Kőszegpaty Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2006.(II.16.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

Hatályos: 2021. 12. 13

Kőszegpaty Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2006.(II.16.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

2021.12.13.

Kőszegpaty község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: önkormányzat) kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: törvény) 77. §-a alapján az alábbi rendelet alapján a helyi közművelődési tevékenységről.

1. §1

2. §2

3. § (1) Biztosítani kell a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezetet és – az önkormányzat lehetőségei szerint – infrastruktúrát.

(2) A munkába állást segítő oktatási, szakmai ismeretet bővítő, megújító lehetőségek biztosítása.

(3) Kőszegpaty község élő hagyományainak ápolása, a régiek felkutatása, megújítása és gazdagítása.

(4) A népesség korcsoportja szerinti közművelődési lehetőségek megteremtése, különösen az ifjúság kulturális életének fejlesztése, művelődési kezdeményezések támogatása.

(5) Az egyetemes és a nemzeti kultúra értékeinek megismertetése.

(6) A falu közösségi életének fejlesztése, a különböző rétegek, korosztályok, együttműködési alkalmainak kimunkálása, támogatása.

(7) A szabadidő hasznos eltöltéséhez a feltételek biztosítása.

(8)3 A feladatellátáshoz szükséges létesítményi feltételek biztosítására az Önkormányzat biztosítja a helyi közösségi színteret.

4. § (1) Az iskolarendszeren kívüli ismeretszerzés – bővítés – megújítási lehetőségét előadások, tanfolyamok, szakkörök szervezésével kell megteremteni.

(2) Ismeretszerző és közhasznú tanfolyamok, szakkörök, bemutatók, kiállítások.

(3) A hagyományápolás – őrzés körében:

a) A falu történeti, kulturális és környezeti értékeinek közismertté tétele.

b) A lokálpatriotizmus erősítése érdekében a hagyományok továbbadásának, átörökíté-sének biztosítása.

c) Helyi ünnepi alkalmak gondozása, kulturális gazdagítása.

ca) Farsangolás.

cb) Nőnap.

cc) Március 15.

cd) Májusfa-állítás, kitáncolás.

ce) Falunap.

cf) Idősek napja.

cg) Betlehemezés.

d) A község életének eseményeiről dokumentumok készítése, őrzése, ezek megismertetése a község lakosságával.

(4) Művelődő közösségek teremtése a lakosság rétegigényei szerint.

a) Az ifjúság körében klubok, baráti közösségek szervezése.

b) Néptánccsoport működtetése.

c) Színjátszó-kör szervezése.

d) Nyugdíjas-klub, baba-mama klub életre hívása, működésének segítése.

e) Helyi igényeknek megfelelő alkotóműhelyek életre hívása.

(5) A kultúra értékeinek megismertetése.

a) A települési kultúra (természeti és épített) értékeinek megismertetése és védelme.

b) Kiállítások és bemutatók szervezése.

c) Színházi előadásokra színház-busz szervezése, színházi előadások fogadása.

d) Különböző kultúrák kölcsönös bemutatkozásának szervezése, segítése.

e) Kulturális együttműködés megteremtése a környező településekkel.

(6) A közösségek szervezett csoportjainak összejöveteleit segíteni kell helyiség és egyéb feltétel biztosításával. Lehetőséget kell adni baráti összejövetelekre, utcák, falurészek rendezvényeire, Kőszegpatyról elszármazottak találkozóira.

(7) A könyvtár szolgálja a kötetlen olvasói, ismeretszerzési, tájékozódási igényeket.

(8)4 Közösségi szórakozások, bálok rendezését civil szerveződésekkel közösen kell biztosítani.

(9) Egyéb lehetőségek biztosítása.

a) Kulturális börzék, vásárok szervezése.

b) Teleház létrehozása, számítógép-használat, internetes hozzáférés, elektronikus levelezés lehetőségének megteremtése.

5. § (1)5 A képviselő-testület a közművelődési törvényben és a rendeletben előírt feladatok ellátását elsődlegesen saját szervezetén belül biztosítja.

(2)6 A közművelődési munkát részfoglalkozású könyvtáros, valamint közművelődési szakember végzi. Az ifjúsági közösségi szervezőmunkát önkéntes segítők végzik.

(3) A részfeladatokra a polgármester – a testület külön felhatalmazásával – tiszteletdíjas munkatársakat foglalkoztathat az éves munkatervben meghatározott feladatok szerint.

(4)7 Az önkormányzat évente egyszer közművelődési fórumot szervez, amelyre meghívja a településen működő civil szervezetek vezetőit. A fórumot a polgármester hívja össze.

(5)8 A Kultv. 78/I.§-ában foglaltak szerint a rendelet 3. §-ában felsorolt feladatokat saját fenntartású közösségi színtér működtetésével látja el, amely legalább a hét három napján, legalább napi 4 órában nyitva tart, melyből legalább egy napnak szabadnapra vagy munkaszüneti napra kell esnie, továbbá legalább a hét egy napján magába kell foglalnia a 16.00–19.00 óra közötti időszakot.

6. § (1) A képviselő-testület a közművelődési feladatok végrehajtásához szükséges pénzügyi fedezetet éves költségvetésében biztosítja.

(2) A közművelődési rendezvények, szolgáltatások általában ingyenesek. A bálok kivételével legfeljebb a költségek fedezésének mértékéig szedhetők belépődíjak.

7. § a)9

b) A Chernel könyvtár – a képviselő-testülettel kötött és az évente felülvizsgált megállapodás szerint – ellátja a könyvállomány frissítését, cseréjét, javítását, valamint szakmai felügyeletet gyakorol.

c) Az intézmény rendszeres kapcsolatot tart fenn a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központtal.

8. § Ez a rendelet 2006. március 1. napján lép hatályba.

1

Az 1. §-át a Kőszegpaty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 12.) önkormányzati rendelete 4. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

2

A 2. §-át a Kőszegpaty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 12.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 3. § (8) bekezdését a Kőszegpaty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 12.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

4

A 4. § (8) bekezdése a Kőszegpaty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 12.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 5. § (1) bekezdése a Kőszegpaty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 12.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

Az 5. § (2) bekezdése a Kőszegpaty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 12.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

7

Az 5. § (4) bekezdését a Kőszegpaty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 12.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be.

8

Az 5. § (5) bekezdését a Kőszegpaty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 12.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be.

9

A 7. § a) bekezdését a Kőszegpaty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 12.) önkormányzati rendelete 4. § c) pontja hatályon kívül helyezte.