Rábatöttös Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2018. (XII.19.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2019. évi átmeneti gazdálkodásáról

Hatályos: 2019. 01. 01

Rábatöttös Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25. §-ban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

  1. §


A Képviselőtestület felhatalmazza a polgármestert, hogy a 2019. évi költségvetésről szóló önkormányzati rendelet hatályba lépéséig – a hatályos jogszabályi keretek között – az önkormányzat bevételeit folytatólagosan beszedje és kiadásait az előző évi kiadási előirányzatokon belül a szervezeti és feladatváltozások, valamint a szállítói állomány figyelembevételével folytatólagosan teljesítse e rendelet rendelkezései szerint.

  1. §

A kiadások fedezetére adott felhatalmazás csak a működéshez elengedhetetlenül szükséges kiadások teljesítését jelenti.

3. §


(1) Az önkormányzat a 2019. évi költségvetési rendelet jóváhagyásáig a 2019. évi felhalmozási jellegű kiadásokra, új feladatra – a folyamatban lévő beruházásokon kívül – kötelezettséget nem vállalhat.

(2) Az önkormányzat számára a nem kötelező (önként vállalt) feladatok közül kizárólag a 2018. évi írásos kötelezettségvállalások finanszírozhatók a 2018. évi előirányzat-maradvány terhére.

(3) Az önkormányzat kötelező feladatait megállapodás vagy jogszabály alapján ellátó szervezetek részére pénzeszközátadás a 2018. évi eredeti előirányzat alapján időarányosan teljesíthető. Az időarányos havi támogatás az előző évi előirányzat 1/12-ed része.

(4) Az átmeneti gazdálkodás időszakában beszedett bevételeket és teljesített kiadásokat – figyelembe véve az államháztartási számvitel 2019. évi előírásait – Rábatöttös Község Önkormányzata 2019. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendeletbe be kell illeszteni.

  1. §


(1) A közigazgatási és önkormányzati hatósági feladat- és hatáskörök gyakorlásából adódó kiadásokat a szükséges mértékig finanszírozni kell.

(2) A személyi juttatások, valamint a munkaadót terhelő járulékok a 2018. évi eredeti előirányzat időarányos szintjéig teljesíthetők, figyelembe véve a jogszabályi kötelezettségen alapuló módosításokat.

(3) Az ellátottak pénzbeli juttatásai a 2018. évi előirányzatok időarányos szintjéig, illetve a jogszabályon alapuló kötelezettségek mértékéig teljesíthetők. 

5. §


(1)  Az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerv – ideértve a Vasszécsenyi Közös Önkormányzati Hivatalt is – folyamatos működéséhez szükséges önkormányzati támogatás alapját – időarányosan – a 2018. évi költségvetési rendeletben megállapított támogatás fő összege képezi.

(2) A polgármester a képviselő-testület utólagos jóváhagyásával az (1) bekezdésben rögzített támogatás havi összegétől a költségvetési szerv működőképességét veszélyeztető esetben eltérhet.

6. §


(1) Ez a rendelet 2019. január 1-jén lép hatályba, és Rábatöttös Község Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet hatályba lépésének napján hatályát veszti.


(2) A gazdálkodás rendjére az önkormányzat 2018. évi költségvetéséről szóló 1/2018.(II.27.) önkormányzati rendeletben, a kötelezettségvállalás és az utalványozás rendjére vonatkozóan a mindenkor hatályos polgármesteri és jegyzői utasításokban foglaltak irányadók.




Annár István                                                                                      Gáspár Tivadar
polgármester                                                                                             jegyző



Kihirdetve: 2018. december 19.




Gáspár Tivadar

jegyző