Nóráp Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 15

Nóráp Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.15.
Az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
2013. évben megváltoztak az önkormányzatok gazdálkodási folyamatai, szervezeti rendszerei. A helyi önkormányzás feladatainak újra strukturálása mellett az önkormányzati gazdálkodás feltételei és módjai is megváltoztak. Szigorúbb gazdálkodási szabályok, kötöttebb finanszírozás, szigorodó külső források bevonási lehetőségei léptek életbe.
2014. január 1-től az Áhsz. szabályozza a könyvvezetési és a beszámolási kötelezettséget, a korábbi számviteli rendszer teljes átalakításával. A pénzforgalmi szemlélet mellett megjelenik az eredményszemlélet is, amelyben külön-külön szükséges bemutatni a költségvetési illetve a pénzügyi-számviteli adatokat. A korábbi szakfeladat-rend mellett megjelenik a kormányzati funkció szerinti osztályozás is. Az elemi költségvetés készítése érdekében ún. rovatrendet is alkalmazni kell a bevételi és kiadási előirányzatok elkülönítésére. A nagyarányú változás mind a kiadási, mind a bevételi előirányzatok tervezésére hatást gyakorol. A folyamat egyszerűsödésére nem lehet számítani.
Az Országgyűlés 2023. július 1-i ülésén fogadta el Magyarország 2024. évi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvényt.
Az Áht-ról szóló törvény értelmében a jegyző által előkészített költségvetési rendelet-tervezetet a polgármester 2024. február 15-ig nyújtja be a képviselő-testületnek.
Az önkormányzat 2024. évi bevételeinél csak a biztonsággal tervezhető források kerülhetnek be a költségvetésbe, melyek teljesülését folyamatosan figyelemmel kell kísérni.
Az önkormányzat költségvetési támogatása a költségvetési törvényben foglaltak figyelembevételével került megtervezésre.
2024. évben az önkormányzatok finanszírozása alapjaiban nem tér el a 2023-ban alkalmazott feladatellátáshoz igazodó, feladatalapú támogatási rendszertől, mely három fő területre összpontosít: az általános működtetés, a szociális és gyermekjóléti, valamint a közművelődési feladatok támogatása.
A szociális és gyermekjóléti ellátórendszerben az önkormányzatok szerepe alapvetően továbbra is a pénzbeli ellátások, illetve az alapellátások biztosítása. Ennek ellátásához 2024.évben is önálló előirányzaton biztosít támogatást a központi költségvetés.
Az önkormányzatok közművelődési feladatainak biztosításához a központi költségvetés a 2024. évben is önálló előirányzaton biztosít támogatást.
Az önkormányzatoknál maradó feladatok nagyobb részét továbbra is a klasszikus értelemben vett önkormányzati feladatok (igazgatási feladatok, településüzemeltetés, közvilágítás) teszik ki.
A helyi adókból származó bevétel továbbra is teljes egészében az önkormányzatok saját bevétele marad. Ez az iparűzési adó befizetésekből és az esetleges pótlék befizetésekből áll.
Az önkormányzat saját bevétele még a bérleti díjakból származó bevétel.
A maradvány fogalma az Áht.2014.január 1-től hatályba lépő rendelkezések szerint:
a költségvetési év során a bevételek és kiadások különbözete, amely az alaptevékenység
bevételei és kiadásai tekintetében a költségvetési maradvány..
Az önkormányzat pénzmaradványa 2023.december 31-én 5 170 671 Ft összeg.
Ezen összegből 320.040 Ft a 2023.évben szociális célú tüzelőanyag vásárlás támogatására elnyert pénzösszeg. Mely 2024.évben kerül felhasználásra.
A pénzmaradványból 4.095.553 Ft az önkormányzat Szennyvízcsatorna Bérleti díj bankszámláján található. Ezen pénzösszegből csak a szennyvíztisztítótelepen esetlegesen szükségessé váló felújítások valósíthatóak meg. Így az önkormányzat szabad pénzmaradványa 2023.december 31-én 754.978 Ft összeg.
Az alábbi táblázat az önkormányzat 2024. évi bevételeit mutatja be:

Megnevezés

Eredeti

Településüzemeltetéshez kapcs.támogatászöldterület gazd.kapcs.tám.közvilágítás felad.tám.köztemető fennt.kapcs.fel.közutak fenntart.tám.

3.410.524
1.499.549
1.064.500
127.063
719.112

Egyéb kötelező önkormányzati feladatok támogatása

8.386.141

Lakott külterülettel kapcsolatos feladatok támogatása

9.720

Települési önk.szociális feladatainak egyéb támogatása

1.631.000

Könyvtári és közművelődési fel.tám.

2.270.000

Települési önk.kulturális feladatainak kiegészítő támogatása

296.964

Polgármesteri illetmény és költségtérítéshez nyújtott tám.

1.721.578

ÖSSZES TÁMOGATÁS

17.725.927

Egyéb bevételekbérleti díjakiparűzési adó


3.300.000
1.700.000
1.600.000



Kamatbevétel

1.000

Pénzmaradvány

5.170.671

BEVÉTELEK ÖSSZESEN

26.197.598

Személyi juttatások és járulékok
A tervezés a jogszabályi előírások szerint történt. A 2024. évi tervben a kötelezően jogszabályból eredő kifizetésekkel nőhet a keret.
Itt kerültek betervezésre az önkormányzat alkalmazottainak munkabérei és annak járulékai, valamint az önkormányzat képviselőinek, polgármesterének, alpolgármesterének tiszteletdíjai és annak járulékai.
Dologi és egyéb folyó kiadások
Itt kerültek betervezésre az üzemeltetési anyag költségek, üzemanyag költségek, irodaszerköltségek, karbantartási szolgáltatások, telefonszámla költségek, közüzemi díjak, a közvilágítás költségei, bankköltségek, internetdíjak, telefondíjak, egyéb szolgáltatások.
A dologi kiadások között került betervezésre a közművelődésre kapott pénzösszeg, melyet erre a célra az önkormányzatnak az adott költségvetési évben teljes egészében fel kell használnia. Ebből a pénzösszegből a könyvtári és a közművelődési személyek megbízási díjai, a közművelődési referens bére és annak járulékai, a művelődési ház közüzemi díjai, valamint a közművelődési rendezvények költségei kerültek betervezésre.
Ellátottak pénzbeli juttatásai
Az erre a célra kapott pénzösszeget az önkormányzatnak az adott költségvetési évben teljes egészében fel kell használnia. Itt kerültek betervezésre a települési támogatásokra, temetési segélyekre, beiskolázási segélyekre, karácsonyi szociális csomagokra fordítható pénzösszegek.
Egyéb működési célú támogatások államháztartáson belülre
Itt kerültek betervezésre a Pápakovácsi Közös Önkormányzati Hivatalnak, a Mesevár Német Nemzetiségi Óvodának, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnek/ Bursa Hungarica ösztöndíj/ , a Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Társulásának, a LEADER Egyesületnek, a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társaságnak, valamint a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének átadott pénzeszközök.
Felújítások
Itt került betervezésre a szennyvíztisztító telep felújítására szánt 4.824.553 Ft pénzösszeg. Ezen összeg az erre a célra létrehozott elkülönített bankszámlán rendelkezésre áll. Mely a korábbi években és az adott évben a Pápai Vízmű Zrt-től a szennyvíztisztító telep használatáért kapott használati díj bevételekből gyűlt és gyűlik össze. Ezen összegből valósulnak meg az adott évben szükségessé váló felújítások a szennyvíztisztító telepen.
Finanszírozási kiadások
2023.év decemberében az önkormányzat finanszírozási megelőlegezésként 697.159 Ft-ot kapott. Ezen összeg 2024-ben betervezésre kerül az államháztartáson belüli visszafizetéseknél, mivel ezen összeg a finanszírozásból visszavonásra kerül.
Nóráp Község Önkormányzatának 2024. évi fő célja az kell, hogy legyen, hogy az önkormányzat működőképességét megőrizze, biztosítsa az eddigi szolgáltatások színvonalának fenntartását, intézmények működtetését, valamint a fejlesztési lehetőségek ésszerű, szükségletekhez igazodó kihasználását, a gazdaságos, eredményes, hatékony gazdálkodást.