Kőszegpaty község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2006.(VI.27.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 01. 27

Kőszegpaty község Önkormányzata Képviselő-testületének

8/2006. (VI. 27.) számú rendelete

az egyes szociális ellátásokról

Egységes szerkezetben Kőszegpaty község Önkormányzatának 10/2006. (VIII. 29.) számú,  2/2007. (I. 30.) sz., 12/2007. (IX.07.) sz., 2/2008. (I.29.) sz.,  8/2008. (V. 05.) sz., 12/2008. (IX.16.) sz., 6/2009. (II.12.) sz., 5/2010.(II.16.) sz., 1/2011.(I.25 ) sz.,  12/2011. (VIII.31.)sz.,   2/2012.(I.24.) számú és 11/2013. (XII.20.) számú önkormányzati  rendeleteivel.

Kőszegpaty község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Sztv.) 1.§ (2) bekezdésében, 10.§ (1) bekezdésében, 32.§ (3) bekezdésében, 35. § (2) bekezdésében és a 92.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

I.FEJEZET

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1.§

E rendelet célja, hogy a törvényi felhatalmazással összhangban megállapítsa az önkormányzat  által a helyi sajátosságoknak megfelelő, a szociális rászorultságtól függő, pénzben és természetben biztosított szociális ellátások, a személyes gondoskodást nyújtó ellátások formáit, szervezeti kereteit, az eljárási és jogosultsági szabályokat, továbbá azok igénybevételének és érvényesítésének módját feltételeit és garanciáit.

Eljárási rendelkezések

(Sztv. 10.§ (1) bekezdés, 32.§ (1) bekezdés)

2. §

(1) A pénzbeli szociális ellátás iránti kérelmet szóban vagy írásban a Körjegyzőségen, illetve fogadóóráján a polgármesternél kell előterjeszteni.

(2) **30

(3) Az *36, az átmeneti segély és a temetési segély iránti kérelemhez e rendelet 2. sz. melléklete szerinti jövedelemnyilatkozatot, valamint a jövedelemnyilatkozatban feltüntetett jövedelem valódiságának igazolására szolgáló iratot (nyugdíjszelvény, munkáltatói igazolást, és egyéb jövedelemigazolást) kell mellékelni.

(4) Az Sztv. eltérő rendelkezése hiányában, a jövedelemszámításnál irányadó időszak havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél a kérelem benyújtását megelőző hónap, egyéb jövedelmeknél a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egy havi átlagát kell figyelembe venni. *10

(5) Sürgős szükség esetén – ha az igénylő életkörülményei az azonnali segítséget indokolják – a támogatás bizonyítási eljárás nélkül, az igénylő nyilatkozata alapján megadható, a bizonyítékok utólagos csatolása mellett.

(6) Amennyiben a kérelmező mérhető jövedelemmel nem rendelkezik, e tényről büntetőjogi felelőséggel  nyilatkozatot kell tennie.

II. FEJEZET

Pénzbeli ellátások

Aktív korúak ellátása*20

Az aktív korú rendszeres szociális segélyezettek együttműködése

3.§

(1) Az aktív korú, nem foglalkoztatott személy a rendszeres szociális segély folyósításának feltételeként együttműködésre köteles a Kőszegi Szociális Gondozási Központtal (a továbbiakban : együttműködésre kijelölt szerv)

(2) A nem foglalkoztatott személy  köteles

  • megjelenni az együttműködésre kijelölt szervnél nyilvántartásba vétel céljából a rendszeres szociális segélyt megállapító határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül,
  • a szociális helyzetéhez és mentális állapotához igazodó beilleszkedési programról 60 napon belül megállapodik az együttműködésre kijelölt szervvel,
  • az esetleges akadályoztatásáról a kijelölt szervet előzetesen értesíteni, illetve az akadályoztatás okát 8 napon belül igazolni.

(3) Az együttműködésre kijelölt szerv a nyilvántartásba vételt követően:

  • tájékoztatást ad a beilleszkedést segítő programok típusairól, az együttműködés elmulasztásának következményeiről,
  • a nem foglalkoztatott személlyel közösen  kidolgozza az egyéni élethelyzethez igazodó, beilleszkedést segítő programot, amelyről az ügyféllel 60 napon belül megállapodást köt,
  • a nem foglalkoztatott személlyel a megállapodásban foglaltak szerint kapcsolatot tart,
  • jelzi az önkormányzatnak a nyilvántartásba vétel megtörténtét,
  • jelzi, ha a nem foglalkoztatott személy az együttműködési kötelezettségét megszegi.

(4) A beilleszkedési program típusai:

  • munkavállalási tréning,
  • munkakeresési tréning,
  • önsegítő csoport
  • problémaelemző és megoldó technikák.

Foglalkoztatást helyettesítő támogatásra való jogosultság egyéb feltételei

4.§ **21

A foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult köteles az általa életvitelszerűen lakott:

  • lakás/ház, udvar, kert, kerítéssel határos terület, járda rendszeres és évszaknak megfelelő tisztántartását
  • ingatlan rendeltetésszerű használhatóságát, higiénikus állapotát biztosítani

Fenti kötelezettségek elmulasztása az aktív korúak ellátására való jogosultság megszüntetését vonja maga után.

Lakásfenntartási támogatás

(Sztv. 38.§ (9) bekezdés.)

5.§ *37

6.§ *38

Ápolási díj

(Sztv. 43/B. §)

7.§

A képviselő-testület ápolási díjat állapít meg annak a hozzátartozónak, aki 18. életévét betöltött tartósan beteg személy otthoni ápolását, gondozását végzi.

8.§

(1) Ápolási díjra jogosult az a hozzátartozó, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át egyedülállónál annak 200 %-át.

(2) Az ápolási díj havi összege az éves központi költségvetésben meghatározott alapösszeg 80 %-a. *23

(3) Amennyiben az ápoló és ápolt személy lakóhelye eltér, az ápolónak nyilatkoznia kell arról, hogyan kíván kijutni az ápolt lakóhelyére, hogyan oldja meg a rendszeres és folyamatos készültséget igénylő gondoskodást, az állandó jellegű felügyeletet és szükség szerinti helyettesítést.

(4) A Körjegyzőség szociális előadója az önkormányzat képviselőjével, szükség szerint ellenőrzi az ápolási kötelezettség teljesítését, amennyiben az ápolási díjban részesülő lakóhelye eltér az ápolt lakóhelyétől. *24

Önkormányzati segély *40

9. § *41

  1. Rendkívüli élethelyzet, valamint tartós létfenntartási gondok esetén önkormányzati segély elsősorban annak a kérelmezőnek nyújtható, akinél az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg családban élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén 200 %-át.

Fentiekre tekintettel nyújtott önkormányzati segély háztartásonként évente legfeljebb négy alkalommal állapítható meg. Az önkormányzati segély felhasználását - a támogatást megállapító felhívására - megfelelő módon igazolni kell.

  1. Az alkalmanként megállapított önkormányzati segély gyógyszervásárlási, vagy tüzelővásárlási utalvány formájában is megállapítható.
  2. Az önkormányzati segély összege – kivéve a 11. § alapján nyújtott segély – alkalmanként nem haladhatja meg az öregségi nyugdíjminimum összegét.
  3. Az egyedül élők és az egy háztartásban élők részére egy naptári évben kifizethető alkalmanként adható önkormányzati segély összege – az elhunyt személy eltemettetésének költségéhez nyújtott önkormányzati segélyen felül – nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át.
  4. Kivételes méltánylást érdemlő esetekben (különösen elemi kár, baleset) a (3) bekezdésben megállapítottnál nagyobb összeg is megállapítható, ez esetben a (4) bekezdés szerinti összeghatár is túlléphető.
  5. Ha a kérelmező kéri, vagy a rendeltetésszerű felhasználás úgy biztosítható, a pénzbeni támogatás helyett természetbeni ellátás is nyújtható.
  6. Ha az önkormányzati segélyt közüzemi díj megfizetése céljából igénylik, a segély közvetlenül a közüzemi szolgáltató részére történő átutalással is folyósítható.
  7. A gyermeket gondozó család létfenntartási problémáinak megoldásához a gyermeket nevelő szülőt (törvényes képviselőt) önkormányzati segélyben lehet részesíteni az (1)-(7) bekezdésekbe foglaltak alapján, ha a gyermeket gondozó család időszakosan létfenntartási gondokkal küzd, vagy létfenntartást veszélyeztető élethelyzetbe került, azzal a különbséggel, hogy a természetben nyújtott önkormányzati segélyt elsősorban intézményi térítési díj átvállalására kell fordítani.

10.§ *42

A képviselő-testület kérelemre évente egy alkalommal az öregségi nyugdíjminimum háromszorosáig terjedő mértékű önkormányzati segélyt nyújthat kamatmentes kölcsön formájában annak a rászorulónak

  1. akinek családjában az egy főre jutó jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj 150 %-át, egyedül élőnél a 200 %-át,
  2. aki nem kaphat alkalmankénti önkormányzati segélyt, vagy élethelyzetének kezelésére az nem alkalmas,

c. rendelkezik olyan rendszeres, vagy eseti jövedelemforrással, ami biztosítékot jelent a kamatmentes kölcsön legfeljebb hat havi futamidejű visszafizetésre.

*43

11.§ *44

  1. Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez önkormányzati segély annak a kérelmezőnek nyújtható, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum háromszorosát, egyedül élőnél négy és félszeresét és az eltemettetés költségeinek viselése létfenntartását veszélyezteti.
  2. A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége 200.000 Ft.
  3. Az önkormányzati segély összege minimum a (2) bekezdés szerinti összeg 10 %-a, de annak összege elérheti a (2) bekezdés szerinti összeget.
  4. Nem állapítható meg temetési segély, ha a temetés számlával igazolt összege a 400.000     

   Ft-ot meghaladja, vagy a kérelem a számla kiállítását követő 60 napon túl kerül  

   benyújtásra.

11/A. § *45

Különösen indokolt esetben a polgármester a képviselő-testület ülései között – ha a késedelem súlyos hátránnyal járna – a 9-11. § szerinti önkormányzati segélyt állapíthat meg az arra rászorulónak. A támogatás indokoltságáról és összegéről a képviselő-testület soros ülésén köteles beszámolni.

III. FEJEZET

Természetben nyújtott szociális ellátás

Közgyógyellátás

(Sztv. 50. § (2) bekezdése)

12.§ *8

  1. A képviselő-testület megállapítja a méltányossági közgyógyellátásra a jogosultságát annak a szociálisan rászoruló személynek, aki megfelel a (2)-(4) bekezdésbe foglaltaknak. *46

  1. Közgyógyellátásra szociálisan rászorult személy az, aki tartós betegségben szenved és gyógyszerköltsége olyan magas, hogy azt létfenntartása veszélyeztetése nélkül nem képes viselni, vagy gyógyászati segédeszköz beszerzésére jövedelmi viszonyai alapján nem képes.

  1. Az (1) bekezdés szerinti közgyógyellátásra való jogosultság feltétele, hogy a kérelmező családjában az egy főre számított családi jövedelemhatás az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén annak 200 %-át ne haladja meg.

  1. A jogosultság további feltétele, hogy a havi rendszeres gyógyító ellátás költségének mértéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25 %-át elérje. *25

  1. A képviselő-testület a méltányossági közgyógyellátás megállapításának hatáskörét a polgármesterre ruházza át. *47

IV. FEJEZET

Szociális szolgáltatások

(Sztv. 92. §)

13.§ *16

  1. A képviselő-testület szociális alapszolgáltatásként

            - *11

  1. étkeztetést,
  2. házi segítségnyújtást,
  3. jelzőrendszeres házi segítségnyújtást,
  4. családsegítést

biztosít.

  1. Szakosított ellátásként Idősek Otthonát*26 és Hajléktalanok Átmeneti Szállását tart fenn. *1
  2. Az (1) bekezdés a), b), d) és a (2) bekezdés szerinti ellátásokat Kőszeg Város és Környéke Többcélú Társulása társulási megállapodása alapján a Társulási Tanács fenntartásában működő Szociális Gondozási Központon keresztül biztosítja.
  3. *27

14.§

(1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybe vétele önkéntes.

(2) A 13. § (1) bekezdés c), d), valamint a (2) bekezdés szerinti ellátásokat a Kőszegi Szociális Gondozási Központnál lehet kérelmezni. *17

(3) *2

(4) A polgármester külön eljárás nélkül, haladéktalanul köteles étkeztetést biztosítani annak a rászorulónak, akinek testi épségét, egészségi állapotát az ellátás elmaradása veszélyezteti. *39

15.§

A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátást meg kell szüntetni, ha:

a) az ellátás megállapítása határozott időre vagy feltétel bekövetkeztéig történt,

b) az ellátott az ellátást előzetes bejelentés nélkül  tartósan (legalább két hétig) nem vette igénybe, s ezt utólag elfogadható módon nem mentette ki,

c) az ellátott magatartásával az ellátást lehetetlenné teszi vagy akadályozza,

d) a személyi térítési díj megfizetését figyelmeztetés ellenére elmulasztotta, feltéve, hogy annak megfizetésére egyébként képes lenne.

Étkeztetés

(Sztv. 62. § (2) bekezdés)

16.§

(1) Az önkormányzat a szociálisan rászorultak számára napi egyszeri meleg étkeztetést biztosít.

(2) *12

(3) Szociálisan rászorultak azok a személyek is, akik az étkeztetést

a) koruk,

b) egészségi állapotuk,

c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük, *28

d) szenvedélybetegségük,

e) hajléktalanságuk miatt

kívánják igénybe venni.

Térítési díj

(Sztv. 92. § (1) bekezdés)

17.§ *48

V. FEJEZET

Hatásköri rendelkezések

18. § *49

V. FEJEZET

Záró rendelkezések

Hatálybalépés

19. §

  1. Ez a rendelet – (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2006. július 1-jén lép hatályba.
  2. E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az önkormányzat többször módosított 4/1998. (IV. 22.) számú, a szociális igazgatásról és az egyes szociális ellátási formák szabályairól szóló rendelete.

Kendik Miklós  s.k.                                                                             Tóth János s.k.

              polgármester                                                                                              körjegyző

Záradék: Ez a rendelet 2006. június 27-én kihirdetésre került.

                                                                                                                      Tóth János s.k.

                                                                                                                       körjegyző

*1         Módosította Kőszegpaty község Önkormányzata 10/2006.(VIII.29.) sz. rendelet 1. §-a.

*2         Hatályon kívül helyezte Kőszegpaty község Önkormányzata 10/2006.(VIII.29.) sz. rendelet 1. §-a.

*3         Módosította a Kőszegpaty község Önkormányzata 2/2007. (I.30.) sz. rendelet 1. §-a.

*4         Módosította a Kőszegpaty község Önkormányzata 2/2007. (I.30.) sz. rendelet 2. §-a.

*5         Módosította a Kőszegpaty község Önkormányzata 2/2007. (I.30.) sz. rendelet 3. §-a.

*6         Módosította a Kőszegpaty község Önkormányzata 2/2007. (I.30.) sz. rendelet 3. §-a.

*7         Hatályon kívül helyezte Kőszegpaty község Önkormányzata 2/2007. (I.30.) sz. rendelet 3. §-a.

*8         Módosította a Kőszegpaty község Önkormányzata 12/2007. (IX. 07.) sz. rendelet 1. §-a.

*9         Módosította a Kőszegpaty község Önkormányzata 2/2008. (I.29.) sz. rendelet 1. §-a.

*10       Módosította Kőszegpaty község Önkormányzata 8/2008.(V.05.) sz. rendelet 1.§-a.

*11       Hatályon kívül helyezte Kőszegpaty község Önkormányzata 8/2008.(V.05.) sz. rendelet 2. §-a.

*12       Hatályon kívül helyezte Kőszegpaty község Önkormányzata 8/2008.(V.05.) sz. rendelet 3. §-a.

*13       Hatályon kívül helyezte Kőszegpaty község Önkormányzata 8/2008. (V.05.) sz. rendelet 4. §-a.

*14       Módosította Kőszegpaty község Önkormányzata 8/2008. (V.05.) sz. rendelet 5.§-a.

*15       Módosította Kőszegpaty község Önkormányzata 8/2008. (V.05.) sz. rendelet 6.§-a.

*16       Módosította a Kőszegpaty község Önkormányzata 12/2008. (IX.16.) sz. rendelet 1. §-a.

*17       Módosította a Kőszegpaty község Önkormányzata 12/2008. (IX.16.) sz. rendelet 2. §-a.

*18       Módosította a Kőszegpaty község Önkormányzata 12/2008. (IX.16.) sz. rendelet 3. §-a.

**18      Módosította a Kőszegpaty község Önkormányzata 6/2009. (II.12.) sz. rendelet 1. §-a.

***18     Módosította Kőszegpaty község Önkormányzata 5/2010. (II.16.) sz. rendeletének 1. §-a.

****18   Hatályon kívül helyezte Kőszegpaty község Önkormányzata 11/2013. (XII.20.) sz. rendelete 3. §-a.

*19       Módosította a Kőszegpaty község Önkormányzata 6/2009. (II.12.) sz. rendelet 2. §-a.

**19      Módosította Kőszegpaty község Önkormányzata 5/2010. (II.16.) sz. rendelete 2. §-a.

***19     Hatályon kívül helyezte Kőszegpaty község Önkormányzata 11/2013. (XII.20.) sz. rendelete 3. §-a

*20       Módosította Kőszegpaty község Önkormányzata 1/2011. (I.25.) sz. rendelete 1. §-a.

*21       Módosította Kőszegpaty község Önkormányzata 1/2011. (I.25.) sz. rendelete 2. §-a.

**21      Módosította Kőszegpaty község Önkormányzata 2/2012.(I.24.) sz. rendelete 2. §-a

*22       Módosította Kőszegpaty község Önkormányzata 1/2011. (I.25.) sz. rendelete 3. §-a.

**22      Módosította Kőszegpaty község Önkormányzata 12/2011. (VIII.31.) sz. rendelete 2. § (2) bekezdése.

*23       Módosította Kőszegpaty község Önkormányzata 1/2011. (I.25.) sz. rendelete 4. §-a.

*24       Módosította Kőszegpaty község Önkormányzata 1/2011. (I.25.) sz. rendelete 4. §-a.

*25       Módosította Kőszegpaty község Önkormányzata 1/2011. (I.25.) sz. rendelete 5. §-a.

*26       Módosította Kőszegpaty község Önkormányzata 1/2011. (I.25.) sz. rendelete 6. §-a.

*27       Hatályon kívül helyezte Kőszegpaty község Önkormányzata 1/2011.(I.25.) sz. rendelete 6. §-a.

*28       Módosította Kőszegpaty község Önkormányzata 1/2011. (I.25.) sz. rendeletének 7. §-a.

*29       Módosította Kőszegpaty község Önkormányzata 1/2011. (I.25.) sz. rendeletének 8. §-a.

*30       Módosította Kőszegpaty község Önkormányzata 12/2011. (VIII.31.) sz. rendelete 1. §-a.

**30      Hatályon kívül helyezte Kőszegpaty község Önkormányzata 2/2012.(I.24.) sz. rendelete 1. §-a

*31       Módosította Kőszegpaty község Önkormányzata 12/2011. (VIII.31.) sz. rendelete 2. § (1) bekezdése.

*32       Módosította Kőszegpaty község Önkormányzata 12/2011. (VIII.31.) sz. rendelete 2. § (3) bekezdése.

*33       Módosította Kőszegpaty község Önkormányzata 12/2011. (VIII.31.) sz. rendelete 2. § (4) bekezdése.

*34       Módosította Kőszegpaty község Önkormányzata 12/2011. (VIII.31.) sz. rendelete 3. §-a.

*35       Módosította Kőszegpaty község Önkormányzata 12/2011. (VIII.31.) sz. rendelete 3. §-a.

*36       Hatályon kívül helyezte Kőszegpaty község Önkormányzata 2/2012.(I.24.) sz. rendelete 1. §-a

*37       Hatályon kívül helyezte Kőszegpaty község Önkormányzata 2/2012.(I.24.) sz. rendelete 3. §-a

*38       Hatályon kívül helyezte Kőszegpaty község Önkormányzata 2/2012.(I.24.) sz. rendelete 3. §-a

*39       Módosította Kőszegpaty község Önkormányzata 2/2012.(I.24.) sz. rendelete 4. §-a

*40                   Módosította Kőszegpaty község Önkormányzata 11/2013. (XII.20.) sz. rendelete 1. § (1) bekezdése

*41       Módosította Kőszegpaty község Önkormányzata 11/2013. (XII.20.) sz. rendelete 1. § (2) bekezdése

*42       Módosította Kőszegpaty község Önkormányzata 11/2013. (XII.20.) sz. rendelete 1. § (3) bekezdése

*43       Hatályon kívül helyezte Kőszegpaty község Önkormányzata 11/2013. (XII.20.) sz. rendelete 1. § (4) bekezdése

*44       Módosította Kőszegpaty község Önkormányzata 11/2013. (XII.20.) sz. rendelete 1. § (4) bekezdése

*45       Módosította Kőszegpaty község Önkormányzata 11/2013. (XII.20.) sz. rendelete 1. § (5) bekezdése

*46                   Módosította Kőszegpaty község Önkormányzata 11/2013. (XII.20.) sz. rendelete 2. § (1) bekezdése

*47       Módosította Kőszegpaty község Önkormányzata 11/2013. (XII.20.) sz. rendelete 2. § (2) bekezdése

*48       Hatályon kívül helyezte Kőszegpaty község Önkormányzata 11/2013. (XII.20.) sz. rendelete 3. §-a

*49       Hatályon kívül helyezte Kőszegpaty község Önkormányzata 11/2013. (XII.20.) sz. rendelete 3. §-a