Kiszsidány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 25

Kiszsidány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.25.
az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény és végrehajtási rendelete alapján az önkormányzat 2023. évi költségvetését az alábbiak szerint terjesztem elő:
Központi forrásból származó bevételek:
A 2023. évben az önkormányzati feladatellátás finanszírozási rendszere az előző évit követi.
A Település a 2023. évben is 2 hónapig élni kíván a közmunka program adta lehetőséggel.
A 2023. évi központi támogatásokat az alábbiak szerint vettük figyelembe:
- Az általános működési támogatáson belül a településüzemeltetési, fenntartási feladatokhoz (zöldterület és közterület fenntartás, utak, hidak fenntartása, a közvilágítás és a köztemetők üzemeltetése) kapcsolódó támogatás az önkormányzat lakosság szám (104fő) adatai, és a támogatások településkategóriák szerint meghatározott fajlagos összege alapján történik. A központi költségvetés továbbra sem biztosít támogatást például a településtisztasági feladatokra, viszont + 5000.000 Ft támogatást biztosít a közvlágtási feladatok ellátásához.
- A pénzbeli szociális ellátásokra 3.628.000,- Ft áll rendelkezésre. Az önkormányzat saját szabályozás alapján folyósíthat ilyen támogatást. A létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került vagy az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személyek részére viszont köteltző rendkívüli települési támogatást biztosítani. A fenti támogatást csökkenti a beszámítás összege, amelynél figyelembe veszik az önkormányzat adóerő-képességét is. A beszámítás összegét a költségvetési törvényben meghatározott jogcímek szerinti sorrendben kell figyelembe venni.
- A gépjárműadót 2021-től a NAV szedi be. A korábbi évekről 2023-ban befolyó gépjárműadó teljes összege állami bevétel.
- Az intézményi feladatok támogatásánál a könyvtári és közművelődési feladatokhoz fajlagos támogatás kapcsolódik. ( 2.270.000.- Ft/év )
A működési saját bevételek az előző évi teljesítés alapján tervezettek.
A közhatalmi bevételek tervezése szintén a tény bevételek alapján kerültek megtervezésre.
A működési kiadások tervezése:
Az önkormányzat számára elsődleges cél az önkormányzat működőképességének megőrzése, a kiadások tervezésénél ezt az elvet vettük figyelembe.
1. Az önkormányzatnál személyi kiadást a polgármester, alpolgármester és képviselő tiszteletdíja jelent, a közalkalmazottak és a munkatörvénykönyvesek besorolási bére alapján történt. A munkaadói járulék 13% , a minimálbér és a garantált bérminmum emelkedik 2023. január 1-től, ezért többletkiadással kell számolnunk 2022-höz képest. A költségvetési deficit elkerülése érdekében a polgármester és az alpolgármester lemondott 10 hónapra a tiszteletdíja és a költségtérítése egy részéről.
2. A dologi kiadásoknál az előző év teljesített kiadásokat vettük figyelembe.
3. A civil szervezetek, támogatásánál cask a polgárőrség támogatásával számoltunk.
4. A Magyar falu program keretében 2022-ben kapott támogatásokból idén megvalósuló fejlesztések:
- Útfelújítás
Összegezve elmondható, hogy a költségvetés egyensúlyát a kapott támogatások által biztosítani tudjuk, azonban továbbra is elengedhetetlen a takarékos gazdálkodás a működésben és a fejlesztésben egyaránt.