Olaszfa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (VII. 7.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról

Hatályos: 2021. 07. 10

a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról

Általános indokolás

Általános indokolás

I N D O K O L Á S

Olaszfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló önkormányzati rendeletéhez

Általános indokolás

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8. és 8.a. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25. és 26. §-ában foglaltak szerint a Képviselő-testület saját hatáskörében szabályozhatja - a törvényben meghatározott feltételek figyelembevételével - a szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások megállapításának feltételeit és további pénzbeli támogatásokat állapíthat meg. A Képviselő-testület szintén rendeletében szabályozza a kötelezően biztosítandó alapszolgáltatások helyi szabályait. A képviselőtestület szintén rendeletben szabályozza a gyermekvédelmi ellátásokat is.

Olaszfa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2015-ben fogadta el szociális rendeletét, melyet eddig több alkalommal módosított. Az önkormányzat korábban gyermekvédelmi rendeletet nem alkotott, e rendelet alkotásával ezt a hiányosságot megszüntette.

A Képviselő-testület az önkormányzati rendelet Kormányhivatali felülvizsgálatát követően az eddigi és a szükséges módosításokat is figyelembe véve új rendelet megalkotásáról döntött.

Részletes indokolás

1-3. §-hoz: A rendeletben megállapított támogatások igénybevételével kapcsolatos eljárási szabályokat tartalmazza.

4-6. §-hoz A pénzbeli ellátások megállapításának részletes szabályait tartalmazza.

7-.10 §-hoz A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat tartalmazza

11-15. §-hoz A gyermekvédelmi ellátási formákat és a természetben nyújtott gyermekvédelmi alapszolgáltatásokat tartalmazza.

16 §-hoz: A hatályba léptető és a hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmazza.