Bakonyság Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2014. (III. 10.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 09. 27- 2015. 05. 12

Bakonyság Község Önkormányzat Képviselő-testületének

3/2014. (III. 10.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről


Bakonyság Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el: 


1. § A rendelet hatálya a Bakonyság Község Önkormányzata Képviselő-testületére (továbbiakban: Önkormányzat) terjed ki .


2. § (1) Az Önkormányzat 2014. évi költségvetésének összesített


bevételi főösszegét                 26 588 ezer Ft-ban

kiadási főösszegét                  26 588 ezer Ft-ban

állapítja meg.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott bevételi főösszeg tartalmazza az önkormányzat előző évi pénzmaradványát 3 752 e Ft összegben.


3. § (1) Az 1. §-ban megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1.1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.


(2) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 1.2., 1.3., 1.4. mellékletek szerint állapítja meg.


(3)   A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.


4. §  (1)  Az Önkormányzatnak adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei és 2014. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljai nincsenek. Az Önkormányzat a  Magyarország Gazdasági Stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötését nem tervezi. 


(2)   Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 3. melléklet tartalmazza.    


(3)   Az Önkormányzat 2014. évi költségvetésében beruházásokat és felújításokat nem tervez.


(4)   A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati megoszlását, és az éves (engedélyezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát a 4.1., 4.1.1., 4.1.2.,  mellékletek szerint határozza meg.


(5)   Az Önkormányzat a kiadások között 11 748 e Ft általános tartalékot képez.


5. § (1)   Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.


(2)  Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.


(3)  A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.


 (4)  Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.


 (5) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.


6. § (1) Az Önkormányzat az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendeletben (továbbiakban: Ávr.) meghatározott közvetett támogatásokat nem nyújt.


(2) Az Önkormányzat felhatalmazza a polgármestert a képviselő-testületi döntéseknek megfelelő, finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos szerződések, nyilatkozatok aláírására.


7.§ (1)Az Önkormányzat a köztisztviselők cafeteria-keretének mértékét a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló 2011. évi CXCIX. törvényben (továbbiakban Kttv.) meghatározott minimum értékében határozza meg.


(2) A Képviselő-testület a Kttv. 234. § (3) bekezdése alapján a közép- és felsőfokú végzettségű közszolgálati tisztviselőnek 20 % illetménykiegészítést állapít meg.


(3) A Képviselő-testület a közalkalmazottak cafetéria juttatásának összegét 200.000.-Ft/év/fő összegben állapítja meg.



8. §      (1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.


(2) A képviselő-testület a költségvetési rendelet az (1) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.


(3)   Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.  


(4)   Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Társulása útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.


9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2014. január 1. napjától kell alkalmazni.




                     Kiss Lajos                                                                            Horváth Mária

                    polgármester                                                                              jegyző

                                                                          


Kihirdetve: 2014. március 10-én



                                                                                                                 Horváth Mária

                                                                                                                      jegyző