Kiszsidány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról szóló 9/2014. (XI.12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 09

Kiszsidány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.09.
a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról szóló 9/2014. (XI.12.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Kiszsidány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 66/2022. (XII.07.) számú határozatával döntött a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, elszállításával, ártalommentes elhelyezésével kapcsolatos kötelező közszolgáltatás ellátására vonatkozó ajánlattételi felhívás tartalmáról és vállalkozók részére történő kiküldéséről, a 67/2022. (XII.07.) számú határozatával pedig felhatalmazta a polgármestert a legkedvezőbb ajánlatot nyújtó vállalkozóval a közszolgáltatási szerződés megkötésére. Az ajánlattételi felhívás az alábbi szolgáltatóknak lett kiküldve 2022. december 5-én:
Szabó Norbert (9633 Simaság, Deák F. u. 11., szabonorbert@gmail.hu)
Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Kft. (9730 Kőszeg, Kossuth Lajos u. 3., varosgondnoksag.koszeg@t-online.hu)
Vasi-HEPI Kft. (9700 Szombathely, Lovas utca 28., info@vasi-dugulas.hu).
A megadott határidőre Szabó Norbert egyéni vállalkozó (9633 Simaság, Deák F. u. 11.) nyújtotta be az egyetlen ajánlatot, melyet Kiszsidány község polgármestere érvényesnek nyilvánított, az abban foglalt nettó 4.200 Ft/m3 árat elfogadta a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, elszállításával, ártalommentes elhelyezésével kapcsolatos kötelező közszolgáltatás ellátására és a 2023. január 1-től 2024. december 31-ig terjedő időtartamra vonatkozó vállalkozási szerződés megkötése tárgyában intézkedett a megkapott felhatalmazás alapján.
Kiszsidány Község Önkormányzat Képviselő-testülete a 9/2022 (XII.15.) önkormányzati rendeletével módosította a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról szóló 9/2014. (XI.12.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban Rendelet) 2. mellékletében a közszolgáltatás igénybevételéért fizetendő díj mértékét a beérkezett árajánlat alapján.
A Rendeletben azonban a közszolgáltató által megajánlott teljes díj került meghatározásra, melyre azonban a szippantott szennyvízre vonatkozó rezsicsökkentésről, valamint egyes törvényeknek a további rezsicsökkentéssel összefüggő módosításáról szóló 2013. évi CXIV törvény értelmében nincsen lehetőség, hiszen a közszolgálatást igénybe vevő által fizetendő közszolgáltatási díj 2013. július 1. napjától nem lehet magasabb, mint a 2013. január 1. napján hatályos díj 90%-a, azaz nettó 3.326,- Ft+ÁFA/m3. A közszolgáltató által megajánlott díj és az igénybe vevő által fizetendő díj különbözetét (díjkompenzáció) az önkormányzatnak kell megfizetnie a közszolgáltató felé. Ezen díjkompenzáció fedezetére az önkormányzat minden év májusában tud költségvetési támogatást igényelni, mellyel adott év december 31. napjáig szükséges elszámolnia. Az elszámolás módját és a díjkompenzáció mértéket a feleknek a szerződésben kell rögzíteniük.
A közszolgáltató 2023. november 28-án kelt levelében azzal a kéréssel fordult a képviselő-testülethez, hogy a 2023. január 1-től 2024. december 31-ig szóló időtartamra megkötött közszolgáltatási szerződést a képviselő-testület az alábbi pontokkal egészítse ki:
- minimum számlázási díj 5m3,
- a munka teljesítése bejelentés sorrendjében történik.
Ezen szerződésmódosítást a képviselő-testület 69/2023 (XII.14.) számú határozatával elfogadta, azonban a módosítások a jelen előterjesztésben foglalt módosításokkal együtt kerülnek átvezetésre a szerződésben.
A közszolgáltató levélben kérvényezte a közszolgáltató teljes díjának 4.200 Ft+ÁFA/m3 összegről 5.200 Ft+ÁFA/m3 összegre történő módosítását 2024. február 1-től a lerakóhelyi díjak nagymértékű emelkedése miatt, továbbá kérte, hogy szolgáltatás teljesítésére eddig meghatározott legfeljebb 72 órás időtartamot töröljük a szerződésből, mivel a feladatot a bejelentés sorrendjében végzik el.
A Rendelet 6. § (2) bek. úgy rendelkezik, hogy a közszolgáltatási szerződés legfeljebb 5 évre szól, ezért a fenti módosításokkal együtt javaslom a 2023. január 1-től 2024. december 31-ig szóló időtartamra megkötött közszolgáltatási szerződés 2027. december 31-ig történő meghosszabbítását.
A közszolgáltatási szerződést a fentiek alapján több ponton is módosítani/kiegészíteni szükséges a következőképpen:
a szerződés II. pontjában a szerződés lejártának napja 2024. december 31-ről 2027. december 31-re módosul;
a szerződés III. pontjának 1. alpontjában lévő szöveg kiegészül az alábbi szöveggel:
A közszolgáltatást igénybe vevő által fizetendő díj a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról szóló 9/2014. (XI.12.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2024. február 1. napjával hatályos rendelkezései alapján 3.326 Ft+ÁFA/m3.
a szerződés III. pontjának 2. alpontjában lévő szöveg helyébe az alábbi szöveg lép:
A közszolgáltató a közszolgáltatásért 5.200 Ft+ÁFA/m3, azaz bruttó 6.604 Ft/m3 díjra jogosult a Felek megállapodása alapján, a Rendeletben meghatározott díjat az ingatlantulajdonossal szemben közvetlenül, számla ellenében, a szolgáltatás nyújtását követően azonnal jogosult érvényesíteni. A közszolgáltató részére a szolgáltatást igénybe vevő által a Rendelet alapján fizetendő díj és a szolgáltatásért ténylegesen részére járó díj különbözetét (díjkompenzáció), azaz 1.874 Ft+ÁFA/m3, azaz bruttó 2.380 Ft/m3 összeget, havi összesítő elszámolás alapján, számla ellenében a megrendelő fizeti meg 15 napos fizetési határidővel. A díjkompenzációt megalapozó havi összesített elszámolásban fel kell tüntetni a közszolgáltatással érintett ingatlanokat, az ingatlanokból elszállított szennyvíz mennyiségét, az adott ingatlant érintő díjkompenzáció összegét, valamint az ezek alapján összesített elszállított mennyiséget és az összesített díjkompenzáció összegét.
a szerződés IV. pontjának 1. alpontjában lévő szöveg helyébe az alábbi szöveg lép:
A Felek megállapodnak abban, hogy a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése a bejelentés sorrendjében történik.
a szerződés IV. pontja kiegészül az alábbi alponttal:
5. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének minimum számlázási mennyisége 5m3/alkalom.
a szerződés V. pontjának 2. alpontjában lévő szöveg helyébe az alábbi szöveg lép:
A közszolgáltatásnak a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelő környezetszennyezés-mentes, a szolgáltatás igénybe vevők bejelentésének megfelelő gyakoriságú, a bejelentés sorrendjében történő elvégzése.
a szerződés VI. pontja kiegészül az alábbi alponttal:
5. A díjkompenzáció határidőre történő megfizetése a közszolgáltató részére.
A közszolgáltató Kiszsidány településről sem 2022-ben, sem 2023-ban nem szállított el szippantott szennyvizet.
A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról szóló 9/2014. (XI.12.) önkormányzati rendeletet az alábbiak szerint szükséges módosítani:
a 4. § (3) bekezdésében foglalt szöveg helyébe a következő szöveg lép:
A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet köteles a bejelentés sorrendjében begyűjteni és végleges ártalommentes elhelyezés végett a 3. § (2) bekezdésben megjelölt szennyvíztisztító telepre szállítani.
a 2. mellékletben foglalt díjat a közszolgáltató által Kiszsidány településen 2013. január 31. és 2013. június 30. között alkalmazott díjra (3.326 Ft+ÁFA/m3) szükséges módosítani.