Kiszsidány Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (V. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális ellátások és szociális szolgáltatások helyi szabályairól szóló 6/2018. (XI. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 01

a szociális ellátások és szociális szolgáltatások helyi szabályairól szóló 6/2018. (XI. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. § (továbbiakban: Szt.) szerint a szociális ellátás feltételeinek biztosítása – az egyének önmagukért és családjukért, valamint a helyi közösségeknek a tagjaikért viselt felelősségén túl – az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatoknak a feladata.

Horvátzsidány Község Önkormányzata a szociális ellátások és szolgáltatások helyi szabályairól szóló 7/2018. (XI.9.) önkormányzati rendelete vonatkozó rendelkezései alapján házi segítségnyújtást, mint szociális alapszolgáltatást működtet 2021. január 1-től. Az alapszolgáltatás működtetéséhez szükséges végleges működési engedéllyel rendelkezik és a szolgáltatás területi ellátása tárgyában feladatellátási szerződést kötött Kiszsidány, Ólmod és Peresznye Község Önkormányzatával.

Az ellátási területen a működési engedély igénylésének időpontjában nem keletkezett ellátotti igény, azonban az elmúlt hónapok lakossági, valamint a szociális területen dolgozó szakemberek jelzései alapján, a szolgáltatás indításának biztosítása válik szükségessé a közeljövőben.

Sikeres pályázat keretében a szociális gondozó munkakörben foglalkoztatott kolléga kiválasztása is megtörtént, aki 2021. július 1. napjával kezdi meg munkáját.

Horvátzsidány Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátások és szociális szolgáltatások helyi szabályairól szóló 7/2018. (XI.9.) hatályos önkormányzati rendelete 14. § (5) bekezdése szabályozza a házi segítségnyújtás alapszolgáltatásban alkalmazott térítési díjakat, mely szerint:

14. § (5) Horvátzsidány Község Önkormányzatánál a szociális segítés intézményi térítési díja: 835,-Ft/gondozási óra, a személyi gondozás intézményi térítési díja 720,-Ft/gondozási óra.

A Szt. 92. §-a értelmében:

„92. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról

a) a fenntartó önkormányzat,

b) ha a fenntartó önkormányzati társulás, akkor a társulási megállapodásban megjelölt székhely szerinti vagy az erre kijelölt települési önkormányzat a társulási megállapodásban meghatározottak szerint

rendeletet alkot.”

(2) bekezdés alapján: „Ha törvény másként nem rendelkezik, a fenntartó önkormányzat az (1) bekezdés szerinti rendeletben szabályozza

f) pont: a személyes gondoskodásért fizetendő térítési díjak mértékét, a fizetésre kötelezettek körét, a térítési díj csökkentésének, illetve elengedésének eseteit és módjait.”

A Szt. 115. § (1) bekezdésében foglaltak alapján az intézményi térítési díj a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg, melyet a fenntartó tárgyév április 1-jéig állapít meg. Az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatás önköltségét.

Az intézményi térítési díj év közben egy alkalommal, támogatott lakhatás esetében két alkalommal korrigálható.

Ugyanezen paragrafus (2) bekezdése alapján a kötelezett által fizetendő térítési díj összegét (továbbiakban személyi térítési díj) az intézményvezető konkrét összegben állapítja meg és arról az ellátást igénylőt a megállapodás megkötésekor írásban tájékoztatja. A személyi térítési díj nem haladhatja meg az intézményi térítési díj összegét.

Horvátzsidány Község Önkormányzata 2021. 05.26-án a 10/2021. (V.26.) önkormányzati rendeletével módosította a szociális ellátások és szolgáltatások helyi szabályairól szóló 7/2018. (XI.9.) önkormányzati rendeletét, melyben a házi segítségnyújtás mint szociális alapszolgáltatás korrigált intézményi térítési díjait határozta meg 2021. július 1. napjával történő hatálybalépéssel.

Kiszsidány Község Önkormányzata a házi segítségnyújtást Horvátzsidány Község Önkormányzatával kötött feladatellátási szerződés alapján látja el, ezért szükséges az intézményi térítési díjak átvezetése a helyi szociális rendeleten is.

A jelen előterjesztés mellékleteként szereplő önkormányzati rendelet tervezete a már elfogadott horvátzsidányi rendelet alapján, az intézményi térítési díjak korrigált összege elfogadásának jogszabályi kereteit hivatott meghatározni.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) bekezdése alapján a jogszabály előkészítője – a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű – előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit.

Az önkormányzati rendelet tervezetének előzetes hatásvizsgálata:

1. A tervezett önkormányzati rendelet várható társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásai:

A Szt. vonatkozó rendelkezései szerint a fenntartó évente egyszer köteles felülvizsgálni az intézményi térítési díjról szóló helyi rendeletét és a térítési díjakat megállapítani. A térítési díjak alakulása befolyásolja az önkormányzati költségvetés számait. A bevételek elmaradása felboríthatja a költségvetés egyensúlyát.

2. A tervezett önkormányzati rendelet környezeti és egészségi következményei:

A rendeletben foglaltak végrehajtásának környezetre gyakorolt, illetve egészségügyi hatásai nincsenek.

3. A tervezett önkormányzati rendeletnek adminisztratív terheket befolyásoló hatása:

Az alapszolgáltatás indítása miatt, valamennyi igénylő ellátott esetében szükséges meghatározni a személyi térítési díjat.

4. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:

A szabályozás alkalmazásához szükséges személyi, tárgyi feltételek biztosítottak.

5. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei:

Az önkormányzati rendelet megalkotásának és módosításának elmaradása esetén az Önkormányzat nem tesz eleget jogalkotási kötelezettségének.