Bakonyság Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 15.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2022. 06. 16

Bakonyság Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 15.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

2022.06.16.

Bakonyság Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében, 92. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A személyes gondoskodás keretében szociális alapszolgáltatásként nyújtott falugondnoki szolgáltatás megszervezésével a települési önkormányzat segítséget nyújt a szociálisan rászorulók részére saját otthonukban és lakókörnyezetükben önálló életvitelük fenntartásában, valamint egészségi-, mentális állapotukból, vagy más okból származó problémáik megoldásában.

(2) A szolgáltatást az Önkormányzat nem szüneteltetheti, a falugondnok távolléte esetén a folyamatos működésről szakmai programban meghatározott módon, helyettes révén gondoskodik

(3) A feladatok ellátásához az Önkormányzat személyszállításra alkalmas, érvényes műszaki vizsgával, kötelező felelősség- és CASCO biztosítással rendelkező, üzemképes gépjárművet biztosít. A gépjármű üzemképes állapotáért a falugondnok felelős

(4) A rendeletben meghatározott és a szakmai programban részletesen szabályozott közvetlen, személyes szolgáltatás jellegű alap- és kiegészítő feladatok igénybevétele térítésmentes, az ezeken kívüli igénybevételről a polgármester esetileg dönt a térítési díj megállapításával együtt.

A falugondnok

2. § (1) A falugondnokot pályázati eljárás lefolytatása útján határozatlan időre, teljes munkaidős önkormányzati közalkalmazotti munkakörbe az Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) nevezi ki.

(2) A munkáltató jogkör gyakorlója a Képviselő-testület, az egyéb munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

(3) A falugondnok tevékenységét e rendelet, a szakmai program és a munkaköri leírásában foglaltak szerint látja el.

(4) A falugondnok az elvégzett előző évi munkáról minden év december 31-éig beszámol a Képviselő-testületnek.

(5) A falugondnok a feladatellátás eredményessége, hatékonyságának növelése érdekében kapcsolatot tart a Magyar Tanya- és Falugondnoki Szövetséggel, és a Veszprém Megyei Falugondnoki Egyesülettel. Együttműködik az ellátási területén működő szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi, egészségügyi és oktatási szolgáltatókkal, intézményekkel.

(6) A falugondnok tevékenységét a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I. 7.) SZCSM rendelet 39. § (4) bekezdése szerinti tevékenységnaplóban köteles dokumentálni, azzal, hogy ehhez a szolgáltatást igénybe vevők aláírását nem kell kérni.

Az önkormányzat által biztosított falugondnoki személyes gondoskodás formái

3. § A falugondnoki szolgáltatás számára meghatározott közvetlen, személyes szolgáltatások közül alapfeladatnak minősül

a) a közreműködés

aa) az étkeztetésben,

ab) a házi segítségnyújtás biztosításában,

ac) közösségi és szociális információk szolgáltatásában

b) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás segítése:

ba) a háziorvosi rendelésre szállítás,

bb) az egyéb egészségügyi intézménybe szállítás,

bc) a gyógyszerkiváltáshoz és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása;

c) gyermekszállítás, óvodások, iskolások, fiatalok szállítása:

ca) gyermekszállítás óvodába, iskolába,

cb) az egyéb gyermekszállítás.

4. § A falugondnoki szolgáltatás számára meghatározott közvetlen, személyes szolgáltatások közül kiegészítő feladatnak minősülnek a lakossági szolgáltatások, így

a) a közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése,

b) az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,

c) az egyéb lakossági szolgáltatások, illetve a 3. § a) pontjában meghatározottakon kívüli egyéb alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés.

5. § A szolgáltatás során az önkormányzat rendeletében a falugondnoki szolgáltatás számára meghatározott, az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatásnak minősül

a) az önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,

b) a falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása.

A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevétele

6. § (1) Az ellátások igénybevételének lehetősége: egyes szolgáltatások esetében kérelem alapján, vagy hivatalból hozott határozattal nyílik meg, más szolgáltatások esetében alanyi jogon jár.

(2) Az alanyi jogon igénybe vehető ellátások esetében külön határozatot nem kell hozni. A nem alanyi jogon járó ellátásokról a polgármester dönt. A kérelem elutasítását alakszerű határozatba kell foglalni.

(3) Az alanyi jogon járó szolgáltatások - melyet az alapellátási feladatok köre tartalmaz - a falugondnok mérlegelési jogkörébe tartoznak. Abban az esetben, ha különleges, vagy az e rendeletben nem szabályozott, de szociálisan megalapozott kérelemről van szó a falugondnok köteles a polgármesterrel egyeztetni az igény teljesítését megelőzően.

(4) Abban az esetben, ha a támogatási igények között mérlegelésre kerül sor a kötelező alapellátási feladatok előnyt élveznek.

(5) A kérelem előterjeszthető a polgármesternél, illetve a falugondnoknál munkanapokon írásban, illetve szóban, településen belüli szolgáltatási igény esetén legalább 2 munkanappal, településen kívüli szolgáltatási igény esetén legalább 5 munkanappal az ellátás igénybevétele előtt

(6) Lehetőség van arra, hogy a Képviselő-testület hivatalból is megállapítsa adott szolgáltatás igénybevételének lehetőségét. Az igénybevétel engedélyezéséről a kérelmezőt, illetve a hivatalból indított eljárás érintettjét a döntésről haladéktalanul, de legkésőbb a szolgáltatás időpontja előtt 1 munkanapon belül tájékoztatni kell.

7. § A szolgáltatással kapcsolatosan felmerült panaszt a polgármesterhez kell benyújtani, aki a kivizsgálást követően 15 napon belül értesíti a panasztevőt a panasz kivizsgálásának eredményéről.

A külön eljárás keretében és a külön eljárás nélkül biztosítható ellátások

8. § (1) A polgármester külön eljárás keretében biztosíthatja az étkeztetést a falugondnoki szolgálaton keresztül annak a rászorulónak, akinek életét, testi épségét, egészségi állapotát az ellátás elmaradása veszélyezteti.

(2) Külön eljárás nélkül akkor biztosítható a falugondnoki szolgáltatás, ha indokolt az igénylő azonnali (pl. fogorvosi ügyelet) ellátása. Ebben az esetben az írásos kérelmet,- melyre a falugondnok rávezette azt, hogy sürgősséggel ellátva-, utólag kell benyújtani.

Az ellátás megszüntetésének esetei és módjai

9. § A falugondnoki szolgáltatás iránti igény hatálytalanná válik:

a) a kérelmező halálával,

b) a kérelmező lemondása által,

c) ha az ellátásban részesülő személy a szolgáltatásra nem szorul rá.

10. § Hatályát veszti Bakonyság Község Önkormányzat Képviselő-testületének a falugondnoki szolgálatról szóló 9/2005. (X. 26.) önkormányzati rendelete.

11. § Ez a rendelet 2022. június 16-án lép hatályba.