Bakonyság Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2016 (V.26.) önkormányzati rendelete

az avar és növényi hulladék égetésének szabályairól

Hatályos: 2016. 05. 27

Bakonyság Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48.§ (4) bekezdés b.) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § Az avart és a kerti hulladékot (továbbiakban együtt: növényi hulladék) elsősorban hasznosítani, komposztálni kell.


2. §  Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetése vasár- és ünnepnapok  kivételével naponta 08 - 20 óra között végezhető.


3. § (1) Nyílttéri égetés során a meteorológiai viszonyokra figyelemmel kell lenni. Égetni csak szélcsendes időben szabad. Tilos a növényi hulladék égetése szeles, párás, ködös, esős időben.


(2) A növényi hulladékot égetni nagykorú, cselekvőképes személy folyamatos felügyelete mellett csak olyan helyen és területen szabad, ahol az égetés és annak hősugárzása a személyi és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz.


(3) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg eloltható.


(4) A füstképződés csökkentése érdekében a nem komposztálható növényi hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell. Az eltüzelés csak olyan adagokban történhet, amely nem veszélyezteti a tűz környezetét. Nyers, megázott növényi hulladék égetése tilos.


(5) Az égetendő növényi hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes anyagot tartalmazó hulladékot.


4. § Az elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.


5. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.




Kiss Lajos

Horváth Mária

polgármester

jegyző


Kihirdetve: 2016. május 26. napján




Horváth Mária


jegyző