KISZSIDÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/2015 (II.12.)

a szociális juttatások rendszeréről

Hatályos: 2017. 11. 15- 2018. 11. 12

Kiszsidány községi Önkormányzat Képviselő-testületének

2/2015/(II.12.) önkormányzati rendelete

a szociális juttatások rendszeréről


Kiszsidány község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10.§ (1) bekezdésében, 26.§- ában, 32.§ (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48.§ (4) bekezdésében, 132.§ (4) bekezdésében és 134/E. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


I. Fejezet

1. A rendelet hatálya

1. §

Ha jogszabály vagy e rendelet másként nem rendelkezik, a rendelet hatálya kiterjed a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdése szerint Kiszsidány község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén lakcímmel rendelkezőkre.


Hatásköri és eljárási rendelkezések

2. §

(1) Ha e rendelet eltérő szabályt nem állapít meg, az ellátás iránti kérelmet a Horvátzsidányi Közös Önkormányzati Hivatalnál kell előterjeszteni.

(2) Az e rendeletben szabályozott ellátások iránti kérelmek - ha e rendelet másként nem rendelkezik - személyesen vagy postai úton nyújthatók be.

(3) Amennyiben a szociális ellátást kérő az általa kérelmezett ellátás helyett más ellátásra lenne jogosult, erre a tényre a figyelmét fel kell hívni, illetőleg amennyiben a benyújtott iratok alapján annak feltételei fennállnak az ellátást részére hivatalból meg kell állapítani.

(4) A kérelmező által benyújtott jövedelemnyilatkozathoz minden esetben csatolni kell a jövedelem valódiságát igazoló iratokat. Ezek különösen a következők lehetnek: a munkáltató által kiadott keresetigazolás, rendszeres pénzellátásoknál az azt megalapozó határozat vagy a kifizetésről szóló igazolószelvény (pl.: nyugdíjszelvény), egyéb jövedelmeknél az azokat megalapozó határozat, kifizetési bizonylat, igazolás, szerződés stb.

(5) Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, melyek az önkormányzat nyilvántartásaiban fellelhetőek.

 (6) Mellőzni kell a jövedelem-nyilatkozatot és a vagyoni helyzetről szóló nyilatkozatot, ha a kérelmező a kérelem benyújtását megelőző három hónapon belül már részesült olyan ellátásban, amelyhez a jövedelmi- és vagyoni helyzetét igazolta, és vélelmezhető, hogy helyzetében nem történt a jogosultságát érintő változás. Erről a kérelmező írásban köteles nyilatkozni.

3.§

(1) Az e rendelet alapján folyósított pénzbeli ellátásra jogosult halála esetén a fel nem vett ellátást a vele közös háztartásban együtt élt házastárs vagy élettárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér egymást követő sorrendben veheti fel a halál időpontját követő hónap utolsó napjáig.

(2) Az e rendeletben szabályozott pénzbeli ellátások a tárgyhónapot követő hó 05-ig kerülnek folyósításra elsősorban folyószámlára történő utalással.


A jogosulatlanul igénybevett ellátás visszatérítése

4. §

(1) Ha az önkormányzat képviselőtestülete a jogosulatlanul igénybevett szociális ellátás megtérítési rendeli el, a megtérítés összegét, illetve pénzegyenértékét és a kamat összegét – amennyiben annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné – méltányosságból csökkentheti vagy elengedheti, ha a visszafizetésre kötelezett személy családjának 1 főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 250%-át. 

(2) Kérelemre a visszafizetésre részletfizetés is engedélyezhető, a részletfizetés időtartama azonban nem lehet hosszabb, mint az ellátás jogosulatlan igénybevételének időtartama.


Adatkezelés

5.§

A szociális ellátásban részesülő a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozását a változás bekövetkeztétől számított 15 napon belül köteles az Önkormányzatnak bejelenteni.


Ellátási formák

6. §

(1) A jogosult részére jövedelme kiegészítéseként, pótlásaként pénzbeli szociális ellátás nyújtható.

(2) Szociális rászorultság esetén a jogosult számára rendkívüli települési támogatást

a) a polgármester:

    aa) temetési támogatást

    ab) krízistámogatást

         ac) köztemetést

         ad)1 iskolakezdési támogatást

         ae)5 karácsonyi támogatást

b) a képviselőtestület:

         ba) eseti támogatást

állapíthat meg az Szt. 45. §-ában és 48. §-ában foglaltak figyelembevételével, valamint e rendeletben meghatározott feltételek szerint.


II. Fejezet

Rendkívüli települési támogatások és köztemetés

7. §6

(1) A polgármester a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére e rendeletben meghatározottak szerint rendkívüli települési támogatást nyújthat.

a) halálesetre tekintettel temetési támogatás,

b) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása, a gyermek fogadásának előkészítése, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartás biztosítása, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítése érdekében, valamint elemi kár esetén krízistámogatás,

c)beiskolázás elősegítésére iskolakezdési támogatást

d) szociálisan rászorulók részére karácsonyi támogatás

(2) A képviselő-testület az (1) bekezdésben foglaltakon kívül rendkívüli települési támogatást nyújthat

 a) az önhibán kívüli átmeneti létfenntartási gondok enyhítése céljából, vagy alkalmanként felmerülő többletkiadások miatt eseti támogatás formájában.


Temetési támogatás

8. §

(1) Temetési támogatás formájában rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak az önkormányzat közigazgatási területén lakcímmel rendelkező személynek, aki

a) a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy

b) tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése saját, illetve családja létfenntartását veszélyeztetik, és

c)3 Az eltemettető családjában az egy főre eső családi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át nem haladja meg.

(2) A temetési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell

a) a temetés költségeiről a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számla eredeti példányát,

b) a halotti anyakönyvi kivonat másolatát,

  1. ) a kérelmező és családja jövedelemigazolását.

(3) A kérelmet a halálesetet követő vagy a halotti anyakönyvi kivonat kiállításától számított 60 napon belül kell benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(4) A temetési támogatás összege az önkormányzati köztemetés (150.000,- Ft) mindenkori költségének:

a) 20 %-a, ha az eltemettető családjában az egy főre jutó havi átlagjövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át nem haladja meg.

b) 10 %-a, ha az eltemettető családjában az egy főre jutó havi átlagjövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át meghaladja.

(5) A megállapított temetési támogatás összegét vagy a kérelem elutasításának tényét az erről szóló határozat számával együtt a temetési számlára rá kell vezetni és a számlát a kérelmező részére vissza kell küldeni.


Krízistámogatás

9. §

(1) Krízistámogatás formájában rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak az önkormányzat közigazgatási területén lakcímmel rendelkező személynek, akinek esetében az alábbi feltételek legalább egyike fennáll és családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedülálló esetében 200 %-át

a) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása, a gyermek fogadásának előkészítése, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartás biztosítása, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítése érdekében vagy

b) akinek az önkormányzat közigazgatási területén lévő ingatlanát elemi kár éri, és az érintett ingatlanban az alábbi jogcímek valamelyike szerint életvitelszerűen lakik

ba) magántulajdonú lakás tulajdonosa, haszonélvezője, használója,

bb) önkormányzati lakás bérlője, lakáshasználati szerződéssel rendelkező használója,

(2) Elemi kárnak minősül e rendelet vonatkozásában a tűz, robbanás, földrengés, árvíz és belvíz.

(3) A krízistámogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell

a) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása és a gyermek fogadásának előkészítése szakorvos vagy védőnő általi igazolást a várandósság és a terhes-gondozás tényéről, vagy

b) a gyermek családjával való kapcsolattartás biztosítása, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítése érdekében igényelt támogatás esetében gyámhivatali határozatot, vagy

c) az elemi kárt igazoló szakhatósági jegyzőkönyvet és

d) a kérelmező és családja jövedelemigazolását.

(4) Krízistámogatásban egy naptári éven belül ugyanaz a személy vagy család legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszereséig részesíthető.

(5) Elemi kár esetén az (1) bekezdésben megállapított jövedelmi értékhatártól, valamint a (4) bekezdésben meghatározott támogatási összegtől maximum az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négyszereséig a Polgármester indokolt esetben eltérhet.


Eseti támogatás

10. §7

(1) Eseti támogatás formájában rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak az önkormányzat közigazgatási területén lakcímmel rendelkező személynek, aki, vagy akinek a családja önhibáján kívül átmenetileg létfenntartási gondokkal küzd, vagy alkalmanként felmerülő többletkiadások (betegséghez, adósságrendezéshez, közüzemi díjak kifizetéséhez, tartós jövedelem kieséshez) kapcsolódó kiadások miatt anyagi segítségre szorul.

(2) Eseti támogatásra az a kérelmező jogosult, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedülálló esetében 250 %-át, és

(3) Eseti támogatás egy családon belül csak egy személynek állapítható meg.

(4) Eseti támogatásban egy naptári éven belül ugyanaz a személy vagy család legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négyszereséig részesíthető.

(5) Az eseti támogatás egy alkalommal folyósított összege nem lehet kevesebb 5.000.-Ft-nál, és nem lehet több az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegénél. Ettől eltérni csak különösen indokolt esetben lehet.

(6) Különös indokolt esetnek minősül, ha a kérelmező által előterjesztett összes körülmény a létfenntartását veszélyeztető helyzet azonnali elhárítására irányul, vagy azt jelentősen enyhítheti. 


Köztemetés

11. §

(1) A köztemetést a Polgármester rendeli el.

(2) A köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezett személy kérelmére a Polgármester javaslata alapján a képviselő-testület a köztemetés költségeinek megtérítését méltányosságból

a) elengedheti vagy

b) csökkentheti.

Iskolakezdési támogatás

11/A. §4

(1) Iskolakezdési támogatásra jogosult a Kiszsidány Község közigazgatási területén lakcímmel rendelkező általános, vagy nappali tagozatos középiskolás gyermeket nevelő család vagy egyedülálló szülő, akinek családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át, egyedülálló szülő esetében a 450%-át. 

(2) Az iskolakezdési támogatás összege gyermekenként 15.000,- Ft, melyet pénzbeli támogatás formájában nyújt az Önkormányzat. 

(3) Az iskolakezdési támogatás iránti kérelem évente július 1-től szeptember 30-ig nyújtható be. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(4) Az iskolakezdési támogatás megállapítása iránti kérelmet a 1. mellékletben szereplő formanyomtatványon kell benyújtani.

(5) Az iskolakezdési támogatás igénybevétele iránti kérelemhez mellékelni kell a Rendelet 2. § (4) bekezdésében előírtakon túl a köznevelési intézmény igazolását a gyermek (tanuló) fellvételéről, vagy amennyiben a nevelési év megkezdődött az iskolalátogatási igazolást.   


Karácsonyi támogatás

11/B. §8 

(1) Karácsonyi támogatásban részesíthető az a Kiszsidány Község közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkező kérelmező, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át, egyedülálló esetében a 450%-át. 

(2)9 A karácsonyi támogatás összege egy alkalommal 30.000,- Ft, melyet pénzbeli támogatás formájában nyújt az Önkormányzat . 

(3) Karácsonyi támogatás egy háztartáson belül csak egy személynek állapítható meg. 

(4)10 A támogatás iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített formyanyomtatványon 2017. november 15. napjától 2017. december 8. napjáig lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesző. 


III. Fejezet

Étkeztetés

12. §

(1) . A polgármester a szociálisan rászoruló részére a Szoctv. 62. §-ában foglaltak figyelembevételével napi egyszeri meleg ételt (ebédet) biztosít térítési díj ellenében a Szociális Gondozási Központ a Kiszsidányi iskolai napközi konyhájából.

(2) Korára való tekintettel rászorulónak kell tekinteni azt a személy, aki a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény alapján a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte.

(3) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki mozgásában korlátozott, krónikus, vagy akut megbetegedése miatt önmaga ellátásáról – részben vagy teljesen – nem tud gondoskodni.

(4) Fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül.

(5) Pszichiátriai betegsége, vagy szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes.


IV. Fejezet

Felhasználások ellenőrzése

13.§11


(1) A támogatásban részesített személy a rendkívüli települési támogatás folyósítását követő 15 napon belül köteles hitelesített számlamásolattal, igazolás benyújtásával és a támogatás felhasználására vonatkozó nyilatkozatával elszámolni. Kivételt képeznek a következő támogatások: krízistámogatás, eseti támogatás, iskolakezdési támogatás, karácsonyi támogatás.


(2) A jegyző a rendkívüli számlaköteles települési támogatás felhasználását ellenőrzi.


V. Fejezet

Záró és hatályba léptető rendelkezések


14. §

(1) A rendelet 2015. március 01. napján lép hatályba.

(2) Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyeknél is alkalmazni kell.

(3) Hatályát veszti a felnőtt korúakra vonatkozó szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 7/2008.(V.10.) önkormányzati rendelet, valamint az azt módosító 4/2009.(II.17.), 3/2010.(II.15.), 12/2011.(XII.30.) önkormányzati rendeletek.


Kiszsidány, 2015.02.11.



                            Bánó Zoltán                                                 Dr. Méry Erzsébet

                            polgármester                                                          jegyző


A rendelet kihirdetésre került: 2015.02.12.


Kiszsidány, 2015.02.12.

                                                                                               Dr. Méry Erzsébet

                                                                                                          jegyző



1/2 Kiegészítette: 8/2016. (IX.28.) önkormányzati rendelete: Hatályos: 2016. szeptember 28.

3 Módosította: 8/2016. (IX.28.) önkormányzati rendelete: Hatályos: 2016. szeptember 28. 

4 Kiegészítette: 8/2016. (IX.28.) önkormányzati rendelete: Hatályos: 2016. szeptember 28. 

5/6/7 Módosította: 11/2016. (XI.29.) önkormányzati rendelete: Hatályos: 2016. november 30. 

8 Kiegészítette: 11/2016. (XI.29.) önkormányzati rendelete: Hatályos: 2016. november 30. 

9/10/11 Módosította: 10/2017. (XI.15.) önkormányzati rendelete: Hatályos: 2017. november 15. 


Mellékletek