KISZSIDÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 6/2018 (XI.13.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások és szociális szolgáltatások helyi szabályairól

Hatályos: 2019. 05. 01- 2019. 05. 01

Kiszsidány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 

6/2018/(XI.13.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások és szociális szolgáltatások helyi szabályairól


Kiszsidány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10.§ (1) bekezdésében, 26.§- ában, 32.§ (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48.§ (4) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92.§ (2) bekezdésében, 132.§ (4) bekezdésében és 134/E. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


I. Fejezet


1. A rendelet hatálya



1.§ (1) Ha jogszabály vagy e rendelet másként nem rendelkezik, a rendelet hatálya kiterjed a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdése, valamint 7.§ (1) bekezdése szerint Kiszsidány Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén lakcímmel rendelkezőkre.



2. Hatásköri szabályok



2.§ (1) Kiszsidány Község Önkormányzat Képviselő-testülete dönt a települési támogatások közül az eseti támogatásról.

(2) Kiszsidány Község Önkormányzat Képviselő-testületének átruházott hatáskörében a polgármester dönt

a) újszülöttek támogatásáról

b) tanévkezdési támogatásról

c) időskorúak idősek napi támogatásáról

d) karácsonyi támogatásról

e) temetési támogatásról

f) krízistámogatásról

g) köztemetésről.



3. Eljárási rendelkezések



3.§ (1) Az e rendeletben meghatározott szociális ellátás iránti kérelmet a Horvátzsidányi Közös Önkormányzati Hivatalban (a továbbiakban: Hivatal) kell előterjeszteni.

(2) Az e rendeletben szabályozott ellátások iránti kérelmek - ha e rendelet másként nem rendelkezik - személyesen vagy postai úton nyújthatók be.

(3) Amennyiben a szociális ellátást kérő az általa kérelmezett ellátás helyett más ellátásra lenne jogosult, erre a tényre a figyelmét fel kell hívni, illetőleg amennyiben a benyújtott iratok alapján annak feltételei fennállnak az ellátást részére hivatalból meg kell állapítani.

(4) A kérelmező által benyújtott jövedelemnyilatkozathoz minden esetben csatolni kell a jövedelem valódiságát igazoló iratokat. Ezek különösen a következők lehetnek: a munkáltató által kiadott keresetigazolás, rendszeres pénzellátásoknál az azt megalapozó határozat vagy a kifizetésről szóló igazolószelvény (pl.: nyugdíjszelvény), egyéb jövedelmeknél az azokat megalapozó határozat, kifizetési bizonylat, igazolás, szerződés stb.

(5) Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, melyek az önkormányzat nyilvántartásaiban fellelhetőek.

(6) Mellőzni kell a jövedelem-nyilatkozatot és a vagyoni helyzetről szóló nyilatkozatot, ha a kérelmező a kérelem benyújtását megelőző három hónapon belül már részesült olyan ellátásban, amelyhez a jövedelmi- és vagyoni helyzetét igazolta, és vélelmezhető, hogy helyzetében nem történt a jogosultságát érintő változás. Erről a kérelmező írásban köteles nyilatkozni.

(7) A települési támogatás egészben vagy részben természetbeni szociális ellátás formájában is nyújtható.

(8) A természetbeni szociális ellátás: időskorúak idősek napi támogatása.

(9) Az e rendeletben meghatározott pénzbeli és természetben nyújtott ellátásra való jogosultság, a jogosultat érintő jog és kötelezettség megállapítására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit az Szt-ben és az e rendeletben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.

(10) Az e rendelet alapján folyósított pénzbeli ellátásra jogosult halála esetén a fel nem vett ellátást a vele közös háztartásban együtt élt házastárs vagy élettárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér egymást követő sorrendben veheti fel a halál időpontját követő hónap utolsó napjáig.

(11) Az e rendeletben szabályozott pénzbeli ellátások a tárgyhónapot követő hó 05-ig kerülnek folyósításra elsősorban folyószámlára történő utalással.

(12) E rendeletben meghatározott feltételek hiányában, vagy e rendelet megsértésével nyújtott települési támogatást meg kell szüntetni, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vevőt pedig kötelezni kell

a) a pénzbeli támogatás visszafizetésére

b) a természetben nyújtott támogatásnak megfelelő pénzegyenérték megfizetésére.

(13) Ha a támogatást megállapító szerv a jogosulatlanul igénybe vett szociális ellátás megtérítési rendeli el, a megtérítés összegét, illetve pénzegyenértékét és a kamat összegét – amennyiben annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné – méltányosságból csökkentheti vagy elengedheti, ha a visszafizetésre kötelezett személy családjának egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 250%-át. 

(14) Kérelemre a visszafizetésre részletfizetés is engedélyezhető, a részletfizetés időtartama azonban nem lehet hosszabb, mint az ellátás jogosulatlan igénybevételének időtartama.

(15) Az e rendeletben meghatározott szociális ellátással kapcsolatos hatósági ügyben elektronikus kapcsolattartásnak nincs helye, kivéve, ha ezt jogszabály valamilyen ügyekben, eljárási cselekményekben kötelezővé teszi.

(16) A számlaköteles települési támogatás felhasználását a jegyző eseti jelleggel ellenőrizheti.


                                                                           


II. Fejezet


Pénzbeli és természetbeni szociális ellátások



4. Újszülöttek támogatása


4.§ (1) Az újszülött gyermek születésével kapcsolatos költségek finanszírozása céljából, a törvényes képviselő részére, kérelmére pénzbeli támogatás állapítható meg egyszeri támogatásként.

(2) Az újszülöttek támogatása a jogosultat akkor is megilleti, ha a gyermek halva született.

(3) Az újszülöttek támogatására vonatkozó igényt a szülést követő tizenkét hónapon belül lehet benyújtani a 1. sz. melléklet szerinti formanyomtatványon. A határidő elmulasztása jogvesztő. A kérelemhez mellékelni kell az újszülött gyermek születési anyakönyvi kivonatát, halvaszületett gyermek esetén a halvaszületést bizonyító okiratot.

(4) A támogatás összege újszülött gyermekenként 50.000 Ft.



5. Tanévkezdési támogatás



5.§ (1) Tanévkezdési támogatásra jogosult a Kiszsidány Község közigazgatási területén lakcímmel rendelkező óvodás, általános vagy nappali tagozatos középiskolás gyermeket nevelő család vagy egyedülálló szülő, akinek családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át, egyedülálló szülő esetében a 450%-át. 

(2) A támogatás mértéke óvodai jogviszonnyal rendelkezők esetében gyermekenként 10.000 Ft, iskolai tanulói jogviszonnyal rendelkezők esetében gyermekenként 15.000,- Ft, melyet pénzbeli támogatás formájában nyújt az Önkormányzat. 
(3) A tanévkezdési támogatás iránti kérelem évente július 1-től szeptember 30-ig nyújtható be. A határidő elmulasztása jogvesztő. 

(4) A tanévkezdési támogatás megállapítása iránti kérelmet a 2. sz. mellékletben szereplő formanyomtatványon kell benyújtani. 

(5) A tanévkezdési támogatás igénybevétele iránti kérelemhez mellékelni kell a Rendelet 3.§ (4) bekezdésében előírtakon túl, a köznevelési intézmény igazolását a gyermek (tanuló) felvételéről, vagy amennyiben a nevelési év megkezdődött az iskolalátogatási igazolást.



6. Időskorúak idősek napi támogatása


6.§ (1) Települési támogatásként az idősek világnapjához kapcsolódóan, ajándékcsomagra jogosult az a tárgyévben 65. életévét betöltő személy, aki Kiszsidány Község közigazgatási területén lakcímmel rendelkezik.

(2) Az időskorúak idősek napi ajándékcsomagjának összege 10 000 Ft/támogatott.

(3) A támogatás megállapítása iránti kérelmet a 3.sz. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.




7. Karácsonyi támogatás


7.§ (1) Karácsonyi támogatásban részesíthető az a Kiszsidány Község közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkező kérelmező, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át, egyedülálló esetében a 450 %-át.

(2)A karácsonyi támogatás összege egy alkalommal 30.000,- Ft, melyet pénzbeli támogatás formájában nyújt az Önkormányzat.

(3) Karácsonyi támogatás egy háztartáson belül csak egy személynek állapítható meg.

(4) A támogatás iránti kérelmet a 4. sz. mellékletben szereplő formanyomtatványon minden év november 15. napjától december 8. napjáig lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.


8. Eseti támogatás


8.§ (1) Eseti támogatás formájában települési támogatás állapítható meg annak az önkormányzat közigazgatási területén lakcímmel rendelkező személynek, aki, vagy akinek a családja önhibáján kívül átmenetileg létfenntartási gondokkal küzd, vagy alkalmanként felmerülő többletkiadások (betegséghez, adósságrendezéshez, közüzemi díjak kifizetéséhez, tartós jövedelem kieséshez) kapcsolódó kiadások miatt anyagi segítségre szorul. 

(2) Eseti támogatásra az a kérelmező jogosult, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedülálló esetében 350%-át.

(3) Eseti támogatás egy családon belül csak egy személynek állapítható meg.

(4) Eseti támogatásban egy naptári éven belül ugyanaz a személy vagy család legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négyszereséig részesíthető.

(5) Az eseti támogatás iránti kérelmet az 5. sz. mellékletben szereplő formanyomtatványon lehet benyújtani.

(6) Az eseti támogatás egy alkalommal folyósított összege nem lehet kevesebb 5.000.-Ft-nál, és nem lehet több az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegénél. Ettől eltérni csak különösen indokolt esetben lehet.

(7) Különös indokolt esetnek minősül, ha a kérelmező által előterjesztett összes körülmény a létfenntartását veszélyeztető helyzet azonnali elhárítására irányul, vagy azt jelentősen enyhítheti.


9. Temetési támogatás


9.§ (1) Temetési támogatás formájában települési támogatás állapítható meg annak az önkormányzat közigazgatási területén lakcímmel rendelkező személynek, aki

a) a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy

b) tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti, és

c) az eltemettető családjában az egy főre eső családi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át nem haladja meg.

(2) A temetési támogatás megállapítása iránti kérelmet a 6. sz. mellékletben szereplő formanyomtatványon lehet benyújtani. A kérelemhez csatolni kell

a) a temetés költségeiről a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számla eredeti példányát,

b) a halotti anyakönyvi kivonat másolatát,

c) a kérelmező és családja jövedelemigazolását.

(3) A kérelmet a halálesetet követő vagy a halotti anyakönyvi kivonat kiállításától számított 60 napon belül kell benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(4) A temetési támogatás összege az önkormányzati köztemetés (200.000,- Ft) mindenkori költségének:

a) 20 %-a, ha az eltemettető családjában az egy főre jutó havi átlagjövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át nem haladja meg.

b) 10 %-a, ha az eltemettető családjában az egy főre jutó havi átlagjövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át meghaladja.

(5) A megállapított temetési támogatás összegét vagy a kérelem elutasításának tényét az erről szóló határozat számával együtt a temetési számlára rá kell vezetni és a számlát a kérelmező részére vissza kell küldeni.


10. Krízistámogatás


10.§ (1) Krízistámogatás formájában rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak az önkormányzat közigazgatási területén lakcímmel rendelkező személynek, akinek esetében az alábbi feltételek legalább egyike fennáll és családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450 %-át, egyedülálló esetében 500 %-át

a) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása, a gyermek fogadásának előkészítése, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartás biztosítása, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítése érdekében, vagy

b) aki tartósan beteg, vagy akinek a családjában a tartós betegség miatt fokozott felügyeletet igénylő személy él, vagy

c) akinek az önkormányzat közigazgatási területén lévő ingatlanát elemi kár éri, és az érintett ingatlanban az alábbi jogcímek valamelyike szerint életvitelszerűen lakik

ca) magántulajdonú lakás tulajdonosa, haszonélvezője, használója,

cb) önkormányzati lakás bérlője, lakáshasználati szerződéssel rendelkező használója.

(2) Elemi kárnak minősül e rendelet vonatkozásában a tűz, robbanás, földrengés, árvíz és belvíz.

(3) A krízistámogatás megállapítása iránti kérelmet a 7. sz. mellékletben szereplő formanyomtatványon lehet benyújtani. A kérelemhez csatolni kell

a) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása és a gyermek fogadásának előkészítése szakorvos vagy védőnő általi igazolást a várandósság és a terhes-gondozás tényéről, vagy

b) a gyermek családjával való kapcsolattartás biztosítása, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítése érdekében igényelt támogatás esetében gyámhivatali határozatot, vagy

c) háziorvos által kiállított igazolást arról, hogy a kérelmező, vagy családtagja tartósan beteg és emiatt fokozott felügyeletet igényel, vagy

d) az elemi kárt igazoló szakhatósági jegyzőkönyvet és

e) a kérelmező és családja jövedelemigazolását.

(4) Krízistámogatásban egy naptári éven belül ugyanaz a személy vagy család legfeljebb 200.000 Ft összegig részesíthető.

(5) Elemi kár esetén az (1) bekezdésben megállapított jövedelmi értékhatártól a polgármester indokolt esetben eltérhet.




11. Köztemetés


11.§ (1) A Szt. 48.§-a szerinti köztemetés esetén a polgármester jár el.

(2) A köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezett személy kérelmére, a polgármester a köztemetés költségeinek megtérítését méltányosságból

a) elengedheti vagy

b) csökkentheti.


III. Fejezet


Szociális szolgáltatások


12. Szociális szolgáltatás igénybevételére vonatkozó általános rendelkezések



12.§ (1) Az önkormányzat az alábbi szociális alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás,

c) családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás,

d) falugondnoki szolgáltatás

(2) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevétele önkéntes.

(3) A kötelező alapellátás feladatainak biztosítása tekintetében a község teljes közigazgatási területe egy ellátási körzetet képez.

(4) Az (1) bekezdésben a)-b) pontban megjelölt szociális szolgáltatásokat a Kőszeg Város Önkormányzatával megkötött feladat ellátási szerződés alapján biztosítja az önkormányzat.

(5) Az (1) bekezdés c) pontban megjelölt szolgáltatást Kőszeg Város Önkormányzata és Horvátzsidány Község Önkormányzata között megkötött feladatellátási szerződés alapján biztosítja az önkormányzat.

(6) A szociális szolgáltatások iránti kérelmet a Kőszegi Szociális Gondozási Központ Horvátzsidányi Idősek Klubjához kell benyújtani a polgármesternek címezve.

(7) A szociális szolgáltatások megállapításának jogát a Képviselő-testület a polgármestere ruházza át.

(8) A szociális szolgáltatási formák igénybevételének megkezdésekor a megállapodást az intézmény vezetője köti meg az ellátást igénybe vevővel, illetőleg törvényes képviselőjével.



13. Étkeztetés


13.§ (1) Az önkormányzat az Szt. 62.§-a szerinti étkeztetést a szociálisan rászorultaknak, illetve eltartottjainak a Kőszegi Szociális Gondozási Központ útján biztosítja.

(2) Korára való tekintettel rászorulónak kell tekinteni azt a személy, aki a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény alapján a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte.

(3) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki mozgásában korlátozott, krónikus, vagy akut megbetegedése miatt önmaga ellátásáról – részben vagy teljesen – nem tud gondoskodni.

(4) Fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül.

(5) Pszichiátriai betegsége, vagy szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes.

(6) A Kőszegi Szociális Gondozási Központban az étkeztetés intézményi térítési díja, amennyiben az igénybe vevő havi jövedelme

a) nem haladja meg a 100.000 Ft-ot: 670,-Ft/ellátási nap,

b) meghaladja a 100.000 Ft-ot: 735/ellátási nap.

(7) Az étkeztetésért fizetendő személyi térítési díj nem haladhatja meg az ellátott havi jövedelmének 30%-át.

(8) A személyi térítési díjat havonta, a tárgyhót követő hónap 10. napjáig kell befizetni az intézménybe.

14. Házi segítségnyújtás


14.§ (1) Házi segítségnyújtás keretében kell gondoskodni:

a) azokról az időskorú személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek és róluk nem gondoskodnak továbbá

b) azokról a pszichiátriai betegekről, fogyatékos személyekről, valamint szenvedélybetegekről, akik állapotukból adódóan az önálló életvitelükben segítséget igényelnek, de önmaguk ellátására képesek, és

c) azokról az egészségi állapotuk miatt rászoruló személyekről, akik ezt az ellátási formát igénylik, illetve bentlakásos intézményi elhelyezésre várakoznak.

(2) Az önkormányzat az Szt. 63.§-a szerinti házi segítségnyújtást a Kőszegi Szociális Gondozási Központ útján biztosítja.

(3) A házi segítségnyújtásért térítési díjat kell fizetni.

(4) A gondozott az ellátás keretében étkezést is igénybe vehet.

(5) A Kőszegi Szociális Gondozási Központban a szociális segítés intézményi térítési díja: 690,-Ft/gondozási óra, a személyi gondozás intézményi térítési díja 450,-Ft/gondozási óra.

(6) A házi segítségnyújtásért fizetendő személyi térítési díj nem haladhatja meg az ellátott havi jövedelmének 25%-át, amennyiben a házi segítségnyújtás mellett étkezés biztosítása is történik, úgy a 30%-át. Az ellátás igénybevétele ingyenes, amennyiben a házi segítségnyújtásban részesülő havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 100 %-át.

(7) A személyi térítési díjat havonta, a tárgyhót követő hónap 10. napjáig kell befizetni az intézménybe.


15. Családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás



15.§ (1) Az Önkormányzat a családsegítést és gyermekjóléti szolgáltatást biztosítását a Kőszegi Szociális Gondozási Központ Család-és Gyermekjóléti Szolgálatának útján biztosítja.

(2) A Család-és Gyermekjóléti Szolgálat együttműködik a védőnővel, iskolával, óvodával, háziorvossal, jegyzővel. igény szerint kölcsönösen tájékoztatják egymást a végzett munkáról.

(3) A Képviselő-testület a gyermekvédelmi feladatok ellátásáról szóló éves értékelést minden év május 31-ig megtárgyalja. Az értékelés elkészítésében a Család-és Gyermekjóléti Szolgálat családgondozója aktívan közreműködik.

(4) Kérelmet előterjeszteni, illetve jelzést megtenni közvetlenül a családgondozónál lehet.

(5) Az ellátás biztosítását a családgondozó intézkedése alapozza meg.



16. Falugondnoki szolgáltatás


16.§ Az önkormányzat a települési hátrányok csökkentése, a településen az életfeltételek javítása, a közszolgáltatásokhoz való hozzájutás elősegítése, az önkormányzat által önállóan, vagy feladatellátási szerződéssel biztosított szociális alapszolgáltatások kiépítésének és működtetésének elősegítése, a települési funkciók bővítése, a közösségfejlesztés, a helyi társadalom és a civil szféra erősítése, a településen a jobb életminőség elérése érdekében falugondnoki szolgálatot működtet és tart fenn.




17. A térítési díjak felülvizsgálata


17.§ (1) Az intézményi térítési díjakat Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az intézményvezető javaslata alapján minden év február 28-áig felülvizsgálja és azokat Ólmod Község Önkormányzata a helyben szokásos módon kihirdeti. Ezt követően az intézményi térítési díjak év közben csak egy alkalommal-a szolgáltatás önköltség korrigálása esetén-módosíthatók, amennyiben ezt a tárgyidőszaki folyamatok indokolják.

(2) A személyi térítési díjakat az intézményvezető a személyes gondoskodás körébe tartozó ellátások esetén március 31-ig, illetve az (1) bekezdésben foglalt módosítás esetén haladéktalanul felülvizsgálja.

(3) A térítési díj felülvizsgálata során megállapított új személyi térítési díjakat április 1-jétől, illetve módosítás esetén a rendelet hatálybalépésének napjától lehet első ízben alkalmazni.



18. A térítési díjak behajtása


18.§ (1) Ha a térítési díj fizetésére kötelezettnek díjhátraléka van, az intézményvezető 15 napos határidő megjelölésével írásban fizetésre szólítja fel.

(2) Ha az érintett a felszólításnak sem tesz eleget, úgy a hátralékot az intézményvezető a jogszabály szerint nyilvántartásba veszi és értesíti róla a fenntartót.

(3) A fenntartó az intézményvezető tájékoztatása alapján intézkedik a térítési díjhátralék behajtásáról a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően.



IV. Fejezet


Záró és hatályba léptető rendelkezések


19. § (1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépést követően keletkezett ügyekben kell alkalmazni.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Kiszsidány Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális juttatások rendszeréről szóló 2/2015. (II.12.) önkormányzati rendelete.


Kiszsidány, 2018. november 12.




                             Bánó Zoltán                                            Fucinné Dorner Anikó

                            polgármester                                                            jegyző




A rendelet kihirdetésre került: 2018. november 13.


Horvátzsidány, 2018. november 13.



                                                                                      Fucinné Dorner Anikó

                                                                                                              jegyző

1. melléklet a 6/2018. (XI. 13.) önkormányzati rendelethez


TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS

ÚJSZÜLÖTTEK  TÁMOGATÁSA IRÁNTI KÉRELEM


A) A kérelmező adatai:

Neve: ________________________________________________________________________________      

Születési neve: _________________________________________________________________________

          Bejelentett lakóhelye: ____________________________________________________________________       

          Bejelentett tartózkodási helye_______________________________________________________________

          Életvitelszerűen bejelentett lakóhelyemen / vagy tartózkodási helyemen élek*.

          Születési ideje: ______________________________          Születési helye: __________________________

          Anyja neve:  ________________________________          Állampolgársága: _________________________

          TAJ szám:    ________________________________          Telefon szám: ___________________________

          Foglalkozása:: _______________________________           Nyugdíj törzsszáma: ______________________

          Családi állapota*: hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastásrsától külön él, élettárs, házas.

          Családi körülményei*: családban élő, egyedülélő, gyermekét egyedül nevelő.

          Kedvező elbírálás esetén a megállapított segély öszegét*: lakcímemre /intézmény felé / folyószámlámra kérném utalni. Folyószámlaszámom: __________________________________________________________________

* (A megfelelő rész aláhúzandó.)

B) Az újszülött gyermek/ek adatai

a) Név:                       ______________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ______________________________        _________________________________

Lakóhelye:                   ________________________________        ___________________________________ 

b) Név:                       ______________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ______________________________        _________________________________

Lakóhelye:                   ________________________________        ___________________________________ 

C) A kérelmezővel azonos lakcímen élő házastársára/élettársára vonatkozó adatok:


Neve: ________________________________________________________________________________

Születési neve: _________________________________________________________________________

          Bejelentett lakóhelye: ____________________________________________________________________

          Bejelentett tartózkodási helye_______________________________________________________________

          Életvitelszerűen bejelentett lakóhelyemen / vagy tartózkodási helyemen élek*.

          Születési ideje: ______________________________          Születési helye: __________________________

          Anyja neve:  ________________________________          Állampolgársága: _________________________

          TAJ szám:    ________________________________          Telefon szám: ___________________________

* (A megfelelő rész aláhúzandó.)

A kérelmezővel azonos lakcímen élő, eltartott gyermekek száma összesen: ......... fő

A kérelmezővel azonos lakcímen élőkre vonatkozó adatok:


Név (születési név)

Születési hely, idő

Anyja neve

Társadalombiztosítási Azonosító Jele




























D) Melléklet iratok:

  • újszülött gyermek születési anyakönyvi kivonata
  • halvaszületést bizonyító okirat (halotti anyakönyvi kivonat, halottvizsgálati bizonyítvány)


E) Egyéb indoklás/nyilatkozat:


___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Kérem, hogy a fenti adatok és a mellékelt irat alapján részemre újszülöttek pénzbeli támogatását szíveskedjenek megállapítani.


Dátum: __________________

________________________________________

                                                                                                                    a kérelmező aláírása

2. számú melléklet a 6/2018. (XI. 13.) önkormányzati rendelethez

TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS

TANÉVKEZDÉSI TÁMOGATÁS IRÁNTI KÉRELEM


A kérelmező adatai (szülő, törvényes képviselő/nagykorú tanuló) személyi adatai

Neve: ________________________________________________________________________________

Születési neve: _________________________________________________________________________

          Bejelentett lakóhelye: ____________________________________________________________________

          Bejelentett tartózkodási helye_______________________________________________________________

          Életvitelszerűen bejelentett lakóhelyemen / vagy tartózkodási helyemen élek*.

          Születési ideje: ______________________________          Születési helye: __________________________

          Anyja neve:  ________________________________          Állampolgársága: _________________________

          TAJ szám:    ________________________________          Telefon szám: ___________________________

          Családi állapota*: hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastásrsától külön él, élettárs, házas.

Kedvező elbírálás esetén a megállapított segély öszegét*: lakcímemre /intézmény felé / folyószámlámra kérném utalni. Folyószámlaszámom: __________________________________________________________________

* (A megfelelő rész aláhúzandó.)

A kérelmezővel azonos lakcímen élő házastársára/élettársára vonatkozó adatok:


Neve: ________________________________________________________________________________

Születési neve: _________________________________________________________________________

          Bejelentett lakóhelye: ____________________________________________________________________

          Bejelentett tartózkodási helye_______________________________________________________________

          Életvitelszerűen bejelentett lakóhelyemen / vagy tartózkodási helyemen élek*.

          Születési ideje: ______________________________          Születési helye: __________________________

          Anyja neve:  ________________________________          Állampolgársága: _________________________

          TAJ szám:    ________________________________          Telefon szám: ___________________________

* (A megfelelő rész aláhúzandó.)

A kérelmezővel azonos lakcímen élő, eltartott gyermekek száma összesen: ......... fő

A kérelmezővel azonos lakcímen élőkre vonatkozó adatok:


Név (születési név)

Születési hely, idő

Anyja neve

Társadalombiztosítási Azonosító Jele



























JÖVEDELMI ADATOK, JÖVEDELEMNYILATKOZATOK


A kérelmezőnek, a házastársának (élettársának) és a velük egy családban élő gyermekeiknek a kérelem benyújtását megelőző hónapan megszerzett havi rendszeres jövedelme, nem havi rendszerességgel megszerzett jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlaga, forintban:


A jövedelem típusa


Kérelmező

Kérelmező házastársa/élettársa

Gyermekek



1.Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó







2.Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó







3.Alkalmi munkavégzésből származó







4.Táppénz, gyermekgondozási támogatások








5.Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások







6.Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások







7.Egyéb jövedelem








8.Összes jövedelem










Egy főre jutó havi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki):                                                  Ft/hó


A kérelmező

A kérelem benyújtását megelőző hónapban rendszeres jövedelmem az Szt. 10. § (2) bek. a.) pontja alapján

 nem volt,

 a ................................................................................................... kívül nem volt, továbbá az Szt. 10. § (2) bek. b.) pontja szerinti nem havi rendszerességgel a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző 12 hónap alatt

 jövedelmet nem szereztem,

 havi átlagban ..................................... Ft jövedelmet szereztem, melyet nem az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvényben foglaltak szerint végeztem.


A kérelmezővel azonos lakcímen élő házastárss/élettársa

A kérelem benyújtását megelőző hónapban rendszeres jövedelmem az Szt. 10. § (2) bek. a.) pontja alapján

 nem volt,

 a ................................................................................................... kívül nem volt, továbbá az Szt. 10. § (2) bek. b.) pontja szerinti nem havi rendszerességgel a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző 12 hónap alatt

 jövedelmet nem szereztem,

 havi átlagban ..................................... Ft jövedelmet szereztem, melyet nem az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvényben foglaltak szerint végeztem.


A kérelmezővel azonos lakcímen élő nagykorú gyermek:


Alulírott .....................................................................................

 húszévesnél fiatalabb gyermekként nyilatkozom, hogy önálló keresettel nem rendelkezem,

 húszonhárom évesnél fiatalabb gyermekként nyilatkozom, hogy önálló keresettel nem rendelkezem, nappali oktatás munkarendje szerinti tanulmányokat folytatok,

 húszonöt évesnél fiatalabb gyermekként nyilatkozom, hogy önálló kresettel nem rendelkezem, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytatok.


Nem keresőtevékenységből származó rendszeres, illetve alkalmi jövedelemmel

 rendelkezem, jogcímen: ....................................................... és havi összege: ................................ Ft

 nem rendelkezem.

 húszéesnél idősebb, huszonhárom évesnél fiatalabb gyermekként nyilatkozom, hogy nappali oktatás munkarendje szerinti tanulmányokat nem folytatok,

 huszonhárom évesnél idősebb, huszonöt évesnél fiatalabb gyermekként nyilatkozom, hogy felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat nem folytatok.



Dátum: .......................................                                                    ...............................................

                                                                                                          nagykorú gyermek aláírása

A kérelmezővel azonos lakcímen élő nagykorú gyermek:


Alulírott .....................................................................................

 húszévesnél fiatalabb gyermekként nyilatkozom, hogy önálló keresettel nem rendelkezem,

 húszonhárom évesnél fiatalabb gyermekként nyilatkozom, hogy önálló keresettel nem rendelkezem, nappali oktatás munkarendje szerinti tanulmányokat folytatok,

 húszonöt évesnél fiatalabb gyermekként nyilatkozom, hogy önálló kresettel nem rendelkezem, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytatok.


Nem keresőtevékenységből származó rendszeres, illetve alkalmi jövedelemmel

 rendelkezem, jogcímen: ....................................................... és havi összege: ................................ Ft

 nem rendelkezem.

 húszéesnél idősebb, huszonhárom évesnél fiatalabb gyermekként nyilatkozom, hogy nappali oktatás munkarendje szerinti tanulmányokat nem folytatok,

 huszonhárom évesnél idősebb, huszonöt évesnél fiatalabb gyermekként nyilatkozom, hogy felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat nem folytatok.


Dátum: .......................................                                                       ...............................................

                                                                                                          nagykorú gyermek aláírása


JOGOSULTSÁGI FELTÉTELEKRE VONATKOZÓ TOVÁBBI ADATOK ÉS NYILATKOZATOK


Kérem gyermekem, gyermekeim részére/részemre (A megfelelő rész aláhúzandó) a települési tanévkezdési támogatás megállapítását.


A tanulói/óvódai jogviszony fennállásáról szóló igazolást a kérelmemhez csatoltam!


Nyilatkozatok

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy

- életvitelszerűen a lakóhelyemen / tartózkodási helyemen élek (a megfeleő rész aláhúzandó)

- a kérelemben közölt adatok a valóságnak megfelelnek

- tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (3) bekezdése alapjána szociális hatáskört gyakorló sezrv – az állami adóhatóság illetékes igazgatósága útján – ellenőrizheti.

- hozzájárulok a Felelőkérelemben szereplő adatok a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.


Dátum:                                                 

                                                                                               .....................................................

                                                                                                        kérelmező aláírása


3. melléklet a 6/2018. (XI. 13.) önkormányzati rendelethez


TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS

IDŐSKORÚAK IDŐSEKNAPI TÁMOGATÁSA IRÁNTI KÉRELEM


A kérelmező adatai:

Neve: ________________________________________________________________________________      

Születési neve: _________________________________________________________________________

          Bejelentett lakóhelye: ____________________________________________________________________       

          Bejelentett tartózkodási helye_______________________________________________________________

          Életvitelszerűen bejelentett lakóhelyemen / vagy tartózkodási helyemen élek. (A megfelelő rész aláhúzandó.)

          Születési ideje: ______________________________         Születési helye: __________________________

          Anyja neve:  ________________________________         Állampolgársága: _________________________

          TAJ szám: _____________________________________       Személyig.száma _______________________ Adószám:     _____________________________________      


         


           

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Kérem, hogy a fenti adatok alapján részemre az időskorúak időseknapi támogatását  szíveskedjenek megállapítani.







  Kelt: ......................................., .............................................





________________________________________

                                                                                                                    a kérelmező aláírása








4. számú melléklet a 6/2018. (XI. 13.) önkormányzati rendelethez


TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS

KARÁCSONYI TÁMOGATÁS IRÁNTI KÉRELEM

A kérelmező adatai:

Neve: ________________________________________________________________________________      

Születési neve: _________________________________________________________________________

          Bejelentett lakóhelye: ____________________________________________________________________       

          Bejelentett tartózkodási helye_______________________________________________________________

          Életvitelszerűen bejelentett lakóhelyemen / vagy tartózkodási helyemen élek*.

          Születési ideje: ______________________________          Születési helye: __________________________

          Anyja neve:  ________________________________          Állampolgársága: _________________________

          TAJ szám:    ________________________________          Telefon szám: ___________________________

          Foglalkozása:: _______________________________           Nyugdíj törzsszáma: ______________________

          Családi állapota*: hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastásrsától külön él, élettárs, házas.

          Családi körülményei*: családban élő, egyedülélő, gyermekét egyedül nevelő.

          Lakáshasználatának jogcíme*: tulajdonos, főbérlő, társbérlő, albérlő, jogcím nélküli lakáshasználó, szívességi lakáshasználó, egyéb. _____________________________________________________________________________  


A lakás komfortfokozata*: komfort nélküli, félkomfortos, komfortos, összkomfortos.

Kedvező elbírálás esetén a megállapított segély öszegét*: lakcímemre /intézmény felé / folyószámlámra kérném utalni. Folyószámlaszámom: __________________________________________________________________

* (A megfelelő rész aláhúzandó.)

A kérelmezővel egy háztartásban élők adatai:

Név (születési neve):    ______________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ______________________________        _________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


Név (születési neve):    ______________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ___________________________________          _____________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


Név (születési neve):    ______________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ______________________________        _________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


A kérelmező indokai:

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  


Havi rendszeres kiadásai:   — lakbér:                                                                                   Ft/hó

                                                           — villany:                                                                       Ft/hó

                                                           — gáz:                                                                             Ft/hó

                                                           — fűtés (tüzelő):                                                            Ft/hó

                                                           — hiteltörlesztés:                                                            Ft/hó

                                                           — gyógyszer:                                                                  Ft/hó

                                                           — víz, csatorna:                                                            Ft/hó

                                                           — TV előfizetési díj:                                                    Ft/hó

                                                           — újság:                                                                          Ft/hó

                                                           — biztosítás:                                                                   Ft/hó

                          Egyéb:        ____________________                                                      Ft/hó


Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális hatáskört gyakorló szerv - az állami adóhatóság útján - ellenőrizheti.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

      Kérem, hogy a fenti adatok és a mellékelt irat alapján részemre önkormányzati segélyt szíveskedjenek megállapítani.


  Dátum:  __________________________________

________________________________________

                                                                                                                    a kérelmező aláírása

5. melléklet a 6/2018. (XI. 13.) önkormányzati rendelethez


TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS – ESETI TÁMOGATÁS IRÁNTI KÉRELEM


A) A kérelmező adatai:

Neve: ________________________________________________________________________________      

Születési neve: _________________________________________________________________________

          Bejelentett lakóhelye: ____________________________________________________________________       

          Bejelentett tartózkodási helye_______________________________________________________________

          Életvitelszerűen bejelentett lakóhelyemen / vagy tartózkodási helyemen élek*.

          Születési ideje: ______________________________          Születési helye: __________________________

          Anyja neve:  ________________________________          Állampolgársága: _________________________

          TAJ szám:    ________________________________          Telefon szám: ___________________________

          Foglalkozása:: _______________________________           Nyugdíj törzsszáma: ______________________

          Családi állapota*: hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastásrsától külön él, élettárs, házas.

          Családi körülményei*: családban élő, egyedülélő, gyermekét egyedül nevelő.

          Lakáshasználatának jogcíme*: tulajdonos, főbérlő, társbérlő, albérlő, jogcím nélküli lakáshasználó, szívességi lakáshasználó, egyéb. _____________________________________________________________________________  


A lakás komfortfokozata*: komfort nélküli, félkomfortos, komfortos, összkomfortos.

Kedvező elbírálás esetén a megállapított segély öszegét*: lakcímemre /intézmény felé / folyószámlámra kérném utalni. Folyószámlaszámom: __________________________________________________________________

* (A megfelelő rész aláhúzandó.)

B) A kérelmezővel egy háztartásban élők adatai:

a) Név (születési neve): _____________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ______________________________        _________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


b) Név (születési neve): _____________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ___________________________________          _____________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


c) Név (születési neve): ______________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ______________________________        _________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


d) Név (születési neve): _____________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ______________________________        _________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


e) Név (születési neve): ______________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ______________________________        _________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


C) A kérelmező indokai:

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  



D) Havi rendszeres kiadásai: 

                                               — lakbér:                                                    Ft/hó

                                             — közös költség:                                         Ft/hó

                                             — villany:                                                   Ft/hó

                                             — gáz:                                                        Ft/hó

                                             — fűtés (tüzelő):                                         Ft/hó

                                             — hiteltörlesztés:                                         Ft/hó

                                             — gyógyszer:                                               Ft/hó

                                             — víz, csatorna:                                          Ft/hó

                                             — TV előfizetési díj:                                   Ft/hó

                                             — újság:                                                     Ft/hó

                                             — biztosítás:                                                Ft/hó

                          Egyéb:  _________________                                        Ft/hó


           

E) Jövedelmi adatok (forintban)

                                                                                             


A jövedelem típusa

 Kérelmező

 A családban élő közeli hozzátartozók (B pontban felsoroltak)

a

b

c

d

e

 1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó







 2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó







 3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások








 4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások







 5. Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások







 6. Egyéb jövedelem








 7. Összes jövedelem









 Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális hatáskört gyakorló szerv - az állami adóhatóság útján - ellenőrizheti.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

      Kérem, hogy a fenti adatok és a mellékelt irat alapján részemre önkormányzati segélyt szíveskedjenek megállapítani.


  Dátum: _____________________


________________________________________

                                                                                                                    a kérelmező aláírása




TÁJÉKOZTATÓ A JÖVEDELEMNYILATKOZAT KITÖLTÉSÉHEZ

Egyedülélő: az a személy, aki egyszemélyes háztartásban lakik.

Család: egy lakásban vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt élő, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége.

Közeli hozzátartozónak számít:

- a házastárs, az élettárs;

- a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, illetve a szülő házastársa vagy élettársa;

- az a vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek, aki

= húszévesnél fiatalabb, és önálló keresettel nem rendelkezik,

= huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkezik, és nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytat,

= huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkezik, és felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytat,

= korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt. A kérelem elbírálásához szükségesek a tanulói, hallgatói jogviszonyra és az egészségi állapotra vonatkozó igazolások. Amennyiben a tanulói, hallgatói jogviszony fennállását a kérelmező nem igazolja, úgy a hivatal adatszolgáltatás iránti kérelemmel a közoktatási feladatkörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalt megkeresi.

Jövedelem: a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett - vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, továbbá az a bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.

A jövedelmi adatok alatt havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításánál a bevételt az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni. Elismert költségnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elismert költség, valamint a fizetett tartásdíj. Befizetési kötelezettségnek minősül a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozási adó, a magánszemélyt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, egészségbiztosítási hozzájárulás és járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék, nyugdíjjárulék, nyugdíjbiztosítási járulék, magán-nyugdíjpénztári tagdíj és munkavállalói járulék.

Ha a magánszemély az egyszerűsített vállalkozói adó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául szolgáló bevételt szerez, a bevétel csökkenthető a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint elismert költségnek minősülő igazolt kiadásokkal, ennek hiányában a bevétel 40%-ával. Ha a mezőgazdasági őstermelő adóévi őstermelésből származó bevétele nem több a kistermelés értékhatáránál (illetve ha részére támogatást folyósítottak, annak a folyósított támogatással növelt összegénél), akkor a bevétel csökkenthető az igazolt költségekkel, továbbá a bevétel 40%-ának megfelelő összeggel vagy a bevétel 85%-ának, illetőleg állattenyésztés esetén 94%-ának megfelelő összeggel.

Nem minősül jövedelemnek, így a jövedelembe sem kell beszámítani a temetési segélyt, az alkalmanként adott átmeneti segélyt, az önkormányzati segély, a lakásfenntartási támogatást, az adósságcsökkentési támogatást, a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény keretében nyújtott támogatást, a kiegészítő gyermekvédelmi támogatás melletti pótlékot, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díjat és külön ellátmányt, az anyasági támogatást, a tizenharmadik havi nyugdíjat, a szépkorúak jubileumi juttatását, a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményeit, a vakok személyi járadékát és a fogyatékossági támogatást, a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatást, az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzés, az egyszerűsített foglalkoztatás, valamint az adórendszeren kívüli keresettel járó háztartási munka havi ellenértékét, a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíjat, az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatást. A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni a közfoglalkoztatásból származó havi jövedelemnek a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét meghaladó részét.

A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni. A családi pótlékot, az árvaellátást és a tartásdíj címén kapott összeget annak a személynek a jövedelmeként kell figyelembe venni, akire tekintettel azt folyósítják.

A havi jövedelem kiszámításakor

- rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap,

- nem rendszeres jövedelem, illetve vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap

alatt kapott összeg egyhavi átlagát kell együttesen figyelembe venni.

Jövedelem típusai:

1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a NAV, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenységből származó jövedelem.

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi nyugdíj, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás és baleseti hozzátartozói nyugellátások; korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, balettművészeti életjáradék, átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.

5. Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, a rendszeres szociális segély, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az ápolási díj, munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

7. Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, a felzárkózást elősegítő megélhetési támogatás, nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre. A jövedelemről a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát a kérelemhez mellékelni szükséges.
























6. melléklet a 6/2018. (XI. 13.) önkormányzati rendelethez


TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS – TEMETÉSI TÁMOGATÁS IRÁNTI KÉRELEM

A) A kérelmező adatai:

Neve: ________________________________________________________________________________      

Születési neve: _________________________________________________________________________

          Bejelentett lakóhelye: ____________________________________________________________________       

          Bejelentett tartózkodási helye_______________________________________________________________

          Életvitelszerűen bejelentett lakóhelyemen / vagy tartózkodási helyemen élek*.

          Születési ideje: ______________________________          Születési helye: __________________________

          Anyja neve:  ________________________________          Állampolgársága: _________________________

          TAJ szám:    ________________________________          Telefon szám: ___________________________

          Foglalkozása:: _______________________________           Nyugdíj törzsszáma: ______________________

          Családi állapota*: hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastásrsától külön él, élettárs, házas.

          Családi körülményei*: családban élő, egyedülélő, gyermekét egyedül nevelő.

          Ha az igénylő nem cselekvőképes, a törvényes képviselő neve, címe: _____________________________________________________________________________________

          Bejelentő lakóhelye: _____________________________________________________________________________________


Elhunyt adatai:

Neve: ________________________________________________________________________________      

Születési neve: _________________________________________________________________________

          Bejelentett lakóhelye: ____________________________________________________________________       

          Bejelentett tartózkodási helye_______________________________________________________________

          Születési ideje: ______________________________          Születési helye: __________________________

          Anyja neve:  ________________________________          Állampolgársága: _________________________

          TAJ szám:    ________________________________          

         

          Kedvező elbírálás esetén a megállapított segély öszegét*: lakcímemre /intézmény felé / folyószámlámra kérném utalni. Folyószámlaszámom: ____________________________ ___________

* (A megfelelő rész aláhúzandó.)

B) A kérelmezővel egy háztartásban élők adatai:

a) Név (születési neve): _____________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ______________________________        _________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


b) Név (születési neve): _____________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ___________________________________          _____________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


c) Név (születési neve): ______________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ______________________________        _________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


d) Név (születési neve): _____________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ______________________________        _________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


e) Név (születési neve): ______________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ______________________________        _________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


C) A kérelmező indokai:

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  


D) Havi rendszeres kiadásai: 

                                               — lakbér:                                                    Ft/hó

                                             — villany:                                                   Ft/hó

                                             — gáz:                                                        Ft/hó

                                             — fűtés (tüzelő):                                         Ft/hó

                                             — hiteltörlesztés:                                         Ft/hó

                                             — gyógyszer:                                               Ft/hó

                                             — víz, csatorna:                                          Ft/hó

                                             — TV előfizetési díj:                                   Ft/hó

                                             — újság:                                                     Ft/hó

                                             — biztosítás:                                                Ft/hó

                          Egyéb:  _________________                                        Ft/hó


E) Jövedelmi adatok (forintban)

                                                                                             

A jövedelem típusa

 Kérelmező

 A családban élő közeli hozzátartozók (B pontban felsoroltak)

a

b

c

d

e

 1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó







 2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó







 3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások








 4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások







 5. Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások







 6. Egyéb jövedelem








 7. Összes jövedelem









 Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális hatáskört gyakorló szerv - az állami adóhatóság útján - ellenőrizheti.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

      Kérem, hogy a fenti adatok és a mellékelt irat alapján részemre önkormányzati segélyt szíveskedjenek megállapítani.


Dátum: ____________________


________________________________________

                                                                                                                    a kérelmező aláírása


A támogatás iránti kérelemhez csatolni kell:

  1. kérelmező és családtagjai (kérelmezővel egy háztartásban életvitelszerűen együttlakó közeli   hozzátartozók) jövedelemigazolásait az alábbiak szerint:
  • rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,
  • nem rendszeres jövedelem, illetve vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a  kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap jövedelmét,
  • nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban részesülő kérelmező esetén a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság értesítését a tárgyév január 1. napján érvényes nyugdíj összegéről, valamint a kérelem benyújtásakor érvényes nyugdíjigazolást.
  1. személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ-kártya, adókártya,
  2. 16. éven felüli gyermek részéről iskolalátogatási igazolást,
  3. temetési számla eredeti példánya
  4. halotti anyakönyvi kivonat

6. Egyedülálló szülő esetében kérelem benyújtásakor igazolni/csatolni kell

-  az egyedülállóság tényére vonatkozó nyilatkozatot, az egyedülálló szülő által igényelt és részére folyósított magasabb   összegű családi pótlék igazolását,

- a gyermek elhelyezésére vagy ideiglenes hatályú elhelyezésére vonatkozó bírósági döntést, a gyermektartásdíj megállapításáról rendelkező, vagy az egyezséget jóváhagyó bírósági ítélet vagy végzés másolatát, illetve a rendszeresen folyósított, átutalt, kézbe kapott összeg igazolását,

- a gyermeket nevelő és a különélő szülő közös nyilatkozatát abban az esetben, ha a gyermek után a különélő szülő nem fizet tartásdíjat, e tényről és okáról, vagy

- a gyermeket nevelő szülő nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy milyen intézményes lehetőségekkel élt, vagy – határidő megjelölésével – szándékozik élni annak érdekében, hogy a különélő szülő is járuljon hozzá a gyermek tartásához.

7. gyámszülők esetében a gyámrendelés tárgyában keletkezett bírósági illetve gyámhatósági döntést.

FIGYELEM! A temetési segély iránti kérelem benyújtásának a temetési számla dátumát követő két hónapon belül van helye!






















7. melléklet a 6/2018. (XI. 13.) önkormányzati rendelethez


TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS – KRÍZISTÁMOGATÁS IRÁNTI KÉRELEM


A) A kérelmező adatai:

Neve: ________________________________________________________________________________      

Születési neve: _________________________________________________________________________

          Bejelentett lakóhelye: ____________________________________________________________________       

          Bejelentett tartózkodási helye_______________________________________________________________

          Életvitelszerűen bejelentett lakóhelyemen / vagy tartózkodási helyemen élek*.

          Születési ideje: ______________________________          Születési helye: __________________________

          Anyja neve:  ________________________________          Állampolgársága: _________________________

          TAJ szám:    ________________________________          Telefon szám: ___________________________

          Foglalkozása:: _______________________________           Nyugdíj törzsszáma: ______________________

          Családi állapota*: hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastásrsától külön él, élettárs, házas.

          Családi körülményei*: családban élő, egyedülélő, gyermekét egyedül nevelő.

          Lakáshasználatának jogcíme*: tulajdonos, főbérlő, társbérlő, albérlő, jogcím nélküli lakáshasználó, szívességi lakáshasználó, egyéb. _____________________________________________________________________________  


A lakás komfortfokozata*: komfort nélküli, félkomfortos, komfortos, összkomfortos.

Kedvező elbírálás esetén a megállapított segély öszegét*: lakcímemre /intézmény felé / folyószámlámra kérném utalni. Folyószámlaszámom: __________________________________________________________________

* (A megfelelő rész aláhúzandó.)

B) A kérelmezővel egy háztartásban élők adatai:

a) Név (születési neve): _____________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ______________________________        _________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


b) Név (születési neve): _____________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ___________________________________          _____________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


c) Név (születési neve): ______________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ______________________________        _________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


d) Név (születési neve): _____________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ______________________________        _________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


e) Név (születési neve): ______________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ______________________________        _________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


C) A kérelmező indokai:

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  


D) Havi rendszeres kiadásai: 

                                               — lakbér:                                                    Ft/hó

                                             — közös költség:                                         Ft/hó

                                             — villany:                                                   Ft/hó

                                             — gáz:                                                        Ft/hó

                                             — fűtés (tüzelő):                                         Ft/hó

                                             — hiteltörlesztés:                                         Ft/hó

                                             — gyógyszer:                                               Ft/hó

                                             — víz, csatorna:                                          Ft/hó

                                             — TV előfizetési díj:                                   Ft/hó

                                             — újság:                                                     Ft/hó

                                             — biztosítás:                                                Ft/hó

                          Egyéb:  _________________                                        Ft/hó

           

E) Jövedelmi adatok (forintban)                                                            


A jövedelem típusa

 Kérelmező

 A családban élő közeli hozzátartozók (B pontban felsoroltak)

a

b

c

d

e

 1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó







 2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó







 3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások








 4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások







 5. Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások







 6. Egyéb jövedelem








 7. Összes jövedelem









A kérelemhez csatolni kell

a) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása és a gyermek fogadásának előkészítése szakorvos vagy védőnő általi igazolást a várandósság és a terhes-gondozás tényéről, vagy

b) a gyermek családjával való kapcsolattartás biztosítása, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítése érdekében igényelt támogatás esetében gyámhivatali határozatot, vagy

c) háziorvos által kiállított igazolást arról, hogy a kérelmező, vagy családtagja tartósan beteg és emiatt fokozott felügyeletet igényel, vagy

d) az elemi kárt igazoló szakhatósági jegyzőkönyvet és

e) a kérelmező és családja jövedelemigazolását.





NYILATKOZATOK


 Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális hatáskört gyakorló szerv - az állami adóhatóság útján - ellenőrizheti.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

      Kérem, hogy a fenti adatok és a mellékelt irat alapján részemre önkormányzati segélyt szíveskedjenek megállapítani.


Dátum: ___________________


________________________________________

                                                                                                                    a kérelmező aláírása




TÁJÉKOZTATÓ A JÖVEDELEMNYILATKOZAT KITÖLTÉSÉHEZ

Egyedülélő: az a személy, aki egyszemélyes háztartásban lakik.

Család: egy lakásban vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt élő, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége.

Közeli hozzátartozónak számít:

- a házastárs, az élettárs;

- a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, illetve a szülő házastársa vagy élettársa;

- az a vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek, aki

= húszévesnél fiatalabb, és önálló keresettel nem rendelkezik,

= huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkezik, és nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytat,

= huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkezik, és felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytat,

= korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt. A kérelem elbírálásához szükségesek a tanulói, hallgatói jogviszonyra és az egészségi állapotra vonatkozó igazolások. Amennyiben a tanulói, hallgatói jogviszony fennállását a kérelmező nem igazolja, úgy a hivatal adatszolgáltatás iránti kérelemmel a közoktatási feladatkörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalt megkeresi.

Jövedelem: a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett - vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, továbbá az a bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.

A jövedelmi adatok alatt havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításánál a bevételt az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni. Elismert költségnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elismert költség, valamint a fizetett tartásdíj. Befizetési kötelezettségnek minősül a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozási adó, a magánszemélyt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, egészségbiztosítási hozzájárulás és járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék, nyugdíjjárulék, nyugdíjbiztosítási járulék, magán-nyugdíjpénztári tagdíj és munkavállalói járulék.

Ha a magánszemély az egyszerűsített vállalkozói adó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául szolgáló bevételt szerez, a bevétel csökkenthető a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint elismert költségnek minősülő igazolt kiadásokkal, ennek hiányában a bevétel 40%-ával. Ha a mezőgazdasági őstermelő adóévi őstermelésből származó bevétele nem több a kistermelés értékhatáránál (illetve ha részére támogatást folyósítottak, annak a folyósított támogatással növelt összegénél), akkor a bevétel csökkenthető az igazolt költségekkel, továbbá a bevétel 40%-ának megfelelő összeggel vagy a bevétel 85%-ának, illetőleg állattenyésztés esetén 94%-ának megfelelő összeggel.

Nem minősül jövedelemnek, így a jövedelembe sem kell beszámítani a temetési segélyt, az alkalmanként adott átmeneti segélyt, az önkormányzati segély, a lakásfenntartási támogatást, az adósságcsökkentési támogatást, a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény keretében nyújtott támogatást, a kiegészítő gyermekvédelmi támogatás melletti pótlékot, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díjat és külön ellátmányt, az anyasági támogatást, a tizenharmadik havi nyugdíjat, a szépkorúak jubileumi juttatását, a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményeit, a vakok személyi járadékát és a fogyatékossági támogatást, a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatást, az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzés, az egyszerűsített foglalkoztatás, valamint az adórendszeren kívüli keresettel járó háztartási munka havi ellenértékét, a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíjat, az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatást. A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni a közfoglalkoztatásból származó havi jövedelemnek a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét meghaladó részét.

A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni. A családi pótlékot, az árvaellátást és a tartásdíj címén kapott összeget annak a személynek a jövedelmeként kell figyelembe venni, akire tekintettel azt folyósítják.

A havi jövedelem kiszámításakor

- rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap,

- nem rendszeres jövedelem, illetve vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap

alatt kapott összeg egyhavi átlagát kell együttesen figyelembe venni.

Jövedelem típusai:

1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a NAV, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenységből származó jövedelem.

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi nyugdíj, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás és baleseti hozzátartozói nyugellátások; korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, balettművészeti életjáradék, átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.

5. Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, a rendszeres szociális segély, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az ápolási díj, munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

7. Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, a felzárkózást elősegítő megélhetési támogatás, nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre. A jövedelemről a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát a kérelemhez mellékelni szükséges.





Kiszsidány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 

6/2018/(XI.13.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások és szociális szolgáltatások helyi szabályairól


Kiszsidány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10.§ (1) bekezdésében, 26.§- ában, 32.§ (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48.§ (4) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92.§ (2) bekezdésében, 132.§ (4) bekezdésében és 134/E. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


I. Fejezet


1. A rendelet hatálya


1.§ (1) Ha jogszabály vagy e rendelet másként nem rendelkezik, a rendelet hatálya kiterjed a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdése, valamint 7.§ (1) bekezdése szerint Kiszsidány Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén lakcímmel rendelkezőkre.



2. Hatásköri szabályok


2.§ (1) Kiszsidány Község Önkormányzat Képviselő-testülete dönt a települési támogatások közül az eseti támogatásról.

(2) Kiszsidány Község Önkormányzat Képviselő-testületének átruházott hatáskörében a polgármester dönt

a) újszülöttek támogatásáról

b) tanévkezdési támogatásról

c) időskorúak idősek napi támogatásáról

d) karácsonyi támogatásról

e) temetési támogatásról

f) krízistámogatásról

g) köztemetésről.



3. Eljárási rendelkezések


3.§ (1) Az e rendeletben meghatározott szociális ellátás iránti kérelmet a Horvátzsidányi Közös Önkormányzati Hivatalban (a továbbiakban: Hivatal) kell előterjeszteni.

(2) Az e rendeletben szabályozott ellátások iránti kérelmek - ha e rendelet másként nem rendelkezik - személyesen vagy postai úton nyújthatók be.

(3) Amennyiben a szociális ellátást kérő az általa kérelmezett ellátás helyett más ellátásra lenne jogosult, erre a tényre a figyelmét fel kell hívni, illetőleg amennyiben a benyújtott iratok alapján annak feltételei fennállnak az ellátást részére hivatalból meg kell állapítani.

(4) A kérelmező által benyújtott jövedelemnyilatkozathoz minden esetben csatolni kell a jövedelem valódiságát igazoló iratokat. Ezek különösen a következők lehetnek: a munkáltató által kiadott keresetigazolás, rendszeres pénzellátásoknál az azt megalapozó határozat vagy a kifizetésről szóló igazolószelvény (pl.: nyugdíjszelvény), egyéb jövedelmeknél az azokat megalapozó határozat, kifizetési bizonylat, igazolás, szerződés stb.

(5) Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, melyek az önkormányzat nyilvántartásaiban fellelhetőek.

(6) Mellőzni kell a jövedelem-nyilatkozatot és a vagyoni helyzetről szóló nyilatkozatot, ha a kérelmező a kérelem benyújtását megelőző három hónapon belül már részesült olyan ellátásban, amelyhez a jövedelmi- és vagyoni helyzetét igazolta, és vélelmezhető, hogy helyzetében nem történt a jogosultságát érintő változás. Erről a kérelmező írásban köteles nyilatkozni.

(7) A települési támogatás egészben vagy részben természetbeni szociális ellátás formájában is nyújtható.

(8) A természetbeni szociális ellátás: időskorúak idősek napi támogatása.

(9) Az e rendeletben meghatározott pénzbeli és természetben nyújtott ellátásra való jogosultság, a jogosultat érintő jog és kötelezettség megállapítására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit az Szt-ben és az e rendeletben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.

(10) Az e rendelet alapján folyósított pénzbeli ellátásra jogosult halála esetén a fel nem vett ellátást a vele közös háztartásban együtt élt házastárs vagy élettárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér egymást követő sorrendben veheti fel a halál időpontját követő hónap utolsó napjáig.

(11) Az e rendeletben szabályozott pénzbeli ellátások a tárgyhónapot követő hó 05-ig kerülnek folyósításra elsősorban folyószámlára történő utalással.

(12) E rendeletben meghatározott feltételek hiányában, vagy e rendelet megsértésével nyújtott települési támogatást meg kell szüntetni, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vevőt pedig kötelezni kell

a) a pénzbeli támogatás visszafizetésére

b) a természetben nyújtott támogatásnak megfelelő pénzegyenérték megfizetésére.

(13) Ha a támogatást megállapító szerv a jogosulatlanul igénybe vett szociális ellátás megtérítési rendeli el, a megtérítés összegét, illetve pénzegyenértékét és a kamat összegét – amennyiben annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné – méltányosságból csökkentheti vagy elengedheti, ha a visszafizetésre kötelezett személy családjának egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 250%-át. 

(14) Kérelemre a visszafizetésre részletfizetés is engedélyezhető, a részletfizetés időtartama azonban nem lehet hosszabb, mint az ellátás jogosulatlan igénybevételének időtartama.

(15) Az e rendeletben meghatározott szociális ellátással kapcsolatos hatósági ügyben elektronikus kapcsolattartásnak nincs helye, kivéve, ha ezt jogszabály valamilyen ügyekben, eljárási cselekményekben kötelezővé teszi.

(16) A számlaköteles települési támogatás felhasználását a jegyző eseti jelleggel ellenőrizheti.


                                                                           

II. Fejezet


Pénzbeli és természetbeni szociális ellátások


4. Újszülöttek támogatása


4.§ (1) Az újszülött gyermek születésével kapcsolatos költségek finanszírozása céljából, a törvényes képviselő részére, kérelmére pénzbeli támogatás állapítható meg egyszeri támogatásként.

(2) Az újszülöttek támogatása a jogosultat akkor is megilleti, ha a gyermek halva született.

(3) Az újszülöttek támogatására vonatkozó igényt a szülést követő tizenkét hónapon belül lehet benyújtani a 1. sz. melléklet szerinti formanyomtatványon. A határidő elmulasztása jogvesztő. A kérelemhez mellékelni kell az újszülött gyermek születési anyakönyvi kivonatát, halvaszületett gyermek esetén a halvaszületést bizonyító okiratot.

(4) A támogatás összege újszülött gyermekenként 50.000 Ft.



5. Tanévkezdési támogatás


5.§ (1) Tanévkezdési támogatásra jogosult a Kiszsidány Község közigazgatási területén lakcímmel rendelkező óvodás, általános vagy nappali tagozatos középiskolás gyermeket nevelő család vagy egyedülálló szülő, akinek családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át, egyedülálló szülő esetében a 450%-át. 

(2) A támogatás mértéke óvodai jogviszonnyal rendelkezők esetében gyermekenként 10.000 Ft, iskolai tanulói jogviszonnyal rendelkezők esetében gyermekenként 15.000,- Ft, melyet pénzbeli támogatás formájában nyújt az Önkormányzat. 
(3) A tanévkezdési támogatás iránti kérelem évente július 1-től szeptember 30-ig nyújtható be. A határidő elmulasztása jogvesztő. 

(4) A tanévkezdési támogatás megállapítása iránti kérelmet a 2. sz. mellékletben szereplő formanyomtatványon kell benyújtani. 

(5) A tanévkezdési támogatás igénybevétele iránti kérelemhez mellékelni kell a Rendelet 3.§ (4) bekezdésében előírtakon túl, a köznevelési intézmény igazolását a gyermek (tanuló) felvételéről, vagy amennyiben a nevelési év megkezdődött az iskolalátogatási igazolást.



6. Időskorúak idősek napi támogatása


6.§ (1) Települési támogatásként az idősek világnapjához kapcsolódóan, ajándékcsomagra jogosult az a tárgyévben 65. életévét betöltő személy, aki Kiszsidány Község közigazgatási területén lakcímmel rendelkezik.

(2) Az időskorúak idősek napi ajándékcsomagjának összege 10 000 Ft/támogatott.

(3) A támogatás megállapítása iránti kérelmet a 3.sz. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.



7. Karácsonyi támogatás


7.§ (1) Karácsonyi támogatásban részesíthető az a Kiszsidány Község közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkező kérelmező, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át, egyedülálló esetében a 450 %-át.

(2)A karácsonyi támogatás összege egy alkalommal 30.000,- Ft, melyet pénzbeli támogatás formájában nyújt az Önkormányzat.

(3) Karácsonyi támogatás egy háztartáson belül csak egy személynek állapítható meg.

(4) A támogatás iránti kérelmet a 4. sz. mellékletben szereplő formanyomtatványon minden év november 15. napjától december 8. napjáig lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.




8. Eseti támogatás


8.§ (1) Eseti támogatás formájában települési támogatás állapítható meg annak az önkormányzat közigazgatási területén lakcímmel rendelkező személynek, aki, vagy akinek a családja önhibáján kívül átmenetileg létfenntartási gondokkal küzd, vagy alkalmanként felmerülő többletkiadások (betegséghez, adósságrendezéshez, közüzemi díjak kifizetéséhez, tartós jövedelem kieséshez) kapcsolódó kiadások miatt anyagi segítségre szorul. 

(2) Eseti támogatásra az a kérelmező jogosult, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedülálló esetében 350%-át.

(3) Eseti támogatás egy családon belül csak egy személynek állapítható meg.

(4) Eseti támogatásban egy naptári éven belül ugyanaz a személy vagy család legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négyszereséig részesíthető.

(5) Az eseti támogatás iránti kérelmet az 5. sz. mellékletben szereplő formanyomtatványon lehet benyújtani.

(6) Az eseti támogatás egy alkalommal folyósított összege nem lehet kevesebb 5.000.-Ft-nál, és nem lehet több az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegénél. Ettől eltérni csak különösen indokolt esetben lehet.

(7) Különös indokolt esetnek minősül, ha a kérelmező által előterjesztett összes körülmény a létfenntartását veszélyeztető helyzet azonnali elhárítására irányul, vagy azt jelentősen enyhítheti.


9. Temetési támogatás


9.§ (1) Temetési támogatás formájában települési támogatás állapítható meg annak az önkormányzat közigazgatási területén lakcímmel rendelkező személynek, aki

a) a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy

b) tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti, és

c) az eltemettető családjában az egy főre eső családi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át nem haladja meg.

(2) A temetési támogatás megállapítása iránti kérelmet a 6. sz. mellékletben szereplő formanyomtatványon lehet benyújtani. A kérelemhez csatolni kell

a) a temetés költségeiről a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számla eredeti példányát,

b) a halotti anyakönyvi kivonat másolatát,

c) a kérelmező és családja jövedelemigazolását.

(3) A kérelmet a halálesetet követő vagy a halotti anyakönyvi kivonat kiállításától számított 60 napon belül kell benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(4) A temetési támogatás összege az önkormányzati köztemetés (200.000,- Ft) mindenkori költségének:

a) 20 %-a, ha az eltemettető családjában az egy főre jutó havi átlagjövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át nem haladja meg.

b) 10 %-a, ha az eltemettető családjában az egy főre jutó havi átlagjövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át meghaladja.

(5) A megállapított temetési támogatás összegét vagy a kérelem elutasításának tényét az erről szóló határozat számával együtt a temetési számlára rá kell vezetni és a számlát a kérelmező részére vissza kell küldeni.


10. Krízistámogatás


10.§ (1) Krízistámogatás formájában rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak az önkormányzat közigazgatási területén lakcímmel rendelkező személynek, akinek esetében az alábbi feltételek legalább egyike fennáll és családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450 %-át, egyedülálló esetében 500 %-át

a) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása, a gyermek fogadásának előkészítése, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartás biztosítása, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítése érdekében, vagy

b) aki tartósan beteg, vagy akinek a családjában a tartós betegség miatt fokozott felügyeletet igénylő személy él, vagy

c) akinek az önkormányzat közigazgatási területén lévő ingatlanát elemi kár éri, és az érintett ingatlanban az alábbi jogcímek valamelyike szerint életvitelszerűen lakik

ca) magántulajdonú lakás tulajdonosa, haszonélvezője, használója,

cb) önkormányzati lakás bérlője, lakáshasználati szerződéssel rendelkező használója.

(2) Elemi kárnak minősül e rendelet vonatkozásában a tűz, robbanás, földrengés, árvíz és belvíz.

(3) A krízistámogatás megállapítása iránti kérelmet a 7. sz. mellékletben szereplő formanyomtatványon lehet benyújtani. A kérelemhez csatolni kell

a) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása és a gyermek fogadásának előkészítése szakorvos vagy védőnő általi igazolást a várandósság és a terhes-gondozás tényéről, vagy

b) a gyermek családjával való kapcsolattartás biztosítása, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítése érdekében igényelt támogatás esetében gyámhivatali határozatot, vagy

c) háziorvos által kiállított igazolást arról, hogy a kérelmező, vagy családtagja tartósan beteg és emiatt fokozott felügyeletet igényel, vagy

d) az elemi kárt igazoló szakhatósági jegyzőkönyvet és

e) a kérelmező és családja jövedelemigazolását.

(4) Krízistámogatásban egy naptári éven belül ugyanaz a személy vagy család legfeljebb 200.000 Ft összegig részesíthető.

(5) Elemi kár esetén az (1) bekezdésben megállapított jövedelmi értékhatártól a polgármester indokolt esetben eltérhet.



11. Köztemetés


11.§ (1) A Szt. 48.§-a szerinti köztemetés esetén a polgármester jár el.

(2) A köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezett személy kérelmére, a polgármester a köztemetés költségeinek megtérítését méltányosságból

a) elengedheti vagy

b) csökkentheti.









III. Fejezet


Szociális szolgáltatások


12. Szociális szolgáltatás igénybevételére vonatkozó általános rendelkezések



12.§ (1) Az önkormányzat az alábbi szociális alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás,

c) családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás,

d) falugondnoki szolgáltatás

(2) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevétele önkéntes.

(3) A kötelező alapellátás feladatainak biztosítása tekintetében a község teljes közigazgatási területe egy ellátási körzetet képez.

(4) Az (1) bekezdésben a)-b) pontban megjelölt szociális szolgáltatásokat a Kőszeg Város Önkormányzatával megkötött feladat ellátási szerződés alapján biztosítja az önkormányzat.

(5) Az (1) bekezdés c) pontban megjelölt szolgáltatást Kőszeg Város Önkormányzata és Horvátzsidány Község Önkormányzata között megkötött feladatellátási szerződés alapján biztosítja az önkormányzat.

(6) A szociális szolgáltatások iránti kérelmet a Kőszegi Szociális Gondozási Központ Horvátzsidányi Idősek Klubjához kell benyújtani a polgármesternek címezve.

(7) A szociális szolgáltatások megállapításának jogát a Képviselő-testület a polgármestere ruházza át.

(8) A szociális szolgáltatási formák igénybevételének megkezdésekor a megállapodást az intézmény vezetője köti meg az ellátást igénybe vevővel, illetőleg törvényes képviselőjével.



13. Étkeztetés


13.§ (1) Az önkormányzat az Szt. 62.§-a szerinti étkeztetést a szociálisan rászorultaknak, illetve eltartottjainak a Kőszegi Szociális Gondozási Központ útján biztosítja.

(2) Korára való tekintettel rászorulónak kell tekinteni azt a személy, aki a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény alapján a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte.

(3) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki mozgásában korlátozott, krónikus, vagy akut megbetegedése miatt önmaga ellátásáról – részben vagy teljesen – nem tud gondoskodni.

(4) Fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül.

(5) Pszichiátriai betegsége, vagy szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes.

(6) [1]A Kőszegi Szociális Gondozási Központban az étkeztetés intézményi térítési díja, amennyiben az igénybe vevő havi jövedelme

a) nem haladja meg a 100.000 Ft-ot: 700,-Ft/ellátási nap,

b) meghaladja a 100.000 Ft-ot: 760,-Ft/ellátási nap.

(7) Az étkeztetésért fizetendő személyi térítési díj nem haladhatja meg az ellátott havi jövedelmének 30%-át.

(8) A személyi térítési díjat havonta, a tárgyhót követő hónap 10. napjáig kell befizetni az intézménybe.

14. Házi segítségnyújtás


14.§ (1) Házi segítségnyújtás keretében kell gondoskodni:

a) azokról az időskorú személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek és róluk nem gondoskodnak továbbá

b) azokról a pszichiátriai betegekről, fogyatékos személyekről, valamint szenvedélybetegekről, akik állapotukból adódóan az önálló életvitelükben segítséget igényelnek, de önmaguk ellátására képesek, és

c) azokról az egészségi állapotuk miatt rászoruló személyekről, akik ezt az ellátási formát igénylik, illetve bentlakásos intézményi elhelyezésre várakoznak.

(2) Az önkormányzat az Szt. 63.§-a szerinti házi segítségnyújtást a Kőszegi Szociális Gondozási Központ útján biztosítja.

(3) A házi segítségnyújtásért térítési díjat kell fizetni.

(4) A gondozott az ellátás keretében étkezést is igénybe vehet.

(5) [2]A Kőszegi Szociális Gondozási Központban a szociális segítés intézményi térítési díja: 835,-Ft/gondozási óra, a személyi gondozás intézményi térítési díja 660,-Ft/gondozási óra.

(6) A házi segítségnyújtásért fizetendő személyi térítési díj nem haladhatja meg az ellátott havi jövedelmének 25%-át, amennyiben a házi segítségnyújtás mellett étkezés biztosítása is történik, úgy a 30%-át. Az ellátás igénybevétele ingyenes, amennyiben a házi segítségnyújtásban részesülő havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 100 %-át.

(7) A személyi térítési díjat havonta, a tárgyhót követő hónap 10. napjáig kell befizetni az intézménybe.


15. Családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás


15.§ (1) Az Önkormányzat a családsegítést és gyermekjóléti szolgáltatást biztosítását a Kőszegi Szociális Gondozási Központ Család-és Gyermekjóléti Szolgálatának útján biztosítja.

(2) A Család-és Gyermekjóléti Szolgálat együttműködik a védőnővel, iskolával, óvodával, háziorvossal, jegyzővel. igény szerint kölcsönösen tájékoztatják egymást a végzett munkáról.

(3) A Képviselő-testület a gyermekvédelmi feladatok ellátásáról szóló éves értékelést minden év május 31-ig megtárgyalja. Az értékelés elkészítésében a Család-és Gyermekjóléti Szolgálat családgondozója aktívan közreműködik.

(4) Kérelmet előterjeszteni, illetve jelzést megtenni közvetlenül a családgondozónál lehet.

(5) Az ellátás biztosítását a családgondozó intézkedése alapozza meg.



16. Falugondnoki szolgáltatás


16.§ Az önkormányzat a települési hátrányok csökkentése, a településen az életfeltételek javítása, a közszolgáltatásokhoz való hozzájutás elősegítése, az önkormányzat által önállóan, vagy feladatellátási szerződéssel biztosított szociális alapszolgáltatások kiépítésének és működtetésének elősegítése, a települési funkciók bővítése, a közösségfejlesztés, a helyi társadalom és a civil szféra erősítése, a településen a jobb életminőség elérése érdekében falugondnoki szolgálatot működtet és tart fenn.

17. A térítési díjak felülvizsgálata


17.§ (1) Az intézményi térítési díjakat Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az intézményvezető javaslata alapján minden év február 28-áig felülvizsgálja és azokat Ólmod Község Önkormányzata a helyben szokásos módon kihirdeti. Ezt követően az intézményi térítési díjak év közben csak egy alkalommal-a szolgáltatás önköltség korrigálása esetén-módosíthatók, amennyiben ezt a tárgyidőszaki folyamatok indokolják.

(2) A személyi térítési díjakat az intézményvezető a személyes gondoskodás körébe tartozó ellátások esetén március 31-ig, illetve az (1) bekezdésben foglalt módosítás esetén haladéktalanul felülvizsgálja.

(3) A térítési díj felülvizsgálata során megállapított új személyi térítési díjakat április 1-jétől, illetve módosítás esetén a rendelet hatálybalépésének napjától lehet első ízben alkalmazni.



18. A térítési díjak behajtása


18.§ (1) Ha a térítési díj fizetésére kötelezettnek díjhátraléka van, az intézményvezető 15 napos határidő megjelölésével írásban fizetésre szólítja fel.

(2) Ha az érintett a felszólításnak sem tesz eleget, úgy a hátralékot az intézményvezető a jogszabály szerint nyilvántartásba veszi és értesíti róla a fenntartót.

(3) A fenntartó az intézményvezető tájékoztatása alapján intézkedik a térítési díjhátralék behajtásáról a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően.



IV. Fejezet


Záró és hatályba léptető rendelkezések


19. § (1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépést követően keletkezett ügyekben kell alkalmazni.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Kiszsidány Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális juttatások rendszeréről szóló 2/2015. (II.12.) önkormányzati rendelete.


Kiszsidány, 2018. november 12.



                             Bánó Zoltán                                            Fucinné Dorner Anikó

                            polgármester                                                            jegyző



A rendelet kihirdetésre került: 2018. november 13.


Horvátzsidány, 2018. november 13.




                                                                                      Fucinné Dorner Anikó

                                                                                                              jegyző

1. melléklet a 6/2018. (XI. 13.) önkormányzati rendelethez


TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS

ÚJSZÜLÖTTEK  TÁMOGATÁSA IRÁNTI KÉRELEM


A) A kérelmező adatai:

Neve: ________________________________________________________________________________      

Születési neve: _________________________________________________________________________

          Bejelentett lakóhelye: ____________________________________________________________________       

          Bejelentett tartózkodási helye_______________________________________________________________

          Életvitelszerűen bejelentett lakóhelyemen / vagy tartózkodási helyemen élek*.

          Születési ideje: ______________________________          Születési helye: __________________________

          Anyja neve:  ________________________________          Állampolgársága: _________________________

          TAJ szám:    ________________________________          Telefon szám: ___________________________

          Foglalkozása:: _______________________________           Nyugdíj törzsszáma: ______________________

          Családi állapota*: hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastásrsától külön él, élettárs, házas.

          Családi körülményei*: családban élő, egyedülélő, gyermekét egyedül nevelő.

          Kedvező elbírálás esetén a megállapított segély öszegét*: lakcímemre /intézmény felé / folyószámlámra kérném utalni. Folyószámlaszámom: __________________________________________________________________

* (A megfelelő rész aláhúzandó.)

B) Az újszülött gyermek/ek adatai

a) Név:                       ______________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ______________________________        _________________________________

Lakóhelye:                   ________________________________        ___________________________________ 

b) Név:                       ______________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ______________________________        _________________________________

Lakóhelye:                   ________________________________        ___________________________________ 

C) A kérelmezővel azonos lakcímen élő házastársára/élettársára vonatkozó adatok:


Neve: ________________________________________________________________________________

Születési neve: _________________________________________________________________________

          Bejelentett lakóhelye: ____________________________________________________________________

          Bejelentett tartózkodási helye_______________________________________________________________

          Életvitelszerűen bejelentett lakóhelyemen / vagy tartózkodási helyemen élek*.

          Születési ideje: ______________________________          Születési helye: __________________________

          Anyja neve:  ________________________________          Állampolgársága: _________________________

          TAJ szám:    ________________________________          Telefon szám: ___________________________

* (A megfelelő rész aláhúzandó.)

A kérelmezővel azonos lakcímen élő, eltartott gyermekek száma összesen: ......... fő

A kérelmezővel azonos lakcímen élőkre vonatkozó adatok:


Név (születési név)

Születési hely, idő

Anyja neve

Társadalombiztosítási Azonosító Jele



























D) Melléklet iratok:

  • újszülött gyermek születési anyakönyvi kivonata
  • halvaszületést bizonyító okirat (halotti anyakönyvi kivonat, halottvizsgálati bizonyítvány)


E) Egyéb indoklás/nyilatkozat:

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Kérem, hogy a fenti adatok és a mellékelt irat alapján részemre újszülöttek pénzbeli támogatását szíveskedjenek megállapítani.


Dátum: __________________

________________________________________

                                                                                                                    a kérelmező aláírása



2. számú melléklet a 6/2018. (XI. 13.) önkormányzati rendelethez

TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS

TANÉVKEZDÉSI TÁMOGATÁS IRÁNTI KÉRELEM


A kérelmező adatai (szülő, törvényes képviselő/nagykorú tanuló) személyi adatai

Neve: ________________________________________________________________________________

Születési neve: _________________________________________________________________________

          Bejelentett lakóhelye: ____________________________________________________________________

          Bejelentett tartózkodási helye_______________________________________________________________

          Életvitelszerűen bejelentett lakóhelyemen / vagy tartózkodási helyemen élek*.

          Születési ideje: ______________________________          Születési helye: __________________________

          Anyja neve:  ________________________________          Állampolgársága: _________________________

          TAJ szám:    ________________________________          Telefon szám: ___________________________

          Családi állapota*: hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastásrsától külön él, élettárs, házas.

Kedvező elbírálás esetén a megállapított segély öszegét*: lakcímemre /intézmény felé / folyószámlámra kérném utalni. Folyószámlaszámom: __________________________________________________________________

* (A megfelelő rész aláhúzandó.)

A kérelmezővel azonos lakcímen élő házastársára/élettársára vonatkozó adatok:


Neve: ________________________________________________________________________________

Születési neve: _________________________________________________________________________

          Bejelentett lakóhelye: ____________________________________________________________________

          Bejelentett tartózkodási helye_______________________________________________________________

          Életvitelszerűen bejelentett lakóhelyemen / vagy tartózkodási helyemen élek*.

          Születési ideje: ______________________________          Születési helye: __________________________

          Anyja neve:  ________________________________          Állampolgársága: _________________________

          TAJ szám:    ________________________________          Telefon szám: ___________________________

* (A megfelelő rész aláhúzandó.)

A kérelmezővel azonos lakcímen élő, eltartott gyermekek száma összesen: ......... fő

A kérelmezővel azonos lakcímen élőkre vonatkozó adatok:


Név (születési név)

Születési hely, idő

Anyja neve

Társadalombiztosítási Azonosító Jele


























JÖVEDELMI ADATOK, JÖVEDELEMNYILATKOZATOK


A kérelmezőnek, a házastársának (élettársának) és a velük egy családban élő gyermekeiknek a kérelem benyújtását megelőző hónapan megszerzett havi rendszeres jövedelme, nem havi rendszerességgel megszerzett jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlaga, forintban:


A jövedelem típusa


Kérelmező

Kérelmező házastársa/élettársa

Gyermekek



1.Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó







2.Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó







3.Alkalmi munkavégzésből származó







4.Táppénz, gyermekgondozási támogatások








5.Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások







6.Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások







7.Egyéb jövedelem








8.Összes jövedelem










Egy főre jutó havi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki):                                                  Ft/hó


A kérelmező

A kérelem benyújtását megelőző hónapban rendszeres jövedelmem az Szt. 10. § (2) bek. a.) pontja alapján

 nem volt,

 a ................................................................................................... kívül nem volt, továbbá az Szt. 10. § (2) bek. b.) pontja szerinti nem havi rendszerességgel a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző 12 hónap alatt

 jövedelmet nem szereztem,

 havi átlagban ..................................... Ft jövedelmet szereztem, melyet nem az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvényben foglaltak szerint végeztem.


A kérelmezővel azonos lakcímen élő házastárss/élettársa

A kérelem benyújtását megelőző hónapban rendszeres jövedelmem az Szt. 10. § (2) bek. a.) pontja alapján

 nem volt,

 a ................................................................................................... kívül nem volt, továbbá az Szt. 10. § (2) bek. b.) pontja szerinti nem havi rendszerességgel a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző 12 hónap alatt

 jövedelmet nem szereztem,

 havi átlagban ..................................... Ft jövedelmet szereztem, melyet nem az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvényben foglaltak szerint végeztem.


A kérelmezővel azonos lakcímen élő nagykorú gyermek:


Alulírott .....................................................................................

 húszévesnél fiatalabb gyermekként nyilatkozom, hogy önálló keresettel nem rendelkezem,

 húszonhárom évesnél fiatalabb gyermekként nyilatkozom, hogy önálló keresettel nem rendelkezem, nappali oktatás munkarendje szerinti tanulmányokat folytatok,

 húszonöt évesnél fiatalabb gyermekként nyilatkozom, hogy önálló kresettel nem rendelkezem, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytatok.


Nem keresőtevékenységből származó rendszeres, illetve alkalmi jövedelemmel

 rendelkezem, jogcímen: ....................................................... és havi összege: ................................ Ft

 nem rendelkezem.

 húszéesnél idősebb, huszonhárom évesnél fiatalabb gyermekként nyilatkozom, hogy nappali oktatás munkarendje szerinti tanulmányokat nem folytatok,

 huszonhárom évesnél idősebb, huszonöt évesnél fiatalabb gyermekként nyilatkozom, hogy felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat nem folytatok.



Dátum: .......................................                                                    ...............................................

                                                                                                          nagykorú gyermek aláírása

A kérelmezővel azonos lakcímen élő nagykorú gyermek:


Alulírott .....................................................................................

 húszévesnél fiatalabb gyermekként nyilatkozom, hogy önálló keresettel nem rendelkezem,

 húszonhárom évesnél fiatalabb gyermekként nyilatkozom, hogy önálló keresettel nem rendelkezem, nappali oktatás munkarendje szerinti tanulmányokat folytatok,

 húszonöt évesnél fiatalabb gyermekként nyilatkozom, hogy önálló kresettel nem rendelkezem, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytatok.


Nem keresőtevékenységből származó rendszeres, illetve alkalmi jövedelemmel

 rendelkezem, jogcímen: ....................................................... és havi összege: ................................ Ft

 nem rendelkezem.

 húszéesnél idősebb, huszonhárom évesnél fiatalabb gyermekként nyilatkozom, hogy nappali oktatás munkarendje szerinti tanulmányokat nem folytatok,

 huszonhárom évesnél idősebb, huszonöt évesnél fiatalabb gyermekként nyilatkozom, hogy felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat nem folytatok.


Dátum: .......................................                                                       ...............................................

                                                                                                          nagykorú gyermek aláírása


JOGOSULTSÁGI FELTÉTELEKRE VONATKOZÓ TOVÁBBI ADATOK ÉS NYILATKOZATOK


Kérem gyermekem, gyermekeim részére/részemre (A megfelelő rész aláhúzandó) a települési tanévkezdési támogatás megállapítását.


A tanulói/óvódai jogviszony fennállásáról szóló igazolást a kérelmemhez csatoltam!


Nyilatkozatok

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy

- életvitelszerűen a lakóhelyemen / tartózkodási helyemen élek (a megfeleő rész aláhúzandó)

- a kérelemben közölt adatok a valóságnak megfelelnek

- tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (3) bekezdése alapjána szociális hatáskört gyakorló sezrv – az állami adóhatóság illetékes igazgatósága útján – ellenőrizheti.

- hozzájárulok a Felelőkérelemben szereplő adatok a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.


Dátum:                                                 

                                                                                              

                                                                                               .....................................................

                                                                                                        kérelmező aláírása




3. melléklet a 6/2018. (XI. 13.) önkormányzati rendelethez


TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS

IDŐSKORÚAK IDŐSEKNAPI TÁMOGATÁSA IRÁNTI KÉRELEM


A kérelmező adatai:

Neve: ________________________________________________________________________________      

Születési neve: _________________________________________________________________________

          Bejelentett lakóhelye: ____________________________________________________________________       

          Bejelentett tartózkodási helye_______________________________________________________________

          Életvitelszerűen bejelentett lakóhelyemen / vagy tartózkodási helyemen élek. (A megfelelő rész aláhúzandó.)

          Születési ideje: ______________________________         Születési helye: __________________________

          Anyja neve:  ________________________________         Állampolgársága: _________________________

          TAJ szám: _____________________________________       Személyig.száma _______________________ Adószám:     _____________________________________      


         


           

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Kérem, hogy a fenti adatok alapján részemre az időskorúak időseknapi támogatását  szíveskedjenek megállapítani.







  Kelt: ......................................., .............................................





________________________________________

                                                                                                                    a kérelmező aláírása



4. számú melléklet a 6/2018. (XI. 13.) önkormányzati rendelethez


TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS

KARÁCSONYI TÁMOGATÁS IRÁNTI KÉRELEM

A kérelmező adatai:

Neve: ________________________________________________________________________________      

Születési neve: _________________________________________________________________________

          Bejelentett lakóhelye: ____________________________________________________________________       

          Bejelentett tartózkodási helye_______________________________________________________________

          Életvitelszerűen bejelentett lakóhelyemen / vagy tartózkodási helyemen élek*.

          Születési ideje: ______________________________          Születési helye: __________________________

          Anyja neve:  ________________________________          Állampolgársága: _________________________

          TAJ szám:    ________________________________          Telefon szám: ___________________________

          Foglalkozása:: _______________________________           Nyugdíj törzsszáma: ______________________

          Családi állapota*: hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastásrsától külön él, élettárs, házas.

          Családi körülményei*: családban élő, egyedülélő, gyermekét egyedül nevelő.

          Lakáshasználatának jogcíme*: tulajdonos, főbérlő, társbérlő, albérlő, jogcím nélküli lakáshasználó, szívességi lakáshasználó, egyéb. _____________________________________________________________________________  


A lakás komfortfokozata*: komfort nélküli, félkomfortos, komfortos, összkomfortos.

Kedvező elbírálás esetén a megállapított segély öszegét*: lakcímemre /intézmény felé / folyószámlámra kérném utalni. Folyószámlaszámom: __________________________________________________________________

* (A megfelelő rész aláhúzandó.)

A kérelmezővel egy háztartásban élők adatai:

Név (születési neve):    ______________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ______________________________        _________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


Név (születési neve):    ______________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ___________________________________          _____________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


Név (születési neve):    ______________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ______________________________        _________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


A kérelmező indokai:

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  


Havi rendszeres kiadásai:   — lakbér:                                                                                   Ft/hó

                                                           — villany:                                                                       Ft/hó

                                                           — gáz:                                                                             Ft/hó

                                                           — fűtés (tüzelő):                                                            Ft/hó

                                                           — hiteltörlesztés:                                                            Ft/hó

                                                           — gyógyszer:                                                                  Ft/hó

                                                           — víz, csatorna:                                                            Ft/hó

                                                           — TV előfizetési díj:                                                    Ft/hó

                                                           — újság:                                                                          Ft/hó

                                                           — biztosítás:                                                                   Ft/hó

                          Egyéb:        ____________________                                                      Ft/hó


Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális hatáskört gyakorló szerv - az állami adóhatóság útján - ellenőrizheti.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

      Kérem, hogy a fenti adatok és a mellékelt irat alapján részemre önkormányzati segélyt szíveskedjenek megállapítani.


  Dátum:  __________________________________

________________________________________

                                                                                                                    a kérelmező aláírása

5. melléklet a 6/2018. (XI. 13.) önkormányzati rendelethez


TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS – ESETI TÁMOGATÁS IRÁNTI KÉRELEM


A) A kérelmező adatai:

Neve: ________________________________________________________________________________      

Születési neve: _________________________________________________________________________

          Bejelentett lakóhelye: ____________________________________________________________________       

          Bejelentett tartózkodási helye_______________________________________________________________

          Életvitelszerűen bejelentett lakóhelyemen / vagy tartózkodási helyemen élek*.

          Születési ideje: ______________________________          Születési helye: __________________________

          Anyja neve:  ________________________________          Állampolgársága: _________________________

          TAJ szám:    ________________________________          Telefon szám: ___________________________

          Foglalkozása:: _______________________________           Nyugdíj törzsszáma: ______________________

          Családi állapota*: hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastásrsától külön él, élettárs, házas.

          Családi körülményei*: családban élő, egyedülélő, gyermekét egyedül nevelő.

          Lakáshasználatának jogcíme*: tulajdonos, főbérlő, társbérlő, albérlő, jogcím nélküli lakáshasználó, szívességi lakáshasználó, egyéb. _____________________________________________________________________________  


A lakás komfortfokozata*: komfort nélküli, félkomfortos, komfortos, összkomfortos.

Kedvező elbírálás esetén a megállapított segély öszegét*: lakcímemre /intézmény felé / folyószámlámra kérném utalni. Folyószámlaszámom: __________________________________________________________________

* (A megfelelő rész aláhúzandó.)

B) A kérelmezővel egy háztartásban élők adatai:

a) Név (születési neve): _____________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ______________________________        _________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


b) Név (születési neve): _____________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ___________________________________          _____________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


c) Név (születési neve): ______________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ______________________________        _________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


d) Név (születési neve): _____________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ______________________________        _________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


e) Név (születési neve): ______________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ______________________________        _________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


C) A kérelmező indokai:

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  



D) Havi rendszeres kiadásai: 

                                               — lakbér:                                                    Ft/hó

                                             — közös költség:                                         Ft/hó

                                             — villany:                                                   Ft/hó

                                             — gáz:                                                        Ft/hó

                                             — fűtés (tüzelő):                                         Ft/hó

                                             — hiteltörlesztés:                                         Ft/hó

                                             — gyógyszer:                                               Ft/hó

                                             — víz, csatorna:                                          Ft/hó

                                             — TV előfizetési díj:                                   Ft/hó

                                             — újság:                                                     Ft/hó

                                             — biztosítás:                                                Ft/hó

                          Egyéb:  _________________                                        Ft/hó


           

E) Jövedelmi adatok (forintban)

                                                                                             


A jövedelem típusa

 Kérelmező

 A családban élő közeli hozzátartozók (B pontban felsoroltak)

a

b

c

d

e

 1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó







 2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó







 3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások








 4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások







 5. Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások







 6. Egyéb jövedelem








 7. Összes jövedelem









 Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális hatáskört gyakorló szerv - az állami adóhatóság útján - ellenőrizheti.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

      Kérem, hogy a fenti adatok és a mellékelt irat alapján részemre önkormányzati segélyt szíveskedjenek megállapítani.


  Dátum: _____________________


________________________________________

                                                                                                                    a kérelmező aláírása





TÁJÉKOZTATÓ A JÖVEDELEMNYILATKOZAT KITÖLTÉSÉHEZ

Egyedülélő: az a személy, aki egyszemélyes háztartásban lakik.

Család: egy lakásban vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt élő, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége.

Közeli hozzátartozónak számít:

- a házastárs, az élettárs;

- a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, illetve a szülő házastársa vagy élettársa;

- az a vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek, aki

= húszévesnél fiatalabb, és önálló keresettel nem rendelkezik,

= huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkezik, és nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytat,

= huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkezik, és felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytat,

= korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt. A kérelem elbírálásához szükségesek a tanulói, hallgatói jogviszonyra és az egészségi állapotra vonatkozó igazolások. Amennyiben a tanulói, hallgatói jogviszony fennállását a kérelmező nem igazolja, úgy a hivatal adatszolgáltatás iránti kérelemmel a közoktatási feladatkörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalt megkeresi.

Jövedelem: a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett - vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, továbbá az a bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.

A jövedelmi adatok alatt havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításánál a bevételt az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni. Elismert költségnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elismert költség, valamint a fizetett tartásdíj. Befizetési kötelezettségnek minősül a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozási adó, a magánszemélyt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, egészségbiztosítási hozzájárulás és járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék, nyugdíjjárulék, nyugdíjbiztosítási járulék, magán-nyugdíjpénztári tagdíj és munkavállalói járulék.

Ha a magánszemély az egyszerűsített vállalkozói adó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául szolgáló bevételt szerez, a bevétel csökkenthető a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint elismert költségnek minősülő igazolt kiadásokkal, ennek hiányában a bevétel 40%-ával. Ha a mezőgazdasági őstermelő adóévi őstermelésből származó bevétele nem több a kistermelés értékhatáránál (illetve ha részére támogatást folyósítottak, annak a folyósított támogatással növelt összegénél), akkor a bevétel csökkenthető az igazolt költségekkel, továbbá a bevétel 40%-ának megfelelő összeggel vagy a bevétel 85%-ának, illetőleg állattenyésztés esetén 94%-ának megfelelő összeggel.

Nem minősül jövedelemnek, így a jövedelembe sem kell beszámítani a temetési segélyt, az alkalmanként adott átmeneti segélyt, az önkormányzati segély, a lakásfenntartási támogatást, az adósságcsökkentési támogatást, a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény keretében nyújtott támogatást, a kiegészítő gyermekvédelmi támogatás melletti pótlékot, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díjat és külön ellátmányt, az anyasági támogatást, a tizenharmadik havi nyugdíjat, a szépkorúak jubileumi juttatását, a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményeit, a vakok személyi járadékát és a fogyatékossági támogatást, a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatást, az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzés, az egyszerűsített foglalkoztatás, valamint az adórendszeren kívüli keresettel járó háztartási munka havi ellenértékét, a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíjat, az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatást. A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni a közfoglalkoztatásból származó havi jövedelemnek a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét meghaladó részét.

A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni. A családi pótlékot, az árvaellátást és a tartásdíj címén kapott összeget annak a személynek a jövedelmeként kell figyelembe venni, akire tekintettel azt folyósítják.

A havi jövedelem kiszámításakor

- rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap,

- nem rendszeres jövedelem, illetve vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap

alatt kapott összeg egyhavi átlagát kell együttesen figyelembe venni.

Jövedelem típusai:

1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a NAV, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenységből származó jövedelem.

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi nyugdíj, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás és baleseti hozzátartozói nyugellátások; korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, balettművészeti életjáradék, átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.

5. Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, a rendszeres szociális segély, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az ápolási díj, munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

7. Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, a felzárkózást elősegítő megélhetési támogatás, nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre. A jövedelemről a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát a kérelemhez mellékelni szükséges.



6. melléklet a 6/2018. (XI. 13.) önkormányzati rendelethez


TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS – TEMETÉSI TÁMOGATÁS IRÁNTI KÉRELEM

A) A kérelmező adatai:

Neve: ________________________________________________________________________________      

Születési neve: _________________________________________________________________________

          Bejelentett lakóhelye: ____________________________________________________________________       

          Bejelentett tartózkodási helye_______________________________________________________________

          Életvitelszerűen bejelentett lakóhelyemen / vagy tartózkodási helyemen élek*.

          Születési ideje: ______________________________          Születési helye: __________________________

          Anyja neve:  ________________________________          Állampolgársága: _________________________

          TAJ szám:    ________________________________          Telefon szám: ___________________________

          Foglalkozása:: _______________________________           Nyugdíj törzsszáma: ______________________

          Családi állapota*: hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastásrsától külön él, élettárs, házas.

          Családi körülményei*: családban élő, egyedülélő, gyermekét egyedül nevelő.

          Ha az igénylő nem cselekvőképes, a törvényes képviselő neve, címe: _____________________________________________________________________________________

          Bejelentő lakóhelye: _____________________________________________________________________________________


Elhunyt adatai:

Neve: ________________________________________________________________________________      

Születési neve: _________________________________________________________________________

          Bejelentett lakóhelye: ____________________________________________________________________       

          Bejelentett tartózkodási helye_______________________________________________________________

          Születési ideje: ______________________________          Születési helye: __________________________

          Anyja neve:  ________________________________          Állampolgársága: _________________________

          TAJ szám:    ________________________________          

         

          Kedvező elbírálás esetén a megállapított segély öszegét*: lakcímemre /intézmény felé / folyószámlámra kérném utalni. Folyószámlaszámom: ____________________________ ___________

* (A megfelelő rész aláhúzandó.)

B) A kérelmezővel egy háztartásban élők adatai:

a) Név (születési neve): _____________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ______________________________        _________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


b) Név (születési neve): _____________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ___________________________________          _____________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


c) Név (születési neve): ______________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ______________________________        _________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


d) Név (születési neve): _____________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ______________________________        _________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


e) Név (születési neve): ______________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ______________________________        _________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


C) A kérelmező indokai:

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  


D) Havi rendszeres kiadásai: 

                                               — lakbér:                                                    Ft/hó

                                             — villany:                                                   Ft/hó

                                             — gáz:                                                        Ft/hó

                                             — fűtés (tüzelő):                                         Ft/hó

                                             — hiteltörlesztés:                                         Ft/hó

                                             — gyógyszer:                                               Ft/hó

                                             — víz, csatorna:                                          Ft/hó

                                             — TV előfizetési díj:                                   Ft/hó

                                             — újság:                                                     Ft/hó

                                             — biztosítás:                                                Ft/hó

                          Egyéb:  _________________                                        Ft/hó


E) Jövedelmi adatok (forintban)

                                                                                             

A jövedelem típusa

 Kérelmező

 A családban élő közeli hozzátartozók (B pontban felsoroltak)

a

b

c

d

e

 1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó







 2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó







 3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások








 4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások







 5. Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások







 6. Egyéb jövedelem








 7. Összes jövedelem









 Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális hatáskört gyakorló szerv - az állami adóhatóság útján - ellenőrizheti.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

      Kérem, hogy a fenti adatok és a mellékelt irat alapján részemre önkormányzati segélyt szíveskedjenek megállapítani.


Dátum: ____________________


________________________________________

                                                                                                                    a kérelmező aláírása


A támogatás iránti kérelemhez csatolni kell:

  1. kérelmező és családtagjai (kérelmezővel egy háztartásban életvitelszerűen együttlakó közeli   hozzátartozók) jövedelemigazolásait az alábbiak szerint:
  • rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,
  • nem rendszeres jövedelem, illetve vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a  kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap jövedelmét,
  • nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban részesülő kérelmező esetén a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság értesítését a tárgyév január 1. napján érvényes nyugdíj összegéről, valamint a kérelem benyújtásakor érvényes nyugdíjigazolást.
  1. személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ-kártya, adókártya,
  2. 16. éven felüli gyermek részéről iskolalátogatási igazolást,
  3. temetési számla eredeti példánya
  4. halotti anyakönyvi kivonat

6. Egyedülálló szülő esetében kérelem benyújtásakor igazolni/csatolni kell

-  az egyedülállóság tényére vonatkozó nyilatkozatot, az egyedülálló szülő által igényelt és részére folyósított magasabb   összegű családi pótlék igazolását,

- a gyermek elhelyezésére vagy ideiglenes hatályú elhelyezésére vonatkozó bírósági döntést, a gyermektartásdíj megállapításáról rendelkező, vagy az egyezséget jóváhagyó bírósági ítélet vagy végzés másolatát, illetve a rendszeresen folyósított, átutalt, kézbe kapott összeg igazolását,

- a gyermeket nevelő és a különélő szülő közös nyilatkozatát abban az esetben, ha a gyermek után a különélő szülő nem fizet tartásdíjat, e tényről és okáról, vagy

- a gyermeket nevelő szülő nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy milyen intézményes lehetőségekkel élt, vagy – határidő megjelölésével – szándékozik élni annak érdekében, hogy a különélő szülő is járuljon hozzá a gyermek tartásához.

7. gyámszülők esetében a gyámrendelés tárgyában keletkezett bírósági illetve gyámhatósági döntést.

FIGYELEM! A temetési segély iránti kérelem benyújtásának a temetési számla dátumát követő két hónapon belül van helye!





7. melléklet a 6/2018. (XI. 13.) önkormányzati rendelethez

TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS – KRÍZISTÁMOGATÁS IRÁNTI KÉRELEM

A) A kérelmező adatai:

Neve: ________________________________________________________________________________      

Születési neve: _________________________________________________________________________

          Bejelentett lakóhelye: ____________________________________________________________________       

          Bejelentett tartózkodási helye_______________________________________________________________

          Életvitelszerűen bejelentett lakóhelyemen / vagy tartózkodási helyemen élek*.

          Születési ideje: ______________________________          Születési helye: __________________________

          Anyja neve:  ________________________________          Állampolgársága: _________________________

          TAJ szám:    ________________________________          Telefon szám: ___________________________

          Foglalkozása:: _______________________________           Nyugdíj törzsszáma: ______________________

          Családi állapota*: hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastásrsától külön él, élettárs, házas.

          Családi körülményei*: családban élő, egyedülélő, gyermekét egyedül nevelő.

          Lakáshasználatának jogcíme*: tulajdonos, főbérlő, társbérlő, albérlő, jogcím nélküli lakáshasználó, szívességi lakáshasználó, egyéb. _____________________________________________________________________________  


A lakás komfortfokozata*: komfort nélküli, félkomfortos, komfortos, összkomfortos.

Kedvező elbírálás esetén a megállapított segély öszegét*: lakcímemre /intézmény felé / folyószámlámra kérném utalni. Folyószámlaszámom: __________________________________________________________________

* (A megfelelő rész aláhúzandó.)

B) A kérelmezővel egy háztartásban élők adatai:

a) Név (születési neve): _____________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ______________________________        _________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


b) Név (születési neve): _____________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ___________________________________          _____________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________

c) Név (születési neve): ______________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ______________________________        _________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


d) Név (születési neve): _____________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ______________________________        _________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


e) Név (születési neve): ______________________________         _________________________________

Születési hely, idő:      ______________________________         _________________________________

Anyja neve:                 ______________________________         _________________________________

Foglalkozás:                ______________________________         _________________________________

Családi állapot:           ______________________________         _________________________________

Rokoni kapcsolat:        ______________________________         _________________________________

TAJ száma:                  ______________________________        _________________________________

Nyugdíjas törzsszám:   ______________________________        _________________________________


C) A kérelmező indokai:

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                                  


D) Havi rendszeres kiadásai: 

                                               — lakbér:                                                    Ft/hó

                                             — közös költség:                                         Ft/hó

                                             — villany:                                                   Ft/hó

                                             — gáz:                                                        Ft/hó

                                             — fűtés (tüzelő):                                         Ft/hó

                                             — hiteltörlesztés:                                         Ft/hó

                                             — gyógyszer:                                               Ft/hó

                                             — víz, csatorna:                                          Ft/hó

                                             — TV előfizetési díj:                                   Ft/hó

                                             — újság:                                                     Ft/hó

                                             — biztosítás:                                                Ft/hó

                          Egyéb:  _________________                                        Ft/hó

           

E) Jövedelmi adatok (forintban)                                                            


A jövedelem típusa

 Kérelmező

 A családban élő közeli hozzátartozók (B pontban felsoroltak)

a

b

c

d

e

 1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó







 2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó







 3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások








 4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások







 5. Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások







 6. Egyéb jövedelem








 7. Összes jövedelem









A kérelemhez csatolni kell

a) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása és a gyermek fogadásának előkészítése szakorvos vagy védőnő általi igazolást a várandósság és a terhes-gondozás tényéről, vagy

b) a gyermek családjával való kapcsolattartás biztosítása, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítése érdekében igényelt támogatás esetében gyámhivatali határozatot, vagy

c) háziorvos által kiállított igazolást arról, hogy a kérelmező, vagy családtagja tartósan beteg és emiatt fokozott felügyeletet igényel, vagy

d) az elemi kárt igazoló szakhatósági jegyzőkönyvet és

e) a kérelmező és családja jövedelemigazolását.


NYILATKOZATOK


 Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális hatáskört gyakorló szerv - az állami adóhatóság útján - ellenőrizheti.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

      Kérem, hogy a fenti adatok és a mellékelt irat alapján részemre önkormányzati segélyt szíveskedjenek megállapítani.


Dátum: ___________________

                                                                                                                                               ________________________

                                                                                                                    a kérelmező aláírása

TÁJÉKOZTATÓ A JÖVEDELEMNYILATKOZAT KITÖLTÉSÉHEZ

Egyedülélő: az a személy, aki egyszemélyes háztartásban lakik.

Család: egy lakásban vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt élő, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége.

Közeli hozzátartozónak számít:

- a házastárs, az élettárs;

- a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, illetve a szülő házastársa vagy élettársa;

- az a vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek, aki

= húszévesnél fiatalabb, és önálló keresettel nem rendelkezik,

= huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkezik, és nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytat,

= huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkezik, és felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytat,

= korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt. A kérelem elbírálásához szükségesek a tanulói, hallgatói jogviszonyra és az egészségi állapotra vonatkozó igazolások. Amennyiben a tanulói, hallgatói jogviszony fennállását a kérelmező nem igazolja, úgy a hivatal adatszolgáltatás iránti kérelemmel a közoktatási feladatkörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalt megkeresi.

Jövedelem: a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett - vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, továbbá az a bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.

A jövedelmi adatok alatt havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításánál a bevételt az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni. Elismert költségnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elismert költség, valamint a fizetett tartásdíj. Befizetési kötelezettségnek minősül a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozási adó, a magánszemélyt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, egészségbiztosítási hozzájárulás és járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék, nyugdíjjárulék, nyugdíjbiztosítási járulék, magán-nyugdíjpénztári tagdíj és munkavállalói járulék.

Ha a magánszemély az egyszerűsített vállalkozói adó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául szolgáló bevételt szerez, a bevétel csökkenthető a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint elismert költségnek minősülő igazolt kiadásokkal, ennek hiányában a bevétel 40%-ával. Ha a mezőgazdasági őstermelő adóévi őstermelésből származó bevétele nem több a kistermelés értékhatáránál (illetve ha részére támogatást folyósítottak, annak a folyósított támogatással növelt összegénél), akkor a bevétel csökkenthető az igazolt költségekkel, továbbá a bevétel 40%-ának megfelelő összeggel vagy a bevétel 85%-ának, illetőleg állattenyésztés esetén 94%-ának megfelelő összeggel.

Nem minősül jövedelemnek, így a jövedelembe sem kell beszámítani a temetési segélyt, az alkalmanként adott átmeneti segélyt, az önkormányzati segély, a lakásfenntartási támogatást, az adósságcsökkentési támogatást, a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény keretében nyújtott támogatást, a kiegészítő gyermekvédelmi támogatás melletti pótlékot, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díjat és külön ellátmányt, az anyasági támogatást, a tizenharmadik havi nyugdíjat, a szépkorúak jubileumi juttatását, a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményeit, a vakok személyi járadékát és a fogyatékossági támogatást, a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatást, az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzés, az egyszerűsített foglalkoztatás, valamint az adórendszeren kívüli keresettel járó háztartási munka havi ellenértékét, a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíjat, az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatást. A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni a közfoglalkoztatásból származó havi jövedelemnek a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét meghaladó részét.

A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni. A családi pótlékot, az árvaellátást és a tartásdíj címén kapott összeget annak a személynek a jövedelmeként kell figyelembe venni, akire tekintettel azt folyósítják.

A havi jövedelem kiszámításakor

- rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap,

- nem rendszeres jövedelem, illetve vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap

alatt kapott összeg egyhavi átlagát kell együttesen figyelembe venni.

Jövedelem típusai:

1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a NAV, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenységből származó jövedelem.

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi nyugdíj, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás és baleseti hozzátartozói nyugellátások; korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, balettművészeti életjáradék, átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.

5. Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, a rendszeres szociális segély, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az ápolási díj, munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

7. Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, a felzárkózást elősegítő megélhetési támogatás, nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre. A jövedelemről a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát a kérelemhez mellékelni szükséges.





[1]

Módosította: 5/2019. (IV. 30.) önkormányzati rendelettel, hatályba lép 2019.05.01-től, alkalmazandó 2019.04.01-től.

[2]

Módosította: 5/2019. (IV. 30.) önkormányzati rendelettel, hatályba lép 2019.05.01-től, alkalmazandó 2019.04.01-től.