Kőszegpaty község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2002.(XII.13.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által szervezett települési szilárd hulladék szervezett gyűjtését és elszállítását, valamint ártalommentes elhelyezését biztosító közszolgáltatás kötelező igénybevételéről

Hatályos: 2013. 11. 27- 2014. 01. 07

Kőszegpaty község Képviselő-testületének 9/2002. (XII. 13.) számú rendelete

az önkormányzat által szervezett települési szilárd hulladék

szervezett gyűjtését és elszállítását, valamint ártalommentes elhelyezését

biztosító közszolgáltatás kötelező igénybevételéről

Egységes szerkezetben Kőszegpaty község Önkormányzatának 11/2003. (XII. 09.)számú, a 15/2008. (XII. 10.) számú, a 6/2011. (II. 16.) számú,  a 16/2011.(XII.15.) számú, a 10/2012.(IV.27.) számú, a 12/2012.(V.09.) számú, a 14/2012.(VI.22.) számú és a 10/2013.(XI.26.) számú    rendeleteivel.

Kőszegpaty község Képviselő-testülete a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Törvény) 23. §-ában kapott felhatalmazás alapján – a hulladékkezelési közszolgáltató kiválasztásáról és a közszolgáltatási szerződésről szóló 241/2000. (XII. 23.) Korm. számú rendelet, valamint a települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól szóló 242/2000. (XII. 23.) Korm. számú rendelet előírásaira is figyelemmel – az önkormányzat által szervezett települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás kötelező igénybevételéről az alábbi rendeletet alkotja.

A közszolgáltatás tartalma

1. §

  1. Kőszegpaty község Képviselő-testülete a község közigazgatási területén biztosítja a települési szilárd hulladék szervezett összegyűjtését, elszállítását és ártalommentes elhelyezését biztosító helyi közszolgáltatást (továbbiakban: közszolgáltatás).

  1. A képviselő-testület az (1) bekezdésben meghatározott önkormányzati feladat ellátásáról Kőszeg Város Önkormányzata szervezésében működő közszolgáltatáshoz való csatlakozással gondoskodik.

A közszolgáltatással ellátott terület határa

A rendelet hatálya

2. §

  1. E rendelet hatálya Kőszegpaty község közigazgatási területére terjed ki.

  1. Az 1. § (1) bekezdésében meghatározott közszolgáltatást a község közigazgatási területén lévő lakások és beépített ingatlanok tulajdonosai, tulajdonosi közösségei, használói, kezelő (továbbiakban: ingatlantulajdonos) – függetlenül attól, hogy természetes vagy jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok – kötelesek igénybe venni. Az igénybe vételi kötelezettség megállapítása szempontjából az azonos épületben lévő lakásokat külön egységként kell számításba venni, ha a lakások az ingatlan-nyilvántartásban külön lakásként vannak feltüntetve.

  1. Az 1. § (1) bekezdésében meghatározott közszolgáltatást a gazdasági tevékenységükkel összefüggésben keletkezett települési szilárd hulladék tekintetében a gazdálkodó szervezetek is kötelesek igénybe venni, ha a Törvény 21. § (2) bekezdésének hatálya alá tartoznak.

  1. Azok az ingatlantulajdonosok, akik az ingatlanban álló lakóhelyet vagy tartózkodási helyet nem létesítettek és a településen lévő lakóházukat, lakásukat kizárólag pihenés (üdülés) céljára használják, a közszolgáltatást április 1. napjától szeptember 30. napjáig kötelesek igénybe venni.

  1. A nem lakott, pihenés (üdülés) céljára sem használt – lakatlan – ingatlanok tulajdonosai – ha az ingatlanban állandó lakóhelyet vagy tartózkodási helyet nem létesítettek – nem kötelesek a közszolgáltatás igénybevételére. E mentesség a tulajdonos nyilatkozata alapján biztosítható, a nyilatkozat megtételéig az igénybevételi és díjfizetési kötelezettség fennáll.

  1. Nem terjed ki a rendelet hatálya:
    • a nem lakosságnál keletkező egyéb települési szilárd hulladékra (termelési hulladék),
    • a folyékony, veszélyes és radioaktív hulladékokra, valamint az ilyen hulladék gyűjtésére és elszállítására.

A közszolgáltató megnevezése, működési területének határa

3. §

  1. A község közigazgatási területén az 1. §-ban meghatározott közszolgáltatást a Városgondnokság Kőszeg, Kossuth u. 3. (továbbiakban: közszolgáltató) látja el.

  1. Az (1) bekezdésben meghatározott közszolgáltató az 1. §-ban meghatározott közszolgáltatást a 2. §-ban meghatározott ingatlantulajdonosok és gazdálkodó szervezetek tekintetében e rendeletben foglaltak szerint rendszeresen köteles ellátni.

  1. A közszolgáltatóval a közszolgáltatás ellátásra vonatkozó szerződést a képviselő-testület felhatalmazása alapján a polgármester köti meg.

  1. A közszolgáltató az igénybevételre kötelezettekkel egyénileg köt szerződést.

A közszolgáltatás keretében kötött szerződés létrejöttének módja,

egyes tartalmi elemei

4. §

  1. A közszolgáltatási jogviszony a közszolgáltató és az ingatlantulajdonos által kötött szerződés alapján, vagy a szolgáltatás igénybevételével jön létre.

  1. Az (1) bekezdés alapján kötött szerződésnek tartalmaznia kell a közszolgáltató és az ingatlantulajdonos nevét, címét, az elszállítandó települési szilárd hulladék mennyiségét (a tárolóedények számát és űrmértékét), az ürítési alkalmak számát.


A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja

5. §

  1. A települési szilárd hulladék gyűjtése 240-120 literes és 60 literes tároló edényekben (kukákban), valamint kiegészítő jelleggel a szolgáltató emblémájával ellátott – egyénileg és szükség szerint vásárolt – 80 literes zsákokban történik. A tárolóedényekben a háztartásokban szokásosan keletkező hulladékot tömörítés nélkül úgy kell elhelyezni, hogy az a hulladék elszállítása során alkalmazott gépi ürítést ne akadályozza. A tárolóedényekbe tilos mérgező, tűzveszélyes, robbanékony, folyékony vagy veszélyes hulladékot, állati tetemet, trágyát, vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a szállítást végzők testi épségét, egészségét vagy begyűjtése során a szállító jármű műszaki berendezésében rongálódást idézhet elő, illetve ártalmatlanítása során veszélyezteti a környezetet.

  1. A gyűjtéshez szükséges tárolóedényeket az önkormányzat biztosítja az ingatlantulajdo-nosok részére. A tárolóedény az önkormányzat határozatában meghatározott térítési díj megfizetése ellenében az ingatlantulajdonos tulajdonába kerül.

  1. A települési szilárd hulladék összegyűjtését és elszállítását a közszolgáltató közvetlenül a lakóházaktól végzi el hetente egy alkalommal, csütörtöki napokon. *1

  1. A tárolóedényekben el nem helyezhető települési szilárd hulladék összegyűjtésére a közszolgáltató évente egy alkalommal, előre meghirdetett időpontban általános lomtalanítást végez. A lomtalanítás során külön igény és az igénylő költségviselése esetén a veszélyes hulladék is gyűjtésre kerül.

  1. A (3) – (4) bekezdés szerint összegyűjtött települési szilárd hulladék elhelyezéséről a közszolgáltató gondoskodik a szolgáltató által üzemeltetett környezetvédelmi engedéllyel rendelkező kőszegi hulladéklerakóban.

  1. A háztartási hulladék gyűjtése, tárolása és szállítása kizárólag olyan módon történhet, hogy az épületen belül vagy kívül, illetve a közterületen szennyezést ne idézzen elő.

A közszolgáltató jogai és kötelességei

6. §

  1. A közszolgáltató köteles a közszolgáltatás igénybevételére kötelezett területen
    • a települési szilárd hulladékot e rendelet előírásai szerint rendszeresen elszállítani és elhelyezni,
    • a közszolgáltatás igénybevételére kötelezettekkel a közszolgáltatási szerződést megkötni.

  1. A közszolgáltató a közszolgáltatás ellátásáért e rendelet szerinti díjazásra jogosult.

  1. A közszolgáltató a kötelező közszolgáltatás keretében megtagadhatja a települési szilárd hulladék elszállítását, ha
    • az nem a rendszeresített szabványos tárolóedényben, illetve zsákban kerül átadásra,
    • érzékszervi észleléssel megállapítható, hogy olyan anyagot tartalmaz, amely háztartási hulladékkal együtt nem gyűjthető, szállítható, illetve ártalmatlanítható.

Az ingatlantulajdonos jogai és kötelességei

7. §

  1. Az ingatlantulajdonos jogosult e rendelet alapján a közszolgáltatás igénybevételére.

  1. Az ingatlantulajdonos (használó, kezelő) köteles
    • a települési szilárd hulladékot e rendelet előírásai szerint a rendelkezésére bocsátott tárolóedényben összegyűjteni,
    • szállítási napon az összegyűjtött települési szilárd hulladékot a tárolóedényben 07.00 óráig az ingatlan előtti közterületre kihelyezni,
    • a közszolgáltatás díját a közszolgáltatónak számla alapján megfizetni,
    • az ingatlantulajdonos változását a közszolgáltatónak bejelenteni.

A közszolgáltatás díja

8. §

  1. Az ingatlantulajdonosok a közszolgáltatás igénybevételéért díjat kötelesek fizetni a közszolgáltatónak. *4

  1. A közszolgáltatás díját számla alapján évente két alkalommal, egyenlő részletben április 30. és október 30. napjáig kell a közszolgáltatónak közvetlenül megfizetni.

  1. Ingatlantulajdonos változás esetén a közszolgáltatónak való bejelentés napjáig a közszolgáltatás díját a régi ingatlantulajdonosnak kell viselnie.

  1. Az ingatlantulajdonos megtagadhatja a díj fizetését, ha a közszolgáltató közszolgáltatási kötelezettségének nem tesz eleget.

  1. Az ingatlantulajdonos kérelmére, a kérelmező szociális helyzetére figyelemmel – az önkormányzatnak a szociális ellátásokról és a szociális ellátásokért fizetendő térítési díjakról szóló rendeletében foglalt eljárási szabályok alkalmazásával – a képviselő-testület a közszolgáltatás díját részben vagy egészben természetben nyújtott átmeneti segély formájában átvállalhatja.

  1. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonost terhelő díjhátralék – a Törvény 26. §-a szerinti eljárás alapján – adók módjára behajtandó köztartozás.

Hatásköri szabályok

9. §

  1. A Rendelet 2. § (4) és (5) bekezdésében biztosított mentességre vonatkozó nyilatkozatokat a polgármesterhez kell benyújtani.

  1. A polgármester a nyilatkozatokat megvizsgálja, a mentességről értesíti a közszolgáltatót.

Értelmező rendelkezések

10. §

E rendelet alkalmazása során

  1. települési szilárd hulladék:
  2. háztartási hulladék: az emberek mindennapos élete során a lakásokban, valamint a pihenés, üdülés céljára használt helyiségekben és a lakóházak közös használatú helyiségeiben és területein, valamint az intézményekben keletkező,
  3. közterületi hulladék: közforgalmú és zöldterületeken keletkező,
  4. háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű hulladék: gazdasági vállalkozásoknál keletkező veszélyesnek nem minősülő szilárd hulladék.
  5. veszélyes hulladék: a Törvény 2. számú mellékletében felsorolt tulajdonságok közül eggyel vagy többel rendelkező, illetve ilyen anyagokat vagy összetevőket tartalmazó, eredete, összetétele, koncentrációja miatt az egészségre, a környezetre kockázatot jelentő hulladék.
  6. elhelyezés: a települési szilárd hulladéknak a kijelölt lerakóhelyen, illetőleg létesítményben történő – hasznosítás nélküli – elhelyezése, rendezett lerakása vagy elégetése.

Záró rendelkezések

11. §

  1. A község területén hulladékot lerakni tilos!

  1. *3

  1. Az ingatlantulajdonosok – a törvény 21. § (2) bekezdésének hatálya alá tartozók kivételével – részére 2004. évben az önkormányzat 50 % mértékű szolgáltatási díjkedvezményt biztosít. *2

  1. A (3) bekezdés szerinti díjkedvezményben részesülők mentesülnek a teljes összegű kedvezmény biztosításának időtartamára az írásos szerződéskötési kötelezettség alól.

12. §

Ez a rendelet 2003. január 01. napján lép hatályba.

Kőszegpaty, 2002. december 12.

            Kendik Miklós                                                                       Tóth János

            polgármester                                                                                      körjegyző


                                                                                              1. számú melléklet ******2

*1        Módosította Kőszegpaty község Önkormányzatának 11/2003. (XII. 09.) számú rendelet 1. §-a.

*2        Módosította Kőszegpaty község Önkormányzatának 15/2008. (XII. 10.) számú rendelet 1. §-a.

**2      Módosította Kőszegpaty község Önkormányzatának 6/2011. (II. 16.) számú rendelet 1. §-a.

***2    Módosította Kőszegpaty község Önkormányzatának 6/2011. (II. 16.) számú rendelet 1. §-a.

****2  Módosította Kőszegpaty község Önkormányzatának 10/2012. (IV.27.) számú rendelet 1. §-a.

*****2 Módosította Kőszegpaty község Önkormányzatának 14/2012. (VI.22.) számú rendelet 1. §-a

******2 Hatályon kívül helyezte Kőszegpaty község Önkormányzatának 10/2013. (XI.26.) számú rendelet 1. §-a

*3        Hatályon kívül helyezte Kőszegpaty község Önkormányzatának 12/2012. (V.09.) számú rendelet 1. § 2. pontja.

*4        Hatályon kívül helyezte Kőszegpaty község Önkormányzatának 10/2013. (XI.26.) számú rendelet 1. §-a