Bakonyság Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2020 (II.26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 05. 27

Bakonyság Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2020 (II.26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről

Bakonyság Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya a Bakonyság Község Önkormányzata Képviselő-testületére (továbbiakban: Önkormányzat) terjed ki.

2. § [1] A képviselő-testület az Önkormányzat 2020. évi költségvetését:

  • a) 48.877.879 Ft költségvetési bevétellel
  • b) 48.877.879 Ft költségvetési kiadással állapítja meg.

3. § (1) A 2. §-ban megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(2) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok szerinti bontásban a 2. melléklet szerint állapítja meg.

(3) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 3. melléklet melléklet részletezi.

(4) Az általános működési és ágazati feladatok támogatásának alakulását jogcímenként a képviselő-testület a 4. melléklet alapján hagyja jóvá.

4. § A Képviselő-testület az önkormányzat 2020. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

  • a) Az önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásait intézményenként az 5. melléklet szerint határozza meg.
  • b) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 6. számú melléklet tartalmazza.
  • c) Az önkormányzat 2020. évi adósságot keletkeztető fejlesztési kiadásokat nem tervez.
  • d) Az önkormányzat által adott céljellegű támogatásokat a 7. melléklet szerint határozza meg.
  • e) A 3. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások megoszlását, és az éves létszám-előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát kormányzati funkciónként a 8. melléklet szerint határozza meg.
  • f) Az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat a 9. melléklet szerint hagyja jóvá.
  • g) Az önkormányzat a kiadások között 4.281.414,-Ft általános tartalékot állapít meg. A tartalékkal való rendelkezés jogát a képviselő-testület fenntartja magának.
  • h) A finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatásköröket a képviselő-testület fenntartja magának.
  • i) Az önkormányzat 2020. évben engedélyezett létszámát 1 főben, a közfoglalkoztatottak létszám-előirányzatát 2 főben állapítja meg a képviselő-testület.
  • j) A képviselő-testület az önkormányzat 2020. évi előirányzat-felhasználási ütemtervét havi bontásban és likviditási tervét a 10. melléklet szerint hagyja jóvá.

5. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(3) A működési célú és felhalmozási forráshiány belső finanszírozására a képviselő-testület az előző évek pénzmaradványát használja fel.

6. § (1) Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.

(2) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

(3) A képviselő-testület – az első negyedév kivételével – negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

7. § A képviselő-testület a saját bevétel terhére 2020. évben támogatja:

  • a) Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, melynek mértéke 5 e Ft
  • b) Sági Sárgarózsa Nyugdíjas Egyesületet, melynek mértéke 60 e Ft
  • c) SMB LEADER tagdíj ill. támogatás, melynek mértéke 20 e Ft
  • d) Győr-szol Zrt. támogatás rekultivációhoz, melynek mértéke 29 e Ft
  • e) Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Társulást 93 e Ft működési támogatás értékben
  • f) Pápateszéri Fogorvosi szolgálatot 10 e Ft értékben
  • g) Egyéb alapítványok 10 e Ft értékben

8. § (1) Az Ugodi Közös Önkormányzati Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában az illetményalap Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény 60. § (1) bekezdésében meghatározottnál magasabb összegben kerül megállapításra.

(2) Az Ugodi Közös Önkormányzati Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában az illetményalap 46.380,- Ft.

9. § Az önkormányzat a belső ellenőrzési feladatok ellátásáról a Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Társulása útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2020. január 1-jétől kell alkalmazni.

4. melléklet

5. melléklet

6. melléklet

7. melléklet

8. melléklet

9. melléklet

10. melléklet


[1] A 2. § a Bakonyság Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.
[2] Az 1. mellékletet a Bakonyság Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V. 26.) önkormányzati rendelete 1. melléklete iktatta be.
[3] A 2. mellékletet a Bakonyság Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V. 26.) önkormányzati rendelete 2. melléklete iktatta be.
[4] A 3. mellékletet a Bakonyság Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V. 26.) önkormányzati rendelete 3. melléklete iktatta be.