Kőszegpaty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2007. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

Kőszegpaty Község Önkormányzata Képviselő testületének 9/2007. (VI. 29.) önkormányzati rendelete a temetőkről és temetkezésről

Hatályos: 2007. 07. 01- 2023. 03. 06

Kőszegpaty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2007. (VI. 29.) önkormányzati rendelete a temetőkről és temetkezésről1

2007.07.01.

Kőszegpaty község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva a temetőkről és a temetkezések rendjéről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, figyelemmel a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Ttv.) végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 01.) Korm. rendeletben, továbbá az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvénynek a halottakkal kapcsolatos rendelkezései végrehajtásáról szóló szabályaira, a következő rendeletet alkotja:

I. Általános rendelkezések

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Kőszegpaty község területén működő Kossuth utcai köztemetőre, az ottani temetésekkel kapcsolatos temetkezési tevékenységekre, valamint a köztemető összes látogatójára.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában a Ttv. 3. §-a alapján:

a) temető: a település igazgatási területén belüli, beépítésre szánt, építési használata szerinti zöldfelületi jellegű különleges terület, amely kegyeleti célokat szolgál, közegészségügyi rendeltetésű, és amelyet az elhunytak eltemetésére, a hamvak elhelyezésére létesítettek és használnak, vagy használtak;

b) köztemető: az önkormányzat tulajdonában lévő temető, továbbá az a nem önkormányzati tulajdonban lévő temető is, amelyben az önkormányzat - a temető tulajdonosával kötött megállapodás alapján - a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti;

c) temetési hely: a temetőben vagy a temetkezési emlékhelyen létesített sírhely, sírbolt, urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt, valamint a hamvasztóüzemi építmény területén, ingatlanán létesített urnafülke, urnasírhely. A temetési helyek egyes formái, a temetés módja, továbbá a földben vagy építményben történő elhelyezkedése alapján különböznek egymástól.

II. A köztemető fenntartása és üzemeltetése

3. § (1) Kőszegpaty község közigazgatási területén köztemető létesítése, bővítése és fenntartása az önkormányzat feladata.

(2) Az önkormányzat a jelenleg működő köztemető és létesítményei fenntartásáról – kivéve az egyházi tulajdonú létesítményeket -, e rendelet szerinti egyéb tevékenységek végzéséről saját maga (üzemeltető) gondoskodik.

(3) A temető fenntartásáról és a kegyeleti szolgáltatás ellátásáról kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében is gondoskodhat.

(4) Az elhunytak eltemettetése és a sírok gondozása – jogszabályokba foglalt kivétellel – a hozzátartozók kötelezettsége.

III. A köztemető látogatási rendje és a síremlékekkel kapcsolatos építési munkák szabályai

4. § (1) A köztemető nyitva tartása nem korlátozott.

(2) A köztemetőben annak minden látogatója a hely jellegének megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(3) A temető területére kutyát, illetve egyéb állatot bevinni, beengedni - a vakvezető kutya kivételével - tilos.

(4) A sírhelyek gondozása közben keletkező hulladékot az üzemeltető által kijelölt hulladéklerakó helyen kell elhelyezni.

5. § (1) Kripta, sírbolt létesítéséhez az üzemeltető előzetes írásos engedélye szükséges. Az engedély írásos kérelem és megvalósulási terv alapján adható meg. A létesítési engedély nem adható ki ha a létesítmény nem illeszkedik a környezetbe, nem felel meg a temetési hely méreteinek, továbbá ha, a díj megfizetése nem történt meg.

(2) A felállítandó síremlék tervét a fenntartónak a kivitelezés megkezdését megelőzően be kell mutatni.

6. § (1) A köztemetőben végzendő munkák időpontját, illetve azok várható időtartamát, annak megkezdését megelőzően - a sírgondozás és a sírok virággal történő beültetését kivéve - a polgármesternek, távollétében az alpolgármesternek vagy a körjegyzőnek be kell jelenteni a rendelet 3. sz. melléklete szerinti nyomtatványon.

(2) Az építési munkákat végző vállalkozók vasárnap és ünnepnapok alkalmával, illetve azt megelőző napon 16 órától (Karácsony, Újév, március 15., Húsvét, Pünkösd, augusztus 20., október 23., november 1.) a temetőben nem dolgozhatnak, továbbá munkájukkal semmilyen más esetben nem zavarhatják a búcsúztatási és temetési szertartásokat.

(3) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési vagy bontási munkát ott megkezdeni csak bejelentés után szabad. Az építési hulladékot annak keletkezésének napján el kell szállítani.

(4) Az építésnél felhasznált ömlesztett anyagot (pl. beton) úgy kell elhelyezni, illetve felhasználni, hogy az a földdel közvetlenül ne érintkezhessen (pl. vaslemezen vagy keverőgépben).

(5) A temetőbe gépjárművel, motorkerékpárral behajtani, és ott közlekedni tilos. Ez a tiltás nem vonatkozik a mozgáskorlátozottakra, az engedélyezett munkálatokat végzőkre, illetve egyéb gépjárművekre (pl. mentőautó, tűzoltóság, egyéb kárelhárítás) rendkívüli helyzetben.

(6) A temetőben az avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt elégetni nem szabad.

(7) A temetőben a sírhelyek, sírbolt helyek, urnatemető helyek bekerítése tilos. Padok növények csak úgy helyezhetők el, hogy azok a sírok közötti áthaladást illetve a szomszédos sírok fenntartását gondozását ne akadályozzák.

(8) A temetőben végzett építési, bontási, felújítási, karbantartási és vállalkozás keretében végzett sírgondozási munkák esetén a vállalkozó egyszeri temető fenntartási hozzájárulás megfizetésére köteles a 2. sz. mellékletbe foglaltak szerint.

IV. A temetési helyek

7. § (1) A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket az üzemeltető jelöli ki.

(2) A sírboltok, a gyermek, a kettős és az urnasírhelyek számára az egységes gondozás céljából külön táblát vagy sorokat lehet kijelölni.

(3) A temetési helyek nyilvántartását üzemeltető a Ttv. 18. §-a alapján vezeti.

(4)

A temetőben lévő sírhelyek méretei

egy személyes

kettő személyes

a)

Felnőtt sírhely:

2,50 m hosszú,

2,50 m hosszú,

2,00 m mély,

2,00 m mély,

1,50 m széles.

2,50 m széles.

b)

Gyermek sírhely

1,30 m hosszú,

2,00 m mély,

1,00 m széles

c)

Urna földbe temetésénél:

0,80 m hosszú,

1,00 m. mély,

0,60 m széles.

d)

Kripták, sírboltok: méretük egyező a sírhelyek méreteivel

(5) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamát (sírhely-használati idő) és a rendelkezési jog ellenértékét (sírhely-használati díj) jelen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.
(6) A rendelkezési jog gyakorlása - a Ttv. 22. § (2) bekezdése szerint - a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék, sírjel állítására és mindezek gondozására terjed ki.
(7) A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek, a gyermek síroknál pedig 30 cm-nek kell lennie.
(8) Mélyített felnőtt sírhelybe (220 cm) - e rendelet mellékletében meghatározott pótdíj fizetése ellenében - még egy koporsó temethető. A pótdíj a következő sírhely feletti rendelkezési jog meghosszabbításnál időarányosan beszámításra kerül.
(9) Felnőtt sírhelybe koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül - e rendelet mellékletében meghatározott pótdíj fizetése ellenében - a sírban még 2 urna helyezhető el. Urnás rátemetésnél a koporsós temetési hely használati ideje nem hosszabbodik meg.
(10) Felnőtt sírhelydíj befizetése mellett a felnőtt sírhely táblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenniük.
(11) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely-táblákban folytatólagos sorrendben kell felhasználni.
(12) Sírhelyet előre megváltani -kettős sírhely kivételéve az első elhunyt eltemetésével egyidejű megváltást, valamint a kripta illetve sírbolt létesítését kivéve – nem lehet.

8. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő):

a) a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év;

b) sírbolt esetén 60 év;

c) urnafülke és urnasírhely esetén 10 év;

d) urnasírbolt esetén 20 év.

(2) A használati idő eltelte után a temetkezési helyek - külön tiltó rendelkezés hiányában -újabb ciklusra megválthatók.

V. Díszsírhelyek adományozása

9. § (1) Kőszegpaty község Képviselő-testülete azon elhunyt személyeknek, akik a haza, a települési közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, illetve a község fejlődése érdekében kimagasló tevékenységet fejtettek ki, díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely adományozásáról a Képviselő-testület az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját írásban értesíti.

(3) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(4) A díszsírhelybe - a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése, valamint a sírhelyhasználati díj megfizetése mellett - az elhalt özvegye is eltemethető.

(5) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában az önkormányzat köteles gondoskodni.

VI. Záró rendelkezések

10. § (1)2

(2)3

(3)4

11. § Ez a rendelet 2007. július 1-én lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti Lukácsháza Községi Közös Tanács 2/1983. (XII. 01.) számú rendelete.

Kendik Miklós Tóth János
polgármester körjegyző
Záradék: Ez a rendelet 2007. június 29-én kihirdetésre került.
Tóth János
körjegyző

1. számú melléklet

A temetési hely feletti rendelkezési jog ellenértéke (sírhely-használati díj)

Temetési mód megnevezése

Sírhely-használati díj

koporsós betemetés/rátemetés

egyszemélyes
temetési hely: 3.000 Ft.
kétszemélyes
temetési hely: 4.500 Ft.
minden további elhunyt esetén:
1.500 Ft.

kripta, sírbolt

két elhunyt elhelyezésére alkalmas:
60.000 Ft,
négy elhunyt elhelyezésére alkalmas:
90.000 Ft,

urnafülke és urnasírhely

egyszemélyes
temetési hely: 2.000 Ft.
kétszemélyes
temetési hely: 3.000 Ft.
minden további elhunyt esetén:
1.500 Ft.

urnasírbolt

egy elhunyt esetén:
10.000 Ft,
két elhunyt esetén:
15.000 Ft,
minden további elhunyt esetén: 5000 Ft.

(A díjak ÁFA nélkül értendők)

2. számú melléklet

Temető fenntartási hozzájárulás
Kripta, sírbolt létesítés esetén: 3.000 Ft/alkalom.
Síremlék létesítés esetén: 500 Ft/alkalom.
Kripta, sírbolt, síremlék karbantartás, felújítás: 500 Ft/nap.
Egyéb munkák esetén: 500 Ft/nap.
(Fenti díjak ÁFA nélkül értendők.)
1

Az önkormányzati rendeletet a Kőszegpaty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelete 11. §-a hatályon kívül helyezte 2023. március 7. napjával.

2

Hatályon kívül helyezte Kőszegpaty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2012. (V. 9.) önkormányzati rendelete.

3

Hatályon kívül helyezte Kőszegpaty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2012. (V. 9.) önkormányzati rendelete

4

Hatályon kívül helyezte Kőszegpaty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2012. (V. 9.) önkormányzati rendelete