Kiszsidány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2006. (X. 10.) önkormányzati rendelete

a lakáscélú támogatásról

Hatályos: 2006. 10. 10- 2023. 05. 26

Kiszsidány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2006. (X. 10.) önkormányzati rendelete

a lakáscélú támogatásról1

2006.10.10.

A lakáscélú támogatásról szóló 16/1990. (I. 31.) MT. számú rendelettel módosított 106/1988. (XII. 26.) MT. rendelet 10. §- a és végrehajtási rendeletei alapján Kiszsidány község Önkormányzatának Képviselőtestülete a következőket rendeli:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja: elsősorban az első lakáshoz jutás; fiatal házasok magánlakás építésének, vásárlásának elősegítése.

2. § A rendelet kiterjed:

a) új családi ház (lakás) építésére,

b) lakás (lakóház) vásárlására,

c) meglévő lakás (lakóház) bővítésével, tetőterének beépítésével létesülő önálló lakás kialakítására.

3. § Lakáscélú támogatásban részesülnek azon házaspárok, akik:

a) az önkormányzat területén állandó bejelentett lakcímmel rendelkeznek, és ténylegesen is ott laknak.

b) az önkormányzat területén kívánnak építkezni, illetve lakást, lakóházat vásárolni.

I. Fejezet

Első lakáshoz jutás támogatása

4. § Lakáscélú támogatást igényelhet:

a) a nagykorú magyar állampolgár, ha magának, házastársának, élettársának és kiskorú gyermekének, valamint a vele együtt költöző családtagjainak lakástulajdona nincs, illetve résztulajdona van, de az együttesen legfeljebb egy lakás felét teszi ki, vagy a tulajdonában lévő lakás lebontását az erről intézkedni jogosult szerve elrendelte, vagy engedélyezte, illetve 1988. december 31-i előtt haszonélvezettel örökölte és a haszonélvező a lakásban lakik,

b) Az épített, vásárolt lakás a méltányolható lakásigény kielégítését szolgálja,

c) A támogatást igénylő a rendelkezésre álló anyagi eszközeit a lakásszervezéshez, építéshez teljes egészében felhasználja.

5. § A támogatás formája:

(1) 200 ezer Ft vissza nem térítendő támogatás.

(2) A támogatás összege az igénylő külön méltánylást érdemlő életkörülményei (szociális, jövedelmi stb.) alapján az (1) bekezdésben foglalt határt túllépheti.

6. § (1) A kérelem benyújtásának feltétele, hogy a kérelmező rendelkezzen:

a) jogerős építési engedéllyel ,

b) megkötött adás-vételi szerződéssel.

(2) A támogatásra irányuló kérelmeket az e célra rendszeresített igénylő lap felhasználásával a Körjegyzőséghez kell benyújtani.

7. § (1) A Képviselőtestület döntéséről a Körjegyzőség értesíti a kérelmezőt azzal, hogy az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül írásbeli megállapodást kell kötnie.

(2) A Körjegyzőség:

a Képviselőtestület által megállapított támogatás összegét a megállapodás megkötésétől számított 8 napon belül átutalja a jogosultnak.

8. § Amennyiben a megállapodás megkötésétől számított 3 éven belül a Képviselőtestület, illetve Körjegyzőség tudomására jut, hogy a kedvezményezett a fentiek megtévesztésével részesült támogatásban, a támogatást nem lakásépítésre, illetve lakásvásárlásra használta fel, úgy a támogatás összegét, annak kamataival együtt köteles azonnal visszafizetni.

Záró rendelkezés

9. § Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Kiszsidány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte 2023. május 27. napjával.