Bakonyság Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2022. 06. 16
a falugondnoki szolgálatról
Végső előterjesztői indokolás
A Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkára elrendelte a megyei kormányhivataloknak a helyi önkormányzatok szociális rendeleteinek felülvizsgálatát.
A Veszprém Megyei Kormányhivatal a felülvizsgálat során rávilágított a felsőbb szintű jogszabályoktól való eltérésekre.
A falugondnoki szolgáltatás biztosítása nem kötelező feladat, de a képviselő-testület a települési hátrányainak csökkentése, a településen az életfeltételek javítása, a közszolgáltatásokhoz való hozzájutás elősegítése, az önkormányzat által önállóan, vagy társulás keretein belül biztosított szociális alapszolgáltatások kiépítésének és működtetésének elősegítése, a települési funkciók bővítése, a közösségfejlesztés, a helyi társadalom és a civil szféra erősítése, a településen a jobb életminőség elérése érdekében falugondnoki szolgáltatást biztosít.
Önkormányzatunk 2005. októberében alkotta meg a falugondnoki szolgáltatásról szóló jelenleg hatályos önkormányzati rendeletét, amelyet utoljára 2012. március 20-án módosítottunk.
Az azóta eltelt időszak tapasztalatai alapján a rendelet pontosítása, kiegészítése vált szükségessé és a részletes indokolásban jelzett módosítások. A változások a rendelet szerkezeti egységét jelentősen érintik, így a hatályos rendelet hatályon kívül helyezése és új rendelet megalkotása szükséges.