Zsennye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

Zsennye község önkormányzata 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2023. 05. 24

Zsennye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.24.
Zsennye község önkormányzata 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (Áht) a 87. §-ban kimondja, hogy a vagyonról és a költségvetés végrehajtásáról
a) a számviteli jogszabályok szerinti éves költségvetési beszámolót,
b) az éves költségvetési beszámolók alapján évente, az elfogadott költségvetéssel összehasonlítható módon, az év utolsó napján érvényes szervezeti, besorolási rendnek megfelelő záró számadást (a továbbiakban: zárszámadás) kell készíteni.
Az Áht. 91. §. (1) bekezdésében foglaltak alapján a helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen. A zárszámadási rendelet tervezetével együtt a képviselő-testület részére tájékoztatásul be kell nyújtani a kincstár 68/A. § szerinti ellenőrzése keretében a helyi önkormányzat éves költségvetési beszámolójával kapcsolatosan elkészített jelentését.
(2) Az Áht. 91. § (2) bekezdése értelmében a zárszámadási rendelettervezet előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul a következő mérlegeket és kimutatásokat kell bemutatni:
a) a 24. § (4) bekezdése szerinti mérlegeket (költségvetési mérleg közgazdasági tagolásban), kimutatásokat azzal, hogy az előirányzat felhasználási terven a pénzeszközök változásának bemutatását kell érteni,
b) a helyi önkormányzat adósságának állományát lejárat, a stabilitási törvény 3. §-a szerinti adósságot keletkeztető ügyletek, bel- és külföldi irányú kötelezettségek szerinti bontásban
c) a vagyonkimutatást,
d) a helyi önkormányzat tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek működéséből származó kötelezettségeket, a részesedések alakulását. Az önkormányzat 732.260 Ft értékű tulajdonrésszel rendelkezik a VASIVÍZ Zrt-ben, valamint 10 ezer Ft összegű részvény megvásárlása révén 2016. évben 0,33 %-os tulajdonrészt szerzett a SZOMHULL Nonprofit Kft-ben.
(24. § (4) A költségvetés előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul a következő mérlegeket és kimutatásokat kell - szöveges indokolással együtt - bemutatni:
a) a helyi önkormányzat költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban és pénzeszközök változásnak bemutatását,
b) a többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve,
c) a közvetett támogatásokat - így különösen adóelengedéseket, adókedvezményeket - tartalmazó kimutatást és
d) a 29/A. § szerinti tervszámoknak megfelelően a költségvetési évet követő három év tervezett bevételi előirányzatainak és kiadási előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban, és a 29/A. § szerinti tervszámoktól történő esetleges eltérés indokait.
A fentiek alapján Zsennye község önkormányzata 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelettel jóváhagyott és módosított 2022. évi költségvetési előirányzatok teljesítéséről és az önkormányzat gazdálkodásáról az alábbi beszámolót terjesztem elő:
2022. évi gazdálkodásunkat 66.449.587 Ft bevétellel, 54.547.455 Ft kiadással, 11.902.132 Ft tárgyévi maradvánnyal zártuk.
1. Bevételi források és azok teljesítésének részletezése
2022. évi bevételeink 9,2 %-kal az eredetileg tervezett előirányzat felett alakultak. Ennek oka egyrészt az előre nem tervezett közfoglalkoztatottak támogatása, a szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó támogatás illetve az iparűzési adókedvezménnyel kapcsolatos támogatás, másrészt a pályázati támogatások (kommunális eszközbeszerzés: 2.239.790 Ft; NMI rendezvény támogatás: 500.000 Ft).
Az önkormányzat működési támogatása is meghaladta a tervezettet. Itt realizálódtak a költségvetéskor nem tervezhető központi támogatások, mint a bérkompenzáció, szociális célú tűzifa támogatás, iparűzési adókedvezménnyel kapcsolatos támogatás és a különböző kiegészítő támogatások.
Az önkormányzatok egyéb működési célú támogatása között jelenik meg a közfoglalkoztatás támogatása, valamint az NMI rendezvénytámogatás.
Működési bevételeink 36,6 %-kal magasabbak az eredeti előirányzathoz képest. Itt realizálódtak a befolyt bérleti díjak, szociális étkezés térítési díjai, a szennyvíz közmű használati díj, illetve egy nem tervezett közvetített szolgáltatás (falugondnoki autó károkozásból eredő javításának tovább számlázása).
Közhatalmi bevételeink a tervezetthez képest 2,4 %-kal magasabbak lettek.
Felhalmozási bevételeinket a már említett pályázati támogatás, valamint egy ingatlan (Rum, 321. hrsz-ú ingatlan 7/100 tulajdoni hányada) értékesítéséből befolyt összeg képezte.
Finanszírozási bevételünket a maradvány igénybevétele képezi.
1. Kiadások alakulása
2022. évi összkiadásaink az eredetileg tervezett előirányzathoz képest 89,6 %-ban teljesültek.
Személyi kiadásaink és a járulékok összege csökkent a tervezetthez képest.
A dologi kiadásaink 7,5 %-kal meghaladták az eredetileg tervezett előirányzatot. Ezen belül a készletbeszerzés 15,5 %-kal több, a kommunikációs szolgáltatás 15%-kal kevesebb, a szolgáltatási kiadás 9,7%-kal több lett. A szolgáltatási kiadások között jelenik meg a falugondnoki autó károkozásból eredő javítása közvetített szolgáltatásként, illetve a pályázatokhoz és kapcsolódó szakmai szolgáltatások is emelték a szolgáltatási kiadásokat.
Pénzeszköz átadásaink nagy részét az egyéb működési célú támogatások képezték államháztartáson belülre (kistérségi tagdíj, orvosi ügyelet, vérszállítás támogatása). Államháztartáson kívülre a Tűzoltó Egyesület részére nyújtott önkormányzatunk működési célú támogatást.
Az ellátottak pénzbeli juttatásai 7,2 %-kal meghaladták az eredetileg tervezett összeget. A települési támogatások mellett a szociális tűzifa vásárlás is itt került elszámolásra.
Felhalmozási kiadásaink 21 %-kal meghaladták az eredetileg tervezettet.
Felújítási kiadások a vízközművek felújításához, kerítésépítéshez, valamint a Zsennye, Rákóczi utcai volt tejcsarnok könyvtárrá történő átalakításához kapcsolódnak, ez utóbbi nagyrészt a pályázaton elnyert összegből valósult meg.
Felhalmozási kiadásunk között szerepelnek a kommunális eszközbeszerzési pályázati pénzből beszerzett eszközök (motoros kasza, fűnyíró traktor, fűnyíró), a tejcsarnok könyvtárrá történő átalakításához kapcsolódó eszközbeszerzés (mobiltelefon és táblagép), illetve a 2021. évben kapott NMI támogatás terhére hangtechnikai felszerelés, laptop és vetítő vászon megvásárlása.
A felhalmozási kiadások között szerepel még jogosulatlanul felhasznált támogatásrész visszafizetése az MFP-FVT/2020 temetői infrastruktúra fejlesztési pályázat kapcsán.