Bakonyság Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2017 (V.25.) önkormányzati rendelete

a házasságkötések hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn kívüli engedélyezéséről, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2023. 03. 01

Bakonyság Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2017 (V.25.) önkormányzati rendelete

a házasságkötések hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn kívüli engedélyezéséről, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

2023.03.01.

Bakonyság Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Rendelet hatálya Bakonyság Község Önkormányzat (továbbiakban: önkormányzat) illetékességi területén történő házasságkötésekre, valamint az Ugodi Közös Önkormányzati Hivatalnál közszolgálati jogviszonnyal rendelkező anyakönyvvezetőkre terjed ki.

2. § A rendelet alkalmazásában:

a) Hivatali helyiség: a Bakonysági Községháza nagyterme, 8557 Bakonyság, Béke u. 14.

b) Hivatali munkaidő: az Ugodi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend,

c) Anyakönyvi esemény: a házasságkötés.

3. § (1) Az anyakönyvvezetőnek a házasság hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn kívüli közreműködése többletszolgáltatásnak minősül, amelynek ellentételezéseként az alábbi díjat kell fizetni:

a) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötésért,

aa) amennyiben legalább az egyik házasuló fél Bakonysági állandó lakóhellyel rendelkezik: 0 Ft,

ab) amennyiben egyik házasuló fél sem rendelkezik Bakonysági állandó lakóhellyel: 30.000,- Ft összegű díjat kell fizetni.

b) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésért

ba) amennyiben legalább az egyik házasuló fél Bakonysági állandó lakóhellyel rendelkezik: 0 Ft,

bb)1 amennyiben egyik házasuló fél sem rendelkezik Bakonysági állandó lakóhellyel 10.000,-Ft összegű díjat kell fizetni.

(2) Az anyakönyvvezető a házasságkötésnél kizárólag akkor működik közre, ha az (1) bekezdés ab.) bb) pontjában meghatározott díjat megfizették.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott díjakat a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell az önkormányzat házipénztárába befizetni.

4. § A 4. § a.), b.) pontjában meghatározott díjon felül a házasságkötés során igénybe vett többletszolgáltatásokért az alább megjelölt díjat kell fizetni:

a) szavalatért bruttó 3 500 forint,

b) gyertyagyújtásért bruttó 800 forint,

c) pezsgőfelszolgálásért bruttó 1 400 forint.

5. § (1) A házasság hivatali helyiségen, illetve a hivatali munkaidőn kívüli megkötését a jegyző engedélyezi. A kérelem ügyében a jegyző esetenként az anyakönyvvezetővel történt egyeztetést követően dönt.

(2) A házasság hivatali helyiségen kívüli megkötését a jegyző akkor engedélyezi, ha a felek nyilatkoznak arról, hogy

a) a tanúk – ha szükséges – a tolmács jelenlétét biztosítják, továbbá

b) gondoskodnak az anyakönyvvezető helyszínre és a hivatali helyiségbe való utazásáról

c) az anyakönyvi esemény méltósága, tekintélye nem csorbul, továbbá a személyes adatok és az anyakönyv megfelelő védelme biztosított.

(3) A döntést megelőzően az anyakönyvvezető a házasulandók által választott helyszínen szemlét tart, melyről feljegyzést készít és a jegyzőnek az engedélyezésre javaslatot tesz.

6. § (1) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezetőt díjazás illeti meg.

(2)2 A hivatali helyiségben történő házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezetőt bruttó 10.000,-Ft összegű díjazás illeti meg.

(3) A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezetőt bruttó 10.000,-.Ft összegű díjazás illeti meg.

(4) A házasságkötésnél történő közreműködésre az anyakönyvvezető és az önkormányzat megbízási szerződést köt.

7. § (1) Hatályát veszti a hivatali helyiségen és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről szóló 12/2013. (XI. 14.) önkormányzati rendelet

(2) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépését követően bejelentett anyakönyvi események tekintetében kell alkalmazni.

1

A 3. § (1) bekezdés b) pont bb) alpontja a Bakonyság Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

2

A 6. § (2) bekezdése a Bakonyság Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.