Kiszsidány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2014. (XI. 12.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2024. 02. 08

Kiszsidány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2014. (XI. 12.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

2023.01.01.

Kiszsidányi község Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró illetékes környezetvédelmi igazgatási szerv véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A közszolgáltatás tartalma, területe

1. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed Kiszsidány község közigazgatási területén lévő ingatlanok tulajdonosaira, vagyonkezelőire, vagy egyéb jogcímen használóira (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos), akiknek az ingatlanán keletkező háztartási szennyvíz közüzemi csatornahálózatba, vagy külön jogszabályban meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nincs vezetve.

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed az (1) bekezdés szerinti ingatlantulajdonosnál keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, valamint az erre vonatkozó közszolgáltatás ellátására.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) Időlegesen használt ingatlan: a pihenés, üdülés céljára használt olyan ingatlan, ahol sem lakóhelyet, sem tartózkodási helyet nem létesítettek, azonban a közműves ivóvízellátást igénybe veszik.

b) Nem használt ingatlan: az az ingatlan, ahol a közműves ivóvízellátást nem veszik igénybe, és ahol sem lakóhelyet, sem tartózkodási helyet nem létesítettek.

3. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely

3. § (1) Kiszsidány község közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalommentes elhelyezését az önkormányzattal közszolgáltatási szerződést kötött Közszolgáltató látja el. A Közszolgáltató megnevezését az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet ártalmatlanítás céljából kizárólag a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Területi Vízügyi Hatósága által kijelölt Szombathelyi Szennyvíztisztító Telep (Szombathely, Újvilág utca 10811/32 hrsz.) kell elhelyezni.

4. A közszolgáltató kötelezettségei

4. § (1) A közszolgáltató a közszolgáltatást a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közegészségügyi követelményekről szóló rendeletben foglalt eszközzel és az ott meghatározott feltételek szerint köteles ellátni.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését és szállítását úgy kell végezni, hogy az szennyezést ne idézzen elő sem a gyűjtőterületen, sem közterületen.

(3) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet köteles az ingatlantulajdonos megrendelésétől számított 72 órán belül begyűjteni és végleges ártalommentes elhelyezés végett a 3. § (2) bekezdésben megjelölt szennyvíztisztító telepre szállítani.

(4) A megrendelés történhet írásban (levél, elektronikus levél), személyesen vagy telefonon.

(5) A közszolgáltatás elvégzését a közszolgáltató köteles az igénybevevő aláírásával igazoltatni.

(6) A közszolgáltató a díjat a szolgáltatás elvégzését követően azonnal, számla alapján jogosult beszedni.

5. Az ingatlantulajdonos kötelezettségei

5. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező, a közüzemi csatornahálózatba nem vezetett háztartási szennyvizet a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló rendeletben meghatározott módon, zárt, vízzáró kivitelű közműpótló létesítményben gyűjteni és az ingatlanán ideiglenesen elhelyezni.

(2) A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező,- tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a begyűjtést, ürítést végző vagy más személyek életét és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyainak állagát.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles a közműpótló létesítményt úgy használni, hogy azzal más személyek vagyonát, testi épségét és a környezetet ne károsítsa.

(4) Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására és ártalmatlanítására a közszolgáltatást igénybe venni, és a szolgáltatást az 1. mellékletben megjelölt Közszolgáltatótól megrendelni.

(5) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel az ingatlantulajdonos nem végeztetheti.

(6) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatás elvégzéshez szükséges feltételeket, különösen a szállítójármű számára a gyűjtőhely megközelíthetőségét biztosítani.

(7) Az időlegesen használt ingatlanok tulajdonosai a közszolgáltatást évente legalább egy alkalommal kötelesek igénybe venni. Annak tényét, hogy az ingatlan időlegesen használt ingatlan, a tulajdonos írásban köteles bejelenti a Közszolgáltatónak.

(8) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatásért e rendeletben meghatározott mértékű díjat köteles fizetni a Közszolgáltatónak.

(9) Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, ha a nem használt vagy beépítetlen ingatlanán háztartási szennyvíz nem keletkezik, és ennek tényét írásban bejelenti a Közszolgáltatónak.

6. A közszolgáltatási szerződés

6. § (1) A pályázat nyertesével (több pályázó képviselőjével) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésére, elszállítására, ártalmatlanítására, azaz a kötelező közszolgáltatás teljesítésére az Önkormányzat Képviselő-testülete szerződést köt az eredményhirdetést követő 30 napon belül.

(2) A közszolgáltatási szerződés legfeljebb 5 évre szól. Kezdőnapja az aláírás napja, a szerződés lejárta az. év utolsó napja.

(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződésben meg kell határozni a szerződő felek megnevezését és azonosító adatait, a szerződés tárgyát, a begyűjtésre vonatkozó szabályokat, a felek jogait és kötelezettségeit.

(4) A közszolgáltatási szerződés tartalmazza a szerződés megváltoztatásának okait és eljárási rendjét.

(5) A közszolgáltatási szerződés lejárta esetén lefolytatott pályáztatás eredménytelensége esetén a képviselő-testület egy alkalommal 6 hónapra megbízást adhat a közszolgáltatás teljesítésére.

(6) A közszolgáltatási szerződést mindkét fél felmondhatja 6 hónapos felmondási idővel, írásban, kártérítési kötelezettség nélkül. A felmondási idő alatt a közszolgáltatást változatlan feltételekkel teljesíteni kell.

(7) A közszolgáltatási szerződés lejárta előtt 6 hónappal, vagy felmondás esetén az Önkormányzat Képviselő-testülete új pályázatot ír ki a közszolgáltatás ellátására.

(8) A Szolgáltató évente, március 31-ig írásban tájékoztatja az önkormányzat Képviselő-testületét a közszolgáltatás teljesítésének tapasztalatairól, mely tájékoztató alapján az Önkormányzat Képviselő-testülete értékeli a kötelező közszolgáltatás ellátását, a közszolgáltatási szerződés érvényesülését.

7. A közszolgáltatási díj

7. § (1) Az 1m3 szippantott szennyvíz elszállításának és ártalmatlanításának díját a 2. melléklet tartalmazza.

8. A közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelése

8. § (1) A Közszolgáltató a közszolgáltatást kötelezően igénybevevő ingatlantulajdonos

- nevét
- lakcímét és a szolgáltatási hely címét
- születési helyét és idejét
- anyja nevét
az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezései szerint az ingatlantulajdonos azonosítására, a közüzemi szerződés teljesítésével, jogszabályban előírt ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátása, számlázás, postázás, kedvezmények érvényesítése, közüzemi díjhátralék benyújtása céljából kezelheti.
(2) A közszolgáltatást igénybevevő személy a közszolgáltatás nyilvántartása céljából az (1) bekezdésben meghatározott adatokat köteles szolgáltatni a közszolgáltatónak, továbbá a lakcím és a szolgáltatási hely címének változását 15 napon belül.

9. Záró rendelkezések

9. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 9/2014. (XI. 12.) önkormányzati rendelethez

1 Kiszsidány község közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalommentes elhelyezését Szabó Norbert egyéni vállalkozó (9633 Simaság, Deák F. u. 11., telefonszám: 0630/972-6414), Közszolgáltató végzi.

2. melléklet a 9/2014. (XI. 12.) önkormányzati rendelethez

2 A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, elszállításával, ártalommentes elhelyezésével kapcsolatos kötelező közszolgáltatás igénybevételéért fizetendő díj: 4.200 Ft/m3, mely az általános forgalmi adó összegét nem tartalmazza.
1

Módosította a 12/2020 (XII.14.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2021. január 1-től.

2

Módosította a 9/2022 (XII.15.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2023. január 1-től.