Olaszfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2013.(XI.26.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2011.(IV.22.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 01. 02


Olaszfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2013. (XI. 26.) önkormányzati rendelete a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2011. (IV. 22.) önkormányzati rendelete módosításáról

Olaszfa Község Önkormányzata képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §- ában, 92. § (1)-(2) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország Alaptörvényének 32. cikke értelmében, az egyes szociális ellátási formákról, az ellátásra jogosultság feltételeiről és az igénybevétel módjáról a következőket rendeli el:



  1. §


Olaszfa Község Önkormányzata képviselő-testületének a szociális ellátás helyi szabályairól szóló 3/2011. (IV.22.) rendelete ( továbbiakban: Rendelet)  7. § helyébe az alábbi rendelkezés lép:


Önkormányzati segély

„7. § (1) Rendkívüli élethelyzet, valamint tartós létfenntartási gondok esetén önkormányzati segély annak a kérelmezőnek nyújtható, akinél az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg családban élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át, egyedül élő esetén 150 %-át.

(2) Önkormányzati  segély különösen a szociális törvényben meghatározott esetekben állapítható meg, továbbá nyugdíjazás esetén az ellátatlanság idejére, gyógyászati segédeszköz beszerzése, gyógykezelésre, ha a kérelmező nem rendelkezik közgyógyellátási igazolvánnyal, egyedülálló ellátatlan személy részére, egyéb rendkívüli ok bekövetkezése esetén, szociális helyzetre tekintettel.   

(3) Az önkormányzati segély megállapítása a becsatolt rászorultságot igazoló dokumentumok és szükség esetén környezettanulmány alapján történik.

(4) Az alkalmanként adható önkormányzati segély legmagasabb összege a mindenkori öregségi nyugdíj összegénél nem lehet   magasabb és tárgyévben összességében nem haladhatja meg annak háromszoros összegét.

(5) Kivételes méltánylást érdemlő esetben (elemi kár )  a (4) bekezdésben megjelöltnél magasabb összegű  önkormányzati segély is megállapítható.

(6) Ha a kérelmező azt kéri, vagy az önkormányzati segély rendeltetésszerű felhasználása úgy biztosított, a pénzbeli támogatás helyett természetbeni ellátás nyújtható.

(7) Ha az önkormányzati segélyt közüzemi díj megfizetése céljából igénylik, a segély közvetlenül a közüzem részére történő átutalással is folyósítható.

(8) Azon kérelmező részére, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át, egyedül élő kérelmező esetén a 150%-át,  kamatmentes kölcsön formájában is nyújtható önkormányzati segély:

a) rendkívüli élethelyzet bekövetkezésekor, így különösen baleset, súlyos betegség, elemi kár esetén,

b) közüzemi díjhátralék,

c) egyéb előre nem látható, méltánylást érdemlő helyzet bekövetkezésekor,

d) pénzbeli ellátás megállapítása és folyósítása közötti időszakra,

(9) 20.000 Ft-nál nagyobb összegű kamatmentes kölcsön annak a kérelmezőnek nyújtható, aki letiltás nélküli rendszeres jövedelemmel rendelkezik, és az összes körülmény mérlegelése alapján a kölcsön visszafizetése előre láthatóan biztosított.

(10) A kamatmentes kölcsön visszafizetése kizárólag akkor tekinthető biztosítottnak, ha a havi törlesztő összeg nem haladja meg a család [Sztv. 4. § (1) bekezdés c) pont] kérelem benyújtását megelőző hónapban megszerzett összes bevételének és igazolt havi kiadásai különbözetének 50 százalékát.

(11) Havi kiadásnak minősülnek az alábbiak:

a) közüzemi díjak,

b) lakbér, bérleti díj

c) kötelező és önkéntes biztosítás díjai,

d) adó- és adójellegű befizetések,

e) hiteltörlesztés,

f) létfenntartáshoz szükséges kiadások,

g) egyéb kiadások.

(12) A kamatmentes kölcsön megállapításának feltétele, hogy a kérelmező a kérelem benyújtását megelőző havi, a (11) bekezdés szerinti kiadásait igazolja.

(13) A kamatmentes kölcsön legfeljebb 12 hónap időtartamra adható. A törlesztési idő tartamát a kérelmező jövedelmi viszonyaitól függően kell megállapítani.

(14) A kamatmentes kölcsön felső határa 30 000 Ft.

(15) Amennyiben a kamatmentes kölcsönben részesülő felszólítás ellenére sem tesz eleget határidőre visszafizetési kötelezettségének, úgy a kamatmentes kölcsön vissza nem fizetett összegét egy összegben köteles visszafizetni.

(16) A kamatmentes kölcsön visszafizetésének időtartama alatt a kölcsönben részesülő vagy a háztartás bármely tagja részére újabb kamatmentes kölcsönt megállapítani nem lehet.

(17) A gyermeket gondozó család létfenntartási problémáinak megoldásához a gyermeket nevelő szülőt (törvényes képviselőt) önkormányzati segélyben lehet részesíteni, ha a gyermeket gondozó család időszakosan létfenntartási gondokkal küzd, vagy létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került.

(18) Elsősorban azt a szülőt (törvényes képviselőt) kell önkormányzati segélyben részesíteni,

a) ahol a gyermek eltartásáról családja más módon nem tud gondoskodni, illetve

b) alkalmanként jelentkező többletkiadásuk, vagy

c) különösen az átmeneti és tartós nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásának elősegítése, a gyermek nevelésbe vételének megszűnését követő gyámhivatali visszahelyezés, betegség, vagy iskoláztatás miatt anyagi segítségre szorulnak.

(19) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez önkormányzati segély annak a kérelmezőnek nyújtható, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum négyszeresét.

(20) Ebben az esetben az önkormányzati segély legkisebb összege a helyben szokásos temetési költéség ( 100. 000, - Ft.) 10%-a, legmagasabb összege pedig elérheti a helyben szokásos temetés költség  teljes költségét.

(21) A temetési segélyt a temetés napját követő 30 napon belül lehet igényelni. Temetési segély igénylése esetén a kérelemhez csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonat másolatát.


(22) A képviselő-testület az önkormányzati segély hatáskörének gyakorlását a polgármesterre ruházza át.



2.§.  A Rendelet 11. § helyébe az alábbi rendelkezés lép:

                                                                                 

                             Természetben nyújtott szociális ellátások

11. § (1) Pénzbeli ellátás helyett természetben nyújtható szociális ellátás állapítható meg az alábbi ellátási formákra:


a) tüzelő beszerzés költségeinek megtérítése.

b) szociális étkeztetés költségeinek megtérítése.

c) élelmiszer vásárlása

d) tankönyv költségeinek átvállalása

e) közüzemi díjak átvállalása   

f) gyermekintézmények térítési díjának átvállalása


3.§. A Rendelet  12. § helyébe az alábbi rendelkezés lép:


12.§ (1) A képviselő- testület méltányosságból közgyógyellátási igazolvány kiállítását rendeli el egy év időtartamra annak, aki szociálisan rászorult és gyógyszerköltsége olyan magas, hogy azt létfenntartása veszélyeztetése nélkül nem képes viselni.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt közgyógyellátásra jogosult az a személy,

      a) akinek a családjában az egy főre eső havi jövedelem az öregségi nyugdíj 170 %-át,

      egyedül élő esetén 220 %-át nem haladja meg, és

      b) rendszeres gyógyító ellátás havi költsége eléri az öregségi nyugdíj 20 %-át.

(3) A képviselő-testület e hatáskörének gyakorlását a polgármesterre ruházza át.


4.§  A Rendelet 1. számú mellékletének helyébe e rendelet melléklete lép. 


5. § (1) Hatályát veszti Olaszfa Község Önkormányzata Képviselő-testületetének a szociális ellátás helyi szabályairól szóló 3/2011. (IV.22.) önkotmányzati  rendeletének 8.§-a 9.§-a, 10.§- a.


(2) E rendelet 2014. január 1-jén lép hatályba.





 Landor Gyula
polgármester

 Biró Tibor
jegyző










                                        melléklet a 8/2013. (XI.26.) számú rendelethez




2014. január 1-től


I.) A szociális étkeztetés intézményi térítési díja: 365 Ft/fő/ellátási nap


II.) Személyes gondoskodásért fizetendő térítési díj csökkentésének esetei, módjai:

       1. Étkeztetés

            A családban az egy főre eső jövedelem, a nyugdíjminimum %-ában

         

            Az egy főre eső jövedelem egyenlő vagy kevesebb a mindenkori öregségi

            nyugdíjminimumnál:


            A csökkentés mértéke:                                                  2 %                                      


Szerkesztés...

Mellékletek