Rábatöttös Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2015. (VI. 18.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2015. 06. 19- 2015. 09. 04

Rábatöttös Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. Törvény 77. §-ban kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

  1. §


A rendelet hatálya kiterjed Rábatöttös község közigazgatási területén folytatott közművelődési tevékenységre, a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre, az önkormányzat közművelődési intézményeire, közösségi színtereire, közművelődési megállapodás alapján vagy más módon támogatott szervezetekre.

2. §


(1) Rábatöttös Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a lakosság művelődési és kulturális szükségleteinek figyelembe vételével, az igények és a lehetőségek ismeretében határozza meg közművelődési feladatait, intézkedéseit, szem előtt tartva a helyi hagyományokat és sajátosságokat.

(2) Az Önkormányzat törekszik:

  1. a helyi értékek védelmének és ápolásának biztosítására, alapítványok, egyesületek támogatásával,
  2. a település hagyományainak ápolására, helytörténeti és honismereti tevékenység fejlesztése keretében,
  3. a településen értékteremtő tevékenységek fejlesztésére, öntevékeny körök és csoportok keretében,
  4. a település természeti, környezeti, történelmi, kulturális és közösségi értékeinek közismertté tételére, közvetítésére rendezvények, találkozók, kiállítások, bemutatók, kulturális turizmus támogatásával,
  5. szabadidős, szórakozási és közösségi lehetőségek megteremtésére valamennyi korosztály számára.

3. §


(1) Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása során feladatának tekinti különösen:

  1. az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetősek segítését,
  2. a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása keretében helytörténeti, településismertető kiállítások, hagyományőrző- és falunapi rendezvények, találkozók, műsorok szervezését.
  3. a kegyeleti kultúra és az ünnepek kultúrájának gondozását,
  4. az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása keretében

ca) művelődési alkalmak biztosítását,

cb) kiállításokról, előadásokról tájékoztatást,

cc)állami-, helyi- egyházi ünnepek rendezésének támogatását,

  1. az ismeretterjesztő, az amatőr alkotó, művelődő közösségek, tevékenységek támogatása keretében helyi és helyben szereplő kulturális csoportok, közösségek, egyesületek, egyének támogatását,
  2. a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése érdekében kapcsolattartást más közművelődési intézményekkel, szervezetekkel, településekkel,

g)a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása érdekében a tevékenység gyakorlásához megfelelő infrastruktúra megteremtését és fenntartását, rendezvények támogatását.

  1. az egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítását, különösen a települési könyvtár tevékenységének támogatását.

4. §


(1) Az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátásához közösségi színtérként a tulajdonában lévő Rábatöttös, Jókai Mór u. 2, valamint Petőfi Sándor u. 1. szám alatti Művelődési Házak épületeit, szabadtéri színtérként azok udvarát és a 037 hrsz alatti focipályát biztosítja.

(2) Az Önkormányzat az egyes közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik térségi intézményekkel, szervezetekkel, magánszemélyekkel, különösen:

  1. Játékvár Óvoda,
  2. Rumi Rajki István Általános Iskola,
  3. Helyben működő civil szervezetek,
  4. Egyház,
  5. Lakosság.

5. §


(1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátásához a tárgyi és személyi feltételek pénzügyi fedezetét saját költségvetése részeként biztosítja, a központi közművelődési normatív támogatás, valamint saját egyéb önkormányzati bevételei terhére.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési tevékenységben résztvevőket támogatásban részesítheti az önkormányzat éves költségvetésében meghatározattak szerint.

6. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendeletet a képviselőtestület a 2015. június 8-án tartott ülésén fogadta el.