Olaszfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 12. 15

Olaszfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

közművelődési feladatok ellátásáról

2021.12.15.

Olaszfa Község Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A közművelődési alapszolgáltatások meghatározása

1. § (1) Az önkormányzat a helyi sajátosságok és a rendelkezésre álló anyagi eszközei figyelembevételével az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat látja el:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása, helyi identitás erősítése és közösségi élet szervezése, fejlesztése,

d) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása.

(2) Az önkormányzat az 1. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott alapszolgáltatást a következő feladatok ellátásával biztosítja:

a) lehetőséget és helyet biztosít művelődési és alkotó célú helyi közösségek, gyűjtőkörök, szakkörök, kulturális célú közös tevékenységek, összejövetelek számára.

b) a nemzeti ünnepeket a helyi közösség bevonásával és részvételével rendezi meg, azokhoz közösségi teret biztosít,

c) erősíti a helyi identitás tudatot, közösségszervezési feladatokat lát el, közösségi beszélgetéseket kezdeményez, közösségi rendezvényeket generál,

(3) Az önkormányzat az 1. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott alapszolgáltatás biztosítása keretében:

a) támogatja az ifjúság közösségi szerveződését és részvételét, bemutatkozásához lehetőséget teremt

b) támogatja az idősek művelődő közösségének tevékenységét

(4) Az önkormányzat az 1. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott alapszolgáltatást a következő feladatok ellátásával biztosítja:

a) települési értéktár bővítése, helyi értékek tudatosítása, népszerűsítése,

b) a helytörténeti szakirodalmi tevékenység ösztönzése, helytörténetet bemutató dokumentumok kiadásának, megismertetésének támogatása,

c) működteti a Digitális Jólét Program pontot, ezen belül közösségi internet szolgáltatást biztosít,

(5) Az önkormányzat az 1. § (1) bekezdés d) pontjában meghatározott alapszolgáltatást a következő feladatok ellátásával biztosítja:

a) kiállítási lehetőséget biztosít művészeti alkotások számára, közösségi színteret bocsát rendelkezésre zenei és irodalmi rendezvényekhez

b) támogatja a helyi gyermekekből álló iskolai művészeti csoportok fellépését rendezvényeken, a művészeti és zeneoktatásban szerzett ismeretek bemutatásához közösségi színteret biztosít, a közösségi rendezvényeket meghirdeti,

A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

2. § (1) Az önkormányzat közösségi színtér működtetésével és közművelődési szakember foglalkoztatásával biztosítja a feladatellátást.

(2) A közösségi színtér a hét három napján napi 4 órában tart nyitva, melyből egy napnak szabadnapra kell esnie, továbbá a hét egy napján magába foglalja a 16.00–19.00 óra közötti időszakot.

(3) Az önkormányzat évente 1 alkalommal fórumot szervez a művelődési közösségek vezetőinek részvételével.

3. § Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenységéhez az alábbi épületeket, ingatlanokat biztosítja:

a) Közösségi színtér : Olaszfa, Ady E. utca 19.

b) egyéb önkormányzati tulajdonú, kulturális közösségi rendezvény tartására alkalmas nyílt terület.

4. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik:

a) kulturális tevékenységet is végző társadalmi, civil szervezetekkel,

b) egyházakkal és

c) hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel, más önkormányzatokkal.

(2) Az önkormányzat és intézményei a közművelődési lehetőségekről

a)plakátok, szórólapok útján,
b)a települési honlapon,
c)közösségi oldalakon
adhatnak tájékoztatást a község lakossága részére.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

5. § (1) Az önkormányzat a helyi közművelődési feladatok támogatását az éves költségvetésében meghatározott keretek között biztosítja, illetve további egyedi döntéssel biztosíthatja.

(2) Az önkormányzat a pályázati források kihasználásával törekszik a helyi közművelődés minél magasabb szinten történő biztosítására. Az önkormányzat közművelődési pályázat esetén a szükséges önrészt az éves költségvetési rendeletében biztosíthatja.

6. § Hatályát veszti a közművelődési feladatok ellátásáról szóló Olaszfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2020.(II.24.).önkormányzati rendelete.

7. § Ez a rendelet 2021. december 15-én lép hatályba.