KISZSIDÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

10/2013.(XII.12.) önkormányzati rendelete a felnőtt korúakra vonatkozó szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 7/2008.(V.10.) számú rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 12. 12- 2013. 12. 12


Kiszsidány Község Önkormányzata Képviselő-testületének

10/2013 (XII.12.) önkormányzati rendelete

a felnőtt korúakra vonatkozó szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló

7/2008. (V. 10.) számú rendelet módosításáról



Kiszsidány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 132.§ (4) bekezdés g) pontjában 43/B. § (1) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§ A rendelet 16.§ 17. § 18.§ és 19.§-ai és az azt megelőző alcím megjelölés helyébe a következő rendelkezések és alcím megjelölés lép:

„Önkormányzati segély 

 16.§ Az önkormányzat a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került és az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személyek részére önkormányzati segélyt nyújt.

16/A. § (1) Amennyiben a kérelmező vagyoni, jövedelmi és egyéb körülményeinek ismeretében vélelmezhető, hogy problémáját más módon nem tudja megoldani, egyszeri vagy meghatározott időtartamra, de legfeljebb 6 hónapra szóló és havi rendszerességgel fizetendő önkormányzati segély állapítható meg annak a

a) személynek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-a továbbá

b) annak az egyedül élő személynek, akinek jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének legfeljebb 150%-a.  

(2) Önkormányzati segély természetbeni és pénzbeli ellátásként egyaránt nyújtható. Természetbeni ellátást kell megállapítani akkor, ha

a) a kérelem erre irányul vagy

b) amennyiben az ellátásban részesülő életvitele alapján az ellátás természetbeni nyújtása indokolt és célravezetőbb.

(3) A természetben nyújtott önkormányzati segély formája élelmiszercsomag, élelmiszervásárlási utalvány, tüzelővásárlási utalvány, tüzelőanyag vagy a segély meghatározott célra történő átutalása - ide értve a személyes gondoskodás körébe tartozó ellátás térítési díját is - lehet.

17. § (1) Önkormányzati segély szociális kamatmentes kölcsön formájában is nyújtható, ha a kérelmező baleset, betegség, elemi kár vagy más előre nem látható ok miatt kerül rendkívüli élethelyzetbe, s az összeg a gyógykezeléshez, a minden napi életvitelhez szükséges eszköz beszerzéséhez vagy a károk elhárításához szükséges.

(2) Az (1) bekezdés szerinti kamatmentes kölcsön összege nem haladhatja meg a 100.000 forintot. A kölcsön időtartama legfeljebb 24 hónap.

(3) A kölcsön megállapításáról szóló határozatban rendelkezni kell a visszafizetés időtartamáról, feltételeiről.

(4) A kölcsön megállapítása esetén a jogosulttal szerződést kell kötni, amelyben rögzíteni kell a kifizetés módját, a visszafizetés módjára vonatkozó szabályokat, valamint fel kell tüntetni a visszafizetés elmulasztásának jogkövetkezményeit is.

18. § (1) Az önkormányzati segély iránti kérelem ügyében (ideértve a pénzintézeti kölcsönnek nem minősülő szociális kamatmentes kölcsönt is) - a temetési segély iránti kérelem kivételével - a képviselő-testület dönt.

(2) Pénzintézeti kölcsönnek nem minősülő kamatmentes kölcsön önkormányzati segélyként történő megállapítása esetén a jogosulttal történő szerződéskötésre a képviselő-testület felhatalmazása alapján a polgármester jogosult.

19. §  (1) A temetési segély iráni kérelem elbírálása a polgármester hatáskörébe tartozik. A polgármester temetési segélyt nyújt annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott, annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy köteles volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti és a családban az egy főre eső havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át nem haladja meg.

(2) A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége: 130.000,- Ft.

(3) A temetési segély összege a (2) bekezdésben maghatározott összeg 10%-a, de annak összege elérheti a (2) bekezdésben meghatározott összeget, ha a temetési költségek viselése a kérelmezőnek vagy családjának a létfenntartását veszélyezteti.

(4) A temetési segélyt a temetés napját követő 30 napon belül lehet igényelni.


2.§ A rendelet 4.§ (1) bekezdésében 23.§ (2) bekezdésében a „Körjegyzőség „ szövegrész „Közös Hivatal” szövegrészre módosul.


3.§ Hatályát veszti a rendelet Lakásfenntartási támogatás alcíme és az alcímet követő 11.§,  12.§, 13.§, 14 § -a.

4.§ Hatályát veszti a rendelet Ápolási díj alcíme és a követő 15.§-a.


Záró és hatályba léptető rendelkezések


5. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.

Kiszsidány, 2013. december 11.


            Riesing Andrea                                                                     Dr. Méry Erzsébet

               polgármester                                                                               jegyző


A rendelet 2013. december 12-én kihirdetésre került.

Kiszsidány, 2013. december 12.


                                                                                                          Dr. Méry Erzsébet

                                                                                                                      jegyző