Zsennye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

a temetőről, a temető használatának rendjéről

Hatályos: 2023. 01. 01

Zsennye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

a temetőről, a temető használatának rendjéről

2023.01.01.

Zsennye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv. 40. § (5) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró fogyasztók területileg illetékes érdekképviseleti szervei véleményének kikérésével - a következőket rendeli el:

1. A temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi tárgyi és infrastrukturális feltételek

1. § Az önkormányzat a tulajdonában álló, Zsennye 019/2 hrsz-ú köztemető (a továbbiakban: temető) fenntartásával gondoskodik a tisztességes és méltó temetés, valamint a halottak nyughelye előtti tiszteletadás mindenkit megillető jogának biztosításáról.

2. § A temető rendeltetésszerű használatához az önkormányzat a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet szerint biztosítja:

a) a temetőhöz vezető utat és a sírhelytáblákat (parcellákat) összefogó úthálózatot,

b) 10 db térköves várakozóhelyet,

c) a temető bekerítését/élő sövénnyel való lehatárolását a helyi építési szabályzat által meghatározottak szerint.

d) a temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtését, elhelyezését és kezelését,

e) vízvételt (kút, közkifolyó) a csurgalékvíz megfelelő elvezetésével,

f) külső ravatalozásra is alkalmas és akadálymentesen megközelíthető ravatalozót, a temetőbe, illetve a ravatalozóba kiszállított holttest hűtését halott hűtő berendezésben.

2. A temető, ravatalozó használatának és igénybevételének szabályai

3. § (1) A köztemetők nyitvatartása:

a) nyári időszámítás alatt: 06.00 – 21.00 óráig

b) téli időszámítás alatt: 07.00 – 17.30 óráig

c) október 30. és november 3. között 07.00 – 22.00 óráig.

(2) A temetőből a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.

(3) A nyitvatartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

4. § (1) A ravatalozó ingyenesen vehető igénybe.

(2) A ravatalozó nyitásáról, zárásáról és takarításáról a kezelő gondoskodik.

5. § (1) A temetőben tilos minden olyan tevékenység, amely a kegyeleti érzéseket, a szertartások rendjét sérti, vagy a látogatókat megbotránkoztatja.

(2) A tűzveszély megelőzése érdekében szükséges intézkedéseket annak kell megtenni, aki kegyeleti gyertyákat vagy mécseseket gyújtott.

(3) A temető területén a temetőlátogatók részéről csak a temetési helyek díszítésére szolgáló tárgyak, koszorúk, sírlámpák, virágok és cserepes növények helyezhetők el.

(4) Tilos a temetési helyeket, a temető fáit, bokrait, a temető épületeit megrongálni vagy beszennyezni.

(5) A temetési helyekre elhelyezett tárgyakért az önkormányzat, illetve a kezelő felelősséggel nem tartozik.

(6) A temető területén gépjárművel – halottszállítás, mozgáskorlátozott személy szállítása kivételével -, motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral közlekedni tilos.

(7) Állatokat – vakvezető kutya kivételével - a temető területére bevinni tilos.

3. A temetési hely gazdálkodás szabályai

6. § (1) A temetőt sírhely táblákra, valamint hamvak szétszórására alkalmas területekre lehet felosztani.

(2) A sírhelytáblák olyan területrészeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével - szabályszerű eljárás mellett – ki lehet üríteni és temetés céljából igénybe lehet venni.

(3) A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámokkal sírhelyekre kell felosztani. A díszsírhelyeket külön kell megjelölni.

(4) A temetési helyeket a temetés alatt álló sírhelytáblákban a temető üzemeltetője jelöli ki. Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben temetési hely felett rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő, az üzemeltetővel történő egyeztetés alapján kijelölt temetési helyre kell eltemetni.

(5) A temetési helyekről az üzemeltető nyilvántartást vezet.

(6) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamának lejártakor az üzemeltető a temetési hely felett rendelkezni jogosultat a lejárt sírhely megjelölésével vagy felhívás útján értesíti.

(7) Amennyiben a temetési hely felett rendelkezni jogosult a sírhely újraváltását nem vállalja, vagy a felhívásra a meghatározott időn belül nem válaszol, az üzemeltető kezdeményezésére az önkormányzat elrendelheti:

a) a síremlék elbontását,

b) exhumálás esetén a maradványok, hamvak közös sírba való elhelyezését,

(8) Az elhunyt temetőben történő eltemetését, elhelyezését az utolsó bejelentett lakóhely figyelembevételével kell biztosítani. A szabad helyek függvényében lehetőség van nem zsennyei elhunyt zsennyei köztemetőben történő eltemetésére.

4. Díszsírhelyek

7. § (1) A képviselőtestület díszsírhelyet adományozhat azoknak az elhunyt személyeknek, akik az ország, a megye, illetve a község érdekében hosszú időn át kimagasló gazdasági, tudományos, művészeti, vagy társadalmi tevékenységet fejtettek ki, így különösen:

1. azok a települési önkormányzati képviselők, akik legalább 2 cikluson keresztül önkormányzati képviselőként tevékenykedtek,
2. azok a helyi lakosok, akik a Magyar Állam részéről valamilyen magas állami kitűntetésben, vagy Vas Megyéért Díjban részesültek és a község közéletébe is befolytak
3. azok a községi lakosok, akik legalább 25 évig a községben jelentős művészeti, kulturális és sport tevékenységet fejtettek ki
feltéve, hogy elmarasztaló bűntető eljárás hatálya alatt nem álltak.
(2) Az adományozás kezdeményezésére jogosult a polgármester és a képviselő-testület tagja. Az adományozásról értesítni kell az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját. A hozzátartozó nem köteles a felajánlott és adományozott díszsírhelyet elfogadni.
(3) A díszsírhelyre az elhunyt személy házastársa is eltemethető.
(4) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart és díjtalan.
(5) A képviselőtestület által védett sírnak minősített sírok díszsírhelynek tekintendők.
(6) A díszsírhelyek gondozásáról és ápolásáról az elhunyt(ak) hozzátartozói, ezek hiányában az önkormányzat köteles gondoskodni.
(7) Díszsírhely élő személy részére nem adományozható.

5. A sírhely méretezése, sírjelek alkalmazása, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése, a sírgondozás szabályai

8. § (1) A temetési hely lehet

a) egyes sírhely,

b) kettős sírhely,

c) hármas sírhely

d) gyermek sírhely,

(2) A sírhelyek méretezését az 1. melléklet tartalmazza.

(3) Felnőtt (egyes) sírhelybe maximum 4, gyermek sírhelybe 2 urna helyezhető el.

9. § (1) A temetőkben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani. Munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt búcsúztatását. Búcsúztatás alatt a munkavégzéssel keletkezett hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.

(2) A temetőben a temetési helyek gondozásáról és a gyomtalanításáról a temetési hely felett rendelkező személy köteles gondoskodni.

(3) A sírjeleket, kegyeleti tárgyakat a sírhelyen úgy kell elhelyezni, hogy azok a sírhely határán túl ne terjedjenek, a szomszédos sírhelyek látogatóit ne zavarják.

(4) A temetési helyen olyan növény ültethető, amelynek fejlődése során a gyökérzete a szomszédos temetési helyek és a sírhelysorok közötti utak vagy más temetői létesítmény (különösen a kerítés, ravatalozó épülete, vízvezeték) állapotát, állagát nem veszélyezteti, és növekedése során a temetési hely alapterületét nem haladja meg, továbbá kifejlett állapotban sem éri el a 2 méteres magasságot.

(5) A temetőben a hulladékot az e célra kijelölt hulladékgyűjtő edényekben lehet elhelyezni.

(6) A temetőkben a kegyeleti tárgyakat, sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(7) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható.

(8) A sírok és az urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül.

(9) A temetőkben gyertyát égetni legkésőbb a zárási időt megelőző egy óráig szabad. Ügyelni kell arra, hogy a gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.

6. A temetési szolgáltatás és a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje

10. § (1) A temetőben történő munkavégzést - a hozzátartozók részéről történő sírgondozás, a temetési hely növénnyel való beültetése és díszítése kivételével - az üzemeltetőnél legkésőbb a munkavégzés megkezdését megelőző munkanapon be kell jelenteni, megjelölve a munkálatok kezdésének időpontját és várható időtartamát.

(2) A bejelentésben foglaltakat és azok végrehajtását az üzemeltető ellenőrizheti. A munkavégzés során a szomszédos sírok sértetlenségét biztosítani kell.

(3) Vállalkozók – a temetési szolgáltatást végzők kivételével – a temetőben csak munkanapokon és szombaton végezhetnek munkát.

(4) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni vagy bontási anyagot elszállítani csak az üzemeltető hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot a keletkezéstől számított 3 napon belül el kell szállítani.

(5) Temetési hely, sírbolt felnyitását az üzemeltetőnél legkésőbb a felnyitást megelőző 3 nappal be kell jelenteni, a sírhelytábla, sírhelysor, temetési hely és a temetési helyen feltüntetett adatok megjelölésével.

(6) Exhumálás, hamvak kivétele céljából történő felnyitást legalább 12 nappal korábban kell az üzemeltetőnek bejelenteni, a sírhelytábla, sírhelysor, temetési hely és a temetési helyen feltüntetett adatok megjelölésével.

7. A kegyeleti közszolgáltatások feltételei, a temetési hely megváltásának és újraváltásának díja, a temetőfenntartási hozzájárulás díja, illetve a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díja

11. § A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év.

12. § A sírhelyek megváltásának és újraváltásának díját a 2. melléklet tartalmazza

13. § Az önkormányzat nem állapít meg:

a) a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulást,

b) a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat,

c) díjat a temetőbe való behajtásért.

8. Záró rendelkezések

14. § Hatályát veszti a temetőről és a temetkezés rendjéről szóló 2/2002. (III. 11.) önkormányzati rendelet.

15. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 8/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelethez

Sírhelyek méretei

Sírhely típusa

sírhely hosszúsága

sírhely szélessége

Egyes sírhely

210 cm

90 cm

Kettes sírhely

210 cm

180 cm

Hármas sírhely

210 cm

270 cm

Gyermek sírhely

160 cm

60 cm

A sírok közötti távolság 60 centiméter, a kerítéstől számított távolság 2 méter. A sírhelyek megközelíthetősége érdekében közöttük 0,5 méter széles gyalogutat kell biztosítani.

2. melléklet a 8/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelethez

Sírhely megváltás, újraváltás díja (Ft)

Egyes sírhely

br. 20 000 adómentes

Kettes sírhely

br. 34 000 adómentes

Hármas sírhely

br. 45 000 adómentes

Gyermek sírhely

díjmentes

Díszsírhely

díjmentes

Sírhely újraváltása esetén a táblázatban megjelölt díjakat kell megfizetni. A fenti díjakból zsennyei elhunytak esetén 90 % kedvezmény illeti meg a rendelkezésre jogosultat.