Nóráp Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 23.) önkormányzati rendelete

A temetőről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 03. 24- 2023. 05. 02

Nóráp Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 23.) önkormányzati rendelete

A temetőről és a temetkezésről

2023.03.24.

Nóráp Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv. 41. §. (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e)pontjában, (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Az Önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó feladatait a Nórápi Római Katolikus Egyházközség tulajdonát képező 0111/2 hrsz-u ingatlanon elhelyezkedő, illetve a Református Egyház tulajdonát képező 0111/1 hrsz-u ingatlanon elhelyezkedő temetőben látja el, megállapodás alapján.

(2) A temetőben temetkezési szolgáltatást a külön jogszabályban előírt feltételekkel rendelkező szolgáltató végezhet.

2. § A temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újbóli használatbavételére a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Ttv.) és a végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet (továbbiakban Vhr.) kell alkalmazni.

2. Temetési helyek, sírhelyek

3. § (1) A temetőben a sírhelytáblákat (parcellákat) a Vhr-ben foglaltak szerint kell kialakítani.

(2) A temetőben az alábbi típusú temetési helyek biztosítottak: sírhely (egyes, kettős), urnasírhely, sírbolt (kripta).

(3) Az urnasírhelybe maximum 4 urna temethető, a sírhelyre maximum 6 urna temethető.

(4) Sírhelyek mérete: egyes sírhely mérete: 110x210 cm, a kettős sírhely mérete 190x210 cm. A sírhelytáblákon belül a sírok között legalább 40 cm távolságot kell tartani, a sorok között pedig legalább 1 m széles utat kell kialakítani.

(5) Temetési helyek használati ideje : az utolsó temetéstől számított 50 év, mely meghosszabbítható.

(6) A temetőben a szolgáltatást igénylő kérelmére az üzemeltető köteles gondoskodni a hamvak szétszórásához és annak talajba történő bemosódásához kialakított hamuszóró hely létesítéséről.

4. § A temetési helyet az önkormányzat térítésmentesen biztosítja.

3. A temető használata

5. § (1) A temető látogatási (nyitvatartási) ideje: november 15-március 31-ig 6.00-20.00 óráig, április 1-től november 14-ig 6.00-21.00 óráig.

(2) Az elhunytat - ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely felett rendelkezési joga - az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni. A rendelkezéstől el lehet térni, ha az eltemettető megfelelő indokkal kéri.

6. § Az önkormányzat a köztemetőben az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja:

a) a temető területén lévő utak fenntartása,

b) ravatalozó és berendezéseinek karbantartása, tisztán tartása,

c) hulladékok rendszeres gyűjtése, elszállítása,

d) temetőkerítés karbantartása, temetői parkok, fák gondozása,

e) vízvételi lehetőség biztosítása.

7. § (1) Sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja, a keletkező hulladékot, koszorú- és virágmaradványt az erre kijelölt helyre díjtalanul lerakhatja.

(2) A temetkezési szolgáltatók (sírkőkészítők) a temető létesítményeit – ravatalozót, és az azt szolgáló infrastruktúrát (víz) – az üzemeltető engedélyével vehetik igénybe. Tevékenységük végzése előtt kötelesek a polgármestert értesíteni a munka megkezdésének időpontjáról.

(3) A temetőben munkát végző vállalkozók tevékenységük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. A munkavégzésük következtében keletkezett anyagmaradvány elszállításáról tevékenységük befejezését követően haladéktalanul kötelesek gondoskodni.

(4) Tilos

a) a temetőbe – vakvezető kutya kivételével – kutyát bevinni,

b) a temető területén égetni (kivéve a kegyeleti gyertya, mécses, illetve a szertartáshoz használt kandeláber) tüzet rakni,

c) minden olyan magatartás, amely a kegyeleti érzést sértheti, a látogatókat megbotránkoztatja.

8. § (1) A temető kulturált kiépítésének és gondozásának biztosítása érdekében az eltemettető, vagy a sírhely megújítója a hely ápolásáról gondoskodni köteles.

(2) A több éven át gondozatlan (legalább három év) sírhelyeket – a hirdetmény felhívás eredménytelensége esetén - a sírjel meghagyása mellett a temető üzemeltetője fűvel bevetheti.

4. Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.