Vanyola Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2004. (III. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek használatáról, védelméről és a közterület használat díjáról

Hatályos: 2004. 04. 01

Vanyola Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2004. (III. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2004.04.01.
a közterületek használatáról, védelméről és a közterület használat díjáról
Általános indokolás
Az Mktv. 34. § (5) bek-e értelmében a települési önkormányzat tulajdonában álló közterület filmforgatási célú használatával kapcsolatos egyes feltételeket az Mktv. IV. fejezetében rögzítettek szerint a települési önkormányzat képviselő-testülete rendeletben szabályozza.
A települési önkormányzatok részére az egyes törvényeknek a közigazgatási hatósági eljárásokkal, az egyes közhiteles hatósági nyilvántartásokkal összefüggő, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2013. évi LXXXIV. törvény (a továbbiakban: Tv.) módosította a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) 34. § (5) bekezdését és a Tv. 98. §-a szerint a települési önkormányzat törvény kihirdetését követő 30 napon belül köteles megalkotni az erről szóló szabályozását.
Vanyolán nem gyakori a játékfilmek forgatása, de a törvény előírásainak eleget téve javasoljuk a a közterületek használatáról, védelméről és a közterület használat díjáról szóló 9/2004. (III. 30.) önkormányzati rendelet (R.) kiegészítését a kötelezően szabályozást igénylő területekre vonatkozó rendelkezésekkel.
A települési önkormányzat tulajdonában álló közterület filmforgatási célú használatához kapcsolódó részletes szabályokról szóló 205/2013. (VI. 14.) Korm. rendelet (Vhr.) meghatározza a filmforgatási célú közterület-használatra vonatkozó kérelem formáját, tartalmát, a kérelemhez csatolandó mellékleteket, a kérelem elbírálásának eljárásrendjét stb., és meghatározza mely rendelkezések tekintetében lehet önkormányzati rendeletet alkotni, melyre a rendelet-tervezet szerint teszünk javaslatot.
A közterület-használat díját a filmforgatási célú használat esetében az Mktv. 3. melléklete szabályozza, tehát az önkormányzatnak a díjak megállapítására hatásköre nincs, azonban a bevétel a tulajdonos önkormányzatot illeti.
A filmforgatás célú közterület-használat iránti kérelmet a fővárosi és megyei kormányhivatalnál kell előterjeszteni. A filmforgatási célú közterület-használatról a fővárosi és megyei kormányhivatal hatósági szerződésben állapodik meg a kérelmezővel.
A hatósági szerződés a települési önkormányzat képviselő-testülete jóváhagyásával válik érvényessé.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
1. §-hoz
Szabályozza a közterület filmforgatási célú használata maximum időtartamát, indokolt esetekre tekintettel lehetővé téve annak meghosszabbítását.
Főszabályként a nappali forgatás engedélyezését teszi lehetővé, az ettől eltérő filmfelvétel-készítést kivételes esetekben biztosítja.
Különös hangsúly kerül az Mktv-ben kötelezően önkormányzati rendeleti szabályozási körbe vont a forgatást akadályozó, a kérelmezőnek nem felróható és a rendkívüli természeti események esetére vonatkozó külön feltételekkel kapcsolatos szabályozásra, figyelemmel arra is, hogy az elmaradt forgatásra a helyszínt hány napon belül köteles az önkormányzat ismételten biztosítani.
2. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.