiltó rendelkezés hiányában – a (2) bekezdésben meghatározott időtartamra újra megválthatók. Ha a használati idő leteltét követően 3 éven belül – évenkénti felhívást követően – ismételten nem váltják meg a sírhelyet, az üzemeltető jogosult azt minden megtérítés nélkül újból felhasználni.

(4) Temető lezárásáról, kiürítéséről az önkormányzat képviselő-testülete dönt.

(5) Kiürítést megelőzően azt három alkalommal egy országos lapban és a helyi sajtóban, valamint az önkormányzat és a temető hirdetőbáláin közhírré kell tenni úgy, hogy az első közzététel a kiürítés előtt 6 hónappal, a továbbiak, pedig 3 havonta történjenek.

(6) Ha a használat a (4) és (5) bekezdésben foglalt okok miatt szűnik meg, a temetkezési hely feltárásakor a kiürített sírokból származó holttestmaradványokat közös sírban kell elhelyezni, amelyről az elhunyt hozzátartozói az ő rendelkezésük hiányában a kegyeleti szokások, valamint a közegészségügyi szabályok betartása mellett az üzemeltető köteles gondoskodni.

(7) A temetkezési helyek használatának jogát magánszemély között átruházni nem lehet, de a sírhelyet újra megváltó hozzátartozó jogot szerez. Lezárt temető vagy temetőrész betemetett sírjai felett létesített síremlék a használati idő lejártáig – kegyeleti szempontból – nem idegeníthetők el és más sírra nem helyezhetők.

10. § (1) A temető üzemeltetője a temetkezési szolgáltatók közül hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.

(2) A temetkezési szolgáltatóknak a kegyeleti közszolgáltatásokért, illetve a létesítmények használatáért díjat nem kell fizetnie. A temető fenntartója a temetőben vállalkozói munkát végzőktől (sírköves stb.) semmilyen igénybevételért nem állapíthat meg díjat. Munkájuk során a szertartások rendjét nem zavarhatják. A temetkezési szolgáltatók, vállalkozók működésük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a látogatók kegyelet érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak. Az esetleges károkozás mértékét kötelesek megtéríteni.

Nyilvántartások vezetése

11. § (1) A temető fenntartója köteles gondoskodni a nyilvántartási térkép elkészítéséről és jegyző által történő jóváhagyásáról. A temető-térképet a temető nyilvántartó könyvvel együtt a Polgármesteri Hivatal köteles vezetni. A temető dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig a hivatali tűztől védve, páncélszekrényben kell őrizni, azt követően pedig átadni a Vas megyei Levéltárnak.

(2) A nyilvántartó könyvbe minden temetést (urna elhelyezést) időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni: folyószám, a temetés napja, az elhalt neve, születési ideje, utolsó állandó lakcíme, az elhalálozás napja, fertőző betegségben elhunytaknál a halál oka, a sírhelytábla, sor-, helyszáma, valamint a síremlékre vonatkozó bejegyzések. A nyilvántartó könyvhöz betűsoros névmutatók kell vezetni, ami az eltemetett halottak nevét és sírhelyeik pontos megjelölését tartalmazza. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a megváltásra jogosult személy nevét és címét.

(3) Külön jegyzéket kell vezetni a temetőben elhelyezett halva született gyermekekről. A jegyzékében fel kell tüntetni a halva született magzat anyjának nevét, az elhantolás időpontját és föléje tűzött fejfa sorszámát.

(4) A nyilvántartási adatokról tájékoztatást – halott nevének, temetés időpontjának és a temetkezés helyének kivételével – csak bírósági és hatósági eljárásokhoz lehet adni.

A temető rendje

12. § (1) A temető nyitva tartása:

nyári időszámítás szerint: 06.00 – 20.00 óráig
téli időszámítás szerint: 07.00 – 19.00 óráig
(2) A nyitva tartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja. 14 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.
(3) A nyitva tartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

13. § (1) Tilos:

a) a temetőbe kutyát bevinni a vakvezető kutya kivételével,

b) hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a kijelölt lerakóhelyen kívül elhelyezni, illetve helyben elégetni,

c) hangoskodással, zajkeltéssel a szertartások rendjét zavarni, a látogatok kegyeleti érzéseit megsérteni,

d) a sírokat, az azokon elhelyezett tárgyakat, a temető infrastrukturális létesítményeit megrongálni,

e) a sírokat, urnasírokat kerítéssel körülhatárolni,

f) a temetőbe gépjárművel, motorkerékpárral és kerékpárral behajtani kivéve a mozgáskorlátozottakat, illetve az engedélyezett munkát végzőket.

(2)2

Záró rendelkezések

14. § (1) Jelen rendelet 2002. augusztus 1-jén lép hatályba.

(2) Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv., valamint a végrehajtására kiadott 145/1999. (X.01.) Korm. rendeletben foglaltak az irányadók.

1. melléklet

A temetési helyek megváltási díjai

1.

Egyes sírhely

1.500 Ft

2.

Egyes mélyített sírhely

1.500 Ft

3.

Dupla sírhely

3.000 Ft

4.

Gyermeksírhely

---

5.

Urnasírhely

1.000 Ft

6.

Sírbolt

10.000 Ft

1

Az önkormányzati rendeletet a Kiszsidány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 7. §-a hatályon kívül helyezte 2023. március 1. napjával.

2

A 13. § (2) bekezdését a Kiszsidány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2012. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.