Kiszsidány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról szóló 9/2014. (XI.12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Kiszsidány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról szóló 9/2014. (XI.12.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Kiszsidány Község Önkormányzata 2014. szeptember 19-én kötött közszolgáltatási szerződést a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése tárgyában Szabó Norbert egyéni vállalkozóval. A Képviselő-testület 2014. november 12-én alkotta meg a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról szóló 9/2014. (XI.12.) önkormányzati rendeletét, melyben szabályozta a közszolgáltatás igénybevételét. A szerződést a felek 2015. december 1-jén meghosszabbították a feltételek változtatása nélkül 2020. december 31-ig.
Magyarország Kormánya a koronavírus világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki november 4-étől. A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) alapján Veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. Fenti rendelkezés alapján Kiszsidány község polgármestere 2020. november 11-én döntött a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, elszállításával, ártalommentes elhelyezésével kapcsolatos kötelező közszolgáltatás ellátására vonatkozó ajánlattételi felhívás tartalmáról és vállalkozók részére történő kiküldéséről. Az ajánlattételi felhívás az alábbi szolgáltatóknak lett kiküldve 2020. november 11-én:
• Észak-zalai Víz- és Csatornamű ZRt. – 8900 Zalaegerszeg, Balatoni út 8. (zalaviz@zalaviz.hu)
• Szabó Norbert egyéni vállalkozó – 9600 Sárvár, Cukorgyári utca 8. (szabonorbert@gmail.hu)
• Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. – 9730 Kőszeg, Kossuth L. u. 3. (varosgondnoksag.koszeg@t-online.hu)
2020. december 1-jén Kiszsidány község polgármestere a 27/2020. (12.01.) számú határozatával döntött arról, hogy az egyetlen beérkezett ajánlatot, Szabó Norbert egyéni vállalkozó (9633 Simaság, Deák F. u. 11.) ajánlatát érvényesnek nyilvánítja, az abban foglalt nettó 3.500 Ft/m3 árat elfogadja a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, elszállításával, ártalommentes elhelyezésével kapcsolatos kötelező közszolgáltatás ellátására és a 2021. január 1-től 2022. december 31-ig terjedő időtartamra vonatkozó vállalkozási szerződés megkötése tárgyában intézkedik.
Kiszsidány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 66/2022. (XII. 07.) számú határozatával döntött a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, elszállításával, ártalommentes elhelyezésével kapcsolatos kötelező közszolgáltatás ellátására vonatkozó ajánlattételi felhívás tartalmáról és vállalkozók részére történő kiküldéséről, a 67/2022 (XII. 07.) számú határozatával pedig felhatalmazta a polgármestert a legkedvezőbb ajánlatot nyújtó vállalkozóval a közszolgáltatási szerződés megkötésére. Az ajánlattételi felhívás az alábbi szolgáltatóknak lett kiküldve 2022. december 8-án:
Szabó Norbert (9633 Simaság, Deák F. u. 11., szabonorbert@gmail.hu)
Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Kft. (9730 Kőszeg, Kossuth Lajos u. 3., varosgondnoksag.koszeg@t-online.hu)
Vasi-HEPI Kft. (9700 Szombathely, Lovas utca 28., info@vasi-dugulas.hu).
A megadott határidőre Szabó Norbert egyéni vállalkozó (9633 Simaság, Deák F. u. 11.) nyújtotta be az egyetlen ajánlatot, melyet Kiszsidány község polgármestere érvényesnek nyilvánított, az abban foglalt nettó 4.200 Ft/m3 árat elfogadja a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, elszállításával, ártalommentes elhelyezésével kapcsolatos kötelező közszolgáltatás ellátására és a 2023. január 1-től 2024. december 31-ig terjedő időtartamra vonatkozó vállalkozási szerződés megkötése tárgyában intézkedik a megkapott felhatalmazás alapján.
Kiszsidány Község Önkormányzat Képviselő-testületének a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról szóló 9/2014. (XI.12) önkormányzati rendeletének 2. melléklete tartalmazza a közszolgáltatás díját, így a nyertes vállalkozó kiválasztását követően szükséges a rendelet mellékletének módosítása.
Az előterjesztés részét képező önkormányzati rendelet tervezete a fent leírtaknak megfelelően tartalmazza a módosításokat.
Az önkormányzati rendelet tervezetének előzetes hatásvizsgálata:
1. A tervezett önkormányzati rendelet várható társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásai:
A 2023. január 1-től hatályos új közszolgáltatási szerződés miatt szükséges a rendelet módosítása. A szolgáltatási díj kis mértékű emelésének nem várható különösebb hatása.
2. A tervezett önkormányzati rendelet környezeti és egészségi következményei:
A rendeletben foglaltak végrehajtásának környezetre gyakorolt, illetve egészségügyi hatásai nincsenek.
3. A tervezett önkormányzati rendeletnek adminisztratív terheket befolyásoló hatása:
A módosításnak nincs adminisztratív terheket növelő hatása.
4. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
A szabályozás alkalmazásához szükséges személyi, tárgyi feltételek biztosítottak.
5. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei:
Az aktuális közszolgáltatási szerződés 2022. december 31-én lejár. Mivel a rendelet tartalmazza a szolgáltatás nyújtásának díját, így szükséges annak módosítása.